Oaza Spokoju

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oaza Spokoju

Post »

Świetnie wyszło ;:333 A po przekwitnięciu azalii co masz w planach tam posadzić??
Awatar użytkownika
kamil_kluczbork
200p
200p
Od: 19 mar 2018, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo mi się podobają serduszki które u Ciebie rosną, podziwiam :).
Chętnie zobaczyłbym ogród w widoku całości, bo jest sporo kolorów.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Krysiu,u mnie też cały czas pada,jak wstałam to była jakaś przerwa to pojechałam z Bogusiem do Krzywaczki do szkółki po wiąza szczepionego na wysokim pniu przed dom za tą wyrwaną jodłę, chciałam posadzić jakiś parasol i coś jeszcze pooglądać ,bo wybór był tam bardzo duży ,wiąza kupiłam ,ale nic poza tym nie było fajnego co by mi wpadło w oko ,no i oczywiście deszcz nam padał bo dawno go nie było ,wróciliśmy i pada cały czas ,ja nawet nie wiem co słychać w ogrodzie ,może teraz wyjdę zrobić trochę mokrych zdjęć ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Mój ulubiony różanecznik to też Calsap. Mam go od tej wiosny i co jakiś czas podchodzę, żeby od nowa go podziwiać. Twoja rabata azaliowa jest świetna. Czy masz na niej jakieś inne drobne byliny?
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

W końcu weekend był ładny, świeciło ;:3 i można było podziałać w ogrodzie , a pracy było sporo, czemu trawa tak szybko rośnie, sporo koszy trawy wyniosłam na kompostownik, poplewiłam rabatki, chwasty fajnie wychodziły z ziemi z korzeniami :D okopałam różyczki, mszyc na nich pełno i nie tylko na różach, jaśmin oblepiony, bez czarny Eiffell też;:oj jak nie ślimaki to mszyce...
Wczoraj byłam na pięknej uroczystości moja najmłodsza chrzestnica, przyjmowała pierwszą komunie św, pogoda dopisała i przyjęcie mieliśmy pod chmurką, niedaleko płynąca rzeczka spokojnie szumiała a ptaki pięknie śpiewały :D

W ogrodzie buchają kwieciem Azalie, uwielbiam ten czas

Ledikanense jest obsypana kwiatami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wandziu ;:196 Calsap rozwinął już wszystkie swoje pączuszki, jest uroczy, jak przekwitnie wsadzę go na stałe miejsce w ogrodzie. Na rabacie azaliowej mam posadzone rośliny kwitnące teraz wiosną;floksy szydlaste, żagwin, ubiorek wiecznie zielony, kuklik, między kamieniami są rozchodniki, Między Azaliami rosną Hosty, żurawki jest tam też żarnowiec kwitnący na żółto i rutewki.
Kawałek tej rabatki z floksem szydlastym w roli głównej;

Obrazek

Martusiu koziorozec ;:196 Wiąz będzie tam pięknie się prezentował ;:138 u mnie weekend był ładny, dziś wytrzymało cały dzień bez deszczu , ale niestety wieczorem solidnie już popadało, ja dziś zrobiłam sobie wypad do szkółki i przywiozłam dwie ładne roślinki, przedstawię je na końcu postu, pozdrawiam.

Azalia Speak's Orange piękny kolor

Obrazek

Obrazek

kamil_kluczbork Serduszkę okazałą różową mam kilka lat i ona mi się już rozsiewa, białą, yellow leaves i valentine kupiłam wiosną w szkółce wysyłkowej, więc dopiero teraz mogę je oprócz valentiny która nie zakwitła podziwiać u siebie są piękne. Ogrodu w całości nie mogę pokazać, bo część jego jest przed, a część za domem, ale często wkładam zdjęcia większych części ogrodu, pozdrawiam ;:196

Obrazek

Małgosiu na rabatę azaliową ja już nic nie dosadzam bo ścisk się tam zrobił, że muszę teraz niektóre roślinki przerzedzać, czasami coś wysadzę a miejsce to idzie inna, ale Azalie też powiększyły swoją objętość, jest to raczej wiosenna rabata, później zdobią ją hosty i żurawki tam rosnące , pozdrawiam ;:196

Obrazek

Marysiu niestety moja Krasawitsa Moskwy kwitła w deszczowe dni i zapach faktycznie był słabo wyczuwalny, Azalie już zaczynają pokaz, ja więcej mam Azalii japońskich, one nie pachną, ale jak deszcz będzie padał, a już znowu leje to ściupie kwiaty i nie nacieszę się nim, oj nie mamy pięknej wiosny w tym roku. Pozdrawiam ;:196
Marysiu dla Ciebie moja sadzonka Barbuli :)

