Kosa spalinowa - jaka, dobór,montaż żyłki i inne sprawy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kosa spalinowa - jaka ?
Rozumiem, że mogą nie chcieć wysłać za tę cenę, jednak mamy do czynienia z sytuacją dającą ogromne możliwości negocjacyjne. Uparty klient ma prawo domagać się wydania rzeczy w cenie, za którą zamówił ją w internecie, sprzedawca w sądzie ma duże szanse przegrać, a dodatkowo ma szansę stracić reputację - takie aferki w czasach internetu mogą być zabójcze dla firm. Osobiście negocjował bym cenę, choć jako zdeklarowany legalista mam świadomość, że mógłbym towar mieć w cenie z dnia, godziny i minuty zawarcia transakcji. Jako człowiek, mam świadomość, że wykorzystywanie błędów systemu czy osoby wprowadzającej towar na stan w sposób bezwzględny jest nieuczciwe i nigdy tego nie robiłem. Mam nawet przykre doświadczenie, że uczciwość nie zawsze popłaca. Duża sieć handlowa zorganizowała promocję, w której sprzedawano w bardzo atrakcyjnej cenie młotowiertarkę w komplecie ze szlifierką kątową. Kasjerka zeskanowała kod ze szlifierki i policzyła mi całość w cenie szlifierki. Zorientowałem się na parkingu. Wróciłem do kasjerki i zadeklarowałem chęć dopłaty. Spowodowało to niewyobrażalną dla mnie złość kasjerki. Była wściekła na mnie. Nie zrozumiałem jej od razu, a dopiero w drodze do domu. W jej sytuacji fakt, że będzie się musiała tłumaczyć przełożonym z błędu jest trudniejszy do zaakceptowania niż strata dla sieci handlowej. Ja w ostateczności wyszedłem na głupka, bo nie dość, że więcej zapłaciłem, to jeszcze przysporzyłem kobiecie kłopotów.
a co sądzicie o Makita EM2510LH - czterosuw ?
-- 16 cze 2019, o 14:58 --
-- 16 cze 2019, o 14:58 --
ja tam widzę tylko powyżej 1000plnraxon pisze:Ehh szkoda. Raczej bym nie liczył że wyślą. Sam ostatnio kupiłem na amazonie laptopa wartego ok 6000zł za 800zł i jedyne co wysłali to maila że zaszła pomyłka. Ale widziałem że na aledrogo można kupić te modele w niewiele wyższej cenie. A jak nie olka to makity też są warte polecenia.
Ja kupiłam rodzicom ryobi OLT183, bardzo fajnie działa, lekka, i funkcjonalna. Działa na akumulator dzięki czemu jest bardziej eco. No i nie czuć specyficznego zapachu spalinówki. Sama trochę pokosiłam w weekend, dużo lepiej mi się nią kosi niz podkaszarka jaką mieli dotychczas, rodzice mają ogród warzywny połączony z sadem i szklarnią, dużo tam zaułków gdzie kosiarką nie podejdzie a kosą rach ciach i zrobione
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Akumulatory są eko? Od litu do prądu z węgla....
HORTMASZ HKS 446 NL WARTO? Co innego do 1200zl?
Witam.
Poszukuję kosiarki spalinowej i w oko rzuciła mi się taka.
Moje priorytety:
-dobry silnik (ponoć ten warto wziąć) silnik loncin
- szerokość koszenia max 46m jak przy tej
- napęd.
- przeze wszystkim bezawaryjność
-szukam aukcji na allegro gdzie są możliwe "raty zero"
-kwota max jaką mogę to w okolicy 1200zl
Co myślicie o tym modelu w nazwie tematu?
Jest szansa coś lepszego w tej kwocie?
Poszukuję kosiarki spalinowej i w oko rzuciła mi się taka.
Moje priorytety:
-dobry silnik (ponoć ten warto wziąć) silnik loncin
- szerokość koszenia max 46m jak przy tej
- napęd.
