Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

Lucynko kochana, Ty chyba jesteś w czepku urodzona a może tylko Wasza działeczka ;:oj ;:215
Jak nadal będą ją omijać przymrozki, to za sprawą jednorocznych, będziesz ją miała kwitnącą aż do wiosny. ;:31 ;:31 ;:31
Dobrze, że bardzo dbacie o gołębią brać, one też się przyczyniają do kondycji i zdrowotności mieszkańców dolnego piętra. ;:108
Należycie wykarmione rośliny, odwdzięczają się opiekunom tym co potrafią, czyli cudownym i obfitym kwitnieniem. ;:138 ;:138
W zbliżeniu i perspektywie dojrzałam gigantycznego czerwonego marcinka, który wyemigrował z mojego ogrodu na jeszcze lepszy wikt. ;:433 ;:433
My już zakończyliśmy prace polowe, wczoraj wycięłam ostatniego przekwitniętego jastrunia, nawet fotek nie robię.
Hosty zwarzone, pozostałe przekwitłe już wycięte, nawet maliny zmarzły, widząc Twoje aż ślinka pociekła. ;:108
Serdecznie pozdrawiamy Ciebie oraz pracusia działkowego ;:167 jak również pozostałą rodzinkę z Mamusią na czele.Zdrówka. ;:79 ;:cm
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj kochana naoglądałam się twoich gazani i postanowiłam, że chce takie na przyszły rok są śliczne i tak długo kwitną. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko zaglądam do Ciebie choć mało piszę, ale Twoje gazanie podziwiam ;:138 ;:138 . Też mam kilka ze swojego chowu ale trefnie posadzone bo słonka maja mało to i uroku swojego nie pokazują.
Piękna jesień nam nastała złota, słoneczna jeszcze żeby długa była.

:wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Piękna złota polska jesień trwa i ma się dobrze. Niech trwa jak najdłużej.

Marysiu - mrozu jak dotąd u mnie nie było, wobec czego malinki konsumuję codziennie, a dzisiaj takie ładne dojrzały.
Obrazek I jeszcze trochę ma chęć dojrzeć.
Nazwy tego marcinka nie znam. Kupiłam go kiedyś na ryneczku bądź na giełdzie (nie pamiętam gdzie) bez nazwy.
Ta różowa to rzeczywiście skalnica Fortunea 'Sugar Plum Fairy', którą chętnie podzielę na dwie części, jeśli przezimuje. Z radością też przytulę kawałek białej. ;:168
Zgodnie z Twoją radą, za którą serdeczne dzięki ;:167 , trzymam się zdrowo i cieplutko. Przymrozki też omijają działkę szerokim łukiem. Buziaki. ;:196

Gazanie rozkręcają się coraz piękniej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iguniu - kochana, to nie jest lilia, to jest Nerine 'Undulata'
Obrazek

A to jest driakiew japońska 'Pink Diamond's'
Obrazek

Ciągle kwitną nasturcje i nagietki.
Obrazek

Obrazek

Aniu - dziękuję w imieniu gazanii. ;:196
Nerine nie zimuje, a ja nie wykopałam cebulek przed zimą, trzy zginęły, jedna przeżyła i zakwitła. Ale prawdziwej zimy u mnie nie było.

Onętkowe choinki długo nie kwitły, ale za to teraz wprost buchnęły kwieciem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko1 - o, tak! Dużo jeszcze kolorów na rabatach, co mnie niezmiernie cieszy! ;:303
Ten powojnik odbiega od normy i jego nasienniki znacznie różnią się od pozostałych. Bardzo ładnie wyglądają i stanowią ciekawą ozdobę rośliny.
Pięknie się kłaniam ;:180 w podzięce za wspaniałe życzenia. Dziękuję, kochana. ;:196

Zatem więcej kolorków. Dalie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stasiu - raczej działka w czepku się rodziła, choć zgrzeszyłabym, gdybym narzekała na swój los.
Wątpię, by kwiaty do wiosny dotrwały, ale nie miałabym nic przeciwko temu ;:185 , bo np. dalie teraz najpiękniej kwitną.
Czerwony marcinek z Twojego ogrodu wyemigrował, do mojego się wprosił i rośnie jak wariat. Ładny jest, z daleka go widać! ;:303
Dziękuję, kochana, za wszystkie dobre słowa i życzenia. ;:167 Wam też zdrówka życzę. ;:196

Dalii ciąg dalszy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alu - zebrałam nasiona swoich gazanii, więc gdybyś była zainteresowana, chętnie się podzielę.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:100

Jeszcze trochę dalijek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krysiu - gazanie muszą mieć dużo słońca, by ładnie kwitły. Moje w tym roku dostały wyjątkowo dobrą miejscówkę. ;:333
Jesień też chwalę i zaklinam, by trwała i trwała tak piękna. ;:63

Mam nadzieję, że nie zanudzę Was kolejnymi portrecikami dalii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niech Wam słoneczko ozłaca świat w nadchodzące weekendowe dni.

