Krzaczki Kani (2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzaczki Kani (2)

Post »

Jadziu, nie, teraz nie myślę już o sprzedaży działki. Do kolejnej wiosny. Doskwiera mi to, że w sezonie muszę większą część czasu przebywać w Gdańsku, w domu. Pada więc pytanie o sens posiadania ogrodu, w którym nie można systematycznie pracować i przebywać. A potem jakoś kradnie się te chwile na działkę, kwitną róże, zaprasza się rodzinkę na grilla i jest cudnie :D .
Beatko, o nornicy pisałam w Twoim wątku. Może nie będzie tak źle, jak myślisz. Dziwne ale ja nie zauważam jakichś specjalnie wielkich szkód od nornic u siebie a korytarzy mam naprawdę dużo ;:218 .
Andrzeju, w porównaniu z różanymi ogrodami w dziale ?Moje róże?, to moja działeczka zaledwie muśnięta różanymi nasadzeniami. Ostatnio zrobiłam remanent i po zliczeniu róż wiem już, że mam 31 odmian róż i 53 krzaczki. I wystarczy ;:173 .
Aniu, te duże ostróżki będę musiała przesadzić nieco dalej od róż, bo miały być tylko dodatkiem a zaczynają dominować. Jedna taka to już w ogóle przytłoczyła różę. Wczoraj dostrzegłam też dwie małe bidy gdzieś tam w głębi rabaty. Te też będę przesadzała, w tym przypadku do brzegu, bo szkoda chować ostróżki. Lubię je bardzo.
Jagno, jakiś czas temu zrobiłam selekcję róż, które zostają a które wędrują do krainy wiecznych kwitnień. Były takie, z którymi się męczyłam a one ze mną. Cieszę się, że to zrobiłam, bo jak już mam biegać wokół róż, to niech chociaż widzę efekt. A były niektóre takie zapyzialce, że żal było patrzeć.

Wieje u nas od kilku dni a będzie jeszcze bardziej. Pojechałam wczoraj na działkę specjalnie tylko po to, żeby przywiązać róże do podpór, choćby tylko prowizorycznie, tak na szybko przed wyjazdem. Po powrocie będę miała temat do przerobienia, w jaki sposób docelowo podeprzeć róże. Działkę mam wietrzną a niektóre róże wypuściły długie pędy w dodatku ciężkie od kwiatów. Szkoda, że nie utrzymują ich samodzielnie, bo nie przepadam za dodatkami do roślin na rabatach.

U innych już lilie i liliowce a u mnie jeszcze róże. Na liliowce i lilie jeszcze poczekam, bo w pąkach. Najbardziej się martwię, że jak wyjadę na wakacje, to one uwiną się zaocznie z kwitnieniem i przekwitnieniem a ja przyjadę tyko posprzątać ;:173

A tymczasem - Chippendale raduje kwieciem :D . Rośnie szeroooko, dlatego zdjęcia robiłam nieco z góry. Nie spodziewałam się, że to taka wysoka róża. Cięta wiosną nisko, ma teraz prawie metr wysokości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alba Meidiland w towarzystwie kocimiętki, z której jestem bardzo zadowolona, bo zgodnie z obietnicą sprzedawcy, nie pokłada się nawet po ulewnej burzy. Nie mogę tego powiedzieć o róży, która kładzie się. Trzymam ją na podpórkach i w tym roku te zwisy można uznać za malownicze girlandy ale jeżeli nadal będzie tak rosła i rosła, to trzeba pomyśleć o podporach. Tyko jak teraz podpinać takiego poplątanego, kolczastego potwora? ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudne ;:333 Nie mogę się napatrzeć. Zdrowe, piękne róże.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, teraz taki czas, że chodzimy z oczami jak pięć złotych i nie możemy się napatrzeć na ogrody swoje i sąsiadów :D . Najpiękniejszy czas.

Eden Rose

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nawet nie śmiem marzyć o takich różach, jak Twój Abraham ;:oj Już nawet pomijam, że nie zmieściłby mi się w moje skromne progi, ale musiałabym rzucić wszelką robotę, bo tylko bym się na niego gapiła. To różany potwór, ale jaki cudny ;:63 Ile się musiał napracować, żeby wytworzyć taką ilość pąków. A ile zjeść ;:oj Ale widać, że nie jadł na darmo ;:306
A Alba Meidiland z kocimiętką, to bardzo zgrany duet. Razem tworzą całość i to jaką ;:oj Takie girlandy kwiatów cudnie wyglądają ;:108
Taki ogród to skarb, nawet jeśli nie możesz bywać w nim codziennie ;:196
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, co to za "nie śmiem marzyć", co to za kokieteria, hę? :wink: Byłam u Ciebie to widziałam jakie masz okazy. A najfajniejsze jest, że się dzielisz tymi widokami ;:168 .

