Ogródek Gosi 17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi 17

Post »

Cześć, Margo!
W znanym nam angielskim programie ogrodniczym usłyszałam, że rośliny posadzone w zbyt wielkim gąszczu lub chaosie cierpią, bo nie są w stanie zabłysnąć!
Dużo w tym racji, stąd moja decyzja o radykalnym przerzedzeniu rabat, czego i Tobie życzę. Wiesz, ile mam teraz luzu? I miejsca na (ewentualne) wiosenne zakupy (np. kolejnych kłosowców ;:173)?
A w dodatku to budujące przekonanie, że moje rośliny nareszcie będą miały szansę naprawdę brylować na rabatach ;:224.

Buziaki - Jagi
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Iwonko, nasz ogród cały czas się zmienia. U mnie to nie sąsiedzi, ale moje własne drzewa zacieniły rabaty.
Trzeba było podjąć radykalną decyzję, szczególnie, że nie mam ich gdzie przesadzić, bo wszędzie ścisk.
Ale dzięki temu mamy możliwość znowu podziałaś. Tylko szkoda roslinek, które już u nas były.
Ale one i tak się męczyły. Poszły do dobrych ludzi

Jagis, niestety zbyt późno dotarło do mnie, że jednak doświadczeni ogrodnicy mają rację. To wina w dużej mierze, tego, że ja nie lubię za bardzo luzu na rabatach, a przez brak pieniędzy sadzę małe roślinki. A po pewnym czasie te roślinki stają się roślinami. No i pojawia się problem. Bo jestem bardzo związana ze swoimi roślinami. Nie umiem zdecydować co zostawić, co wyrzucić. Ale uczę się i robię postępy.
Jeszcze wiele przede mną :D

