Wszystko o pomidorach cz. 15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 15

Post »

Jednak założyłam włókninę, w razie potrzeby - dni pochmurne - można przesunąć, a kredy nie...

Obrazek
:wit
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Martinello, obserwuj krzaki. Bakterioza, gdyby to była ona, będzie pojawiać się też na młodych przyrostach. Na wszelki wypadek nie zbieraj wtedy nasion.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
martinello
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 maja 2019, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio./ moderator jokaer

To się niestety rozwija na cały krzak, więc te dwa zainfekowane chyba będę musiał zlikwidować. Boję się o resztę. Nie za bardzo wiem, co mam zrobić.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Możesz wstawić fotki miniaturki bez obróbki w max. rozdzielczości? Dolne liscie, środkowe i górna rozetka + cały krzak.
Na bakteriozę też nie wygląda bo nie ma częstego w takich przypadkach glutowatego wysięku. Masz możliwość odseparowania tej skrzynki ? Co to za odmiana?
Luki432
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 kwie 2019, o 18:56

Post »

Witam, ogólnie nie mam zastrzeżenie do tego jak rosną moje pomidory, przypomnę, ze jest to moja pierwsza uprawa ale mam parę znaków zapytania w mojej głowie. Zauważyłem, ze owe krzaki staja "dęba", wyginają się albo jak bawole serce jest jakby zwiędnięty i taki smutny, ta sama odmiana w gruncie wygląda o wiele lepiej a wiec wnioskuje, ze jest mu za ciepło, jeśli się mylę to mnie poprawcie a wyginanie się to oznaka tego, ze za dużo nawozu leje? Podlewam gnojówka z pokrzywki na zmiana z biohumusem co 3 dni. Wrzucę parę fotek by lepiej to zobrazować.

Pomarańczowy Wellington F1
https://zapodaj.net/images/cdb758d990770.jpg

https://zapodaj.net/553ab718a39ce.jpg.html

Bawole serce
https://zapodaj.net/images/2792025198b5a.jpg
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Pomidory typu "Bawole serce" są trudniejsze w uprawie niż inne odmiany, a to ze względu na ich generatywny pokrój.
Jest to tzw.generatywny zdechlak o wiotkiej łodydze i "słabym" systemie korzeniowym.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Gieniu brawo , pomidorki Ci dojrzewają . ;:333
U mnie też są już swoje , niestety apetyty rodziny i znajomych
większe niż plony . Przy takich temperaturach jak obecne dojrzewanie
przyspieszy .
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37

Post »

Proszę rozwiać moje wątpliwości : niedobór potasu czy magnezu ? Dolne liście pomidorów na jednym zagonku z takimi oto zmianami.

Obrazek

cały krzaczek wygląda tak

Obrazek
Rosną w gruncie. Jedzonko mają pod nogami - obornik dany jesienią. Sadzone zgodnie ze wskazówkami forumowymi, ale w tym roku nie podlane saletrzakiem.
martinello
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

kaLo pisze:Możesz wstawić fotki miniaturki bez obróbki w max. rozdzielczości? Dolne liscie, środkowe i górna rozetka + cały krzak.
Na bakteriozę też nie wygląda bo nie ma częstego w takich przypadkach glutowatego wysięku. Masz możliwość odseparowania tej skrzynki ? Co to za odmiana?

Wstawiam foty. Przez te kilka dni bardzo się to rozszerzyło, krzak jest w stanie opłakanym. To Kellog's Breakfast. Choruje też German Orange Strawberry, który jest z nim w skrzynce, ale tamten jest w lepszym stanie, choć podąża drogą pierwszego, więc się nie łudzę. Dzisiaj wieczorem chyba zlikwiduję te krzaki, bo boję się, że przejdzie mi to na inne. Pozdrawiam

1. Liście dolne są ok. To zaczyna się od góry względnie środka, liście dolne to jedyne, które nie mają tego cholerstwa
Obrazek

2. Liście środkowe.Najpierw kilka plamek i obwódka przy brzegach, potem się rozszerza
Obrazek
Obrazek
Obrazek

3. Górne liście w dużej części usychają
Obrazek

4. Młode liście się zwijają, ale wiele z nich nie ma śladu choroby
Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co urosło w woreczku? Nie wygląda to na zaraźliwe grzybki, na bakteriozę też nie bo to dwie różne odmiany . Jedno co je łączy to wspólna skrzynka i podłoże. Moim zdaniem dostałeś w ziemi jakiś bonus, który powoduje takie a nie inne zmiany na liściach . Jeżeli masz jeszcze ochotę na próby i chcesz ocalić te odmiany to wymień podłoże. Nawety na jakieś zwykłe, z biedry czy innego dyskontu i niczym nie nawoź, tylko podlewaj. Moim zdaniem powinno się udać.
theneo22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2019, o 16:31

Post »

Witam

Niestety przez ogromne słońce jakie było w ostatnich dniach na niektórych moich krzakach uschły liście

Czy można je jakoś od ratować? Jeśli nie to co najlepiej teraz zrobić, ściąć je?

Poniżej zdjecie

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Obficie podlej i zacień. Jeśli nie są ususzone na amen, to spokojnie dojdą do siebie.

Ja mam jeszcze 5pomidorków w kubkach 500ml i co wróce z pracy to są takie zwiędnięte sflaczałe ale jak drzewo robi im cień i dostaną wody, to dochodzą do siebie.
martinello
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki kaLO. Dzisiaj pojadę po nową ziemię i donice zgodnie z Twoimi wytycznymi. Przesyłam zdjęcia obecnego podłoża. W te upały wyszło coś takiego. Może to jakaś wskazówka będzie. Dzięki

Obrazek
Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że wymiana podloża pomoże. W tym zostały jakieś nie do końca przekompostowane resztki organiczne i pleśnie maja niezłą stołówkę. Korzenie w miarę możliwości oczyść ze starego ale nie za bardzo, żeby ich za bardzo nie uszkodzić .
martinello
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Postaram się. Nauczka na kolejny sezon, żeby tego podłoża nie stosować. Mam nadzieję, że w innych skrzynkach to cholerstwo nie wyjdzie
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”