Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11
Piwonie to jedne z tych kwiatów ponad czasowych, zawsze atrakcyjne i trudno sobie wyobrazić bez nich ogród. Masz piękna kolekcję.
- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gdzieś słyszałam czy czytałam, że jeżeli chcesz mieć róże bez kolców i zimowego okrywania, to kup sobie piwonie
. Nie do końca tak to widzę ale rzeczywiście jak dla mnie piwonie jeżeli już, to niewiele ustępują urodą różom. Niestety, kwitną dość krótko.
Bardzo obficie darzą Cię kwiatami! Tyle ich na jednym krzaczku! U mnie pod tym względem różnie bywa, mam taką jedną, która idzie w zieleń a kwiatów nie ma wiele a postępuję z nią tak samo, jak z tymi, które zapączkowały mi ładnie

Bardzo obficie darzą Cię kwiatami! Tyle ich na jednym krzaczku! U mnie pod tym względem różnie bywa, mam taką jedną, która idzie w zieleń a kwiatów nie ma wiele a postępuję z nią tak samo, jak z tymi, które zapączkowały mi ładnie

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piwonie zakwitły na bogato, aa budyniowo malinowa jest najśliczniejsza
A wszystkie na pewno pachną upojnie
Ogórki mój tata siał trzy razy i dopiero za trzecim dopiero wykiełkowały, tak więc Twoje podejrzenia chyba są słuszne.
Pogodnej niedzieli

Ogórki mój tata siał trzy razy i dopiero za trzecim dopiero wykiełkowały, tak więc Twoje podejrzenia chyba są słuszne.
Pogodnej niedzieli

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lucynko śliczne piwonie, moje oczywiście jeszcze w pąkach
U mnie wyjątkowo fasolka ładnie wykiełkowała i w gruncie i w doniczkach, ale z ogórkami klapa. Są tylko sadzonki kupione w szkółce. Cukinie i inne dyniowate jeszcze na parapecie okiennych, ale w najbliższych dnia zaniosę do tunelu
a potem na grządki...tylko niech już nie leje!
Miłego spotkania rodzinnego i wszystkiego co najlepsze dla Was

U mnie wyjątkowo fasolka ładnie wykiełkowała i w gruncie i w doniczkach, ale z ogórkami klapa. Są tylko sadzonki kupione w szkółce. Cukinie i inne dyniowate jeszcze na parapecie okiennych, ale w najbliższych dnia zaniosę do tunelu

Miłego spotkania rodzinnego i wszystkiego co najlepsze dla Was

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Jaką masz śliczną Serduszkę Lucynko
, pogoda nie rozpieszczała nam siewek, no ale teraz to już miejmy nadzieję, że wszystko będzie rosło pięknie, tyle, że znowu czytam, że lato ma być suche, no wiesz, czasem już ręce opadają
piękne piwonie Lucynko, uwielbiam je, czekam na swoje, bo kwitną mi dopiero majowe.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16

Goście odjechali, jakoś pusto się w domku zrobiło. Zostaliśmy tylko: ja, M i kota.
Chyba się pochwalę. Dostaliśmy od dzieci kolejny fantastyczny prezent. Tym razem jest to duża huśtawka ogrodowa. Dzisiaj jeszcze w kartonie, ale liczę na to, że jutro M ją zmontuje i w związku z upałami (dzisiaj w cieniu 29*) na huśtawce sobie poczytam książeczkę.
Oczywiście spacerek na działeczkę zaliczony, wobec czego wykorzystując okazję podlałam całą, bo jakoś sucho się tam zrobiło.
Odkryłam też nowe kwitnienia i zapowiedź kolejnych, co bardzo cieszy.
A jutro - i to już postanowione - pierwszy nocleg na działeczce. Cudownie! Ptaszki zaśpiewają na dobranoc i skoro świt na dzień dobry.
Basiu [apus] - to tak jak ja! Kocham piwonie.