Obrazek

a tu jej mamuśka

Obrazek

Elusiu właśnie dla Azalii go obcięłam tak, aby miały więcej miejsca i przewiewu, ja dziś odwiedziłam szkółkę jak te zakupy nas cieszą :D Calsap w donicy rozwinął wszystkie swoje pąki, jak przekwitnie powędruje na stałe miejsce, kwiaty ma bardzo piękne. Niestety pogoda tylko w weekend była ładna u mnie już leje...pozdrawiam ;:196

Obrazek

Jadziu cieszę się że z tego Calsapa taki dobry zawodnik, kwiaty ma zabójcze nawet mój M jest nim zachwycony, w ogóle to widzę że chyba wciągłam tą moją połówkę w ogrodowanie , pomaga chętnie i zachwyca się kwiatami, a do niedawna jeszcze miałam wrażenie,że uważa to za moją fanaberię. Jak się zrobiła słoneczna pogoda Hekcio ganiał cały czas za motylami, jak śmiesznie skakał :;230 Jadziu zobacz jaki gość chodził sobie między krzaczkami borówek amerykańskich, a zauważyłam go właśnie dzięki naszemu kocurkowi, pozdrawiam ;:196

Obrazek

Mariuszu Azalie w końcu zaczęły swój spektakl, w tamtym roku już kończyły, Ledikanense ma bardzo dużo kwiatów, jest urocza rodki niektóre przekwitają, a niektóre zaczynają, chwilo trwaj...pozdrawiam ;:196

Obrazek

Iwonko a wiesz,że moja Krasawica też z B kupiłam w tamtym roku wiosną,też nie wyglądała za ciekawie a jednak w tym roku jak zobaczyłam,że ma kwiaty byłam bardzo mile zaskoczona, więc może Twoja też Cię tak miło zaskoczy. Na tej wstążeczce są posadzone liliowce, ale to nowe nasadzenia więc trzeba poczekać jak się rozrosną i dosadziłam tam moje sadzonki Hortensji bukietowych. to taka świeża rabatka, zaproszenie cały czas aktualne, pozdrawiam ;:196

Obrazek

Dorotko mam jeszcze ze dwa takie iglaki aby im nadać nowe fryzury bo się rozpanoszyły wielce, wczesną wiosną jakoś się za to nie zabrałam chyba za zimno było :oops: pasuje za chwilkę też ciąć bukszpany, ale jak będzie tak lało dalej to nie wiem kiedy, pozdrawiam ;:196

Obrazek

Aniu i tu masz rację majowa pogoda nas nie rozpieszcza i nie ma kiedy nacieszyć się ogrodem, a kwiaty tak krótko kwitną, dobrze że choć weekend się udał to nacieszyłam się widoczkami, a teraz Azalie mają swoje pięć minut, pozdrawiam ;:196

Obrazek

Jeszcze nowości które dziś kupiłam, już posadzone

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu przepiękne widoki, widzę że jeszcze masz trochę miejsca na rabatkach to możesz spokojnie sadzić.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Porzeczka krwista ??? czy jakieś inne drzewko kwitnące i Picea pungens ???? -Białobok kiedyś na niego chorowałam ,ale to wielkolud jak na mój ogródek . Szkoda Krysiu ,że deszcze nie pozwalają na dłuższe cieszenie sie kwitnącymi azaliami czy rododendronami ;:174 tak jak to bylo w ubiegłym roku.Wszystkie kwiaty marnieją w oczach ;:174 ;:3 wesołego niech nam zaświeci .Idę zaraz na przegląd ogródka z pewnością znów oslizłe sie pokazały bo chwilowo przestało padac ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

A mi się wydaje, że to jakiś głóg? Piękne ma kwiatuszki i chyba sporawe.
Moja Krasawica kupiona dwa lata temu, więc na zaskoczenie raczej już nie liczę. Może za rok się wzmocni i zakwitnie?
Weekend i u mnie był ładny, ale ja już wróciłam do pracy, więc nie dla mnie, a teraz znowu pada. Mam nadzieję, że do jutra się wypada, bo czekają na mnie pomidorki.
Jak niezwykle w tej chwili wyglądają azalie i różaneczniki, takie barwne plamy ;:oj
Sympatyczny jeżyk pomoże Ci się rozprawić ze ślimakami, ale musi dopisywać mu apetyt, żeby skutki jego działalności były widoczne ;:306
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudny ten głóg ?Taki rozyczkowaty. ;:215
I ta azalia Ledikanense jak rodek. :)
Druga oczywiście żaróweczką tez piękną. Lubie takie mocne kolorki.
Floksiki piękne.I hosta bardzo ladna. ;:63
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit

Aniu tak to Głóg Paul's Scarlet,moje marzenie, tak samo Białobok ;:167 Azalie i Rododendronki pokazują teraz kwiatuszki, ale co dzień pada więc nie nacieszymy długo się ich kwiatami, mogła by ta pogoda się już trochę ustabilizować :roll: Pozdrawiam ;:196