- przeze wszystkim bezawaryjność
-szukam aukcji na allegro gdzie są możliwe "raty zero"
-kwota max jaką mogę to w okolicy 1200zl
Co myślicie o tym modelu w nazwie tematu?
Jest szansa coś lepszego w tej kwocie?
Re: Kosiarka spalinowa
Dorzucę do mojego poprzedniego posta, chodzi o kosiarkę
HORTMASZ HKS 446 NL
Jakieś opinie o tym sprzęcie?
HORTMASZ HKS 446 NL
Jakieś opinie o tym sprzęcie?
Witam wszystkich,
zaznaczam, że nie miałem nigdy do czynienia z kosiarkami spalinowymi, a zostałem poproszony o rozeznanie się w temacie, także prosiłbym o rzeczowe konkretne porady, a słów krytyki jak najmniej
działka 1000m2, powierzchnia w miarę równa, ale z licznymi krzaczkami i teren często pochyły.
Założenia:
silnik min 160cm3, z napędem, wyrzut boczny ? (nie wiem czy to potrzebne), mulczowanie, phi koszenia min 46cm, waga max 35kg (dla dziadka, a teren na dwóch kondygnacjach, więc trzeba w trakcie koszenia wnieść po schodach kosiarkę) i co też jest warunkiem raty 0% na alle...
Wziąłem pod uwagę 3 firmy (Stiga,Oleo-mac,Makita) i wyskoczyły 3 poniższe modele
Makita 4621N 1675pln (z kosą elektryczną zestaw)
Oleo-Mac GV53TK - 1599pln (zestaw xxl)
Stiga 53SQ - 1695pln
Czy możecie po krótce opisać wady i zalety tych kosiarek ? Sam jestem za Makitą, ponieważ mam zaufanie do tej firmy, ale mało coś w sieci na jej temat. Oleo widzę dobre opinie ma, ale silnikni nie B&G (nie wiem czy to źle tak do końca). Stiga też widzę w większości opinie ok.
Prośba o porady
dziękuję
zaznaczam, że nie miałem nigdy do czynienia z kosiarkami spalinowymi, a zostałem poproszony o rozeznanie się w temacie, także prosiłbym o rzeczowe konkretne porady, a słów krytyki jak najmniej

działka 1000m2, powierzchnia w miarę równa, ale z licznymi krzaczkami i teren często pochyły.
Założenia:
silnik min 160cm3, z napędem, wyrzut boczny ? (nie wiem czy to potrzebne), mulczowanie, phi koszenia min 46cm, waga max 35kg (dla dziadka, a teren na dwóch kondygnacjach, więc trzeba w trakcie koszenia wnieść po schodach kosiarkę) i co też jest warunkiem raty 0% na alle...
Wziąłem pod uwagę 3 firmy (Stiga,Oleo-mac,Makita) i wyskoczyły 3 poniższe modele
Makita 4621N 1675pln (z kosą elektryczną zestaw)
Oleo-Mac GV53TK - 1599pln (zestaw xxl)
Stiga 53SQ - 1695pln
Czy możecie po krótce opisać wady i zalety tych kosiarek ? Sam jestem za Makitą, ponieważ mam zaufanie do tej firmy, ale mało coś w sieci na jej temat. Oleo widzę dobre opinie ma, ale silnikni nie B&G (nie wiem czy to źle tak do końca). Stiga też widzę w większości opinie ok.
