Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

:wit Witajcie!
Co prawda temperatura nieco zelżała, ale przy tych dwudziestu pięciu stopniach wiał bardzo silny wiatr, deszczu ani kropelki, musiałam w tej sytuacji podlać porządnie całą działkę. Na szczęście dzisiaj był nasz dzień, ciśnienie wody fantastyczne, ale i tak podlewałam ponad dwie godziny, by roślinki nie tylko się napiły, ale by też dostały mały zapasik wody.
Cieszę się, że na czas naszego wyjazdu zapowiadają duże schłodzenie, nawet do 17 stopni. Dzięki temu roślinki nie będą mdlały.
A tak się złożyło, że wszyscy, których moglibyśmy zaangażować do podlewania, w tym samym czasie na wyjeździe.

Aniu - nie padało i nic nie zapowiada deszczu w najbliższym czasie. ;:222
Dobrze że choć części z nas woda z nieba spłynęła, w tym również Tobie. ;:215
Długo eksperymentowałam z jeżówkami, nie wszystkie zechciały u mnie zamieszkać, zostały same terminatory.
Lilie od zawsze darzę ogromnym sentymentem, liliowce lubię od niedawna. ;:108
Jeśli dobrze zrozumiałam pytanie, to za złocieniem rosną ostróżki jednoroczne - samosiewki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekTa żółta to jakaś wielka pomyłka! Skąd ona się wzięła?!

Obrazek

Kasiu - wypada - nie wypada..... A co mi tam. ;:306
Ismenę bardzo lubię właśnie za jej fikuśność. Prawda, że kwiat ma ciekawy?
Oj! To Tobie jeszcze bardziej nerwa drga w związku z tym tyłem do przodu czy przodem do tyłu, czy jakoś tak. ;:7
Mnie bałagan dołuje, ale mojemu M nie przeszkadza, trzeba więc znaleźć jakiś złoty środek i jest tak, jak pan mąż sobie życzy. ;:224

Oto biała hosta dzisiaj. Nie, nie pomyliłam się, to naprawdę hosta 'White Feather'.
Obrazek

Nareszcie powojniki w pełnej szacie.
Obrazek

Obrazek

ObrazekDelikatne kwiatuszki gaury ślicznie kołyszą się na wietrze.

ObrazekDostojna bielutka pani jukka zza siatki do mnie puszcza oczka.

ObrazekWiosenny biedronkowy nabytek bez imienia. Piękna.

Dobrej, spokojnej nocy, Kochani, a jutro niech Wam pogoda sprzyja. ;:114 ;:cm ;:cm

Moje działkowe doniczkowce. Wiszące...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...i stojące.Obrazek

DOBRANOC ;:19
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj podziwiam Twoje pomidory Lucynko ;:138 ja jeszcze poczekam chwilę zanim moje osiągną zdolność konsumpcyjną :;230 Dopiero się rozkręcają ..Widać opłaciło się wczesne produkowanie rozsady! ;:63
Fajne dzwoneczki umilają Ci pobyt na działce!No i doniczkowe wiszące kwiatuszki ;:333 Swego czasu i ja miałam ich sporo ale już wyrosłam bo i tak mam co robić na działce..Ale wszystkiego trzeba spróbować i cieszyć się tym co sprawia nam przyjemność.

Miłego dnia bo dzisiaj znacznie chłodniej! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko..pięknie rozhulały się powojniki, gąszcz kwiatów a i wiszące bardzo ładnie zdobią domek ;:215 . U mnie także drugi dzień bez upału ale i bez deszczu :wink: Żółtą lilię mam taką samą, nawet kilka i powiem ci że mi się podoba ;:oj . Ten rok u mnie uszczuplony w kwitnienia więc każdy kwiatek co zakwitnie dla mnie jest ładny. Co do różyczek nad którymi ubolewałam najbardziej , oczywiście kilka wypadło a te co się ostały pomalutku dochodzą do siebie. Liczę na to że skoro się ochłodziło to może i popada czego tobie i sobie życzę ;:168
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko tyle masz wszystkiego,że nie wiedziałam na co patrzeć w pierwszej kolejności.Świetne te dzwonki wietrzne.Jak jest wiatr silniejszy muszą fajnie dzwonić.Kwiatków moc.Liliowiec z pierwszego zdjęcia fajny,chyba pełny?Gailardie fajnie u Ciebie kwitną,a ja u siebie nie widzę.Czyżby ślimaki zjadły?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witajcie!
Dzisiaj nie byłam na działce, musiałam kilka spraw ogarnąć przed wyjazdem, ale na szczęście mocno się schłodziło, więc nie musiałam podlewać. Jutro wyleję hektolitry wody na zapas.

