30.
Bucavu- stworzyła duże krzaczystko i to własnie ona , obok Boniki, pretenduje do tronu na literę
B. Kwitnie bardzo długo całymi pękami kwiatów, a kwitnienie jest niezwykle obite. Warto także z niej ustawić szpaler, bo przy niewielkiej liczbie krzewów można otrzymać efetk wow. Róża jest lekko porażona plamistością, ale w niczym jej to nie przeszkadza. Zapachu nie wyczuwam ,a stosunkowo niewielka ilość kolcy pozwala na bezurazową pielęgnację.
Bucavu z daleka wygląda jak nie-róża do tego stopnia, że czasem muszę przekonywać gości, że mamy do czynienia z różą.
-- 26 cze 2019, o 15:29 --
31.
Burgundy rambler wcześniej pokazywałam, jak bardzo jest to choroa róża, na dzisiejszym zdjęciu będzie widać,żejest już duża, a kwitnienie ma beznadziejne. Jej los jest przesądzony. Teraz poszukuję pnącej, ale w kolorze żółci lub ew. czerwieni. Nie poleam mimo ładnego koloru kwiatów.Aby się nimi jednakzachwycać, powinny być na krzewie. Te moje, są jakieś skarłowaciałe. Ciekawa jestem, czy ktoś ją ma i jest z niej zadowolony.
Lista róż na
B została zamknięta. 19 krzaczków róż na
B i okazuje się, że wyróżnienie mogą dostać
Bonica z ciągłość iobfitość kwitnienia ,Bucavu za wyjątkowy urok kwiatów,
Bajazzo za siłę i czar ( ale słabiutkie drugie kwitnienie nie pozwoli jej pokonać innych róż) oraz
Bright as a Button za piękno.
Batsheba,
Bienvenue i
Belvedere by stanąć w szranki muszą poczekać na rozwinięcie skrzydeł. Za rok to one mogą otrzymać laur pierwszeństwa, bo mają do tego predyspozycje.