Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)

Drzewa owocowe
Zablokowany
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)

Post »

W szpalerze mam 7 odmian winorośli /Podarok Z,Prim,Nero,Piesnia,Arocznyj,Nadjeżda A,V25/20 i Wostorg I./
ale tylko Wostorg Idealnyj ma taki nalot na jagodach.
Obrazek
Liście wydają się czyste.
Obrazek
Czy to jest szara pleśn?
pozdrawiam
Kazik
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Raczej mączniak prawdziwy: link
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedz i link.
W pobliżu winorośli mam borówki,agrest,porzeczki i opryski środkami chemicznymi jest utrudniony.
pozdrawiam
Kazik
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56

Post »

Te rośliny obok winorośli też może zaatakować mączniak, dlatego ważna jest profilaktyka, poczytaj o tym (środki ekologiczne i nieekologiczne są opisane bardzo dokładnie na forum : winogrona.org). :)
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W podlinkowanym przeze mnie artykule Janusza Mazurka są wymienione środki do zwalczania mączniaka prawdziwego. Zarówno ekologiczne, jak i ciężka chemia. Warto przeglądnąć całą Wirtualną Klinikę Roślin doktora Mazurka. Odsyłanie do forum jest co najmniej nie na miejscu i świadczy o tym, że nie znasz dra Janusza Mazurka, eksperta w tej dziedzinie. Jeżeli już, to warto odesłać do niedawno wydanej książki Janusza Mazurka. Uważam, że nie ma w Polsce drugiego takiego specjalisty w zakresie ochrony winorośli. Kiedyś udzielał się na wymienionym przez Ciebie forum. Od jakiegoś czasu on i wielu innych prawdziwych fachowców w dziedzinie winorośli pojawiają się tam bardzo rzadko albo wcale.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Ma ktoś pomysł na takie przebarwienia? Bo nie pasują do niczego co znalazłem, odmiana Agat Doński.

Obrazek
Pozdrawiam,
Tomek
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

@malopolanin Uważam,że każdy na forum ma prawo przedstawić swoją opinię i informację na prezentowany w nim temat, tak samo ja jak i Ty. Dlatego zachowaj proszę swoje personalne uwagi do mnie dla siebie, a nie zaśmiecaj nimi naszego forum. :!: Obiektywnie patrząc na Twój wpis uważam,że robisz kryptoreklamę pewnej książki , a to jest sprzeczne (z tego co pamiętam) z naszym regulaminem. :roll: Co do samej zaś książki nie znam jej, ale nie znam też wielu innych pozycji wydawniczych z tej czy też z innych dziedzin wiedzy. Natomiast na 100% wiem (jako autor kilkunastu książek),że wiedza w każdej książce się dezaktualizuje , a praktyczne opinie koleżanek i kolegów z każdego forum cenię sobie znacznie bardziej od opinii tylko jednego kolegi , który na pewno nie uprawia w wielu rożnych lokalizacjach winorośli i nie spotyka się z tego tytułu z różnego typu problemami. Dlatego wskazywanie tylko jednego autora źródła wiedzy jako jedynego guru w tym zakresie jest nieadekwatne do faktycznego stanu rzeczy i uważam to za kryptoreklamę. :idea:
Oczywiście zachęcam szanowne koleżanki i kolegów od zapoznawania się z literaturą przedmiotu,bo każda pozycja poszerza wiedzę i horyzonty w zakresie uprawy winorośli, ale nie wszystko co zostało napisane jest rzeczywiste i ciągle aktualne (nawet sam Albert Einstein wszystkiego nie był w stanie opisać). :wink:
Życzę wszystkim forumowiczom jak najmniej problemów z uprawą winorośli i szerokiego dostępu do wiedzy na jej temat. :D
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

massur pisze:Ma ktoś pomysł na takie przebarwienia? Bo nie pasują do niczego co znalazłem, odmiana Agat Doński.
Takie przebarwienia mogą być spowodowane niedoborem potasu.
Niestety, czerwieniejące liście to również skutek inwazji pluskwiaków, roztoczy lub wirusów.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

