Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

:wit Witajcie!
Wczoraj spadł piękny deszczyk, który porządnie przemoczył ziemię, a dzisiaj pogoda jak na zamówienie: 23*, słoneczko, brak wiatru, cieplutko, ale nie gorąco. Sporo roboty odwaliłam wśród kwiatów, niech mnie chwalą po wszystkich odpustach.
Pomidorkom dałam pokrzywowego kompociku i to już ostatnia dawka, więcej im nie dam. Pogniewają się... to trudno, przeżyję jakoś. Oczywiście z kwiatkami też sobie pogadałam, a że była to rozmowa w jedną stronę, nie szkodzi. Chwaliłam je tylko, więc raczej było im miło, co wyraziły kolorami i aromatami. Nie tylko mnie się to podobało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu - moim skromnym zdaniem kwitnące rabaty u mnie to wielka zasługa dobrej wody do podlewania, gdyby nie to, rośliny nie byłyby tak ładne. ;:108 Ponadto żaden żywioł ich nie zniszczył. ;:333 Szczerze przyznaję, że ja to mam szczęście do pogody, nawet jeśli słońce pali niemiłosiernie. Nawet ślimaków nie ma dużo. Owszem, trafiają się i bezdomne, na które M systematycznie poluje, ale głównie znajduje je przy gołębniku. ;:108
U nas już się ociepla, nawet namawiałam M na przeprowadzkę, jednak on jest zmarzlak i jeszcze mu zimno. ;:14 A tak naprawdę to boi się zimnych nocy, toteż będę czekała na wyższe temperatury. Sama bałabym się nocować w działkowej chatce. ;:202
Zarówno zdrówko i wszystko dobre przytulam i niech ze mną zostanie. Dziękuję. ;:167 ;:196

ObrazekDzwonek czosnaczkolistny w tym roku mizerniejszy.

Obrazek

ObrazekWilczomlecze obrzeżone nasiały się po całej działce.

Dorotko - mam lepsze warunki glebowe i pogodowe, a ponadto dostęp do darmowej wody do podlewania, toteż działka nie ucierpiała. ;:108 Dziękuję za ciepłe słowa pod jej adresem. ;:196
Pomidorki jem tylko w sezonie, cieplarniane mi nie smakują. ;:185 A już mogę zagłębiać ząbki we własnych, co mnie ogromnie cieszy. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet nie zauważyłam, że już tak późno. ;:oj Czas zmienić miejsce na ;:41
Dobrej i najlepiej mokrej nocy życząc, mówię: Do jutra! :wit

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kwiatuchy kwitnące i kolorowe ,motylki,bzyki ,kotek pozujący cierpliwie do zdjęcia... ;:215 ;:138
Pięknie i sielankowo Lucynko na działce i Twoich fotkach ;:63
Miłego dnia na działeczce! ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Pomidory już takie czerwone? ;:oj
Co to za kwiatek ciemny,pełny koło ismeny?Lilie masz piękne.Ja mam w tym roku mało.Motylki,bączki,kotek fajnie. ;:138
Kotek robi obchód działki.A może coś nowego się wydarzyło?

Miłej niedzieli. :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Powiedziałam: Do jutra, a wyszło pojutrze. Wczoraj z działki wróciliśmy około północy i nawet nie otworzyłam komputera.
Dzisiaj w ogóle nie odwiedziłam swoich roślinek, bo rano zapowiadała się ulewa, więc postanowiłam zająć się sprawami domowymi, które bardziej mnie zmęczyły niż całodzienne plewienie działki. Ostatecznie nie tylko ulewy, ale też najmarniejszego deszczyku nie było. Tylko chmury pływały po niebie. Teraz świeci słoneczko. Jest ciepło, nawet bardzo ciepło.
A na działce królują lilie i pachną wprost obłędnie. Tylko kolory kwiatów niekoniecznie zgodne z tymi, które wybrałam podczas zakupów na giełdzie ogrodniczej. Jeszcze nie wszystkie zakwitły, ciekawa jestem, co pokażą kolejne.
Natomiast wyjątkowo pięknie kwitną gazanie. Wszystkimi kolorami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maryniu - o, tak! :tan Na działce istna sielanka, kolorowo i pachnąco. ;:333 Oby tak było jak najdłużej, ponieważ kocham takie klimaty. ;:138
Twoje życzenie spełnia się niemal codziennie, tzn. wówczas gdy na działce przebywam. ;:303 Dziękuję pięknie. ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek

Danusiu - pomidory już zajadamy. Pychota! ;:92
Ten kwiat koło ismeny to rudbekia 'Cherokee Sunset'
Obrazek

