Różana hacjenda Anego

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różana hacjenda Anego

Post »

Andrzejku, te od Ciebie też się nie pokazały te jesienne krokusy. Już raz je kiedyś zapraszałam i było to samo. U Ciebie jest ich sporo a na niektórych działkach nie chcą być wcale.
Ciekawa jestem jak się będzie miała u Ciebie Perovskia.
U mnie nie chce za bardzo szaleć. Ale w tym roku kupiłam dwa kolejne egzemplarze i dałam na inne stanowisko - jestem ciekawa czy będzie jej tam lepiej.
Ja też zdecydowanie wolę sadzić rośliny wiosną, ale cóż mam teraz zrobić jak zbytnio razi taki niespodziewany pusty kawałek, no przeszkadza mi to bardzo. Oczywiście miejsce ogólnie wygląda teraz ładniej ale brakuje tam czegoś z mojej strony bardzo.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak otworzyłam post, to myślałam , że z róż się na grzyby i kurczaki przerzuciłeś Andrzej :;230 , ale nie, jest jeszcze tyle kolorów w Twoim ogrodzie.
Opieńki to moje ulubione grzybki do octu, no i jak się je szybko zbiera.
Ale kwiatów to masz jeszcze dużo.
Udanego jesiennego i zimowego czasu Tobie i Twojej żonie życzę, wypoczynijcie, bo za chwilę wiosna. :D
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Witam miłych gości :wit

Na ogrodzie już późnojesiennie ale kolory jeszcze jakieś są.

Obrazek

Miło widzieć Jadziu, że już jesteś ;:168
To nie odchyłki ale taką ładniutką 'burgundy iceberg' stworzył mróz - całkiem inna przez przemrożenie pąków, ale niestety krótko cieszyły oko.
Ciekawe jakie będą kwiaty tej nieznanej angielskiej - też pąki były zamrożone.

Obrazek

Witaj Beatko. Pytasz jak 'perowskia' będzie miała u mnie? Będzie musiała sobie poradzić :;230 w każdym razie znajdzie się dla niej miejsce na bylinowej rabacie o przebudowie której ci wspominałem.
Zimowe krokusy porozłaziły się u nas po całym ogrodzie i muszę kilka cebulek znowu wyciągnąć do doniczek - będzie czym obdarowywać :wink:

Obrazek

Nie, nie Elu - róż nie porzucę :wink: Przejrzałem właśnie doniczki z patyczkami przywiezionymi we wrześniu od Bazyli i wszystkie żyją. Zakopcowałem je i wiosną będę szukał dla nich miejsca - dwie miejscówki już naszykowane, a następne trzy też będą się musiały znaleźć :wink:
Z grzybami jest ten problem, że nie wiem czy ogród czy one są ważniejsze. Pogodziłem to w ten sposób, że skoro świt jestem już pod lasem, a po obiedzie na ogrodzie :;230
A wędzenie? Często wędzę bo lubimy jeść to co sami zrobimy :)
Dziękuję za życzenia "Tobie i Twojej żonie życzę, wypoczynijcie" sprawdzą się bo właśnie wybieramy się do sanatorium :)
Róże cały czas kwitną.

Obrazek

Pozdrawiając wszystkich gości pokażę jedną z chryzantem. Jest wysoką na ok 1.5m ale kwitnie bardzo późno. Pąki zaczęła otwierać ok 20 X a kwiaty pojawiły się na koniec m-ca. Zdjęcia te robiłem 31 X