garom pisze:@malopolanin Uważam,że każdy na forum ma prawo przedstawić swoją opinię i informację na prezentowany w nim temat, tak samo ja jak i Ty. Dlatego zachowaj proszę swoje personalne uwagi do mnie dla siebie, a nie zaśmiecaj nimi naszego forum. :!: Obiektywnie patrząc na Twój wpis uważam,że robisz kryptoreklamę pewnej książki
Miałem odpuścić, ale przechodzisz samego siebie w hipokryzji. W dwóch sąsiadujących ze sobą zdaniach piszesz o prawie do własnej opinii i jednocześnie zabraniasz mi wyrażać swoje opinie, nazywając je zaśmiecaniem forum. Do tego posądzasz mnie o kryptoreklamę książki w sytuacji, gdy ja tylko podlinkowałem artykuł z bloga prawdziwego fachowca w dziedzinie ochrony winorośli. Ten blog to Wirtualna Klinika Roślin. Zachwalałeś inne forum (nie krypto, ale jawna reklama), więc sprawdź ile razy na tamtym forum odwołują się do doświadczenia dra Mazurka.
Podlinkuję następną pozycję, której współautorem jest dr inż Janusz Mazurek - http://konferencja-winorosl.pl/upload/2 ... -12-12.pdf
Warto pobrać tę publikację i zapoznać się z nią. Oczywiście, reklamuję tę pozycję, przyznaję się bez bicia. Można ją ściągać za darmo (jeszcze), więc zachęcam.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

@malopolanin NO COMMENT . ;:178
ŻYCZĘ WSZYSTKIM FORUMOWICZOM MIŁEJ LEKTURY ZARÓWNO TEGO WĄTKU (JEDNEGO LUB JEDNEGO Z NIEWIELU) NA TEMAT WINOROŚLI NA NASZYM FORUM, A DLA BARDZIEJ DOCIEKLIWYCH KILKUSET LUB NAWET WIĘCEJ WĄTKÓW NA SĄSIEDNIM FORUM, GDZIE WSZYSTKIE WĄTKI POŚWIĘCONE SĄ WINOROŚLI. :D JAK ZWYKLE DOBRZE MIEĆ WYBÓR. :wink:
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Małopolanin dzięki za linka , fajna strona .
Co prawda tylko przejrzałam , ale kiedyś dokładnie postudiuję .
Od siebie dodam , że stosuję Alkalin , olejki neem i herbaciany ,
lecytynę ( preparat lecitec ) . Opinie o tych środkach mile widziane .
Zapomniałam , obligatoryjnie też OW .
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeczytałam artykuł p. Mazurka dot.szarej pleśni na winorośli i muszę przyznać rację koledze Garom ,
jest już w pewnej części nie aktualny . Przeszukałam internet by znależć podany tam preparat
Boni Protect Forte i niestety brak aktualnych ofert . ;:222 Na truskawkach stosuję Polyversum ,
ale to chyba nie jest to samo ?
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na różnych forach piszą ,że na szp to albo Polyversum albo Switch. :wink: A co dostosowania ekologicznych środków do ochrony winorosli to próbowałem stosować w ubiegłym roku Evasiol zapobiegawczo, ale i tak mączniak sobie z nim poradził, niestety. :shock:
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit To niedobrze , że skrzyp małp skuteczny . Ze dwa razy pryskałam Alkalinem .
U sąsiadki winorośle w kiepskim stanie , nie poje w tym roku . ;:222 Chyba im zaszkodziło
to silne ochłodzenia po upalnym czerwcu .
Po deszczu zrobię oprysk polyversum , teraz za sucho i zbyt upalnie .
Na rzekomego niczym nie pryskałam , myślałam , że tymi eko rok opędzę , teraz już póżno.
Jagody zaczynają się wybarwiać .
Ze trzy dni temu tymolem opryskałam .Obym nie musiała w przyszłym roku chemii przeprosić .
Stosował ktoś Fosfyn ?
Garom , mogę prosić o namiar na kolegę , o którym wspominałeś ?
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

@anulab; Jeżeli pytasz o kolegę szkółkarza , specjalistę od najnowszych odmian winorosli to poznałem go na naszym forum, ale zdaje się , że już go tu z nami nie ma. :( Natomiast na pewno jest na sąsiednim forum (winogrona.org), gdzie prezentuje zdjęcia swoich odmian i ofertę sprzedaży sadzonek oraz sztobrów -dokładniejsze namiary podam Ci na priv. :wink:
Co do Evasiolu to może zastosowałem go w zbyt małych ilościach oprysków, bo w końcu dałem sobie z nim spokój, po zaczerpnięciu opinii specjalistów z sąsiedniego forum i objawach presji mączniaka ... . :roll:
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”