Maryniu - mnie też pomidorki zaskoczyły ilością owoców. Nieliczne krzaczki mają ich mniej, oby tylko dotrwały i dojrzały (już odpukałam w niemalowane). ;:108
Wczesna produkcja rozsady spełniła swoje zadanie, choć umęczyły mnie te sadzonki mocno, bo długo. ;:223
Ty wyrosłaś z dużej produkcji pomidorów, a ja dopiero dorosłam, ponieważ nigdy wcześniej nie udawało mi się wyhodować sadzonek na działkę. ;:7 Siałam, pikowałam i po kolei traciłam, by ostatecznie pójść na ryneczek po gotowce. ;:306
Ładnie się ochłodziło, co mi się ogromnie podoba :tan i tylko M wołał: "Zima!"
Dzień minął spokojnie, dziękuję. ;:196

Obrazek

Zuziu - ta żółta lilia nie jest brzydka, tylko nie w tym miejscu. ;:185 Tutaj miała być różowa.
Widzę, że ciągle wracasz do wspominania straconych różyczek. Musisz je bardzo kochać. ;:167
Natura często igra sobie z naszymi uczuciami, ucząc nas szacunku do siebie i cierpliwości w ogrodowaniu. Nic na to nie poradzimy, niech się dzieje wola nieba..... ;:108
Być może u Ciebie podlało ;:218 , u mnie ani kropelka nie spadła. ;:185 Niech więc poleje się na nasze działki ożywcza woda z nieba. ;:167

Obrazek

Danusiu - jesteś bardzo łaskawa dla mojego ogródeczka, dziękuję. ;:196
Te dzwoneczki na wietrze pięknie grają. ;:333 Nie mogę wychwycić żadnej konkretnej melodii, nie mniej ich muzyka jest bardzo przyjemna dla ucha. ;:138
Gailardii mi się namnożyło, tak że jeśli zechcesz, to wiesz, co zrobić.
Ślimaki lubią gailardie? ;:131 Nie wiedziałam i ich nie podsypałam niebieskimi, a żadnej nie ruszyły. ;:303

Obrazek

Jeszcze kilka fotek z przechowalni.

Obrazek Tytoń ozdobny.

Obrazek Tę roślinkę dostałam kiedyś od sąsiadki pod nazwą szałwii, ale ona szałwią nie pachnie. Może ktoś ją rozpozna?

Obrazek Fiołek motylkowaty o ciemnych listkach.

Obrazek Także tytoń.

Obrazek Nasturcja o bordowych kwiatach.

Obrazek Parzydło biegusiem zzieleniało.

Obrazek Szczawik 'Aga'.

Obrazek Dalia kołnierzykowa.

Obrazek Liatra.

