boru pisze:Szukam kosy do ogrodu ~650m2 o przycinania trawy, chwastów itp (to co zostaje po koszeniu kosiarką plus ew. Dzięki róże, maliny). Wydaje mi się, że te kosy o których piszecie na ostatnich stronach tego wątku sąna taki cel zbyt mocne i nie wykorzystam w pełni ich potencjału więc po co przepłacać (aczkolwiek znalazłem MAK-DBC400 za 12790 w promocji w jednym sklepie i tez na allegro (swoją drogą ciekawe, że wszyscy inni sprzedawcy mają ceny o 25% wyższe od tego sklepu)
Tak czy inaczej trochę poszukałem i znalazłem trochę słabsze kosy takie jak:
Stihl FS-55
Dolmar MS34U
DOLMAR MS-20U
Co o tego typu sprzęcie myślicie? Może macie jakieś inne propozycje ?
Miałem niedawno tanią podkaszarkę elektryczną Stiga - to co najbardziej mnie wkurzało w niej to:
- kiepski, słabo działający system odwijania automatycznego żyłki - to było w niej najbardziej irytujące więc jak się spalił silnik to aż się ucieszyłem
- brak szelek powodował ból ręki od trzymania
- zabawa przedłużaczem tez powodowała brak chęci do podkaszania
Kosa spalinowa - jaka, dobór,montaż żyłki i inne sprawy
Re: Kosa spalinowa - jaka ?
podbiję posta. doradzicie coś? chcialby juz kupić kosę . Dzięki z góry.
Mam oleomaca i jestem zadowolony. W budżecie jaki przedstawiłeś może OLEO-MAC BC 240 T byłby dobrym wyborem? Generalnie to makity, dolmary, oleomaki i jakies japońskie są dobre. Półka niżej czyli jakieś stigi itp itd to już tandeta. Mam oleomaca pewnie ze 12 lat i jest git, sąsiedzi mieli stigi mccullohy i inne takie i już od wielu lat nikt nie kosi co znaczy że się popsuły i je powywalali. Oni kosili tylko odrobinkę koło domu a olek kosił 5 razy więcej rowu plus np byle w ziemniakach (i to nie 2 rządki tylko z 10 arów). Jakie są te nowe to nie wiem (podobno gorze niż te stare) ale która firma nie tnie kosztów... Jeśli bym miał dziś kupować kose to bym wziął albo olka albo makite (zdaje się że makita to to samo co dolmar). Stihle są też spoko ale za tysiaka można kupić stihla z praktycznie najniższej półki, a wydaję mi się że za tyle konkurencja oferuje więcej.
Porównują kosy patrz na oznaczenie mocy bo jedni podają KM a inni KW. 1KW= 1.31KM
Wiem że banał ale trzeba zwracać uwagę 
Porównują kosy patrz na oznaczenie mocy bo jedni podają KM a inni KW. 1KW= 1.31KM

Ale ja nie przedstawiłem, budżetu. Generalnie nie mam budżetu na tą kosę. Chcę kupić coś co będize bardzo dobrze dzialać ale nie przepłacać za np. za dużą moc itp. Ja nie będę tym karczował krzaków, obkaszał rowów czy wykaszał pola po ziemniakach.
Zależy mi na dobrej jakości ale do przydomowego ogrodu do podkaszania trawy przy obrzeżach i w narożach.
Pytanie czy te 0,6kW w DOLMAR MS-20U wystarczy? Lub 0,75kW w STIHL FS 55
czy lepiej doplacic ddo tej OLEO-MAC BC 240 T gdzie mamy 1,2kW ? Czy te 0,5kW dla mnie zrobi roznice ?
w tym Stihlu chyba nie ma tarczy z nożami, która pewnie czsem się przyda?
Wiec wychodzi, że albo ta DOlma MS-20 U za ~750pln albo ta dwa razy mocniejsza OLEO-MAC BC 240T za ~1000pln
Zależy mi na dobrej jakości ale do przydomowego ogrodu do podkaszania trawy przy obrzeżach i w narożach.
Pytanie czy te 0,6kW w DOLMAR MS-20U wystarczy? Lub 0,75kW w STIHL FS 55
czy lepiej doplacic ddo tej OLEO-MAC BC 240 T gdzie mamy 1,2kW ? Czy te 0,5kW dla mnie zrobi roznice ?
w tym Stihlu chyba nie ma tarczy z nożami, która pewnie czsem się przyda?
Wiec wychodzi, że albo ta DOlma MS-20 U za ~750pln albo ta dwa razy mocniejsza OLEO-MAC BC 240T za ~1000pln
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja to mam już trzeci rok. Do wykoszenia miałam ponad 30 arów (teraz tylko 9). Jak do tej pory sprawdza się dobrze. Ja kupiłam z nim noże - do wycinania starej, wysokiej trawy, siewek drzewek owocowych, czy odrostów czarnego bzu. Daje bezproblemowo radę.boru pisze:0,75kW w STIHL FS 55
Witam. Kupiliśmy AL-KO 46.8 SP-A i pytanie jak spuścić stary olej, bo w instrukcji mowa tylko o odsysaniu. Czy da się jakoś przechylić i wylać go bezpiecznie?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Odsysarka w markecie kosztuje +- 40zł. W normalnym sklepie pewnie ułamek tej ceny.
Można też kupić strzykawkę 100ml i odsysać przez wężyk (kilka pln w aptece), w silniku masz kilkaset ml.
Nim obrócisz kosiarkę, zdejm filtr powietrza bo bywa że go olej zalewa
Można też kupić strzykawkę 100ml i odsysać przez wężyk (kilka pln w aptece), w silniku masz kilkaset ml.
Nim obrócisz kosiarkę, zdejm filtr powietrza bo bywa że go olej zalewa