Aniu [anabuko1] - te piwonie, które pokazałam już na fotkach, stworzyły duże krzaczki, bo są już wiekowe, kupione razem z działką.

Aniu [tara] - kilka piwonii posiadam i bardzo żałuję, że one krótko kwitną. Na szczęście nie wszystkie na raz. Zakwitają kolejno, dzięki czemu ich festiwal jakiś czas trwa.

Kasiu - no właśnie

Może tę jedną piwonię za głęboko wsadziłaś?
Iwonko1 - ja najbardziej lubię biało kwitnącą, ale nie tylko mnie się ona podoba, bo z dużego krzaczka zostało jej zaledwie trzy łodyżki. W ubiegłym roku w ogóle nie kwitła, w tym dzisiaj rozwinęła jeden kwiatek i widzę tylko trzy pąki, ale nie jestem pewna, czy się rozwiną.

Zasiałam ogórki w inspekcie i wyobraź sobie, że po trzech dniach pokazały się pierwsze siewki.

Niedziela minęła zgodnie z Twoim życzeniem, za co serdeczne dzięki.

Marysiu - zakwitną i Twoje, dłużej będą cieszyły nie tylko Twoje oczka, bo i ja sobie na nie popatrzę, gdy moje już będą wspomnieniem.

No niech nie leje! Mam nadzieję, że dzisiaj już cieszyłaś się słoneczkiem.

Ślicznie dziękuję za dobre życzenia, spełnione w stu procentach.

Iwonko0042 - jeśli masz na myśli tę czerwoną serduszkę, to to jest panna spóźnialska, ale już się wzięła do roboty i serduszek jej przybywa. Początkowo kwitła pojedynczymi serduszkami.
Również czytałam o czekającym nas suchym lecie, ale wiesz co? Niech sobie będzie, wolę podlewać choćby nawet konewką, niż sprzątać po zalaniu czy powodzi, jak to się przytrafiło kilku naszym koleżankom.

Gdy moje piwonie przekwitną, będę podziwiała Twoje i cały cykl dłużej potrwa. Gdyby jeszcze dało się zapach przemycić...

Oto, co dzisiaj zakwitło.

Kolejne różyczki. Tym razem pnące.

Kochani, jako że jutro planujemy nocleg na działce, gdzie nie mam dostępu do internetu, to zapewne najwcześniej spotkam się z Wami we wtorek, a jeśli spanko przypadnie mi do gustu, to może dopiero w środę.
Życzę Wam wszystkim wspaniałej pogody na cały tydzień. Buziaki zostawiam.

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Miłego noclegu Lucynko ?
Cudnie tak spać w swoim domku.
Cudnie tak spać w swoim domku.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
No to jeszcze zdążę powiedzić Ci, że życzę wspaniałej pierwszej nocki w tym roku na działeczce, bardzo lubię nocki na działce, a raczej wieczory i poranki, kiedy z kawką mogę sobie pobiegać po rosie i ogladać co nowego mi zakwitło
, no a huśtawka to wspaniały prezent na działeczkę
,rudbekia wschodnia siałam ją, ale jakoś nie mogę się jej dochować, ciekawy kwiatek ma, pozdrawiam Lucynko 

- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Lucynko, czy ta biała piwonia pachnie? Ja też mam białą ale bez zapachu. Ależ mi miło oglądać piwonie u Ciebie
, tak sobie patrzę szykując się do kwitnień na mojej syberyjskiej działce, gdzie piwonie są na etapie kuleczek. No nic, doczekam się i ja.
Spędzenie nocy na działce to jest coś wspaniałego
więc spodziewam się, że odezwiesz się jednak dopiero w środę
.