Obrazek
Lilii zawsze sadzę dużo, bo ogromnie je lubię. ;:303 A ponieważ część cebul zżerają nornice bądź zgnilizna, każdej wiosny dosadzam nowe. Jeszcze kilkanaście nie zakwitło, ale w tym roku wszystkie zmieszczą się w miesiącach letnich. Zwykle późno sadzone kwitły jeszcze we wrześniu, niestety tegoroczne lato przyśpieszyło im wegetację. ;:223
Miśka ostatnio nie robi sobie dalekich wycieczek, najchętniej spaceruje po ścieżkach między rabatami i poluje na motyle.
Niedziela zapowiada się sympatycznie z płockimi dziećmi, które zaprosiłam na czarninkę i kacze mięcho. :tan Dziękuję. ;:196

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Gazanie masz bardzo ładne, cała gama kolorystyczna. Rudbekia w ciemnych kolorkach pięknie wygląda, jest bardzo oryginalna.
Ja też wolę własne pomidorki, sadzę dużo odmian, jak jest sezon zajadamy je cały czas. Szkoda, że ten sezon nie jest przyjazny pomidorom, owoców dużo mniej na krzakach.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lucynko, nie wiedziałam, że u Ciebie na działce jest narodowa kolekcja lilii! :D I to jakie ładne!
Masz szczęście, że Twoim roślinkom nie brak wody. Wiele osób narzeka w tym roku na suszę.
A w domku na działce ja sama też nie nocuję. Chyba bym w portki narobiła ze strachu ;:173 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aż mi trudno uwierzyć, że gazanie kwitnące w Twoim ogrodzie, to te samodzielnie siane ;:oj Moje ciągle są cieniutkie, nawet nie wiem czy w tym roku zakwitną, takie są marniuchne, a na Twoich zdjęcia prawdziwa plejada gwiazd. Piękne, kolory soczyste, nie sposób ich nie zauważyć. Chyba pozostanie mi zachwycać się nimi właśnie u Ciebie ;:63
Nie mogę też pozostać obojętna na urodę lilii ;:oj Tak mi w tym roku ich brakuje, że z tęsknotą spoglądam na Wasze zdjęcia. Na wiosnę muszę koniecznie sobie dokupić kilkanaście cebul, żeby i na moich rabatkach ich nie brakło.
Umiarkowanej pogody i ciepłych nocy, żebyście znowu mogli zamieszkać na działeczce ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Cudownie kolorowo Lucynko teraz u Ciebie, Gazanie to piękne kwiaty, są takie różne, każdy kwiatek inny, szkoda, że w tym roku ich nie mam, no ale nie mogę mieć wszystkiego, choć bardzo się staram ;:306 , cudownej niedzieli Lucynko ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko i ja posmakowałam pierwszych własnych pomidorków...innych nie jadam :wink:
Dzwonek czosnaczkolistny u mnie też skromny, ale pewnie dlatego że przesadzany i niedopity ;:136 Gazanii zostało chyba 3 sadzonki z czego jedna ma kwiatek ale jeszcze śpi. Część zjadły ślimaki a trochę nie wykiełkowało. Taki to rok, przyszły musi być lepszy. Niedziela pewnie była miła, bo z młodymi więc akumulatorki naładowane. U mnie pada co jakiś czas co mnie bardzo cieszy i tylko w tunelu podlewałam korzystając w tego że woda spod rynny się leje :D
Dobrego tygodnia dla Was i ciepłych nocy, żeby jeszcze skorzystać z domku letniego ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Śliczne gazonie Lucynko.
Ja ich w tym roku nie mam.
Ale masz piękne lilie ;:215
No i te pełne , ciemne rudbekie. U mnie one jakoś nie chciały rosnąć :cry:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Dorotko - istotnie w tym roku gazanie mnie zaszczyciły wszystkimi charakterystycznymi dla nich barwami i ponieważ słońce im służy, to wyjątkowo pięknie kwitną.
Co do rudbekii, to ciekawostką jest to, że 'Cherokee Sunset' rzadko same się sieją, a ta to samosiewka. Siane wiosną przeze mnie jeszcze nie zakwitły, ale pączki już zaczynają pokazywać. ;:108
U mnie pomidorki mają się wyjątkowo dobrze. Owoców na krzaczkach ogrom, aż się boję, że przy takiej ilości owoce mogą być małe. Na jednym krzaczku liczę owoce od czasu do czasu, ostatnio naliczyłam 38 sztuk. :shock:
Wiem, że u Ciebie pada deszczyk, który zapewne pomidorkom doda weny i przybędzie im owoców, czego najserdeczniej Ci życzę. ;:196
A tu jeszcze jedna samosiewka rudbekii 'Cherokee Sunset', zupełnie inna.
Obrazek

ObrazekTe zwykłe rudbekie też ładne.