Iwonko ja jeszcze ten tydzień mam urlop, ale pogoda mi w tym roku nie dopisała, ciągłe deszcze, w domu miałam trochę różnych rzeczy do zrobienia to choć je zrobiłam taki tylko z tego pożytek, jak była by pogoda to siedziałabym tylko w ogrodzie :;230 To głóg Paul's Scarlet, ma śliczne małe różyczki zebrane w kupeczki ;:167 Azalie i rodki coraz bardziej się rozkręcają :tan Pozdrawiam ;:196

Jadziu ja co dzień o 6 rano wychodzę i zbieram te ślimaczyska, a jest tego coraz więcej, dziś znowu pada ;:145 Jak już pisałam wyżej to głóg Paul's scarlet, to takie moje marzenie, a że akurat był w szkółce to popełniłam ten zakup :;230 wiesz jak cieszą nowości w ogrodzie ja jeszcze trochę miejsca mam tylko,że ja to tak na raty zagospodarowywuję :) Tobie i sobie zyczę ;:3 Pozdrawiam ;:196

Dorotko dziękuję ;:196 Azalie mają przepiękne kolory i ogród ładnie wygląda jak one zakwitają, miejsce jeszcze jest, tylko się boję czy później to wszystko obrobię :;230 Pozdrawiam i życzę ;:3

Skalnice jeszcze cieszą

Obrazek

Takie motylki upodobały sobie mojego lilaka, wczoraj popołudniu jak zaświeciło słoneczko, a kwiatów na nim jak na lekarstwo, tak marnie zakwitł w tym roku

Obrazek

Jeszcze floksy szydlaste, wczoraj od strony wschodniej już ścinałam, na rabacie zachodniej jeszcze są ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Azalie japońskie ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

rododendron Percy Wiseman mam dwie sztuki ;:167

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam odwiedzających :wit
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

WItaj Krysiu. Oczu nie mogę oderwać od azalii. Jakie energetyczne kolorki. Można nacieszyć oczy, gdy za oknem na niebie bura szmata :roll:
Nie do wiary, ze floksiki jeszcze tak pięknie kwitną. Fajnie masz je posadzone w większej ilości cudnie się prezentują.
Zakupy wspaniałe ;:215
Awatar użytkownika
kamil_kluczbork
200p
200p
Od: 19 mar 2018, o 07:35
Kontakt:

Post »

Piękne Azalie :)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witaj Krysiu ;:196
Mile mnie zaskoczyłaś odwiedzając mój nowy wątek.
Przyszłam zobaczyć , co u Ciebie rośnie i pierwsze co zobaczyłam , to wspaniałe piwonie.
Też je bardzo lubię i mam trochę. Ale ta Do Tell od razu mnie zachwyciła.
Takiej nie mam i nie wiedziałam, że jest taka piękność.
Fajna kolekcja floksów szydlastych. ;:138
W tym roku w końcu je posadziłam u siebie i teraz czekam na takie poduchy kolorowych kwiatów , jak Twoje.
Miłego dnia i dużo słońca. ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Takiego głoga miała chyba Ewcia Gloriadei w starym ogrodzie i zawsze byłam zauroczona jego kwitnieniem .Cóż powoli można spełniać marzenia a ja dzisiaj kupiłam sobie niziutką białą gipsówkę takiego płożaka.Cóż większych okazów nie pomieszczę musiałabym ze sporo roślin zrezygnować .Dzisiaj wyciągnęłam ,a raczej oderwałam od mamy ukorzeniony patyczek Angeli ,wiec jeśli nadal masz na nią ochotę to możesz się uśmiechnąć, ale wtedy Krysiu będziesz musiała trochę poczekać na porządny krzew. Już ogłowiłam mojego cudownego Kali miał tyle kwiatów, a nawet sie nimi za bardzo nie nacieszyłam .Jednak azalia Schneeperle nadal czaruje a Twoje różaneczniki w pełnej krasie i nie tylko one ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Krysiu z radością oglądam te słoneczne zdjęcia :D Codziennie chmury i deszcz i nawet jak na chwilę wychodziło słońce to potem parę dni szarych...co za maj! No i ta wilgoć wszechobecna ;:223 Cudne masz azalie i tak się na nie zapatrzyłam, że musiałam dokupi chociaż jedną :;230
Dziękuję za zdjęcia barbuli moja variegata wychodzi tak bardziej z ziemi a zielona podobnie jak Twoja. Mam młode ubiegłoroczne roślinki i cieszę się że przetrwały :D
Jak świeciło słońce to rusałek miałam zatrzęsienie :shock:
Słoneczka i przynajmniej paru dni bez deszczu Ci życzę ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”