Od przybytku głowa nie boli część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Od przybytku głowa nie boli część 4

Post »

Lilie na bogato kwitną Krysiu, u mnie przy suszy szybko i skromnie przekwitają. Kilka pączków uschło nim dorosły. Jeżówki nigdy mi się nie siały, bo glina to nie ich bajka ale stworzyłam im w jednym miejscu warunki i przynajmniej są ...ale te najzwyklejsze, też ładne :D
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witak Krysiu piękne jeżówki uwielbiam je i te motyle przylatujące do nich cudny widok. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Podziwiam piękne lilie.
I dużo jezowek masz slicznych.
U mnie jeszcze nie wszystkie kwitną.
Ale też je bardzo lubię :)
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu piękna ścieżka Ci się zrobiła. ;:108 Ja myślę,że jak popada to na nowo powinna trawka odrastać.Ale z drugiej strony strach pomyśleć jaka u Was susza. :cry:
Twój nowy liliowiec fajny ma kwiat.Pięknie kwitną lilie,jeżówki.U mnie białej nie ma .Kiedyś sadziłam,ale chyba nie przyżyła.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Danusiu na trawniku zapaliła się iskierka, widzimy światełko w pożółkłym tunelu :tan
Po dokładnej wertykulacji i jeszcze ręcznym wygrabieniu siana codziennie podlewamy zaczyna się zielenić, ile nabijemy na liczniku i z jakim skutkiem pokaże czas...oby nie było znowu powalających upałów.
Jeżówki białe mam trzy rodzaje i powiem, że najbardziej oblegana przez motyle jest ta na pierwszym zdjęciu i one w grupie chyba najładniej się wdzięczą.
Są wysokie, na sztywnych wyprostownych łodygach i jeszcze się rozsiewają.
Te podrobione też mają swój urok ale słabo się rozrastają a o wysianiu można pomażyć.
Obrazek

Obrazek

Podwójne ale każdą ma inną kolor środka

Obrazek

Obrazek

Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trawa jak to trawa dostanie wody i powinna odrastać.Trochę to pewnie potrwa,ale jest szansa na piękną młodą trawkę.
Fajne te jeżówki białe.Ja posiałam z kupionej jeżówki u ogrodnika.Podobno nie powtarza cech,ale jestem bardzo ciekawa jaka będzie.
Wczoraj przyjrzałam się z bliska i wypatrzyłam dużo sadzonek tej różowej zwykłej.Nie będę ich ruszała niech rosną.

Miłej niedzieli. ;:3 :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne te wszystkie białe jezowki. :wink:
Ja mam 2 odmiany.
Z tego co zauważyłam , że owady bardziej lubią te koszyczkowe. ;:173
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj pokażę Wam moje pomidory ktore wyhodowałam od samego początku...sianie, pikowanie, sadzenie, podlewanie i teraz lada moment będzie smakowanie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec taki mutant chyba bezmugowiec

Obrazek
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Krysiu,to nie bezmózgowiec, ja widzę twarz,która ma 2 oczu,2 policzki,nos, usta i ...bujną czuprynę :D
Pomidory masz rewelacyjne.Czy one rosną pod osłonami ?
Czym je nawoziłaś i jak zabezpieczałaś przed ch.grzybowymi.Mają nieskazitelnie zdrowe liście
i wzorcowo nawiązane owoce.Jestem pełna uznania ;:180
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lodziu poszłam pod krzaczek, uruchomiła wyobrażnię i zgadzam się z Tobą widzę oczy, nos, usta, czupryna co zakrywa uszy, policzki też ale widzę jeszcze worki pod oczyma.....nie powiem z kim mi się kojarzy ta twarz bo otrzymam jeszcze bana ;:306
Lodziu pomidory rosną pod starą jabłonią, która ma trzy stare konary i słońce ma dostęp do warzywniaka...Tak to wygląda mój warzywniak.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I to on z bujną czupryną
Obrazek

A w sprawie pomidorów opowiem tak....wiadomo że od poczęcia moja praca. Sadząc do każdego dołka dawałam trochę granulowanego kurzeńca oraz trochę skorupek od jaj.
Przez całą zimę zbieram skorupki, w solidnej reklamówce miażdżę je sptókami i takie drobinki wkładam do dołków mieszam z gówienkami i sadzę pomidory.
Po tygodniu od posadzenia zrobiliśmy oprysk miedzianem i jak już zaczęły zawiazywać owoce oprysk Topsinem i to cały wkład w uprawę pomidorów w gruncie. Ja sama też oceniam, że krzaczki jak na dzień dzisiejszy wyglądają zdrowo choć mi się wydaje, że owoców zbyt dużo nie zawiązują.
Dzisiaj już widziałam zażółcone pojedyńcze pomidory....będę się chwalić pierwszymi :;230

Jeżówki u mnie rozświetlają ogród bo róże dopiero pokazują pierwsze pączki a dalie coś się ociagają, jedna która niezniszczalni nie zawodzi już od początku mojej przygody z daniami.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Krysiu,dzięki za treść i fotogr.Pytałam Ciebie,ponieważ w moim ROD nasłuchałam się różnorakich
opowieści nt. uprawy pomidorów.Nie podzielam zdania nt. mineralnego nawożenia i to w sporych dawkach.Przykładem ,są pomidory masowo sprzedawane.Mają kolor,ale bez smaku.Na naturalnych
organicznych nawozach- plon mniejszy, ale jaki smak :!: Potwierdziłaś moją tezę-jesteśmy z tej samej szkoły.Pozdrawiam serdecznie ;:168
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu piękny kolor jeżówek i dalii.
Spisałam sobie Twój przepis na pomidory w gruncie. :D
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lodziu nie stosuję nawożenia mineralnego w warzywniaku.
Mamy dwie komory kompostownika i wszystko co zostaje w domu, ogrodzie idzie do kompostu a następnie na warzywniak, choć w tym roku to i zielska, trawy nie za wiele w tym kompoście. Widzę , że i rozkład ograniczony...gdzieś wyczytałam że można kompost ponoć zasilić drożdżami, muszę doczytać i zastosować.
Takie maleństwo dojrzało i dzisiaj był smakowany, lepszy jak z bazarku ;:108

Obrazek

Faktem jest, że owoców jest znacznie mniej na krzakach jak w reklamach, ale ta ilość też nas cieszy. Żal mi , bo tylko, że nie mam za wiele miejsca na warzywniak, teraz widzę jaki to komfort miec ogród pod ręką .

Danusiu jestem bardzo zadowolona z tej formy nawożenia pomidorów, jak będzie dalej zobaczymy bo często ponoć w okresie dojrzewania ZZ zjada pomidory, ale liczę że trochę sobie posmakujemy.
Dalia stara odmiana w moim ogrodzie i zawsze ona najlepiej przezimuje, ona jako pierwsza zakwitła i podglądam inne i chyba jeszcze taką samą się rozwija.
Jeżówki mogła bym.mieć w każdym kącie ogrodu za te motyle które je nawiedzają, ale te pojedyńcze chyba najch?tniej są oblegana przez motyle i inne owady.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Krysiu, swoje pomidorki, mniam. Naoglądałam się u Ciebie jeżówek i dziś też dwie wpadły mi ręce - białą i różowa. Zresztą nie tylko to ;)
Pozdrawiam - Justyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysiu rewelacyjny pomidor mutant i jaki duży ja tez stawiam , że to głowa stworka jak dojrzeje to będzie twarz stworka który się złości tak bardzo że stał się czerwony. Pozdrawiam:)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”