Spędzenie nocy na działce to jest coś wspaniałego

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Kochane moje.
Jeszcze wróciłam na chwilę, by nie zostać z podziękowaniami na za późno.
Majeczko - kłaniam się niziutko w podzięce
Masz rację, cudnie gdy ptaszki świergolą i słonko zachodzi, a ledwo wstaje znowu ptaszki świergotaniem budzą.
Iwonko0042 - a właśnie ta kawusia o wschodzie słońca!
Pięknie dziękuję, kochana.
Moja rudbekia wschodnia też z nasionek. Uchowała mi się jedna, a w tym roku już jest ich kilka. Jeśli przypomnisz się po kwitnieniu, to będziesz ją miała.
Kasiu - moja biała pachnie.
Twoje piwonie zakwitną, gdy moje będą już tylko wspomnieniem, więc dłużej będziemy się im przyglądać przynajmniej na zdjęciach.
Szkoda tylko, że zapachu nie da się do fotek załączyć.
Zapewne będzie tak, jak się spodziewasz, choć "Nigdy nie mów hop, póki nie przeskoczysz." Zobaczymy.
Do miłego.

Jeszcze wróciłam na chwilę, by nie zostać z podziękowaniami na za późno.
Majeczko - kłaniam się niziutko w podzięce

Masz rację, cudnie gdy ptaszki świergolą i słonko zachodzi, a ledwo wstaje znowu ptaszki świergotaniem budzą.

Iwonko0042 - a właśnie ta kawusia o wschodzie słońca!

Pięknie dziękuję, kochana.

Moja rudbekia wschodnia też z nasionek. Uchowała mi się jedna, a w tym roku już jest ich kilka. Jeśli przypomnisz się po kwitnieniu, to będziesz ją miała.

Kasiu - moja biała pachnie.

Twoje piwonie zakwitną, gdy moje będą już tylko wspomnieniem, więc dłużej będziemy się im przyglądać przynajmniej na zdjęciach.

Zapewne będzie tak, jak się spodziewasz, choć "Nigdy nie mów hop, póki nie przeskoczysz." Zobaczymy.

Do miłego.

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
O, jak fajnie, że się szykujecie do nocowania na działeczce. Wschody i zachody slońca dają takim działkom zupełnie inny wymiar i od czasu do czasu trzeba tego doświadczać
Piwonie cudne
PIęknej, wymarzonej pogody zatem życzę.

Piwonie cudne

PIęknej, wymarzonej pogody zatem życzę.

- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Wspaniałego pobytu na łonie natury i relaksu!
Cudne kwitnienia masz; ach te piwonie! Przetacznik przeuroczy!

Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- julcia1
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
Lucynko piękny Twój ogród kwitnący i bujny.Zazdroszczę tego nocowania ,jednak ogród o świcie nabiera innego wymiaru. Inny kąt padania światła i te podświetlone krople rosy które szybko znikają i niestety nie dane mi podziwiać,
Miłego wypoczynku
Miłego wypoczynku

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
O Lucynko, czytam że zaliczyłaś pierwszą nockę na działeczce,czyli jak "Panna młoda po weselisku".
A co Ci się śniło na nowym miejscu.
A M nie chrapał, zagłuszając ptasie trele.
Mnie dopiero zakwitła piwonia bordowa majowa a pozostałe w ścisłych pąkach, są późniejsze, bo mają półcień za namiotem.
Natomiast u Ciebie już wszystko w pełnym rozkwicie, furteczka otwarta a ukwiecona alejka zaprasza do wejścia w głąb ogrodu.

A co Ci się śniło na nowym miejscu.

Mnie dopiero zakwitła piwonia bordowa majowa a pozostałe w ścisłych pąkach, są późniejsze, bo mają półcień za namiotem.

Natomiast u Ciebie już wszystko w pełnym rozkwicie, furteczka otwarta a ukwiecona alejka zaprasza do wejścia w głąb ogrodu.

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Lucynko..wspaniała nowina, pierwsze spanko na działeczce, na pewno ci się spodoba i zaraz będą następne
. Działeczka tętni kolorami, piękne piwonie
. Moje także w tym roku zakwitły po raz pierwszy i nawet pachną bo spotkałam się z takimi nie pachnącymi o czym nawet nie wiedziałam. Upał troszkę doskwiera ale lepsze to niż zimno i deszcze. Pozdrawiam