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Chryzantema wyglądem przypomina dalie, do tego tak wysoka , bardzo ładna. Czy znasz imię żółtek chryzantemy?
Szałwię można przechować na działce . Zrobić osłonę ze styropianu a nawadnianie kropelkowe można zrobić z butelki plastikowej . Na zakrętce robię małe dziurki ,wkładam do doniczki i woda powoli nawilża ziemię. Gratuluję zbiorów grzybków.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudna ta chryzantema szkoda ,ze tak późno dopiero kwitnie.U mnie to w ogóle by nie zakwitła jak skandynawska.Czytam Andrzeju że znów trzeba będzie szykować nowe miejsca dla różanych patyczków :;230 .Perowskia jeszcze u Jadzi w ogródku :;230 oby tylko przetrzymały wszystkie sadzonki.Kiepsko idzie z chodzeniem jednak wciąż ćwiczę.Macie jeszcze kolorowo na ogródku Fajnie w sanatorium nabierzecie sił na nowy sezon wiec wypoczywajcie z Mirką i kurujcie sie ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Witaj Andrzeju :wit
Spodobała mi się twoja burgundy iceberg jest śliczna, te chryzantemki są zimujące?
Też są śliczne. ;:215
Ja dopiero dojrzewam do chryzantem. Na rynku kupiłam w tym roku (malutką kwitnącą ) zimującą chryzantemę -białe pompony, po pierwszych przymrozkach dobrze się trzymała jedynie końce płatków się jej zaróżowiły.
Mam nadzieję , że przetrzyma zimę i wtedy spróbuję ją rozmnożyć bo skradła moje serce.
U mnie w gruncie są tylko kwiaty bratków żółtych i fioletowych.
A w doniczkach cudne kule chryzantem jednorocznych żółtych , czerwonych , różowych i białych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te na jeden dzień wstawiłam do domu i podziwiałam je , potem wystawiłam na zewnątrz.
Obrazek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Witaj Andrzeju u Ciebie jak zwykle pięknie i smacznie ,a więc dla duszy i dla podniebienia :tan Zachwycam się jak zwykle pięknymi rabatkami , różankami i całą resztą ;:138 O każdej porze roku jest na czym "zawiesić " oko. Miłego wypoczywania i wspaniałego relaksu w sanatorium . Pozdrawiam serdecznie :)
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krótko!

Wróciliśmy z sanatorium wypoczęci i zadowoleni z życia :)
Mieliśmy tam 4 pory roku więc naprawdę byliśmy radzi z tego pobytu.

Obrazek
Obrazek

Zajrzałem na ogród i ... zobaczyłem wyłażące krokusy i nosy żonkili ;:oj
Sadzonki szałwii puściły korzonki, a te szałwie w doniczkach rosną jak oszalałe - puściły mnóstwo pędów.
Dobrze, że schowałem pelargonie - też pięknie rosną, a u sąsiada widziałem w skrzynkach przemarznięte.

Joasiu nie znam nazwy tej żółtej chryzantemy (też już kwiaty zmarzły) a o szałwii napisałem powyżej - jest uratowana.

Jadziu, przyniosłem do domu bukiet tej pięknej chryzantemy i zapomniałem przed wyjazdem wyrzucić. Okazuje się że bukiet nadal wygląda jak nowy (no prawie :wink: ) ale nadal stoi w wazonie. Ta na ogrodzie już nie nadaje do wazonu.
Mam nadzieję że ćwiczysz i już jest dużo lepiej.

Tak Ewito, wszystkie pokazywane chryzantemy zimują na ogrodzie bez problemu.
Życzę powodzenia w uprawie chryzantem.

Dziękuję Bogusiu za miłe słowa. Odpoczęliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni z pobytu sanatoryjnego ;:333
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju witaj po zasłużonym wypoczynku, każdemu należał by się taki na zakończenie sezonu ogrodowego.Oczywiście mam się coraz lepiej i próbuję chodzić po parę kroków bez kul .W niedzielę poszłam na chwilkę na ogródek z synową wreszcie wkopać koszyki z tulipanami i zabrać murarki do czyszczenia.Matko mnóstwo kokonów pożartych przez te larwy zauważyłam też inne jakieś takie owłosione i wielkie białe i różowe.W ubiegłym roku był tylko jeden typ larw.Napotkałam też jedną rurkę zaklejoną jakby miodem i śmieszny zapach od tego bił ale żadnych larw nie zauważyłam w tej rurce.Ciekawe czy uchował mi sie Wieczornik bo niczego nie ruszałam, a nie chciałam wchodzić na rabaty tylko ze ścieżki zaglądałam .Może jeszcze zanim zapadnie zima jeszcze zajrzę do ogródka bo z dnia na dzień lepiej ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wątek zaniedbałem, ale ciągle jestem na chodzie :) no ... może trochę więcej leżę przed telewizorem :wink:

Miałem naszykowane ostatnie jesienne zdjęcia z wyłażącymi krokusami, żonkilami, przylaszczkami, z kwitnącymi pierwiosnkami, wrzoścami. Nawet szczaw i zielona pietruszka pięknie odrosły po jesiennym strzyżeniu.
I ... zanim te zdjęcia dodałem to zima nastała :(
Mrozem ścisnęło, śniegiem sypnęło. Bałem się o szałwie bo stały przy kiepskim okienku z pojedynczą szybką ale wytrzymały. Teraz troche cieplej więc niech stoją jak najdłużej zanim pójdą do ciemnicy.
Byłem też w lesie na długim spacerze sprawdzić czy jakiego grzyba nie spotkam :) Owszem - były z jadalnych maślaki i wodnichy ale ich nie zbierałem, było też dużo innych, kolorowo było w lesie :D
Mój rekord "grzybowy"to prawdziwek 8 XII kilka lat temu - maślaki 18 XII i kilka opieniek 1 I
A w ogrodzie ... wspominałem że kotka przepędziła jeża z przygotowanej dla niego noclegowni i ... mieszka tam w najlepsze. Jeszcze dzikuska - boi się podejść ale już nie ucieka, czeka na zostawiane kąski, a i z myszy i nornic wyczyściła obejście :)
Wiem, że kotka i do tego wysterylizowana bo to kotka dalszego sąsiada, a tam ... zamieszkał kocur i ja wypędził. Ona wraca tam tylko gdy właściciele przychodzą na ogród - tam się stołuje, a mieszka u mnie :)

W końcu naprawiłem krzywą podłogę - poprzedni właściciel chyba był pijany albo mocno naciągał zaprawę na podłodze w stronę wyjścia, bo strasznie krzywa była. Kto pierwszy raz wchodził do środka to odruchowo podnosił ręce dla równowagi :;230 Dla zrozumienia powiem że od progu na odl. kroku było 1.5-2 cm różnicy ;:oj
Wylewka zrobiona - wiosną położę płytki.
No i przed świętami już rozgrzewałem wędzoka :D a szynki i balerony już się peklują ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cieszę się Jadziu, że wszystko dobrze u ciebie u ciebie i wracasz do zdrowia ;:168
Moje murarki też przetrzebione :( z wielu rurek tylko 14 kokonów uratowałem, a tylko 2-3 to "panowie" będą musiały się uwijać :wink:

Pozdrawiam serdecznie wszystkich odwiedzających ten wątek :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostre wejście po długim niebycie ;:215 no i wędzonki smakowicie wyglądają to jesteś na święta już zabezpieczony Andrzeju .Z pewnością są bardzo smaczne, a dopiero co pisałeś ,że sie peklują.Wiosny u mnie nie zauważyłam jak byłam ostatnio ,ale też nie wszędzie mogę zajrzeć.We czwartek na kontrolne RTG i obadamy co lekarz powie. Zdróweczka ;:196 a TV ogląda sie na siedząco a nie leżąco :;230
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie Jadziu - kiełbasy były na na rozgrzanie wędzoka, szynki i karkówka dalej czekają na wędzenie przedświąteczne - dopiero się macerują w solance.
Z upływem lat kręgosłup słaby - TV oglądam na leżąco :)
Zdrowiej Jadziu - teściowej syna rozsypało się kolano i jest problem - za jakiś tydz. będą coś tam robić ... płytkę jakąś wstawiać :(
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Witaj Andrzeju :wit
"Wpadłam" do Ciebie na chwilkę a tu widzę iście wiosenne widoczki.
Kiełkujące roślinki masz na grządce u mnie tez szafirki dwa zakwitły , hiacynty zaczęły tez pokazywać noski .
Coś widzę , że ta pogoda miesza naszym roślinkom w "głowie".
No ale cóż muszą sobie jakoś radzić .
Pomysł z identyfikatorami chyba podkradnę i zastosuję na wiosnę u siebie.
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedź.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak ja ostatnio dużo rzeczy robię na siedząco kiedyś było to nie do pomyślenia.Zawsze mówiłam ,ze tylko lenie na siedząco robią, a teraz sama do tego doszłam :;230 Fajnej pogody podczas wędzenia u mnie zaczyna padać i wiać
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Uu pierwszy śnieg u Ciebie Andrzeju :) zimo powiało hehe, no ale wędzonki pierwsza klasa, nie ma to jak swoje wyroby ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”