Prośba o porady
dziękuję
Makita i Stiga to jeden producent czyli Castelgaden (chyba że coś się zmieniło nie dawno),kosiarki nie są wysokich lotów i takich maszyn tej klasy jest mnóstwo na rynku,nie są też słabe jak typowe marketowe chińskie wynalazki,silnik w Makicie masz B&S a w pozostałych chińskie,na mulczowanie nie zwracaj uwagi bo duża większość tego nie używa i jest to zbędna funkcja,z tych trzech raczej skłaniał bym się ku Oleo lub jak chcesz coś lepszego to kosiarki WORLD GRL 460S,GRL 530S lub GRB 530S,
No no ciekawe....rach ciach ale po tygodniu tą podkaszareczkąwernyhora pisze:Ja kupiłam rodzicom ryobi OLT183, bardzo fajnie działa, lekka, i funkcjonalna. Działa na akumulator dzięki czemu jest bardziej eco. No i nie czuć specyficznego zapachu spalinówki. Sama trochę pokosiłam w weekend, dużo lepiej mi się nią kosi niz podkaszarka jaką mieli dotychczas, rodzice mają ogród warzywny połączony z sadem i szklarnią, dużo tam zaułków gdzie kosiarką nie podejdzie a kosą rach ciach i zrobione
Witam,
Po 11 latach moja kosiarka Daye, zaczęła się w ostatnim czasie bardzo psuć, i teraz napęd mi znowu pada i myślę że to czas powoli zmienić kosiarkę. Moc ma 2,9 kw z pojemności 139cc, z napędem i szerokość koszenia 46 cm. Nie wspomnę już o gaźniku nad którym ręce sam mechanik rozkłada, bo tak obroty falują, że strzela z tłumika, ale jeszcze dzielnie działa i kosi. No ale pomyśleć trzeba już o nowej. Słyszałem że silniki B&S są dobre, ale nie są już tak trwałe jak kiedyś, i są po prostu przereklamowane. W oko mi wpadła kosiarka z silnikiem Loncina, z napędem, full bajery, szmery firmy Harder. Silnik też 139 cc tyle że troszkę słabsza 2,5 kw. Czy coś takiego będzie mi służyć jak stara kosiarka, czy może lepiej rozglądać się za kosiarką bez napędu. Bo teren mam taki, że dużo mam placu pustego, czyli włączałem sobie napęd i jechałem, ale koło krzewów itp. już jest problem bo kosiarka strasznie ciężka jest i koła tylne ma niewiele większe od przednich. Jakie inne możecie polecić do 1000 zł. max? Ta kosiarka na sprzedaż jest obecnie w Leroy Merlin, także można sobie sprawdzić.
Po 11 latach moja kosiarka Daye, zaczęła się w ostatnim czasie bardzo psuć, i teraz napęd mi znowu pada i myślę że to czas powoli zmienić kosiarkę. Moc ma 2,9 kw z pojemności 139cc, z napędem i szerokość koszenia 46 cm. Nie wspomnę już o gaźniku nad którym ręce sam mechanik rozkłada, bo tak obroty falują, że strzela z tłumika, ale jeszcze dzielnie działa i kosi. No ale pomyśleć trzeba już o nowej. Słyszałem że silniki B&S są dobre, ale nie są już tak trwałe jak kiedyś, i są po prostu przereklamowane. W oko mi wpadła kosiarka z silnikiem Loncina, z napędem, full bajery, szmery firmy Harder. Silnik też 139 cc tyle że troszkę słabsza 2,5 kw. Czy coś takiego będzie mi służyć jak stara kosiarka, czy może lepiej rozglądać się za kosiarką bez napędu. Bo teren mam taki, że dużo mam placu pustego, czyli włączałem sobie napęd i jechałem, ale koło krzewów itp. już jest problem bo kosiarka strasznie ciężka jest i koła tylne ma niewiele większe od przednich. Jakie inne możecie polecić do 1000 zł. max? Ta kosiarka na sprzedaż jest obecnie w Leroy Merlin, także można sobie sprawdzić.
Jeszcze raz podbije kilka typów.. Co sądzicie na temat poniższcyh modeli:
1. Alko BC 225 (na wyposażeniu szelki)
2. Oleo-Mac Sparta 250 TR
3. Makita ER2600L
4. Dolmar MS-20U (na wyposażeniu pas barkowy)
5. Makita EM2510LH 4-suw
1. Alko BC 225 (na wyposażeniu szelki)
2. Oleo-Mac Sparta 250 TR
3. Makita ER2600L
4. Dolmar MS-20U (na wyposażeniu pas barkowy)
5. Makita EM2510LH 4-suw
Podbiję jeszcze. Mam do obkoszenia ok. 700 m2, teren taki trochę nierówny i mam w niektórych miejscach do obręcenia się, i nie wiem czy lepsza nie będzie bez napędu. Proszę o rozsądne propozycję do max. 1000 zł.