No to lecimy dalej. Westerlandy. W pobliżu wejścia do domku mam dwa, bo ja lubię symetrię 8-) . Czasami pachną mniej a czasami bardziej. Jak jest ten dzień kiedy bardziej, to szukam pretekstu, żeby koło nich przejść jak najczęściej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Graham Thomas jest jedną z tych róż, które pilnie potrzebują porządnej podpory, bo wbity prowizorycznie palik już nie wystarcza. Róża mi się rozlazła i część pędów z tyłu wręcz leży na ziemi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kasiu, aż mi dech zaparło. :roll: Jakież Ty masz cudniaste różyczki. ;:111 ;:111 ;:111
Wszystkie takie ukwiecone, niemal kipią kwieciem. ;:433 W dodatku ilość krzewów daje do myślenia. ;:24 Ja mam zaledwie dwadzieścia i uważam, że bardzo dużo. ;:306 Widać, że masz dobrą rękę do róż. ;:333 Niech więc rozkwitają coraz piękniej i cieszą oczy Ogrodniczki. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, ja też uważam, że jak masz dwadzieścia róż to jest dużo. Ja nie mam zamiaru powiększać już ich ilości. Po pierwsze dlatego, że wymagają dużo uwagi żeby ładnie rosły a po drugie lubię też inne rośliny. Teraz, jak zakwitły róże, mam wrażenie że wygląda tak, jakby innych roślin nie było. Jest pięknie ale nie chciałabym mieć samych róż.
Plan mojej działki powstawał zupełnie spontanicznie kawałek po kawałku. W tej chwili chyba już wszystko jest na swoim miejscu. Tak jakoś bez planu wyszło, że działka podzielona jest tematycznie jakby na trzy części: pierwsza to wjazd i domek narzędziowy oraz część spożywcza. Mam tam trochę ziół i krzewów owocowych, jakieś pomidorki, rabarbar i takie tam. W tym roku posadziłam też arbuzy. Spożywka na działce to nie jest mój konik ale miło coś tam skubnąć z własnego pola.
Część druga, środkowa, w otoczeniu domku, jest przeładowana kolorami, bo tam mam wszystkie kwiatowe rabaty. Oczywiście ta część jest moją ulubioną. Ale jest też trzecia część, to jest takie miejsce, gdzie oczy odpoczywają od nadmiaru wrażeń. Jest trawnik otoczony żywopłotem. W tym miejscu jest tylko jedna niewielka rabata, studnia, jabłonka i dwie młode grusze. Kocham rabaty kwietne ale potrzebuję też tego oddechu, tego spokojnego trawnika/chwastowiska.

Bonica rośnie właśnie w tej spokojniejszej części działki.

Obrazek

Obrazek

W tym roku na wiosnę Bonica i Eden Rose zyskały trzy sąsiadki, Munstead Wood. Myślę, że ładnie ożywiły blade lico Boniki i Eden Rose. Jestem zaskoczona jak szybko zbudowały krzaczki. Tak bym chciała, żeby jeszcze chciały ładnie przezimować, bo tak mnie cieszy ta odmiana, tyle daje mi radości. Już ją bardzo polubiłam. Oczywiście zdjęcia nie oddają koloru tej róży, który jest ciemniejszy, buraczkowy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
ada_ssss1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lip 2019, o 08:41

Post »

Twój ogród jest przepiękny, dużo inspiracji można z niego czerpać. A babka lancetowata? Wygląda bardzo uroczo z tymi kokardkami. Nigdy nie wpadłabym na taki pomysł. SUPER ;:oj ;:oj
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kasiu, przepiękna ta buraczkowa różyczka i fantastycznie komponuje się z 'Boniką' i 'Eden Rose'. ;:138 ;:138 ;:138
Gdy czytam, jak fantastycznie zaprojektowałaś swój ogródeczek ;:215 , nawet jeśli to spontan, , zastanawiam się, dlaczego mój spontan tak ładnie mi nie wyszedł.... ;:7
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ada :wit , nie pomyślałabym nigdy, że mój ogródek może być dla kogoś inspiracją. Niestety jestem dość schematyczna i symetryczna :wink: . Bardzo podobają mi się angielskie ogrody i swoboda w aranżacji ogrodów ale jak tak popatrzę na swój, to chyba jednak nie ma on tej lekkości i dzikości, o którą mi na początku chodziło. To wszystko przez róże, bo jak ktoś chce mieć dzikość, to raczej pnącza i paprocie a nie angielskie róże. No trudno, wyszło, jak wyszło. Mogło być gorzej, bo mój M to tylko trawnik i tuje 8-) :lol: .
Lucynko, to ja chyba zbyt górnolotnie opisałam ten mój ogródek :lol: . Papier (monitor) jest cierpliwy i można pisać (klikać) co się chce :wink: . W sumie każdy urządza ogród "pod siebie" i jak mu pasuje. Z jednego jestem bardzo zadowolona, a mianowicie z tego, że mamy taras i pokoik, w którym śpimy, od północnej strony. Takie rozwiązanie "odgapiliśmy" z działki teściów.