I takie tam...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobranoc. Dobrego weekendu Wam życzę. ;:cm ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lucynko, jak nazywa się ta róża na pierwszym zdjęciu? Piękna jest bardzo!
U Ciebie zima a u nas jeszcze dodatkowo wiatr sztormowy :roll: . Okropność.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Lucynko, u nas deszczu też nie było i nie ma, choć zapowiadają, no gdzieś w okolicy pewnie kilka kropel spadło, ale to nawet kurzu nie zmyło, więc i ja dziś muszę podjechać i wylać trochę wody na rośliny, bo potem znowu dwa dni w pracy, a ochlłodziło się u nas dość mocno, i ten wiatr niepotrzebny bo wysusza na maxa to to jeszcze jakoś żyje. Piękny kolorek ma pierwsza różyczka no i widzę tytoń leśny i ozdobny, u mnie siewki padły chyba, bo nie widzę go, nasturcja ciągle jeszcze nie kwitnie, a jedna zaschła, bo zapomniałam o niej po prostu. Miłego wekendu Lucynko, baw się doskonale ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko nie kuś.Jeszcze nie wywiązałam się z jednego. :D Wtedy Ciebie nie było,teraz u mnie leje.Czekam na fajny poniedziałek.Tylko dużą kopertę kupiłam.
Dużo masz "lelijek". ;:108
A wiesz,że ten szczawik ma jadalne liście?
Świetne zdjęcie na tle juki. ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko ;:196 . Ty to dopiero masz bardzo różnorodną i kolorową roślinność na działce ;:215 . Lilie otwierają swoje kwiaty i kuszą zapachem, czuję przez monitor ;:138 . Powojniki rozrastają Ci się z roku na rok coraz bardziej. Bardzo lubię te pnącza ;:108 . Donice masz pięknie obsadzone a ja tego roku odpuściłam. Miałam balkonowe plany ale jednak doszłam do wniosku, że z czasem może być różnie a to jednak trzeba podlewać i podlewać. Raz zapomnę i po kwiatku. Śliczne masz te dzwoneczki trzeba przyznać . Oprócz tego co dla duszy widzę też coś dla ciała, dojrzewające owocki i takie, które zapowiadają owoce w przyszłości :heja . Nie ma to jak swoje pomidory. Ja jak zawsze plany miałam ambitne ale wyszło jak zawsze :;230 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lucynko Ty na weselisku wywijasz a tu tyle Gości u Ciebie! :D Rozsadę pomidorów hoduję od pond 30 lat a dalsza uprawa to domena Małżonka..Teraz ich potrzebujemy znacznie mniej choć M nie miał zamiaru uprawiać ich w gruncie ale rozsada została i kilkanaście rośnie sobie także w gruncie..Chodziło mi o doniczkowe nasadzenia jednorocznych upiększaczy działkowych..Już mnie nie bawią... ;:131 Za dużo mam roboty wiec zrezygnowałam choć w doniczkach różnistych przypadkowych roślin trochę przechowuję do czasu posadzenia na rabacie..
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
I u ciebie kwitnien na bogato. ;:215
Lilie piękne. ;:167
Surfinie ślicznie Ci rosną i kwitną.
Mi one jakoś nie wychodziły. I zaprzestalam je sadzić.
Dobrego weekendu Ci życzę .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Wróciłam z dłuższego wyjazdu, niż planowałam, jestem zmęczona, ale naładowana pozytywnie. Mamy na Śląsku liczną rodzinę i już na miejscu zdecydowaliśmy jednogłośnie odwiedzić wszystkich i każdego z osobna. Życie ucieka przez palce, toteż takie spotkania mogą okazać się ostatnimi. W sumie bardzo przyjemnie spędziliśmy tych kilka dni, a działka nie ucierpiała dzięki najmłodszej latorośli. Radek świetnie zaopiekował się zarówno roślinami i gołąbkami, a i Misi niczego nie brakowało. Niczego oprócz mnie i M. Na syna syczała i wyzłośliwiała się różnymi sposobami, a przywitała mnie tak stęskniona, że z kolan nie schodzi. Teraz też przeszkadza mi w pisaniu.
W drodze do Rybnika zatrzymaliśmy się na ;:136 w cudnej karczmie. Nie wytrzymałam i wyciągnęłam aparat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Działkę odwiedzę jutro, ale mam kilka fotek sprzed wyjazdu. A swoją drogą ciekawa jestem, jak się zmieniła. Obawiam się, że na niekorzyść, ponieważ pogoda mocno się zepsuła. Jest zimno (17*), wietrznie i właśnie leje deszcz. Ten ostatni akurat nie zaszkodzi, ale tak niska temperatura nie wpływa dobrze ani na rośliny ozdobne, ani na jadalne. Podobno w ciągu całej naszej nieobecności z pogodą nie było najlepiej, ciepełka brakowało.

Kasiu - ta róża to 'Speelwark'. Cechuje ją nie tylko duży i piękny kwiat, ale też ładny zapach. Po deszczu nie opuszcza nosków na kwintę. ;:333
Pogoda po powrocie jeszcze bardziej nieprzyjemna, niż przed wyjazdem. :oops:

Obrazek

Iwonko0042 - dziwna ta pogoda. Albo za gorąco, albo wręcz zimnica. Takie to i ocieplenie klimatu.... ;:7 Właśnie odkryłam, że cóś mnie w gardle łaskocze, ;:oj oby tylko nie drapało w krtań.
U mnie tytonie, nasturcje i nagietki nasiały się bez umiaru w różnych miejscach. Trochę mi psują planowany wystrój rabat, ale żal wyrzucać, więc znowu mam autentyczny miszmasz. Przed wyjazdem odkryłam nawet maleńkie sieweczki heliotropów i jedną siewkę celozji. Ciekawa jestem, czy jutro je tam jeszcze znajdę.
Zabawa była przednia, piękne dzięki. ;:196

Obrazek

Danusiu - dlaczego nie? Jeśli ma się czegoś zbyt dużo, warto podzielić się z innymi. Sprawia mi to ogromną frajdę. A co do wywiązywania się z czegokolwiek, to Kochana mamy czas, jeszcze się na drugą stronę nie wybieramy, jeszcze chcemy nacieszyć się naszymi ogródeczkami. :tan
Lilii mam dużo zawsze. Kocham ich kwiaty nawet bardziej niż różane. ;:303
Szczawik jadalny?! Nie wiedziałam. Dzięki za podpowiedź. A do jakich potraw go używasz?
Dziękuję, dodam tylko że jukka nie moja, sąsiedzka.

