Truskawkowa działka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawkowa działka cz.2

Post »

Natalko smutno się czyta ,że znów masz zdrowotne kłopoty ;:196 a myślałam ,ze już wyszłaś na prostą ,bo z taką radością pisałaś wiosna. Jak nie urok to przemarsz wojsk ;:222 .Może jakieś ziołowe kuracje pomogłyby na to czy już próbowałaś. Po antybiotykach długo organizm dochodzi do odpowiedniej flory jelitowej ja na Boreliozę brałam 3 gatunki antybiotyków to wiem jak żołądek cierpiał to samo z lekami na gościec dlatego z nich zrezygnowałam .Niech sie dzieje co chce ,na razie ziołowymi preparatami tylko smaruje ręce czy kręgosłup ,ale moje zmartwienie inne nie tak poważne jak Twoje Kłopoty z wodą okropne fotki jak zwykle sliczne ;:108 .Zdróweczka ;:196 a ta roślinka to mogą być kwiaty chrzanu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Natalko roślinki przebiły się przez chwasty to dobry znak, bo i Tobie zdrowie wraca i życzę tego sylwestrowego drinka ;:136 Niestety antybiotyki robią w naszym organizmie tyle samo złego co i dobrego więc rychłego końca leczenia życzę! ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko dziękuję za życzenia zdrowia ;:196 Oprócz działki mam teraz tyle na głowie, że czas trochę szybciej płynie ;:131 W sumie to dobrze że sezon się kończy, mam nadzieję że do rozpoczęcia kolejnego zdążę i wydobrzeć, i pozałatwiać sporo różnych spraw - a zaległości mam nawet nie z miesięcy, tylko z lat...
Jadziu dziękuję ;:196 Ziół próbowałam przez wiele lat, z marnym skutkiem ;:185 Jelita może mi przeleczyć jedynie antybiotyk, bo to przerost złych bakterii, trzeba je wybić. Nawet jeśli obecna kuracja poskutkuje, czeka mnie pewnie jeszcze jedna lub dwie. Pocieszam się myślą że z każdym dniem jest bliżej do końca leczenia ;:131 Co do roślinki - to nie chrzan ;:185 Kwiaty są inaczej umieszczone na łodyżkach i nie ma charakterystycznych liści.
Marysiu dziękuję za miłe słowa ;:196 większość roślin zdążyłam jednak wypielić, więc nie jest tak źle ;:108 W przyszłym roku muszę zadbać by na rabatach było jak najmniej gołej ziemi - wysiać więcej jednorocznych, posadzić ile się da wieloletnich, porządniej ściółkować... Mam w końcu prąd na działce, rozważam zakup rozdrabniarki do gałęzi ;:108

Dzisiaj pokażę Wam mój obecny pożeracz czasu i najnowszego domownika - oto Miluś :) Niecałe 3 tygodnie temu przybiegł na Truskawkową Działkę gdy byłam tam z mamą. Dosłownie przybiegł, kiedy podniosłam głowę zobaczyłam pędzącego w naszą stronę kociaka. Był bardzo głodny, a po nakarmieniu pasztetem nie chciał już odejść. Nie zachowywał się jak inne działkowe koty, po jakiejś godzinie siedział już na moich kolanach. Zabrałam malucha ze sobą, nie miałam serca zostawić go na działce ;:185 Od tego czasu siedzi zamknięty w moim pokoju - starsza kotka, Kicia, nie jest agresywna, ale też niezbyt zachwycona jego obecnością. Kilka razy już go wypuszczałam - Kicia albo syczy gdy mały podejdzie bliżej, albo ucieka :( Mam nadzieję że w przyszłości zaakceptuje jego obecność...

