Foxowej urosło cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Foxowej urosło cz 2

Post »

Cześć Wam.

Dawno nie pisałam,bo jakoś mi z watkiem nie po drodze a poza tym czas mnie znów zeżarł. No i te burze, skutecznie blokowały wyjścia na działkę.

Mam masę fot. Ale praktycznie cały miesiąc się kisi na karcie pamięci,bo zmieniam kpmputer i nie możemy ustawić połączenia internetowego. Muszę to naprawić,bo dokumentacja jest spora. P?ki co kilka fot z komórki :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Działka zarosła jak dziki busz. Przez te wszystkie choroby i różne figle losu nie mieliśmy nawet kiedy skosić. Na szczęście już tato wjechał z kosiarką i wykosił wszystko.
Wszystko włącznie z moimi nowo zasadzonymi kwiatami ;:223
Przejechał po mojej grządce i jednym ruchem zgładził mi pas rudbekii i innych kwiatuszków,kt?re tak pieczołowicie sadziłam. Coś tam jeszcze wyrasta,ale siewki są maleńkie.
Obrzeża też nie stanowiły dla niego problemu... przejechał i po nich rozrywając na strzępki plastik i na grządkę też wjechał.
W sumie to wyeliminował dość dużo. Byłam wściekła.

Moje kwiatowe podboje skończyły się na wysianiu wszystkich nasion,kt?rych wychodzenienie ciągle śledzę. Nie do konca wiem czy mam się czym chwalić i co jest chwastem a co moją siewką. Z mojej.rozsady wysadziłam trochę cyni,chyba ketmię i jeżówki. Jestem ciekawa czy zdąży to zakwitnąć. Patrząć po innych ogrodach to trochę wpadam w kompleksy.

W donicy wyszedł mi rabarbar. Jak się zdecyduje urosnąć to będę musiala mu znaleźć dobre miejsce.

Obrazek

Wysiałam też siedmiolatkę,kt?ra wschodzi drobnym pi?rkiem . Ziemia mi strasznie siadła więc jak trochę podrośnie to muszę dosypać. Ta akurat jest dla mojej znajomej starszej pani. Dziwnym trafem dla siebie nie wysiałam.

Obrazek

W weekend wysadziłam warzywka. Nie skończyłam jeszcze, bo zostało mi parę dyniek i pomidory,ale jestem w trakcie.
Grządkę za płotkiem zawaliłam paprykami i bakłażanami. Wyszło mi bardzo dużo.
Obrazek

Wysadziłam wszystko, z takimi lichymi włącznie. M?wiąc liche mam na myśli moją genialną bakłażanową dosiewkę gdzie po padnięciu całej rozsady wrzuciłam kilkanaście nasion w jeden kubek i pozwoliłam im wyrosnąć. Kilka sadzonek dużych też mam,ale sporo też takich małych.
Całość grządek wyłożyłam skoszoną trawą i liczę, że się to będzie dobrze miało.
Zostało mi kilka papryk ozdobnych i niezbyt wiem co z nimi zrobić.

Mam problem też z dynią. Jakoś zabrakło mi miejsca . 3 hokkaido wysadziłam pod płotem i liczę,ze nie przerosną poza siatkę na zewnątrz i nijt mi ich nie buchnie.
2 tykwy zasasdzilam w miednicy wypelniinej ziemią kompostową. Miednicę zaciągnęłam pod drzewo gdzie młoda ma.swoją nadrzewną bazę. Plan jest taki, że tykwa ma się wspiąć po podlożonej siatce i wisieć na drzewie. Jak to wyjdzie zobaczyny.
Do miednicy dodałam og?rk?w i reszte bakłażanów. Na resztę kolej następnym razem.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Nie tata pierwszy zrobił kosiarką lekką rewolucję, tak to jest z chłopami dla nich wszystko co zielone jest do koszenia. Plastikowe obrzeża i u mnie były wystrzępione, dlatego z nich całkowicie zrezygnowałam ;:306
Oby Twoje eksperymenty z dyniowatymi się udały.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O kurcze,faktycznie można się zdenerwować :roll: ;:167 ale masz bolesna nauczkę aby mu dokladnie pokazac i zaznaczyć dokąd może kosić. Odkąd tak robię żaden pan nie wyeliminował mi juz niczego :) z ogrodu. Trzymam kciuki aby ocalałe maleństwa ci ładnie urosły. ;:333 Sjesta pieska cudowna :) ; ja własnie na to mam ochote po koszeniu trawy bo wreszcie wyszło ;:3 Mnie za to szłwię błyszczącą wykosiły ślimory koszmarne; na szczęscie rosnie kolejna porcja do wymiany.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaznaczam za każdym razem. Wbijam otoczkę z patyk?w a nawet metalowe pręty. Ale mojemu tacie nie przeszkadza. Nawet wykosił p?ł kępy piwonii,bo wziął je z rozpędu pod kosiarkę... Musiałabym chyba własnym ciałem bronić,bo żadne inne zabezpieczenia nie robią na nim wrażenia.