Obrazek

Ewelinko - dziękuję ślicznie za tyle miłych słów pod adresem moich roślinek. ;:180
Na balkonie nie mam ani jednej doniczki. Szkoda mi kwiatków wystawiać na patelnię, bo tak działa mój balkon w upalne dni.
Pomidorki pięknie się zapowiadają i bogato, jednak jeśli słoneczko nie wróci na swoje miejsce, plony mogą być kiepskie. :(
Pozdrawiam wzajemnie i cieplutko. ;:196

Obrazek

Maryniu - nawywijałam się do oporu i myślę, że na długo mi tego wywijania wystarczy. ;:306
Mnie w tym roku zaczęły takie działkowe upiększacze bawić, bo dopiero w tym roku mam gdzie je wieszać. Mój balkon nie nadaje się dla żadnych upiększaczy z uwagi na palące słońce, wobec tego pobawię się w doniczkowce na działce. ;:131 Co mi szkodzi....

Obrazek

Aniu - dziękuję kochana za tak ciepłe oceny moich roślinek. ;:180 Także za życzenia weekendowe, które spełniły się w całej rozciągłości. ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Faktycznie ta karczma niezwykła :) A ta dama w niebieskim topie z miłym usmiechem na twarzy i radoscia w oczach to ty Lucynko? Uśmiałam się z reakcjj twojej Misi; nie wiedziałam że koty moga tak reagować :D
A na ciebie była obrażona że cię tak długo nie było? Ale super że ci podlewa z góry bo u mnie popadało 5 min w niedzielę i gleba jak beton dalej. U mnie noce bardzo zimne 9C i przykrywam wszystkie ciepłoluby bo są w fazie kwitnienia.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Spore zaległości mi się porobiły, ale pogoda jakoś mnie nie nastraja do wędrówek :oops: Za to z przyjemnością zagłębiam się w fotelu i czytam, czytam, czytam.....
Miły spacerek odbyłam po Twoim ogródku, dzwonki wietrzne pochwaliłam, roślinki śliczne obejrzałam.
Ostróżki. Wprawdzie jednoroczne
Jak to wprawdzie? One są śliczne i jeśli tylko chcą się siać, a chcą ;:63, to już jest cudnie. Bardzo je lubię, ale białej w tym roku nie mam. Może jeszcze jakaś zakwitnie w tym kolorze, bo jeszcze nie wszystkie otworzyły się na świat.
Gaura u mnie nie zimuje, nie przeżyła nawet tak łagodnej zimy, jak ostatnia. Więcej nie będę z nią eksperymentować, ale u Ciebie z przyjemnością będę ją podglądać ;:108 Ale przynajmniej jeżówki mnie kochają, tak jak i ja je kocham ;:167
Dziwiłaś się mojemu akantowi, że się tak pospieszył, a ja z kolei szeroko otwieram oczy na widok kwitnącej liatrii ;:oj Obie mamy te same rośliny, a kwitną one w jakiej chcą kolejności. Dziwny ten rok. Akant nie tylko kwitnie, ale już nawet wytwarza nasienniki. Muszę je wcześniej wyciąć, bo strzelają nasionami na duże odległości i potem znajduję akanciki w różnych dziwnych miejscach ;:218
Karczma super, drewniane figury jak żywe, a emocje na twarzach prosto z życia ;:215
Z chęcią zobaczyłabym na termometrze 17*, u mnie zaledwie 14 ;:202
Bardziej sprzyjających temperatur i ciepłego deszczyku ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko kochana czytam, że powywijałaś sobie, no i super ;:215 , a gardełko rozgrzej, niech nie wygłupia się, przecież Ty na działeczkę musisz jechać ;:108 Karczma piękna, taka klimatyczna, z tym wysiewaniem roślin też tak mam, nawysiewa mi się różności, a mi szkoda potem wywalić i rośnie i tak mam właśnie ten swój busz ;:306 Działeczka na pewno świetnie sobie poradziła, nie martw się, a jutro Ciebie pięknie przywita :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”