Skoro tak się potoczyło, że gadamy sobie ogólnie o ogródkach, to może trochę ogólnych widoczków. Oczywiście pominęłam na zdjęciach paskudną bramę wjazdową i część spożywczą ogródka, nad którą nie panuję ;:173 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Ale masz pięknie!!!!! Jestem na progu przed podróżą, więc teraz nie mam czasu, ale wrócę. ;:167
Domek jak górskie schronisko- czad! ;:oj
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, życzę miłych wakacyjnych wrażeń :wit

Sadzona wiosną Chandos Beauty skradła mi serce. Co to jest za róża! Kwiaty ma wielkie, zapach mocny. Obawiałam się, że jako wielkokwiatowa nie będzie chciała się krzewić więc posadziłam obok siebie dwa krzaczki ale widzę, że jeden z nich krzewi się dość mocno a drugiemu też jakoś idzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejna tegoroczna róża Wellbeing. Pięknie, mocno pachnie. Raczy po jednym kwiatku ale w przypadku młodej róży na równi z kwiatami cieszy widok nowych pędów puszczanych z dołu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża Queen Elisabeth. Według mnie ma piękny kolor, którego nie traci nawet w upał. Czekam na jej jesienne kwitnienie, bo wtedy kwitnie w sąsiedztwie jeżówek i floksów, tworząc z nimi ładny bukiet.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosarium Uetersen

U innych rośnie jako duża pnąca róża a u mnie nie daje rady wybić się ponad metr. Przemarza co roku do kopca. U mnie jest ona raczej różą rabatową.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Heidetraum. Mam dwa krzewy. Oba zdrowe, bez łaski kwitną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tak nieco z oddali.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
isia60
200p
200p
Od: 22 sie 2016, o 20:06

Post »

Kasiu! :wit W Twoim ogrodzie mogłabym spedzić cały dzień delektując sie cudnymi widokami... Wielkie uznanie dla Ciebie ;:180 ;:180 ...Ja u siebie nigdy czegos podobnego nie stworzę choćbym na rzęsach stanęła..a powodem jest obszar mojej działki i ilość chciejstw,bo spełniajac je stworzyłam busz...niestety nie potrafie z niczego zrezygnować i to jest mój problem...Pozdrawiam serdecznie i delektuje się dalej ;:180
Pozdrawiam!Izabela
Moja działka pod koniec sezonu 2017,2018 ,2019
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo :wit , no pewnie, że nie stworzysz takiego ogrodu jak mój a ja nie stworzę takiego jak Twój :D . Tyle ogrodów już widziałyśmy, widziałaś dwa takie same? :wink: Mam wrażenie, że chyba wszyscy jak tu jesteśmy na FO nie jesteśmy zainteresowani powielaniem jakiegoś wzorcowego ogródka, tylko każdy sadzi tam te swoje ślicznoty zielonym do góry i cieszy się jak mu rośnie tam gdzie sobie wymyślił i posadził. I to jest właśnie najfajniejsze. I to jest właśnie "mój ogródek" :D

No to "po mojemu", to leci dalej tak :D :

Cardinal Hume

Obrazek

Obrazek

Tegoroczna, sadzona wiosną Clair Reneissance. Jak zobaczyłam ją jesienią na targach, to wiedziałam, że będę ją mieć. I od wiosny ją mam! To cudne pachnidełko. Mam słabość do róż w tym kolorze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejna tegoroczna róża, Laguna. Jestem zauroczona tym kwiatem. W dodatku utrzymuje się dość długo. Wszędzie czytałam, że ona dość słabo znosi słońce ale ja jakoś nie narzekam. Czy obrośnie przeznaczoną jej bramkę, zobaczymy. Jak dojdzie tylko do szczytu to i tak będę zadowolona.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najsłabsza z wiosennych sadzonek. Jakoś nie wyszła jej aklimatyzacja. Z trzech dorodnych pędów, z którymi została posadzona został jeden porządny i drugi zdechlak. Nie chciałabym jej stracić, bo zakwitła cudnym kwiatem. Aparat nie poradził sobie z kolorem. Czy z takiej słabej róży będzie pociecha? Czy taka bida przetrwa zimę?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zephirine Drouhin zaprosiłam wiosną do ogródka, bo miała pachnieć z daleka. I co? Ano, nie pachnie!

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Witam, niemożliwe że Zephrine Drouchin nie pachnie, moja robi to niesamowicie.
Tak oglądam sobie twój piękny ogród i nie wiem od czego zacząć chwalenie. Niesamowicie piękny, poukladany i zadbany. Wszystko rośnie tak jak powinno i gdzie powinno. Domek tonie w zieleni i kwiatach, cudownie. Szczere gratulacje i uznanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”