Walduchowi pojęcia relaksu nie trzeba tłumaczyć. Jakby miał to we krwi.
Obrazek
Ale ja też nie lepsza. Nie wiem czy się chwaliłam,ale jakiś czas temu kupiłam hamak. Tak mnie wciągnął,że teraz bez przerwy na nim poleguję. Nie mogę się powstrzymać,a jak siądę to oczy mi się same zamykają :D

Prawdę m?wiąc zastanawiam się czy to koszą ślimaki czy co innego. Zeżarte jest dosłownie wszystko. Nawet w podgaryczniku są dziury. Nie ma takiej rośliny żeby nie była poszatkowana. Papryki po 1 dniu były ponadgryzane.

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To faktycznie ciężka sprawa i tylko porządne awantury plus "kary" może nauczą respektu i uważności :D
To fajnie że dajesz sobie szanse na odpoczynek w hamaku i oddech w ogrodzie bo w końcu po to jest żeby z tego korzystać i cieszyc się zapachem i kolorami po tej ciężkiej harówie.
Tak, ja tez myślę że oprocz ślimorów jest także multum innych szkodników. Ja dopiero dzisiaj sadze mieczyki; będą na jesień
a rozsady warzyw ciągle na tarasie bo warzywnik był w wodzie. U mnie leje codziennie i odpukac dzisiaj był tylko drobny shower-ek. Ta ziemia nie ma szans wyschnąć :( na tyle by tam wejść i cos wsadzić.
Awatar użytkownika
Aklat
100p
100p
Od: 17 wrz 2018, o 20:18

Post »

Tak sielsko u Ciebie, ten płotek, koc na trawie, kwiaty i polegujący piec, wcale się nie dziwię, że hamak przyciąga :wink:
Aneta
Początkująca ogrodniczka
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niby sielsko,ale nie można się za często rozpływać i hamakować,bo roboty pełno.
Wczoraj znowu polało i dziś od rana też już kropi. Czyżby koniec dobrej pogody?

Wpadłam wczoraj z psiantkiem na działkę i zalamalam się - moje dwa największe pomidory wsadzone dzień wcześniej coś objadło do łysej łodyżki. No niech to. Nie spodziewałam się aż takiej klęski. Niby odrosną,ale ten widok wczoraj skutecznie mnie sfrustrował.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fakt roboty jest od groma,przynajmniej u mnie ale znów leje i nic nie da się zrobic. :roll: U mnie wszystkie rozsady na parapetach i nie wiem czy kiedykolwiek je wysadzę jak tak dalej pójdzie. Mnie zeżarło 3/4 kwiatków które wysadziłam a z warzyw oberżyny rosna w osłonkach na zalanym warzywniku i juz zaczynaja żółknąć niektóre. Jak ja tęsknie za ;:3 i normalna pogodą.
Basia8585
100p
100p
Od: 18 lis 2015, o 18:03

Post »

Mi coś objadło z liści brokuły :twisted: , nie znalazłam winowajcy :roll:
Maju życzę cierpliwości i powodzenia. Ja przed zamierzanym koszeniem zawsze chodzę i obskubuję z zielska roślinki, wtedy mój M wie że tego nie wolno skosić, a jak nie jest pewny to się pyta. Tylko że Ty zapewne nie możesz nadzorować koszenia, bo pewnie jesteś wtedy w pracy. Ja mam tę różnice, że ogród mam przy domu i praktycznie zawsze jestem na miejscu.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy tym koszeniu akurat byłam. Darłam się niesamowicie jak widziałam ,że tato wjeżdża tam gdzie nie trzeba,ale nic to nie dało. Tato kosi w nausznikach,więc mogę sobie pokrzykiwać.
Nim dobiegłam to już pociągnął kosiarką tam gdzie wg niego było wolne( obok mam kępy liliowców,więc je omija,ale jak ich nie ma to wjeżdża w grządkę). No nic,może jakoś te nowe sadzonki wyrosną.