Dzisiaj udało mi się wyjść na chwile do ogrodu i wykopać dalie. Mam ich 13, ale nie wiem, czy jakiejś jeszcze się nie pozbędę. Na pewno już nie kupię więcej. No chyba, że któraś nie przetrwa zimy.
Pozwijałam węże, zdjęłam zasłony z tarasu.
I musiałam wracać.
Na jutro planuję dokończenie prac. Musze posadzić tulipany, które zamówiłam. Przyszła całkiem ładna paczuszka. Mam około 200 tulipanów i już się zastanawiam, czy nie przesadziłam, bo przecież ja mam tak gęsto posadzone rośliny.
Ale damy radę :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu, trudno pozbyć się wszystkiego z ogrodu, a i drzewa muszą w nim znaleźć swoje miejsce ;:108 Owszem, dają sporo cienia, ale za to jak malowniczo wpasują się w otaczający je krajobraz. Ja też sadzę małe rośliny. Kwestia zasobów też jest istotna, ale bardziej zależy mi na czasie, jaki daję roślinie na rozrośnięcie się. Ten czas i dla mnie jest bardzo ważny, bo dłużej mogę się nimi cieszyć. Ale zawsze przychodzi moment, że trzeba zdecydować, co dalej? Bywa, że pozbywam się rośliny w całości, albo ją po prostu zmniejszam. W niewielkich ogrodach nie można sobie pozwolić na kupowanie dużych egzemplarzy, bo od samego początku zajmują za dużo miejsca.
Ja mam tylko jednego bukszpana i jak na razie też się z nim nic nie dzieje. Nie przesadzę go jednak, bo jest już ogromny, ale w tym roku radykalnie go przycięłam. Nie wiem czy nie za późno się za to zabrałam, ale to czas pokaże.
Na zmiany w ogrodzie szykowałaś się już od jakiegoś czasu i na pewno były przemyślane ;:108
Ogród przyobleczony w jesienną szatę jeszcze ciągle wygląda pięknie. W niektórych ogrodach jest więcej czerwieni, u Ciebie króluje chyba żółć, ale jest przecież tyle jej odcieni, że nie można mówić o nudzie ;:215 Jeszcze wielu dni pogodnych życzę, żebyś zdążyła że wszystkim, co sobie umyśliłaś. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Gosiu śliczny jesienny ogród pokazujesz, a po zmianach pewnie będzie jeszcze ładniej...po to je robimy!
I ja cięgle na jesieni ze szpadlem przenoszę rośliny to tu to tam..., a w tym roku znowu przenoszę te wykopywane naprędce...nie kończąca się robota ogrodnika ;:306 Tulipanami kuszą teraz sprzedawcy i już miałam nic nie kupować...ale jednak uległam i znowu będę miała problem jak Ty...gdzie je posadzić ;:306 Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit. Śliczne jesiennie widoki nam pokazujesz. Myślę, że wiele z nas sadzi rośliny za gęsto. Ja też już poczułam tego skutki i wiosną będą musiała część roślin przesadzić. Mam jednak ten plus, że jest gdzie. W ogrodzie mniej znaczy więcej ale jakoś ciężko się do tego dostosować. Pogoda zapowiada się fajna więc jeszcze coś można porobić . Tego roku nie kupiłam ani jeden cebuli ale miałam swoje wykopane i też muszę posadzić żeby się nie zmarnowały. Pozdrawiam i słonecznej niedzieli życzę :wit.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Gosiu prawda jest, że sadzimy gęsto a potem mamy to co mamy ;:7 Podobnie u mnie w tym roku dokonałam generalnej "przepierki" część oddałam dzieciom niech się męczą bo sadzą też gęsto ale muszą sami do tego dojść czyli metoda prób i błędów. Problem wykopałam wszystkie cebule i jeszcze nie wsadziłam ale pogoda w kratkę powinnam dać radę a tego jest sporo bo dokupiłam też oooo...i jeszcze trochę.
Pamiętam jedna z forumek radziła aby ogród sprzatać dopiero wiosną, bo zdrowsze to dla roślin
może to i prawda ale ja robię kiedy mam zdrowie, w tym wieku to raczej trzeba zrobić tu i teraz.
Ostatnio gdzieś czytałam, że nie powinniśmy zbierać liści, to jednak czysty kompost ale wygląd mało estetyczny.
A murek i schodki Twoje zawsze lubię na nie patrzeć i pytanie dlaczego nie mam takich hahaha
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj Gosiu! ;:196
Czytam, że planujesz duże zmiany w ogrodzie. :D Cóż, co jakiś czas to i owo trzeba zmienić, jedno wysadzić, drugie dosadzić, by nudno nie było. ;:7 A tak całkiem poważnie, to roślinki rosnące w ciasnocie, nie mają czym oddychać, zupełnie jak ludzie. ;:108
Do takiego wniosku doszłam już dosyć dawno, ale ciągle o tym zapominam i upycham kolanami bądź łokciami coraz to nowe kfiotki. ;:306
Tulipany zmieścisz wśród innych roślinek, które zakryją ich żółknące liście po przekwitnięciu. Dasz radę. ;:333
Dobrego tygodnia. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, ależ nie można pozbywać się wszystkiego z ogrodu :;230
Kocham drzewa i mimo, że uwielbiam sadzić całe szczęście ograniczyłam ich ilość. W sumie dzięki nim zaczęłam sadzić więcej cieniolubnych roślin. I bardzo je polubiłam.
Co do gęstości sadzenia. Ja też kupowałam małe roślinki. Tylko że pojedyncze. A zgodnie ze sztuka powinnam sadzić co najmniej 3. Ale ja chciałam mieć jak najwięcej okazów. Jednak teraz to wygląda źle na tak dużej rabacie. Stąd moje działania, żeby dosadzić te rośliny, które mi się najbardziej podobają a wysadzić te mniej. Tylko, które to są?/??
I tu właśnie jest największy problem, bo kocham wszystkie rośliny prawie, że jednakowo.
Moje bukszpany też są duże. Mają około 1 m wysokości. Wydaje mi się, że za późno swojego przycięłaś. Trzymam kciuki, żeby przetrwał zimę. Ja mam swoje zasady cięcia. Tnę kiedy już nie ma zagrożenie przymrozków. Nie tnę kiedy zapowiadają deszcze, upały. Jak na razie to działa, tylko przez nie nie obcięłam ich do końca w tym roku, to znaczy własnie tych z przodu domu. A mam wszystkich bukszpanów około 20 różnej wielkości.
No właśnie mam za dużo żółtego, a za mało czerwonego koloru. Jak zazwyczaj unikam tego koloru na rabatach, tak jesienią bardzo chciałabym go mieć. Niestety to wiąże sie z sadzeniem krzewów i drzew przebarwiających się na czerwono, a na to miejsca już nie ma. Marzy mi się szczególnie trzmielina oskrzydlona. Ale znowu trzeba by wysadzić sporo roslin, żeby zmieścić tę jedną. Na razie nie jestem w stanie tego zrobić.

