Kolejny sezon w ROD... cd.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny sezon w ROD... cd.

Post »

Witaj ranny ptaszku! ;:196 :D

Wczoraj jak napisałam tak i zrobiłam... w sensie / jak mawia moja Wnuczka :D / ..na działkę się wybrałam. Zaraz za bramą jedyna obecna sąsiadka pokazała mi efekty/marne ;:oj / gradowej burzy z poprzedniego dnia... ;:131 Leżące na ziemi pościnane liście pomidorów, ścięte liście winogronowe,dziurawe liście host a warzywa dosłownie wbite w glebę... :shock:
Z duszą na ramieniu poszłam nieco dalej w swoją kwaterę ale u nas dość spokojnie przeszła ta burza.. U mnie tylko ślady w warzywniku po ulewie nawet hosty nie draśnięte... Ale w ciągu dnia zrobiło się burzowo i chwilami padał cieplutki słaby deszcz..Na termometrze było 30 st..
Niestety po raz pierwszy od 2 lat pojawiły się komary :twisted: ...Będzie z nimi zabawa :roll: ... M przyjechał z obiadem i ok.16 zabraliśmy się do domu ...Komary cięły niemiłosiernie i zbierało się na kolejną burzę... ;:173
Zamiast warzywek taki oto obrazek z dedykacją dla Ciebie na nowy dzień Izuś mam! ;:97

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu, dałaś czadu dzisiejszymi zdjęciami ;:oj Przepiękne!

Komary są paskudne. U mnie niestety zawsze są. Niestety mam na działce chemiczny środek przeciwko nim i się spryskuję choć wolałabym unikać. Jednak nie wyobrażam sobie jakbym bez tego funkcjonowała ;:185
Dobrze, że grad nic Ci nie zniszczył. Szkoda strat u sąsiadki. Szczególnie pomidorów chyba.

Za dedykację bardzo dziękuję :D
:wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Maryniu :wit ,,, przyszłam i podziwiam wszystko u ciebie.
Pienne róże, powojniki, piwonie, iryski hosty.Nawet zdzbla trawy wygląda na wyjątkowe ;:333
Dobrego Dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Maryniu, pęcherznice kalinolistne wszystkie są piękne. ;:215 U nas z zielonych są żywopłoty przy blokach.
Ale najpiękniejsza jest Diabolo i Luteus. ;:63 ;:63 Wypatrzyłam u Ciebie pomarańczowy pierwiosnek kandelabrowy, ja mam tylko czerwonego.
Piwonia majowa kwitła na deszczowych dniach, niewiele z niej było pożytku, te późniejsze już płowieją w upale.Ale fotek napstrykałam. ;:108
Nie tylko piwonie ale też goździki zaczynają upojnie pachnieć, róże rozkręcają się na dobre a do tego mniejsi koledzy i koleżanki. ;:433 ;:433
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Maryniu tyle pieknych kwitnień, tyle nam radości dają ;:138 , u nas na szczęście gradobicia nie było, ale ulewa że Szczecina połowe zatopiło, no ale ja w pracy i nie wiem kiedy będę mogła zobaczyć co u mnie po tej ulewie ;:185
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam niedzielnie miłych Gości i pozdrawiam rzeszę ;:204 w moim wątku

Izo dziękuję ;:167 za aprobatę dla moich zdjęć! ;:196
Grad nic mi nie zniszczył ale kolejna ulewa bardzo uklepała młode warzywa.U mnie gleba wchłania wodę jak gąbka ale wczoraj jeszcze w godzinach popołudniowych grządki były zamulone i bardzo wilgotne... No i te komary od 2 dni nie dają żyć na działce! W mieście mają być opryski anty kleszczowo-komarowe ale w tej "naszej " części nie były przewidziane być może się to zmieni po ostatnim wylęgu... :roll:

Aniu cieszę się,że Ci się u mnie podoba :D ;:180 i jeszcze chwalisz moje fotopstryki jak wiesz foto to i mój konik ;:7 a aparat i obiektyw wszędzie mi towarzyszą i lubię robić z nich użytek :lol: ...Na profesjonalne nauki już dla mnie za późno ;:131 ale ...pstrykam bo lubię... :D Na fo także zauważam wielkie foto-poruszenie i wzrost foto-zainteresowania w wątkach. ;:108

Stasieńko pęcherznice lubię i zajmują w moim ogródku dość poczesne miejsca..Diabolo prowadzę na pniu a Luteus krzewiasty zasłania moją część kompostownikową - łączą przyjemne z pożytecznym! :) piwonie już miały swoje pięć minut dosłownie..upał i ulewy skróciły wyjątkowo ich żywot...powoli i u mnie odchodzą... ;:131

iwona0042 u mnie niestety także ulewy dały się we znaki a ponadto ten upał i nieznośne dające mocno ostatnio w kość - komary!Wczoraj trudno było na działce przebywać choć mieliśmy gości trzeba było skrócić pobyt bo to średnia przyjemność była dla wszystkich!
Mam nadzieję,że większych szkód na działce nie masz! ;:173