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dla mnie Twoje fotki Lucynko to jakby wspomnieniowe już ;:oj ..u mnie karpy daliowe już w piwnicy ;:oj ...Rabaty prawie wysprzątane a temperatura od kilku dni powyżej 20 st. słonecznie i bardzo przyjemnie ,szkoda,że wcześniej przymrozki 2 dniowe były...Wszyscy zachwycają się gazaniami.. to dlaczego ja ich nie lubię ? ;:131 ;:7 ..
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko aż mi się nie chce wierzyć, że jest takie miejsce nietknięte przymrozkiem w naszej strefie klimatycznej :D
Prześlicznie kwitną dalie, gazanie, onętki, nasturcje a do tego zajadasz się malinami ;:145
U mnie wszystkie owoce które miały chęć dojrzewać padły i zbrązowiały.
Ja swoje skalnice w pierwszym roku gałązkę iglastą nakryłam i trwają już trzeci rok więc mam nadzieję na wymiankę, bo mam czerwoną ale z takich niewielkich i po przesadzeniu coś nie chce zakwitnąć chociaż jej ziemie poluzowałam. Poczekam!...ja cierpliwa jestem :D
Śliczna ta jest https://www.fotosik.pl/zdjecie/b69af5b8f0afcd94 ;:167
Życzę miłego wypoczywania weekendowego i łap resztki złotej polskiej jesieni, bo nie wiadomo jak długo będzie jeszcze łaskawa ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko to są dalie te niskie z nasionek?, no niemożliwie piekne kolorki mają, o tej porze roku szuka się kolorów, a u Ciebie jest ich sporo. Lucynko nie, więcej nic na ten sezon nie chcę, zapieram sie ;:306 , bo to co mam nie posadzone jeszcze wszystko, dobrze, że ciepło, to może zdążę wsadzić i wyrobię się tym razem jesienią ;:108
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko..i ja patrzę i podziwiam twoje dalie z lekkim niedowierzaniem bo moje już wykopane ;:oj . Szczęściara z ciebie, tyle jeszcze u ciebie kolorków..u mnie jedynie klony dają troszkę kolorków i chryzantemy w małych ilościach ;:oj . Pozdrawiam serdecznie ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko u Ciebie nadal kolorowo, ;:oj do gazani masz wyjątkową rękę. ;:180 Dałam przyjaciółce kilka, bo nie umiem się nimi opiekować, a ona też je szybko uśmierciła. ;:174 Chyba zwięzła gleba lepiej im służy, niż nasze piaski. ;:218
Żal mi moich dalii, bo drugi tydzień ponad 20 stopni, a jednodniowy przymrozek musiał mi je wykończyć. ;:145
Pozdrawiam ciepło. ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Mnogość pięknych dali Lucynko u ciebie duża.
Wszystkie jak dla mnie piękne. :)
Zdróweczka i słoneczka życzę. ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Chwilowo będzie mnie nieco mniej widać na forum, ale nieustająco o Was pamiętam.
Dzisiaj ze trzy godziny poświęciłam działce, odstresowałam się widokiem ciągle kwitnących roślinek, spaliłam część śmiecia zalegającego przed altaną i na nic więcej nie starczyło mi czasu, a pogoda była przednia, letnie klimaty w drugiej połowie października.
M zakończył budowanie gołębnika i teraz zajmuje go urządzanie pokoi dla par wewnątrz budowli.

Tak wygląda teraz gołębnik z zewnątrz.
ObrazekNad drzwiami ma być wybieg dla ptaków.

Maryniu - moje dalie ciągle pięknie kwitną, tylko listki powoli gubią. Może się tak zdarzyć, że kwiaty będą się bujały na łysych łodygach. ;:224
O gustach podobno się nie dyskutuje, ;:185 roślinnych również. Ja gazanie kocham za ich cudne kwiaty. ;:167

Marysiu - na mojej działce prawie lato. Mnóstwo kwitnień i tylko spadające kolorowe liście i coraz bardziej ogołocone drzewa dają świadectwo istniejącej pory roku. ;:303
Oczywiście zabezpieczę skalnicę na zimę i mam nadzieję, że przeżyje. Żal byłoby ją stracić. ;:108
Mam nasionka tej daliijki i oby za rok zakwitła takimi samymi kwiatami. ;:333
Weekend upłynął mi dość spokojnie, za co serdeczne dzięki ;:196 A jesienne lato chwytam ;:3 , choć nie pełnymi garściami, ale dobre i trochę.

