Wszystko o pomidorach cz. 15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 15

Post »

Można prowadzić na 1,2 lub 3 w zależności ile masz miejsca. Kilkupędowy krzak jest szerszy a 1 pędowy musisz prowadzić wyżej.
Chodzi o uzyskanie podobnej ilości gron.
.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ilość pędów a co za tym idzie wielkość krzaka, zależy też od zasobności podłoża i jego ilości. Jeżeli skrzynki sa odpowiednio duże, dasz radę systematycznie podlewać i odpowiednio nawozić to plony będą syper. Wilki to pędy wyrastające w kątach liści. W zależności od typu pomidora są zostawiane, usuwane w całości lub częściowo, np. po 3 liściu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

martinello pisze:Dzięki za odpowiedź. Czyli mam niczego się nie pozbywać czy jednak coś usunąć?
Nic, poza "wilkami" bym nie usuwał ;:333
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

martinello dodam jeszcze, że jak pomidor ma skłonność do do takiego rozdwajania (czy nawet "roztrajania") pędów, to każdy z tych 2 czy 3 pędów znów może się rozdwoić przy którymś z kolejnych węzłów i wtedy bardzo szybko zrobi ci się busz. W takiej sytuacji dodatkowe pędy trzeba usuwać jak wilki, tyle że zazwyczaj nie wystarcza uszczyknięcie a trzeba użyć np. ostrego noża. Ale jeśli planujesz prowadzić krzaki na 2-3 pędy to lepiej zostawić te już rozdwojone niż wyprowadzać nowe pędy z wilków.
Dorota
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Witam , czy prowadzenie na 2 lub 3 pędy osłabia wzrost rośliny , prowadziłem do tej pory na jeden pęd i krzaki wychodziły mi z "ram" tzn. dorastały do 1,5 metra wyżej nie było stelażu i robił się problem .
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Oczywiście, że taki wielopędowy krzak będzie niższy.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Dzięki KaLo .
martinello
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 maja 2019, o 22:02

Post »

Rozumiem, że odmiany samokończące, jak Katja czy New Yorker powinienem puścić na żywioł, tak? I nie wycinać wilków?
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Tak ;:108
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Z tym żywiołem to tak z umiarem, jak mają dużo jedzenia to krzak za chwilę zajmie 4 metry kwadratowe, polecam jednak pilnować jak za bardzo się rozrasta. Ja tak miałem z koralikami, 2 krzaki chciały pół foliaka zagarnąć a ich samokonczenie to we wrześniu nie chciało się ujawnić.
Pozdrawiam,
Tomek
martinello
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 maja 2019, o 22:02

Post »

massur pisze:Z tym żywiołem to tak z umiarem, jak mają dużo jedzenia to krzak za chwilę zajmie 4 metry kwadratowe, polecam jednak pilnować jak za bardzo się rozrasta. Ja tak miałem z koralikami, 2 krzaki chciały pół foliaka zagarnąć a ich samokonczenie to we wrześniu nie chciało się ujawnić.
Hahaha. No właśnie New Yorker rośnie u mnie jak głupi. Na szczęście ja mam dużo miejsca i jest w osobnej wielkiej donicy. W razie czego będę interweniował :)
danter
100p
100p
Od: 11 kwie 2018, o 00:01

Post »

Co najlepiej posadzic koło pomidora ? Jakie sąsiedztwo pomidor lubi najbardziej ?
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Mówią,że aksamitki i bazylia, ale z moich doświadczeń wynika, że niekoniecznie. Gdy posadziłam 4 aksamitki wśród dwudziestu paru pomidorów w namiocie 9m2 chciały mi zagłuszyć pomidory - może trzeba było wybrać jakąś mniejszą odmianę. Bazylia jako tako rosła, ale tu dla odmiany miałam wrażenie, że pomidory ją za bardzo zacieniają. Poza tym w razie oprysków pomidorów trzeba ją osłaniać. W gruncie trochę lepiej to się sprawdza, zwłaszcza z aksamitkami, ale chyba dlatego, że jest więcej luzu.
Dorota
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

danter pisze:Co najlepiej posadzic koło pomidora ? Jakie sąsiedztwo pomidor lubi najbardziej ?
Pomidor "lubi" towarzystwo -
Cebula,czosnek,marchew,pietruszka,sałata,szczypiorek... ;:333
Pozdrawiam, Mirek
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p
Od: 24 paź 2013, o 09:34

Post »

U mnie bazylia fajnie rośnie, koperek tak sobie, cebulki z zielonymi grzywkami też wciskam w okolicy pomidorow. No i salaty, te ładnie rosną.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”