Wiejski ogród początki, radości i problemy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski ogród początki, radości i problemy cz.2

Post »

Asiu :wit
Psiaki bardzo sympatyczne.
Roze przecudne . Laguna wyjątkową.Kiedyś ja miałam .Ale padła. :cry:
I jakie dzwonki masz obfite.
Piwonie śliczne..Ech lato i kwitnienia pienne. ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Joasiu głaskanko dla śliczności czterołapych ;:167 a różyczki dały prawdziwy pokaz swoich możliwości.Laguna po uformowaniu wygląda cudownie Moonlight też czaruje ilością kwiecia szkoda tylko ,że w szybkim tempie przekwitają .Szkoda ,ze u mnie nie mają zamiaru osiedlić sie dzwonki skupione .Kupiłam białego i też pokazuje tylko parę listków i 0 kwiatów w kolejnym roku ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie.
Upały nie odpuszczają a deszcze jak na lekarstwo. Wody w stawie coraz mniej i podlewanie ograniczamy tylko do warzywnika i hortensji.
Na dzisiaj zapowiadają gwałtowne burze a takich boję się bardzo :(
Hosty mają popalone liście a róże bardzo szybko przekwitają.

Jadziu dzwonki będę przesadzać w sierpniu to mogę się podzielić. Może te zadomowią się na dobre. :)
Aniu dlaczego Laguna padała? Szkoda bo to bardzo ładna różyczka. Dzwonki już się rozrosły i tworzą ładne kępki. Dziękuję za pochwały psiaków.
Dorotko róże w tym roku wyjątkowo zachwyciły ilością kwiatów ale bardzo szybko przekwitają .Laguna jest posadzona w półcieniu to jeszcze kwiaty wytrzymują ale Moonlight J.Pemberton jest na patelni i wyjątkowo szybko zrzuciła kwiaty.
Maksiu (owczarek) ;:167 ma 10 lat to schroniskowy psiak po przejściach ,ktoś go zostawił pod bramą schroniska. Kilkakrotnie był adoptowany i za każdym razem oddawany. Maksiu jest z nami około 8lat .Gucio ;:167 również ma 10 lat. Psiaki wygłaskane.
Marysiu szpadel odstawiony przez temperatury. Moonlight J.Pemberton wyjątkowo krótko cieszyłam się kwiatami tej różyczki ,nawet w niesprzyjających latach dla róż, kwiatami cieszyłam się dwukrotnie dłużej. Mordeczko wygłaskane.
Inka52 różankę planuję od dawna ,mam listę prawie gotową bo ciągle coś zmieniam. :;230 Róże będę kupować etapami bo mam obawy do zakupu tylko w jednej szkółce i drugie to wiadomo finanse. Miejsca mam dużo ale tez działka z ogromną ilością gruzu po poprzednikach. :oops: Kupując dom nie poinformowali nas że, na jednej części działki stał budynek, który został rozebrany a gruz pozostał na działce przykryty warstwą ziemi.

Kilka fotek z ogrodu
Laguna
Obrazek
Krasnale

Obrazek

Obrazek
Inne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu dziękuję ;:196 raczej już kolejnej próby nie bedzie zbyt wiele razy je sadziłam z marnym skutkiem. To samo piękne niebieskie przymiotno, łubiny też nie mają zamiaru u mnie pozostać, wiec zrezygnowałam jest tylko to co chce rosnąć i się wysiewać .Fajne te białe margaretki stoją na baczność jak żołnierze to samo słonecznikczki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, :wit ale cudnie takie bogate kwitnienia.
Oczu trudno oderwać.
Laguna na bogato kwitnie.Cudna. . A te krasnale to jakie imiona maja ??
Przetaczniki, liliowce,,, no miodzio. Pięknie je zaprezentowałaś. ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu, cudowna Twoja Laguna, takie róże warto mieć w ogrodzie, Moonlight J.P. to chyba róża parkowa, sprawdź sobie tutaj http://www.rozarium.org/roze/moonlight-pemberton/ jak należy ją ciąć.
Może jednak po kilku latach warto wyciąć najstarsze pędy, spróbuj na początek wyciąć jeden z najstarszych pędów i zobaczysz jak się zachowa. Później podejmiesz decyzje czy warto ją mocno ciąć. Róża z czasem się starzeje i od czasu do czasu potrzebuje odmłodzenia aby wypuścić młode, silne pędy.
Psiaki masz przeurocze ;:215
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Joasiu pięknie rozrośnięte kępy kwiatów ;:63 Krasnale urodziwe!
U Ciebie gruz nakryli gruntem, a u mnie wzdłuż ogrodzenia rozniesiony gruz i cegły początkowo myślałam, że było tak celowo robione żeby zwierzęta się nie podkopywały, ale chyba jednak nie.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Asiu :wit
Upraszam się o letnie fotki ogrodowe ;:108
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Witam wszystkich serdecznie po długiej przerwie. Miło że jeszcze ktoś tu zagląda oprócz mnie samej