Marysiu, zdjęcia sa sprzed kilkunastu dni. Teraz ogród wygląda zupełnie inaczej, bo po przymrozkach wiele kwiatów już zmarzło, liści coraz mniej. Chociaż o dziwo moja czereśnia ma dalej zielone liście.
Pamietam jeszcze 2 lata temu jesienią martwiłam się, że już nie mam co robić w ogrodzie. A tu popatrz znowu tyle planów.
To chyba się nigdy nie skończy.
Tulipany wszystkie posadzone. Namęczyłam się, ale się udało. Podejrzewam, że gdybym miała ich więcej też by się udało. Najgorsze jest to, że nie wiadomo, czy tulipany sadzone w zeszłym roku zakwitną, czy nie. Najlepiej byłoby wykopywać co roku wszystkie cebule, ale ja na to niestety czasu nie mam.
Może na emeryturze? Moja sąsiadka własnie tak robi.

Ewelinko, no własnie, Ty masz gdzie przesadzać. Bardzo bym chciała takie rozwiązanie.
Niedługo wyjdzie na to, że zapełnisz całą nowa część przesadzając to co było na starej. W sumie to nie jest złe, bo nie potrzeba wielu odmian. Wystarczą te które mamy, tylko fajnie skomponowane.
Wykopując rośliny zrobiłaś wszystko zgodnie ze sztuką. Ja co roku dokupuję i mam wrażenie, że to się nigdy nie skończy.
Nawet nie sprawdzałam jak ma być pogoda. Może jeszcze w przyszły weekend będzie można popracować. W sumie powinnam.

Aniu, czyli za gęste sadzenie naprawdę dotyczy wszystkich. Myślę, że forum też ma w tym swój udział. Napatrzymy się na to co kto sadzi, a potem sami nagle pałamy rządzą posiadania ;:173
Ja nie mam czasu z kolei na wykopywanie cebul. Faktycznie sprzątam wszystko wiosną , liście zostawiam na rabatach, ale z trawnika wszystkie zbieram i robię z nich ziemię liściowa dla cieniolubów.
Rozumiem, że zdrowie nie pozwala realizować planów. Ja mam z kolei problem z czasem. Nie wszystko jestem w stanie wykonać. Tym się aż tak bardzo nie przejmuję. Wybieram to co najważniejsze.
A resztę można wykonać kiedy indziej, albo wcale.
Najważniejsze, żeby praca w ogrodzie była przyjemnością, a nie przymusem

Lucynko, wcale takich dużych zmian nie planuję. To są tylko kosmetyczne zmiany. Coś przesadzić, coś dosadzić. Zresztą mam nadzieję, że przyjedziesz zobaczyć sam,a co się zmieniło.
Rośliny sadzę zdecydowanie za ciasno. Do takich wniosków doszłam dopiero niedawno. Stąd moje zmiany. A pewnie jak je wprowadzę w życie, po jakimś czasie znowu będzie trzeba przesadzać. Takie życie.
Udało się posadzić wszystkie cebulki. :tan