Jest juz lipiec i koszenia coraz mniej. Jak masz czym kosic to kup cos na przelomie jesiec/zima. Ja kupilem tak makite plm 4817 za 599zl nowa oczywiscie. Do takiego ogrodka 700m w sam raz. Kola lozyskowane wiec pchanie nie wymaga sily a wykonanie kosiarki na dobrym poziomie 

Im większy ogród
lub pochyły teren
lub nierówności
tym lepiej się sprawuje kosiarka z napędem.
Napęd pomaga dużo, a większe koła mniej "kolebią" kosiarkę na nierównościach.
Im większa średnica koszenia i większy kosz - tym szybciej idzie.
Przy działce 10 arów i żyznej ziemi, jak trawa dobrze rośnie, to trzeba kosić co 5 dni. Na kosiarce spalinowej, fi koło 50 cm, na koszenie schodzi 1-2 godziny. I 70 litrowych koszów z trawą uzbiera się koło 20.
Wiadomo, na piachu mniej rośnie.
Co do firmy - najpierw trzeba znaleźć serwis w pobliżu, zapytać co będą serwisować - i to kupić.
Każda kosiarka w końcu się zepsuje, i to w połowie koszenia
I wtedy liczy się bliskość i sprawność serwisu.
lub pochyły teren
lub nierówności
tym lepiej się sprawuje kosiarka z napędem.
Napęd pomaga dużo, a większe koła mniej "kolebią" kosiarkę na nierównościach.
Im większa średnica koszenia i większy kosz - tym szybciej idzie.
Przy działce 10 arów i żyznej ziemi, jak trawa dobrze rośnie, to trzeba kosić co 5 dni. Na kosiarce spalinowej, fi koło 50 cm, na koszenie schodzi 1-2 godziny. I 70 litrowych koszów z trawą uzbiera się koło 20.
Wiadomo, na piachu mniej rośnie.
Co do firmy - najpierw trzeba znaleźć serwis w pobliżu, zapytać co będą serwisować - i to kupić.
Każda kosiarka w końcu się zepsuje, i to w połowie koszenia

I wtedy liczy się bliskość i sprawność serwisu.
Witam.
Proszę o pomoc w wyborze kosiarki spalinowej, w kwocie do 3500 zł.
W pobliżu jedynie sklep autoryzowany i serwis Husquarna.
Zastanawiałem się nad modelem LC356AWD ? czy poza wysoką ceną samego urządzenia i części zamiennych (zapewne) jest warta swojej ceny? Czy napęd 4x4 jest przydatny?
Czy są jakieś kosiarki, które moglibyście polecić?
Teren to ok. 3000m2, w miarę równy, tyle że w 75% poza samą trawą jest mech, co powodowało niejednokrotnie, że koła się delikatnie zapadały i do napędu trzeba było dorzucić własną siłę, żeby przepchać kosiarkę. Byłbym wdzięczny za konkretne modele.
Pozdrawiam
Proszę o pomoc w wyborze kosiarki spalinowej, w kwocie do 3500 zł.
W pobliżu jedynie sklep autoryzowany i serwis Husquarna.
Zastanawiałem się nad modelem LC356AWD ? czy poza wysoką ceną samego urządzenia i części zamiennych (zapewne) jest warta swojej ceny? Czy napęd 4x4 jest przydatny?
Czy są jakieś kosiarki, które moglibyście polecić?
Teren to ok. 3000m2, w miarę równy, tyle że w 75% poza samą trawą jest mech, co powodowało niejednokrotnie, że koła się delikatnie zapadały i do napędu trzeba było dorzucić własną siłę, żeby przepchać kosiarkę. Byłbym wdzięczny za konkretne modele.
Pozdrawiam