Moja aktywność na forum jest nikła, chociaż staram się odwiedzać wasze ogrody , ale doba jest za krótka.
Moja nieszczęsna rabata, nad którą wciąż pracuję i którą kiedyś , obsadziłam i powstał miszmasz powoli porządkuję. Nad stawem część obrzeży mam zrobione, po niedzieli powinnam skończyć i zacznie się przesadzanie. Pusta rabatka zostanie obsadzona Hortensjami. Następnie będę przygotowywać rabatkę pod róże. W ogrodzie będzie przewaga róż i hortensji nie zabraknie jeżówek, floksów, lilii czy liliowców. Zapytacie dlaczego taki wybór? Zawsze chciałam mieć róże i hortensje ale to chyba temperatury przeważyły mój wybór. Byliny w tak wysokich temperaturach radzą sobie o wiele gorzej jak róże czy hortensje.
Początkowo nie było to łatwe, nurtowały mnie pytania co, gdzie posadzić .Z czasem dzięki forum zaczęłam czerpać wiedzę .. Wiedziałam , że są róże ,z dużymi kwiatami i z mniejszymi, różowe, żółte, czerwone i białe, niższe i wyższe, a nawet i pnące.
Zaczęłam czytać o różach w Internecie , dzięki Iwonce(Zielonajagoda) znalazłam się na naszym forum , gdzie trafiłam na wątek Majka411. To było pierwsze różane miejsce, jakie odwiedziłam na forum , potem odwiedzałam wątki Dorotka350, Daysy, Jakuch i Alexia.Zaczęłam uczyć się o różach a moim bezimiennym bardzo chciałam nadać imiona i dowiedzieć się o nich jak najwięcej a także jak pielęgnować, by pięknie kwitły. Wszystkim, dzięki którym, mogłam się czegoś nauczyć ,serdecznie dziękuję . ;:168 Jeszcze wiele przede mną ale z Waszymi radami na pewno sobie poradzę. ;:168

Jadziu słoneczniczki bardzo się rozrosły i będę dzielić część nad staw a reszta do rozdania.
Aniu wszystkie liliowce mam od Ciebie .Krasnale to Degenhard i Albericht.
Daysy w następnym sezonie zmierzam odmłodzić Moonlight J.P. bo to już chyba piety sezon u mnie.
Marysiu gruz to moja zmora ,przed posadzeniem muszę odgruzować dopiero sadzić. Gruzu jest tak dużo że nawet po przygotowaniu dołków po kilku latach rośliny są wypychane na powierzchnię

Kilka fotek z ogrodu.

Little Lime posadzona w ty roku
Obrazek

Również tegoroczna debiutantka Magical Moonlight .Zbudowała nawet ładny krzaczek
Obrazek

Limelight

Obrazek

Taka była rabatka z hortensjami Magical Mont Blanc, Phantom i Vanillie Fraise
Obrazek
Tak jest teraz ;:145 ;:145 Jakiś mądrala rzucił przez ogrodzenie niedopałek papierosa ,sucha trawa się zapaliła a podmuch wiatru sprawił że, ogień trafił w Hortensje.

Obrazek

Obrazek

Aniu liliowce :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit
dzięki Iwonce(Zielonajagoda) znalazłam się na naszym forum
Czuję się zaszczycona, że mianowałaś mnie matką chrzestną Twojego forumkowania :D , przecież prędzej czy później i tak byś tu trafiła ;:333
Hortensje widać że potrzebują wody, czy dobre im miejsce wybrałaś? Może tam jest za sucho? Moje w tym roku też nie wyglądają spektakularnie, ale takich zwieszonych listków nie mają.

Pomału z tym ogrodem, nie ma się co szarpać, robota nie zając nie ucieknie :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Joasiu aż przyklęłam na przygłupa który wrzucił niedopałek ;:124 Jak można? u mnie też lądują a właściwie lądowały niedopałki i czasem większe śmieci, ale ostatnio jak uporządkowano ulice na wsi jakoś i ludzie sporządnieli :?:
Dobrze, że hortensje przeżyły spotkanie z ogniem, ale swoje musiały przejść.
Rabata z liliowcami i jeżówkami obłędna :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie jakiś idiota rzucić komus niedopałek. :twisted: :twisted:
Ale liliowce to masz bajkowe. Duże kępy i dużo kwiatów ;:180
Floksy śliczne.
ale i hortki piękne.Limki śliczności.
Rozrosła ci się ten ogród i wypiękniał. ;:108 ;:108
Jezowki, hibiskusy,,,oczu trudno od takich piękności oderwać. ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu ;:168 biedne hortensje bardzo ucierpiały przez nieodpowiedzialnego człeka dobrze ,ze tylko im się dostało ODPUKAĆ wolę nie myśleć.Teraz musisz zadbać o te nowe hortensje ,żeby przeżyły zimę po spotkaniu z ogniem. Jak ludzie mogą być tacy nieodpowiedzialni i wrzucać komuś niedopałki gdy wkoło susza ;:124 .Jednak jeżówki i liliowce urzekają ilością kwiecia u mnie nawet te najzwyklejsze jeżówki nie kwitną tak obficie ;:124
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Zdrowiej szybko, idź na L4 i porządnie się wykuruj, koniec lata bliski, szkoda czasu na chorowanie i ... odpuść trochę.
;:4
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joasiu, aż strach pomyśleć co mogłoby się stać, gdyby ogień z tego niedopałka rozprzestrzenił się na większą powierzchnię ;:202 Szkoda hortensji i miejmy nadzieję, ze dadzą sobie radę. Limelight chyba u wszystkich rośnie taka olbrzymia. Zastanawiam się jak ujarzmić swoją, bo zajmuje już ponad dwa metry wszerz. Na wysokość podobnie ;:oj Jak przyciąć tego potwora wiosną, żeby tak nie szalał?
Liliowce i jeżówki masz po prostu obłędne ;:215
Wybrałaś już jakieś róże na nową rabatę?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”