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 cze 2019, o 08:16
Witam
Rozważam zakup kosy spalinowej. W grę wchodzą dwa modele:
- BC240T oleomac
- FS56 stihl.
Proszę o opinie fachowców którą z tych dwóch kos warto kupić.
Pozdrawiam
Rozważam zakup kosy spalinowej. W grę wchodzą dwa modele:
- BC240T oleomac
- FS56 stihl.
Proszę o opinie fachowców którą z tych dwóch kos warto kupić.
Pozdrawiam
Z tych dwóch podanych wybrałbym trzecią. OLEO-MAC KOSA SPALINOWA OM BC220T 1,1KM. Na ceneo jeden sklep ma za mniej niż 700zł z dostawą. Generalnie bym się nie zastanawiał bo promocja zacna 

zakupiłem tego OleoMaca.. zobaczymy jak przyjdzie.
Czy w zestawie są szelki? jeżeli nie to jakie polecacie?
Czy w zestawie jest żyłka czy trzeba odrazu dokupić?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie nauszników ochronnych?
(dzięki za porady co do kosy)
-
Coś pewnie jest z kosą, ale jeśli masz dużo koszenia to stihl 795711424602. Niestety tanie nie są, ale używam starszej wersji od bodaj 5lat, kumpel używał ich z 10 i został wymieniony tylko plastik pod kosę.
Co jest z zestawie to nie wiem, ale jak Ci przyjdzie to chętnie się dowiem:)boru pisze:zakupiłem tego OleoMaca.. zobaczymy jak przyjdzie.
Szelki to generalnie im droższe tym lepsze, ale powinny być w zestawie.
Czy żyłka jest to nie wiem, ale kupić i tak trzeba bo nawet jak będzie juz nawinięta to na długo nie starczy.
Z nausznikami jak ze wszystkim. Generalnie im droższe tym pewnie będą lepsze, ale polecam szukać nauszników wraz z maską bo widziałem takie, a maska do koszenia potrzebna. Maske polecam z siatki bo jest przewiew

-
Ale sok z pokrzyw w ryja pali, sok z podagrycznika też nie jest zbyt przyjemny. Wolę plastik 

kupiłem z tego sklepu.. zapłaciłem.. i okazało się, że to był "błąd systemu aktualizowania stanów magazynowych". Mam jedynie nadzieje, że zwrot kasy bedzie bez większego problemu ;/raxon pisze:Z tych dwóch podanych wybrałbym trzecią. OLEO-MAC KOSA SPALINOWA OM BC220T 1,1KM. Na ceneo jeden sklep ma za mniej niż 700zł z dostawą. Generalnie bym się nie zastanawiał bo promocja zacna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie do końca tak jest. Według prawa, transakcja została zawarta. Pamiętam aferę z monitorami firmy Dell, które poszły do klientów w skandalicznie niskich cenach. Firma wysyłała monitory, bo strata z tytułu nieuzyskanych dochodów była niższa niż ewentualna utrata zaufania klientów. Reklama sporo kosztuje, a nie ma lepszej reklamy niż pokazanie, że zależy nam na klientach.
Identyczna sytuacja przytrafiła się Empikowi. Kto nie spał w nocy, mógł kupić dowolny towar za cenę poniżej 50 zł. Zrobił się spory ruch w interesie, sprawa była głośna. Tutaj artykuł.
Identyczna sytuacja przytrafiła się Empikowi. Kto nie spał w nocy, mógł kupić dowolny towar za cenę poniżej 50 zł. Zrobił się spory ruch w interesie, sprawa była głośna. Tutaj artykuł.
Ehh szkoda. Raczej bym nie liczył że wyślą. Sam ostatnio kupiłem na amazonie laptopa wartego ok 6000zł za 800zł i jedyne co wysłali to maila że zaszła pomyłka. Ale widziałem że na aledrogo można kupić te modele w niewiele wyższej cenie. A jak nie olka to makity też są warte polecenia.