Jak już pisałam dziewczynom, udało mi się upchnąc wszystkie cebule. I ani razu nie wbiłam łopatki w jakąś starą cebulkę. I tu pytanie. Czy te wsadzone w zeszłym roku będą, czy już ich nie ma.Najgorsze, że myślisz, że w danym miejscu masz posadzone cebule, a wiosną okazuje się, że nic tam nie wyrasta.
Coś czuję, że coraz bardziej dojrzewam do wykopywania ich po kwitnieniu. Tylko, czy ja na to znajdę czas?
I jak je oznaczyć? Na razie o tym nie myślę. Zobaczymy wiosną jak sytuacja sie potoczy. Będzie czas, to wykopię, nie będzie to zostawię. I znowu jesienią zakupię całą masę.
Przy okazji sadzenia cebul popieliłam troszeczkę. Oczywiście najwięcej było koniczynki. Tego chyba nigdy się nie pozbędę.
Tak naprawdę pozostała mi jeszcze do zrobienia jedna kwestia i nie wiem, czy zdołam ją wykonać jesienią.
Musze opróżnić wszystkie skrzynie z warzywami. Okazało się, że folia, którą wyłożyłam je, żeby utrzymać ziemię, kruszy się tak bardzo, że nie wiem, czy dotrwa do wiosny. I po co mam własne warzywa, jeśli będą zanieczyszczone plastikiem. Liczę na to, ze przyszły tydzień będzie na tyle ładny, że zdołam to jeszcze zrobić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj,zwiedzę Twój wątek bo mnie zainspirował ,lubię takie rabatki jak Ty ,zatrzymuję się na chwilę.
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Dwa lata temu wykopałam prawie wszystkie cebulki tulipanów licząc, że taki odpoczynek dobrze wpłynie na ich kwitnienie. Niestety się przeliczyłam i kwitnących tulipanów w ubiegłym roku miałam bardzo mało ;:222 Zostawiłam je jednak i porządnie zasiliłam, ale jeśli w przyszłym sezonie dalej będą mnie ignorować, to je wywalę. Wiosna bez tulipanów, to żadna wiosna, ale na traktowanie ich jako jednoroczne, po prostu szkoda mi kasy. I jak z tego wybrnąć?
Bukszpana cięłam pod koniec sierpnia. Najpierw się na mnie obraził i zupełnie zamarł i dopiero pod koniec wrzesnia zaczął wypuszczać nowe listki. I tak musiałam coś z nim zrobić, bo zupełnie zacieniał mi piwonię majową. Jak nie przeżyje, to po prostu trudno.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, witaj.
Rozgość się :wit

Iwonko, wniosek z tego, że nie zawsze rady są dobre. Chociaż moja sąsiadka wykopuje tulipany co roku i zawsze jej kwitną. Muszę ją podpytać co ona dokładnie robi ze swoimi. I będziemy obserwować, jak zachowają sie Twoje. Ja co roku kupuję kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset tulipanów. Zawsze oczywiście na wyprzedażach, dlatego zakupy mniej bolą. Nie kupuję rarytasów, tylko takie zwykłe, których nie będzie mi w razie czego żal. W ogóle ostatnio przestałam zwracać uwagę na rosliny pod względem oryginalności. Bardziej patrzę na kolor, kształt, pokrój. I to mogą być najzwyklejsze rośliny, byleby się wpasowały w rabatę. Będę na przykłąd dosadzała Anabelki. Nie tylko mi sie podobają, ale stworzą tło dla innych roślin. A u mnie są one bezproblemowe, a to najwazniejsze.
Sierpień to nie jest zły miesiąc. Myślę, że bardziej zaszkodziły bukszpanom upały i susza. Ja dlatego nie cięłam swoich. Unikam ekstremalnych warunków.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Czytam, że w ramach ograniczenia swojego dobrostanu roślinnego dosadziłaś wiele tulipanów.... :lol: ;:138 Będzie co oglądać! :uszy

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dosadzanie w ramach ograniczania - podoba mi się ta idea ;:333 Jesienny skalniaczek - cudowny ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Małgosiu, to nie jest złe i w dodatku ekonomiczne ;:224. Póki co portfel świeci pustkami więc takie przesadzanie wyjdzie mi na dobre :lol: . Twoje astry pięknie kwitły ;:63 . Co do pogody to zapowiadają co chwilę co innego . Ma być dość ciepło ale i deszczowo. W sumie deszcz po suchym lecie jest potrzebny więc niech pada . No i grzyby będą ;:224. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

marpa pisze:Czytam, że w ramach ograniczenia swojego dobrostanu roślinnego dosadziłaś wiele tulipanów.... :lol: ;:138 Będzie co oglądać! :uszy

:wit
No super sprawa ;:306 , ale tak, będzie co podziwiać, kurcze ja ciągle obiecuję sobie, że to wykopię, tamto przesadzę, a to oddam, ale jakoś nie mogę, no właśnie jak Tobie, ciągle mi się wszystko podoba, chyba niedługo moje skarpy będą zarośnięte na maxa, a jeszcze niedawno były zupełnie puste ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”