Witam wszystkich serdecznie po długiej przerwie. Miło że jeszcze ktoś tu zagląda oprócz mnie samej
Moja aktywność na forum jest nikła, chociaż staram się odwiedzać wasze ogrody , ale doba jest za krótka.
Moja nieszczęsna rabata, nad którą wciąż pracuję i którą kiedyś , obsadziłam i powstał miszmasz powoli porządkuję. Nad stawem część obrzeży mam zrobione, po niedzieli powinnam skończyć i zacznie się przesadzanie. Pusta rabatka zostanie obsadzona Hortensjami. Następnie będę przygotowywać rabatkę pod róże. W ogrodzie będzie przewaga róż i hortensji nie zabraknie jeżówek, floksów, lilii czy liliowców. Zapytacie dlaczego taki wybór? Zawsze chciałam mieć róże i hortensje ale to chyba temperatury przeważyły mój wybór. Byliny w tak wysokich temperaturach radzą sobie o wiele gorzej jak róże czy hortensje.
Początkowo nie było to łatwe, nurtowały mnie pytania co, gdzie posadzić .Z czasem dzięki forum zaczęłam czerpać wiedzę .. Wiedziałam , że są róże ,z dużymi kwiatami i z mniejszymi, różowe, żółte, czerwone i białe, niższe i wyższe, a nawet i pnące.
Zaczęłam czytać o różach w Internecie , dzięki Iwonce(Zielonajagoda) znalazłam się na naszym forum , gdzie trafiłam na wątek Majka411. To było pierwsze różane miejsce, jakie odwiedziłam na forum , potem odwiedzałam wątki Dorotka350, Daysy, Jakuch i Alexia.Zaczęłam uczyć się o różach a moim bezimiennym bardzo chciałam nadać imiona i dowiedzieć się o nich jak najwięcej a także jak pielęgnować, by pięknie kwitły. Wszystkim, dzięki którym, mogłam się czegoś nauczyć ,serdecznie dziękuję .

Jeszcze wiele przede mną ale z Waszymi radami na pewno sobie poradzę.
Jadziu słoneczniczki bardzo się rozrosły i będę dzielić część nad staw a reszta do rozdania.
Aniu wszystkie liliowce mam od Ciebie .Krasnale to Degenhard i Albericht.
Daysy w następnym sezonie zmierzam odmłodzić Moonlight J.P. bo to już chyba piety sezon u mnie.
Marysiu gruz to moja zmora ,przed posadzeniem muszę odgruzować dopiero sadzić. Gruzu jest tak dużo że nawet po przygotowaniu dołków po kilku latach rośliny są wypychane na powierzchnię
Kilka fotek z ogrodu.
Little Lime posadzona w ty roku
Również tegoroczna debiutantka Magical Moonlight .Zbudowała nawet ładny krzaczek
Limelight
Taka była rabatka z hortensjami Magical Mont Blanc, Phantom i Vanillie Fraise
Tak jest teraz

Jakiś mądrala rzucił przez ogrodzenie niedopałek papierosa ,sucha trawa się zapaliła a podmuch wiatru sprawił że, ogień trafił w Hortensje.
Aniu liliowce