Iwonko0042 - tak, to są niskie dalie, wszystkie z nasionek. ;:108
długo się zabierały do kwitnienia, ale za to gdy już zakwitły, to faktycznie pokazały swoją niesamowitą urodę. ;:215
Skoro nic więcej nie chcesz, to dorzucę Ci tylko rudbekię wschodnią, ;:7 bo kiedyś napisałaś, że siałaś ją, ale bez efektu.
I nie przyjmuję do wiadomości żadnego zapierania się. ;:185 ;:185

Zuziu - rzeczywiście szczęście do bezmrozowej jesieni mi dopisało, dzięki czemu jeszcze mogę cieszyć oczy kolorami nie tylko jesiennych liści. :tan
Chryzantem też mam niewiele, ale one fantastycznie uzupełniają kwitnące rabaty.
Pozdrawiam wzajemnie bardzo cieplutko. ;:196

Soniu - wiem, że gazaniom bardziej odpowiadają lżejsze gleby, toteż powinny u Ciebie czuć się dobrze. One są dosyć chimeryczne, kochają słońce, ale też nie znoszą przesuszenia podłoża. A lato tego roku było gorące i suche, to może to jest przyczyna uśmiercenia gazanii. ;:218
Pozdrawiam również bardzo cieplutko. ;:196

Aniu - wszystkie moje dalie z nasion, tak więc są niskie i kwiatki mają znacznie mniejsze niż te z karp, ale za to mają tych kwiatków dużo. ;:333
Zdrówko przygarniam, ono zawsze potrzebne, a słoneczko nie żałuje swoich złocistych promieni. Dziękuję pięknie. ;:196

Spacerkiem po działeczce.

Nareszcie rozkwita granatowy marcinek.
Obrazek

Obrazek

Heliotropy też jeszcze kwitną.
Obrazek

Obrazek

Niezmordowana smagliczka nadmorska.
Obrazek

Obrazek

Kobea obrosła pergolę i nie tylko kwiatami ozdobna.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Onętkowe choinki też coraz piękniejsze.
Obrazek

Kwitnie bodziszek i ketmia południowa, a obok nich jesienne chryzantemy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życząc Wam dobrej nocy, zapraszam na słodkie malinki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Lucynko :wit Pięknie i kolorowo u Ciebie tylko pozazdrościć, ale tak pozytywnie nie zapeszając bo u mnie już jesień nawet wodę mi zakręcają już na działce. Miło było podziwiać piękne kwiaty i smaczne malinki mniam. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko kochana, ale ja absolutnie się nie zapieram, wręcz odwrotnie ;:306 , wiesz jaka jestem, ciagle wszystko mi sie podoba, jeszcze nie przeszło ;:306 , a tą rutbekię siałam ale tak właśnie bez efektu, a podoba mi sie bardzo ;:196 , gołębnik zaraz zasiedlą lokatorzy, fajny jest ;:215 no a kobea pięknie rozrośnięta, oj ona jak jej podpasuje miejsce to potrafi zaszaleć ;:215 dalie cudne, takie różne, ale tak, latem wydaje mi się, że na nie miejsca nie mam, bo gęsto, a jesienią jak już się pusto zrobi to marudzę, że koloru mi na działce brakuje, oj maruda ze mnie, ale muszę znależć rozwiązanie jakieś, może w doniczkach je trzymać, nie wiem ale cos wymyślę :wit
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ooooh :shock: gołębnik super! Kwiaty niesamowite ;:oj o tej porze ;:333 Aż mi lato się przypomniało :)
po prostu cudnie u ciebie! U mnie nic nie kwitnie oprócz marcinków bo resztki róż zjadły sarny; kolejny raz w tym sezonie. A niech im na zdrowie będzie :) Żadne ogrodzenia nie są dla nich przeszkodą; chyba będę musiała wymyślić jakieś kapturki na przyszłość . Ja też zbieram resztki malin i smutno że ich już nie będzie; za to truskawki dalej kwitną :)
Życzę ci dużo ;:3 i energii do pracy w ogrodzie i innej. ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Wyjątkowo dużo masz kwiat?w jak na tą porę i widzę,że Cię przymrozki ominęły. To co u mnie dawno zamarzło u Ciebie kwitnie w najlepsze.

A gołębie chyba mają jakąś tajną więź z tą smagliczką. Co je pokazujesz to się przy niej z apetytem kręcą ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”