Witaj Maryniu
Ja ostatnio w niedoczasie zupełnym jestem, zaglądam ale się nie wpisuję, jednak dziś napiszę, bo muszę pochwalić przecież cudne już bardziej jesienne zdjęcia
Zdrówka życzę z całego serca
Wczoraj na działkę dotarłam nawet w ramach rehabilitacji... Spacerek na powietrzu w ogrodzie dobrze mi zrobił ! Do południa widok działki nie był imponujący..Rośliny zmoczone , białe dalie przewrócone i kwiaty zniszczone deszczem... Wpadłam w wir obcinania i podwiązywania i czekałam aż rośliny obeschną żeby zająć się moim najbardziej ulubionym działkowym zajęciem .Około południa wreszcie wszystko nabrało jakiegoś takiego przyjemnego dla oka wyglądu no i dałam upust moim hobbystycznym zapędom..
Chętni do oglądania nie koniecznie do komentowania i pochlebstw dopisali jak zwykle zresztą w niemym komplecie... Stała ich liczba obliguje mnie do kontynuowania mojego obrazkowania ... A niemowość zwalnia z obowiązku wzajemności i zabiegania... i też ma poniekąd swoje dobre strony...
Nieliczne grono Przyjaciół czynnie mnie odwiedzających także mnie nie zaniedbało więc
anabuko1 dziękuję za uznanie dla mojego niewielkiego ogródka!
Słoneczników nie mam ale rudbekie samosiejki w najróżniejszych konfiguracjach mi dzielnie towarzyszą.
Stróż przy wejściu jest rówieśnikiem mojej wnuczki stąd sentymentalny bo to prezent wybrany i przywieziony dla mnie z jakiegoś wyjazdu..Wnet stanie się pełnoletni jak i Ona!
Lucynko zdjęć Ci u mnie dostatek jak zawsze Cieszy mnie jak pokazywanie ich jest przyjemnością nie tylko dla mnie!
Dolegliwość która mnie ostatnio dopadła powoli odchodzi w zapomnienie co sobie chwalę wielce bo roboty na działce jak to wczoraj stwierdziłam naocznie ..huk!
Moje wyrywne sąsiadki już ścięły do ziemi liliowce i irysy a moje jeszcze zdrowo tkwią na rabatach...Ja to robię nieco później ale może rzeczywiście to już czas...
Zdrówkowe życzenia odwzajemniam z sympatią!
Iwonko zauważam brak Ciebie na forum ale chwila oddechu każdemu się dla zdrowotności choćby należy! Tym bardziej mi miło,że i mnie nie zaniedbałaś z odwiedzinami! Za pochwały i życzenia z serca dziękuję !
Pora na foto...
czas ściąć do zimowego bukietu
coraz ich więcej lubię i takie fotki
RU nieustannie kwitnie całe lato
hibiskusy przekwitają
to moja kapersowa pomyłka z B.-ulubiona modelka do fotek jeszcze 2 powinny zakwitnąć
te aksamitki z pewnością znajdą swoje miejsce w większości forumowych ogrodów w przyszłym sezonie
Maryniu, ta czarna petunia to natura, czy Twoje umiejętności fotograficzne takie cuda potrafią?
Tak czy inaczej, zdjęcie godne wszelkich pochwał.
Dobrego słonecznego weekendu, Maryniu.
Aniu,Lucynko jestem Wam wdzięczna za czynne odwiedziny i uznanie dla moich obrazków!
Czarne petunie były u nas wiosną bardzo popularne na ryneczku kwiatowym
Siedzę już dłuższą chwilę i podziwiam Twoje śliczne rośliny na jakże pięknych ujęciach
Nawet najzwyklejsza roślina na Twoim zdjęciu prezentuje się wspaniale
W szczególności zwróciłam uwagę na Dalie, które teraz maja swoje pięć minut, Twoje Hosty są w super kondycji
W Barbuli jestem wprost zakochana, co za krzew ile przyciąga pszczółek i ten kolor kwiatów
Pozdrawiam i życzę miłych chwil w tej końcówce lata na działce
Widzę, Maryniu, że bardzo lubisz paprocie, skoro takie ładne zdjęcia im robisz.
Mnie one jakoś nie kręcą, może dlatego że cienistych miejsc u mnie niedostatek i nie muszę kombinować z cieniolubnymi roślinami.
Liliowiec jeszcze kwitnie?!
Miłej niedzieli.
`
Witaj Krysiu cieszę się Twojej wizyty wszak niezmiernie rzadko tu wstępujesz!Każda wizyta mile widziana oczywiście ale każda nowa twarz jest tym bardziej oczekiwana...
A do tego jeszcze z takim dobrym słowem przybywasz co jest dla mnie frajdą nie lada!
Moje dalie to dla mnie odkrycie od ubiegłego roku, kiedy to wróciłam nieśmiało do ich uprawy i nie powiem wciągnęło mnie to i pewnie będę kontynuować o ile przetrzymam karpy przez zimę...Kiedyś kilka sezonów już je uprawiałam i przechowywałam w piwnicy blokowej..Obecnie jest ich taka dostępność w handlu więc to nic trudnego.Czekam jeszcze na 2 nowe,które mają odrobinę więcej cienia i się ociągają...
Hosty także zachęcają do pokazywania bo to ich ostatnie chwile w tym sezonie w pełnej krasie...
Barbula rzeczywiście o tej porze tj. końcem lata to raj dla bzyków i dzieje się tam niczym w ulu...
iwona0042 myślę ,że w przyszłym sezonie zdobędziesz i Ty tę czarnulę!
Drzewko pokazywałam już niejednokrotnie bo mam je od kilku lat i jest to wiąz...
Lucynko paprocie to bardzo fotogeniczne rośliny i świetne modelki.
Ja na szczęście nie muszę kombinować z cieniolubnymi roślinami bo zapewniłam sobie cieniste miejsca ... Trudno się nam egzystowało latem w początkach naszego działkowania na takiej słonecznej patelni.... Mam jak znalazł miejsca dla host,różaneczników i skromnej kolekcji paproci ogrodowych,które uwielbiam od zawsze i gdybym miała więcej miejsca to bym chętnie ją powiększyła! Mam też paprocie w miejscach słonecznych i mają się całkiem dobrze!
Liliowców kwitnących całe lato mam 2 odmiany...
Dziękuję za odwiedziny!
Maryniu kochana mniemam, że dolegliwości już ustąpiły i swobodnie możesz się oddać, ulubionym zajęciom w plenerze.
Bardzo mi się podobają bezkrwawe łowy owadów i fantastyczne zestawienia duetów roślinnych. A czarna petunia wymiata.
Jednak jeżówki w miłosnym uścisku na przedostatniej fotce, najbardziej wpadły mi w oko.
Pozdrawiam, życząc zdrowia i słonecznej jesieni na RODos.
Stała podglądaczka popodziwiała dziś szczególnie śniedka.
Maryniu dobrze, że zdrowie w porządku, więc i zdjęcia działkowe możemy oglądać.
Jeszcze ciepłe dni się zapowiadają, życzę miłych dni i owocnej pracy na działkowych rabatach.
Piękne różne kwitnienia.
widzę Maryniu,ze masz barbulę.
Możesz coś więcej o niej napisać.Ja od niedawna ja mm.I obawiam się ,że może żle ja posadziłam.Duza, szeroka ona rośnie ??
Rudbekie, słoneczniki, jeżówki,dalie piękności