Grzyb/pleśń w podłożu

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wymień podłoże. Na skutek zawilgocenia rozwinęła się pleśń.
Edyta27
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 wrz 2007, o 18:04

Post »

Dzięki za rade :)
mialam to w planach, ale zastanawiam sie na jakie podloze mu to wymienic, takie kupne z kwiaciarni do storczykow, czy moze samej mu pozbierac jakiejs kory drzew i keramzytu? jak myslisz?
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Edytka, te z lasu to absolutnie!!!! Kup w kwiaciarni albo innym sklepie ogrodniczy. Ja kupowałam SUBSTRAL i nie narzekam. Dziewczyny polecają z Orchisklepiku, tylko tam jest duża opłata za dostawę.
Absolutnie z lasu.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Edytko zgadzam się całkowicie z Menią, absolutnie nie zbieraj sama kory, ponieważ jest ona zanieczyszczona i ma mnóstwo garbników. Nawet jeśli wygotujesz lub wyparzysz, żyjątka zginą, ale garbniki pozostaną i będą szkodziły storczykom. Ja tak jak już pisałam wcześniej na forum, uważam za najlepsze podłoże z Orchidsklepiku, ja właśnie je używam, ale niestety przesyłka jest droga
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Myślę, że jeśli podłoże jest zainfekowane i ma robale, to warto przesadzić nie czekając na koniec kwitnienia. Korzonki mozna opłukać i pozostawić do przeschnięcia, ja keramzytu nie sypię wystarczy warstwa grubego podłoża na spód. A to o którym pisałam wcześniej jest grube i pozwala na dobry drenaż i oddychanie rośliny
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Edyto!

Myślę,ze w naszym dziale jest wiele informacji o przesadzaniu, podłożu itp....
To sa podstawowe wiadomości , które z czasem trzeba przyswajać.
Lektura będzie pożyteczna.
Zadawanie wyłącznie pytań na niewiele się przyda , zawsze jest wyrywkowe .
:idea: IDEĄ jest wyrobienie sobie nawyku nauki,----> niestety przy storczykach i ich odmienności.
Jest to konieczne , zrozumienie wręcz nieodzowne.

Zniechanie poszukiwań własnych, nie może mieć miejsca.
Są strony specjalistyczne =storczykowe z masą materiału opracowanego przez storczykarzy, Trzeba korzystać z nich, stworzone sa dla ułatwienia pierwszych kroków.
Proponuję zapoznać się z opisem uprawy i przesadzania- dość dobry opis np.
T U T A J

Jedną z zasad ,o których również i na naszej stronie pisałam , jest przesadzanie
w odpowiednim okresie- najgorszy zawsze jest w czasie kwitnienia.
W tym okresie przesadzanie robi się*awaryjnie* ,gdy roślina jest zagrożona.
Tu nagłej potrzeby nie widzę, mozna częściowo wymienić podłoże na swieże i doprowadzić do prawidłowej cyrkulacji powietrza w doniczce.

Uwazam,ze operację o której piszesz można przeprowadzić spokojnie po kwitnieniu,na razie cieszyć się kwiatami,bo na następne przyjdzie poczekać moze i rok.

Hmmm- w podłożu zawsze coś żywego bywa :P - wszak to materia organiczna i trwają procesy rozkładu.Trudno oczekiwać ,ze nic nie będzie.ZOO małe zawsze nam towarzyszy.I nie *kazde co żyje* jest szkodnikiem.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
MałgozrataM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 gru 2008, o 23:11

Pleśń na podłożu

Post »

Phalaenopsis'a mam od kilku miesięcy. Od października podlewałam go dosyć rzadko (raz na 3-4 tygodnie). Zarówno liście jaki i korzenie wyglądają zdrowo (przekwitł w sierpniu), ale pojawiła się pleśń wewnątrz doniczki, na korze. Jak się jej pozbyć? Przemyć go czymś i przesadzić?
pleśń wyglada mniejwięcej tak:
Obrazek Obrazek
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

Ja stawiałbym na wysterylizowanie podłoża (piekarnik, 150 stopni) i wyparzenie, lub wymianę doniczki. Potem podlać i będzie dobrze.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Mam to samo w jednej doniczce.Nic z tym nie robie i nic sie nie dzieje złego ze storczykiem no ,ale mozna oczywiscie wymienić podloże i umyc doniczke ,ale poco od razu sterylizować???? W naturalnym środowisku tez są grzyby i pleśnie i nikt tego nie sterylizuje :wink:
Mery2
50p
50p
Od: 8 gru 2008, o 13:05

Post »