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Natalko, cieszę się , że mimo przeciwności, udało Ci się do nas wrócić ;:196 Gruźlica, to nie przelewki, ale i tez nie koniec świata. Gorzej tylko, że leczenie obciąża Ci żołądek, ale tego uniknąć się nie da.
Miluś ma sympatyczne spojrzenie ;:108 Widać, że w pełni zaakceptował nową rodzinkę.
Powodzenia i całkowitego powrotu do zdrowia ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Natalko, smutno czytać wieści o chorobie, ale jednak życzę aby do grudnia już było po niej ;:196 , a kicia prześliczna, jakis pomieszaniec chyba, bo futerko ma kudłate, uwielbiam czarne koty ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczny ten diabełek tasmański :D i ma w uszkach fajne pędzelki ;:215 Popatrz jaki milusi od razu na kolanka, a moja kotka nie dosyć ,ze nie chce na kolana to jeszcze nie ma zamiaru przychodzić do domu woli biegać po dworze i spać byle gdzie .Typowa dzikuska jakaś nieokrzesana ,a juz rok się poznajemy i są wzloty i upadki ;:222 .Głaskanko dla śliczniusia ;:167 i zdróweczka dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Kociak przecudnej urody ;:oj Może być tak, że go ktoś podrzucił na działki i dlatego zachowywał się inaczej niż "działkowe" koty. Takie rzeczy się zdarzają. Ludzie bywają paskudni. Dobrze, że trafił na Ciebie.
Dzięki za radę. Jutro posieję nagietki ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Miluś faktycznie wygląda na kotka w podobnym wieku co mój Ficuś.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Natalko śliczny kotek i mam nadzieję że nie uciekł komuś, bo nie wygląda na bezdomnego. A zachowanie świadczyło, że jest oswojony. Moja gmina ma na FB stronę i tam często ludzie szukają albo pokazują koty i psy które się przyplątały. Dużo tzw gołej ziemi wygląda może ładnie i rośliny mają gdzie się rozrastać, ale dopóki tego nie zrobią to przysparza dużo pracy :D
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Natalko, smutno czytać o chorobie jaka Cię spotkała,musisz dbać o siebie najlepiej jak potrafisz, a ten słodki kociaczek to pewnie w dobrym czasie się przytrafił, mój znajomy zawsze mi powtarzał,jak mój synek chorował: weź kota, kota mamy od jakiegoś roku drugiego, pierwszy był z nami dwa lata i wiesz choroby faktycznie zdarzają się rzadko, życzę szybkiego powrotu do zdrowia ;:196 Rudbekie uwielbiam a ta u Ciebie ma cudowne ubarwienie ;:167
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Kicia słodka i wygląda na bardzo rezolutną :) A u mnie przed chwilą też coś miałkało, wychodzę a to (wypisz,wymaluj jak twój) :D czarniutki kotek dziki. Uciekł ale mu zostawiłam dużo jedzonka. Znikło momentalnie.
Brak wody na działce to duży problem. Ja dlatego w tym roku straciłam marchew i pietruszkę i przenoszę tę część warzywnika bliżej domu aby móc go podlewać w tych upałach.
U mnie suszę dobrze zniosły szałwie(błyszcząca i turkiestańska,liliiowce,zatrwian,czyściec,pięcciornik.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Iwonko dziękuję ;:196 leczenie gruźlicy obciąża mi jelita, nie żołądek, z tego właśnie powodu czuję się ostatnio tak źle ;:185 Tym bardziej jest to irytujące, że od jakiś 3 tygodni stan płuc bardzo się poprawił, gdyby nie jelita pojeździłabym sobie jeszcze na działkę przed końcem sezonu...
Iwonko dziękuję ;:196 też mam nadzieję że podstawowe leczenie wystarczy, ale jeśli chodzi o płuca jestem optymistką, idzie ku lepszemu ;:333 Weterynarz stwierdził że Miluś to dachowiec, ale z genem długiej sierści, rzadkość, jednak czasem się przytrafi. Od takich kotów wywodzą się niektóre rasy długowłose :D
Jadziu dziękuję ;:196 nawet nie wiesz jak trafiłaś z tym diabełkiem :;230 mały łobuzuje na całego, ale w końcu to jeszcze kociak, ma jakieś 5 miesięcy ;:224
Izo, Marysiu odnośnie historii Milusia - na początku myślałam że ktoś go wyrzucił, bo działkę mam baardzo daleko od miasta, do tego oddzieloną sporym laskiem. Kociak ewidentnie już jakiś czas żył pod chmurką, był chory (zapalenie krtani) i mocno zarobaczony. Z tego powodu nadal nie może miauczeć i ten bezgłos potrwa jeszcze jakiś czas ;:185 Podczas ostatniej wizyty u weterynarza wdałam się w rozmowę z inną właścicielką kota, powiedziałam jej jak Miluś do mnie trafił. Okazało się że to jej znajoma ma tam działkę i zajmowała się kotkiem który jakiś czas temu "zginął". Był też drugi kociak, rudzielec, ale Miluś zjawił się na działce sam, więc jego brat/siostra został w ogrodzie...
Krzysztofie też tak sądzę, zdjęcie które pokazałam w ostatnim poście jest mniej więcej sprzed tygodnia :)
Krysiu dziękuję za miłe słowa ;:196 kotek faktycznie odciąga myśli od problemów ze zdrowiem, potrafi narobić innych - wczoraj wszedł na biurko (mimo że było zastawione), zrzucił wielką, ciężką muszlę i zrobił dziurę w podłodze ;:224
Iga dziękuję ;:196 to że kotek uciekł jest bardziej typowe, takie dzikuski zwykle mają zaufanie tylko do osób regularnie karmiących, a i to w różnym stopniu... Liliowce i pięciornik już mam, nad zatrwianem się zastanawiałam, czyśćca nie za bardzo lubię, natomiast szałwię miałam i niestety musiałam podlewać. Ale dzięki za radę, może znajdę inne ciekawe gatunki :wink:

Dzisiaj ostatnie tegoroczne zdjęcia jakie mam - niestety antybiotyk nie zadziałał, jest coraz gorzej i na razie na działkę nie pojadę ;:222 W poniedziałek jadę do lekarza, mam nadzieję że tym razem przepisze coś skuteczniejszego, bo nie mam ochoty trafić do szpitala z powodu osłabienia ;:185

Zdjęcia zrobiłam 23 września, więc jest jeszcze bardziej letnio niż jesiennie :wink: Na 3 ujęciu ciekawostka - tej dziewannie jakiś czas wcześniej ułamałam przekwitnięty pęd aby uzyskać nasiona dla znajomej - odrósł w takiej króciutkiej, rozgałęzionej formie i nawet znalazł amatorów :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczne fotki Natalko szczególnie ta z trawami ,ale to zdrówko mogłoby wreszcie zagościć na stale ;:168 achhhhhh. Mizianko dla śliczniusiego rozrabiaki ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jaka słodka czarna mordeczka, Natalko! ;:138
Kwiatki też jeszcze ładnie się prezentują. ;:333
A starsza pani kicia pewnie z czasem zaakceptuje młodszego domownika. Niech się powoli przyzwyczaja. Choć znając moją Miśkę, wiem, że nie będzie to prosta sprawa. ;:108
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Natalciu kochana, ucieszyłam się po Twojej wizycie u mnie, że już z Twoim zdrówkiem w porządeczku a tu czytam, że nie do końca. ;:202
Przyplątało się kolejne paskudztwo, może łatwiejsze w tych czasach do wyleczenia, ale leki rujnują podleczone wcześniej jelita. ;:222
Smutne to, ale skoro jest grudniowa nadzieja na drinka, to i ja wierzę w pomyślność zaordynowanych kuracji. ;:167
A wszędobylski Miluś, nie pozwoli Ci zbyt długo zamartwiać się stanem zdrowia, rozproszy Twoje czarne myśli i doda nadziei na lepsze jutro. ;:108
Czego i ja z całego serca życzę. ;:168 ;:79 ;:cm
Jeszcze tylko pochwalę artystyczne foteczki z fruwającymi gośćmi i smakowitymi jabłuszkami. ;:433 ;:433 :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”