Moje tradycyjne...Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze mi się u ciebie podoba. :)
No i zrobiło sie nam różanie.
U ciebie jak zwykle pięknie , rozano, piwoniowo, dzwonkowo, iryskowo i cudnie napartnicowo ;:215
dobrej niedzieli . :D
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpisuję się z poranną wizytą :) Dzięki za śliczne obrazki :D
U nas oprysków ma nie być z powodu ich szkodliwości dla zapylaczy podobno. Ja się na tym nie znam i nie mam pojęcia czy opryski szkodzą innym owadom. Na zdrowy rozum wygląda, że tak. Pozostaje zaopatrzyć się w repelenty :|
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Jestem i ja z samego ranka. Spaceruję sobie i wzdycham na każdym kroku. Pięknie, różaniec nam się zrobiło. Komary w tym roku to jakaś plaga
Nie posiedzi się wieczorem w ogóle bo tak tną.Wczoraj wyszlam na parę minut kwiaty podlać i wróciłam z samymi bąblami. Okropne.
Maryniu dużo słońca na dziś.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny upalny dzień się zapowiada Obrazek

Za sympatyczne odwiedziny dziękuję Wam Obrazek Aniu i Tobie ranny ptaszku ;:167 Izko! Obrazek
W ostatniej chwili także Ola się załapała ;:196 dzięki bardzo!
;:3 chyba mi nie zabraknie dzisiaj ,osobiście wolałabym go mniej bo te zapowiadane ok.30 st,nieco przesadzone...

Porcyjkę poranną zdjęć przygotowałam i widzę wzmożony foto-ruch we forumowych wątkach ;:333 Przynajmniej jest co oglądać! ;:108 ;:138
No i ,,,komu w drogę,temu czas,,, może komarzyska mnie nie zjedzą ,po drodze do apteki zajrzę po jakieś środki anty...u mnie na osiedlu ich nie ma.../ w sensie ;:7 ...komarów :D /

Obrazek

Obrazek

Obrazek
szałwii szał
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Maryniu ja dopiero jutro pojadę sprawdzić co tam u mnie, jedynie dobre, że mimo wszystko popadało, bo nie mogłam być i podlać, komarów u nas nie ma tak dużo, odkomarzają, ale nie wiem jak to działa na inne owady ;:185 , upał daje się we znaki wszystkim, oj marzy się normalne polskie lato ;:108
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
cudna ta czerwona piwonia z żółtym środkiem .
Nonie tez ładne.Ale ta jest wyjątkowa.Co to za odmiana ?
Dzwoneczki dzwonią światu swoja delikatności i urodę.
Różę, ostróżki, goździki,, wszystko mi sie u ciebie podoba.
Wszystko piękne, lato.Tylko ten zar z nieba trzeba wytrzymać.
A jak tam u ciebie z komarami ??Tez ich pleno i żrą ??
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwona0042 upał i u mnie..dzisiaj w domciu wegetuję w warunkach na upał b, dobrych. ;:108 Choć wolałabym w plenerze ale rozsądek bierze górę!
Po południu zanosiło się na burzę ale lekko się ochłodziło i nawet kropla deszczu nie spadła.

anabuko1 piwonia to "Sword Dance" kapersowa , kwitła w drugim roku po posadzeniu. Rzeczywiście ładna! :D
Różności ogrodowych u mnie sporo, niektóre towarzyszą mi od ponad 30 lat a teraz odkrywane są przez młodszych ogrodowiczów :lol: ...Na nowości nie ma miejsca ale w każdym sezonie coś jeszcze wcisnę :roll: ..Przesadzam,kombinuję bo wyrzucić rośliny żadnej poza chwastami nie potrafię...Jeszcze w tym roku nie byłam w moim ulubionym bylinowym... ;:7
Komarów u mnie na osiedlu nie ma na szczęście!Na działce od piątku - wylęg!Ale kupiony repelent skutecznie mnie ochronił wczoraj przed nimi..

"Sword Dance"
Obrazek

Ingrid Bergman
Obrazek
Goldstern
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
motylka strzelę...
Obrazek
Alberich
Obrazek
Mini Eden
Obrazek

Obrazek
Astrid Lindgren
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wróciłam z porannego pobytu na działce .. Zdążyć przed upałem i komarami chciałam! :D Podlałam doniczkowce i pomidory, fotek pstryknęłam multum :roll: no po prostu nie dało się przejść obojętnie bez przyłożenia aparatu do oka... :D
Róże mi kwitną po 3 letnich bliskich kontaktach z sarną nawet mam trudności z przypomnieniem sobie ich nazw bo już zapomniałam jak która powinna kwitnąć...Ale to małe piwo ważne,że mój obiektyw miał co rejestrować ... A ja teraz sobie zasiadłam przed ;:101 z dzbankiem wody z cytryną i miętą Obrazek obok miska czereśni /kupionych/,włączone radio i wiatrak..Obrazek
Fotki się ładują..jest OK! ;:333

Chętnych na spacerek , zapraszam!Obrazek

Obrazek

Obrazek
o tej porze rośliny lśniły rosą w porannym słońcu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry :wit Dwie zaległe porcje zdjęć obejrzałam i nacieszyłam oczy ;:oj Pięknie jest!

Dobrze, że wreszcie masz kwitnące róże :D

Chyba muszę wyciągnąć wiatrak z piwnicy bo faktycznie nie da się już powoli bez niego normalnie funkcjonować. Jaki repelent kupiłaś i dobrze się sprawdził? Nie wiem czy można podawać na forum nazwę, ale choć pierwsze litery może. Pytam bo chciałabym kupić coś pewnego.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”