To co widać w doniczce, to jest grzybnia.Nie sądzę, że to szkodzi storczykowi w jakikolwiek sposób.
Pleśniak biały, , Mucor mucedo, .
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/slownik.htm -słownik pojęć wywołany na goglach po wpisaniu pleśniak na podłożu storczyków

Wygląda jak biała wata . Nie trzeba się przejmować. Powstaje on na podłożu bogatym w substancje organiczne.
[ Można zrobić dodatkowe otwory w doniczce, aby było lepiej napowietrzone.]
Korzenie wyglądają bardzo dobrze, a podłoże ma duże przestrzenie powietrzne i nie wygląda na rozłożone. Ja bym nie panikowała i zwyczajnie dalej uprawiała storczyka.
Powodzenia, Mery.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

"Coś " w podłożu - choroba grzybowa czy grzybnia?

Post »

Na ściankach doniczki jednego z phalenopsisów pojawiło się coś takiego.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodam, że storczyk ten był latem przesadzany do nowego podłoża . Stan korzeni i ogólny oceniam na bardzo dobry. Podlewany był bardzo rzadko- 1 do 2 razy na miesiąc.
Zdjęcia robione były od razu po podlewaniu - dlatego widać sporo wilgoci.

Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Narine,a jakie podłoże zastosowałaś? i czy nie dawałaś szczepionek mikoryzowych .lub w nawozach jako dodatek /?Wygląda to na jakiś rodzaj grzybka,przewaznie nie są szkodliwe,choć do apetyczności im wiele brakuje :P
Mogą to być grzyby rozkładające korę /w sposób naturalny/ ale nie są grożne dla kwiatów i dla nas/przeważnie/.
Kiedy się pojawił,jak długo jest?
.
Są .....ale powinny ustąpić.
Mery2
50p
50p
Od: 8 gru 2008, o 13:05

Post »

===========================================================================
Jest to grzybnia.
Pleśniak biały, , Mucor mucedo, rozwija się na nawozie, pleśniak groniasty, Mucor racemosus na produktach mącznych i w glebie (uczestniczy w tworzeniu próchnicy).
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/slownik.htm

Wygląda jak biała wata . Nie trzeba się przejmować. Powstaje on na podłożu bogatym w substancje organiczne.
[Myślę, że trzeba by zmniejszyć wilgotność podłoża .Jeżeli będzie się zwiększała ilość tego pleśniaka, proponuję przesadzenie storczyka do nowego podłoża. To prawdopodobnie jest już częściowo rozłożone, pomimo, że jest "nowe". Do nowego podłoża proszę dodać keramzytu, styropianu i węgla drzewnego.Z przesadzaniem można spokojnie poczekać do wiosny.
Zacytuję to co znalazłam:
"Zwyczaj wybijania wszystkiego co żywe w otoczeniu storczyków (grzybów w podłożu, czy glonów na korzeniach) jest nielogiczny i zbędny. Storczyki przetrwały miliony lat, żyjąc w dżunglach, w naturalnych warunkach, w których występują pleśnie, mchy, grzyby i inne rośliny. Fundowanie im sterylnego środowiska, to ciężka przesada." napisał p. Jerzy Dziedzic
Serdecznie pozdrawiam, Mery.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Potwierdzam wypowiedź MERY .W moich dwóch doniczkach zauwazyłam podobny grzybek,tylko bardziej takie kuleczki .Z ciekawoscie nie przesadziłam phalka zeby zobaczyć jakie mogą byc następstwa.....nie ma żadnych.Storczyki rosną sobie bardzo zdrowo,kwitną i wypuszczaja nowe liście.Grzybki nie przeniosly sie na korzenie.Phalki w środowisku naturalnym tez maja grzyby,pleśnie i mech.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Dziękuje WSZYSTKIM za odpowiedzi :wink:
Narine,a jakie podłoże zastosowałaś? i czy nie dawałaś szczepionek mikoryzowych .lub w nawozach jako dodatek

Jovanko
Co do podłoża na 100% nie pamiętam, ale zdaje się, że gotowe dla storczyków z Substrala. Dodałam tylko styropian.
Szczepionek nie dawałam. Nawóz jaki stosuję to Pokon dla orchidei - chyba nie mam w nim takich dodatków?
Najważniejsze, że nie szkodliwe! Bynajmniej dla storczyka! (ja niestety mam alergię na grzyby i pleśnie :roll: :evil: )
Kiedy się pojawił,jak długo jest?
Zauważyłam go miesiąc temu.

Dziwi mnie tylko, że pojawiło się to tylko w jednej doniczce. Prawie wszystkim zmieniłam podłoże latem (na to samo) Wszystkie stoją na jednym parapecie i tak samo są traktowane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”