Kasiu - narodowa, powiadasz? Niech i tak będzie. Lilie stawiam nawet przed różami, na najwyższym stopniu podium. ;:303
Rzeczywiście jestem szczęściarą i tylko drżę, by znowu np. pompy nie przestały pracować jak przed rokiem.
A portki do narobienia ze strachu rzuciły mnie na podłogę, gdzie turlam się ze śmiechu :;230 :;230
Lelijki dla Ciebie.
Obrazek

I dalijka. Obrazek

Iwonko1 - sadziłam malutkie jeszcze siewki gazanii i już są dorosłe, piękne, z kolei dalie z nasion do gruntu poszły już duże i rozkrzewione, a z kwitnieniem czekają nie wiadomo na co. Spośród dwunastu zakwitła jedna , dwie inne mają po jednym kwiatku, reszta nawet pąków nie pokazuje. ;:222 Strasznie dziwny te sezon.
O liliach zawsze pamiętam, bo najbardziej je kocham.
Za dobre życzenia serdeczne dzięki, bardzo chcę, by się sprawdziły. ;:167 ;:180

To jest ta jedynaczka. Obrazek

ObrazekNatomiast perukowiec bardzo miło mnie zaskoczył.

Iwonko0042 - dziękuję, ogromnie cieszą takie cieple słowa.
Cudowną niedziele przygarniam i odwzajemniam. ;:196

Jak pisałam wyżej, dalie się ociągają, za to astry się śpieszą.
Obrazek

Obrazek

Marysiu - smacznego. ;:92
Twoje roślinki cierpiały dwukrotnie. Najpierw z nadmiaru wody, później z powodu upałów. Moim żyło się trochę lepiej, bo nawet w czasie skwaru dostawały odpowiednią porcję wody. Bardzo mnie cieszy fakt, że aktualnie Tobie podlewa z góry, dzięki czemu roślinki odżyją. ;:138
Dobre życzenia zawsze w cenie, więc serdecznie za nie dziękuję. ;:196
A malinki zajadasz?

Obrazek

Obrazek

Aniu - pochwały mobilizują, tak więc dziękuję ślicznie. ;:196
Nie przejmuj się, u mnie też nie wszystkie roślinki chcą zamieszkać. Cieszmy się tymi, które nas kochają, jak choćby aksamitki.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze pół godzinki oczekiwania na ważny mecz naszych siatkarzy, który muszę zobaczyć i trzymać kciuki, by móc ich oglądać w finale. Dzielnie chłopcy walczą i wygrywają z najlepszymi, a to przecież drugi garnitur, nie pierwszy.

Życzę Wszystkim dobrej niedzieli po spokojnej nocy. ;:4

Obrazek

-- 13 lip 2019, o 23:37 --

Oj! ;:oj Dwa razy wstawiłam to samo zdjęcie dalii, coś mi się pokitrasiło. ;:110
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko kochana, chodzę i chodzę i nie mogę wyjść z Twojego zaczarowanego ogródeczka ;:oj nie "ogródeczka", toż to kawał porządnie zagospodarowanego ogrodu. ;:138 ;:138 ;:138
Poupychałaś bardziej niż ja, najróżniejsze klejnociki, których imion wcale nie znam. ;:215 ;:215
Kwitnie Ci już ismena i galtonia a moja dopiero ma pąki.Rudbekia Cherokee Sunset bardzo wytworna, gazanie rosną stadami, lilie zachwycają kolorami i cudownym aromatem a perukowiec to majstersztyk. ;:433 ;:433 ;:433
Miśka jak pani na włościach, przechadza się doglądając majątku "Pańci". ;:33 Jeszcze pochwalę smakowite pomidorki. ;:92
Niebawem znowu będzie gorąco ;:3 to i M Ci nie zmarznie gdy ponownie zamieszkacie na działce. ;:306 Korzystajcie, bo sezon niebawem się skończy i tylko wspomnienia zostaną. ;:108 Niech Was zdrówko i dobra passa nie opuszcza a pogoda dopisuje. ;:167 ;:79 :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

https://www.fotosik.pl/zdjecie/51e4ef1ca047222e
Lucynko, to są dla Ciebie zwykłe Rudbekie, a u mnie to są te, które mi się bardzo podobają ale na razie nie za bardzo chcą u mnie zamieszkiwać. Tylko te błyskotliwe mnożą się u mnie na potęgę i mam co wyrywać, zostawiając je tylko tam gdzie pasują.
Perukowiec rzeczywiście jest śliczny w tym roku ;:303
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . U Ciebie kolorowe szaleństwo ;:138 . Jednoroczne bardzo się starają ;:138 . Ja doszłam do wniosku po kolejnej próbie, że jednak moje ręce nie są stworzone do wysiewów. Na nic zdał się zakup foliaczka :roll: . Może po prostu do tego muszę dojrzeć ;:131 . U Ciebie rośliny pięknie odwdzięczają się za opiekę jaką im dałaś ;:215 . Pięknej niedzieli życzę, pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale smakowite malinki.
Moje w tym roku przesadzane i bidy.
Pod laskiem mają sucho.
Zablokowany