Moje pomidorki kiszą się w skrzynce,ale już wczoraj pomyślalam na zaś i nakryłam je moskitierą. Nie wiem ile ona da ale zobaczymy. Butelką nakryłam też rabarbar,bo mnie krew zaleje jak okaże się że je coś zjadło kiedy się zaczęlam cieszyć pierwszymi listkami. Cebuli nie nakrywałam,bo stoi na stoliku,mam nadzieję,że jej już nie tkną. Wściekłam się na te żarłoczne stworzenia, Wczoraj też weszłam na działkę i się sfrustrowałam - moje cynie dopiero co wysadzone obżarte!.
Deszcz temu sprzyja. A pogoda znów się odwróciła do nas zadkiem i od dw?ch dni znowu leje.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Maju skąd ja to znam leje i leje a ślimaki łażą i wszystko wyjadają mi poszły aksamitki i astry i takie inne jednoroczne mimo, że ja już kupiłam kilogram na ślimaki żeby nie brakło i sypię. Od piątku zapowiadają poprawę pogody możne zaś na dwa czy trzy dni, ale zawsze to coś. Życzę Tobie słoneczka ;:3 dużo słoneczka i miłego dnia pozdrawiam .
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majeczko ;:3 ;:3 ;:3 do Ciebie posyłam, niech osuszy Twoje roślinki, a Tobie pozwoli spokojnie zająć się ogrodowaniem. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za to słoneczko. Melduję,że doszło ;:138

Wpadłam dziś na momencik i siedzę właśnie i rozkoszuję się zapachem. Nie do końca wiem co to za zapach ale przepiękny i słodki. Chyba goździki pomieszały się z piwoniami.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przez te deszcze moje warzywka nie są w dobrym stanie,zmarniały,podż?łkły i wszystko diabelnie obżarte,ale coś tam rośnie.

Boby zżarte na łysinę nawet jakoś kwitną.

Obrazek

Papryki i bakłażany też chrupnięte ale są

5 colours między dużymi
https://images89.fotosik.pl/191/ff8ac2ec4e9b6b95med.jpg[/img]

Sklepowa.Juź ją diabli wiedzą jaki kolor,bo wyblakły mi etykietki...

Obrazek

Serano z nasion forumowych.
Obrazek

Obrazek

Bakłażan Pumpkin on the Stick

Obrazek

Miechunka,kt?rą dostałam tu na forum od jednej milej koleżanki ;)

Obrazek

Cukinie.

[url=https://www.fotosik.pl/zdjecie/531ebbe4fdad74fc]Obrazek

Tyle by było z warzywnika za płotkiem. Noo,jeszcze mam fasolkę,ale sie do niej nie przyznaję ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejna szybka fotorelacja :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeżyn chyba zn?w będzie pełno.
Obrazek

Pierwsze zawiązane papryczki
Obrazek

Niespodzianka <3
Obrazek
Tykwy pod drzewkiem - plan jest taki że mają się na nie wspiąć.
Obrazek
Obrazek

To chyba będzie ta ixia
Obrazek

I mięta limonkowa . Cudna z zapachu i z liści.
Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majeczko, śliczne bielutkie goździki ;:215
Na miechunkę uważaj, bo ona rozłazi się rozłogami i nagle pojawia się tam, gdzie lepiej by jej nie było. ;:224
Zapach piwonii też kocham, a jutro będę wdychać jej aromat cały dzień i noc. :tan
Masz dużo rozmaitych warzyw, ;:63 a cukinię za chwilę już będziesz zajadała. ;:333
Dobrego tygodnia, Majeczko i zdrowego. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”