Ananas - uprawa i rozmnażanie
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wyrośniętego ananasa można zmusić żeby owocował wlewając mu w środek rozety liściowej 5 - 10 cm sześciennych roztworu Flordimexu . Etrel był zalecany w stężeniu 0.5% , ale chyba jest już wycofany , a nie kojarzę ile jest składnika czynnego we Flerdimexie i nie znam zalecanego stężenia . Zabieg można wykonać od połowy lutego do połwy marca . Sama tego nie robiłam , bo kiedy moje ananasy były na tyle duże żeby pokusić się o zmuszenie ich do owocowania miały tak duże kolce , że zostałam sterroryzowana przez rodzinkę i musiałam je wyrzucić (sama zniosłabym te kolce) .
Ananas nie zamiera w całości po wydaniu owocu , tylko pęd owocujący ginie , boczne rosną nadal . Roślina może żyć ok.50 lat , plantacje są utrzymywane do 5 lat .
Ciekawa jestem kto pierwszy będzie miał owoc . Powodzenia , kozula
Ananas nie zamiera w całości po wydaniu owocu , tylko pęd owocujący ginie , boczne rosną nadal . Roślina może żyć ok.50 lat , plantacje są utrzymywane do 5 lat .
Ciekawa jestem kto pierwszy będzie miał owoc . Powodzenia , kozula
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kupując ananasa w celu ukorzenienia trzeba obejrzeć i obmacać dokładnie koronę . Nie może być miękka albo pomarszczona bo to oznacza przemarznięcie , i taka właśnie błyskawicznie zamiera . Zdrowa może leżeć wysuszona tygodniami i wciąż będzie żywa . Basieńko , następnym razem przyjrzyj się listkom dokładniej to Ci się uda .
Pozdrowienia , kozula
Pozdrowienia , kozula