Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Moniczko i ja "Karkonosze w ;:167 noszę". I bez dwóch zdań są przepiękne, a do tego bardziej przyjazne dla takich turystów amatorów. Ileż to czasu się tam spędziło i ileż kilometrów wychodziło w młodości. Nawet miałam odznakę młodzieżowego przewodnika górskiego - to były cudne czasy.
Prześliczne te widoczki z Twojego ogródeczka. A te łany niezapominajek dają fantastyczny efekt ;:oj

Ja także Tobie życzę poprawy pogody - a u mnie dziś znowu pada, jedynie zrobiło się o kilka stopni cieplej.
A kto wie, może się kiedyś na jakimś szlaku spotkamy :D
Przesyłam serdeczności ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Wstyd się przyznać, ale w Karkonoszach nigdy nie byłam. Pokazałaś tak przepiękne widoki, że zapragnęłam zobaczyć je na żywo. Będę musiała kiedyś zaplanować choćby weekendowy wyjazd i zwiedzić ten jeszcze nie znany mi zakątek naszego kraju.
Ogrodowym zdjęciom jak zwykle nie mogę się napatrzeć. Zawsze u Ciebie bardzo podobają mi się warzywa i zioła :D
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko, dobrze mieć takie miejsce na ziemi do którego chce się wracać i które dodaje nam sił. Może kiedyś zrealizujesz swoje marzenie. Tego bardzo Ci życzę.
Piękne są Twoje rabaty i zdjęcia. Jak napisała wcześniej Bazyla, są eteryczne i dla mnie nostalgiczne. Chyba odzwierciedlają Twoją duszę :D ;:196

Zachwycają mnie epimedia, to już kolejny wątek z nimi. Nie wiem czy wcześniej ich nie dostrzegałam czy ich nie było w wątkach. Teraz je widzę i się zachwycam, obojętnie czy z kwiatami czy bez :D

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Na Wasze posty odpowiem jutro, dziś na dobranoc zostawiam tylko takie widoczki. ;:19

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaka soczysta zieleń ;:oj Pięknie!
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Śliczne widoczki. Ja byłam w Karkonoszach trzy razy. To piękny rejon kraju ;:108
Działeczka też wygląda cudnie. Gosiu, kiedy siałaś rzodkiewkę? U mnie w gruncie jeszcze mała, siałam dosyć wcześnie. Być może podwyższone skrzynie powodują, że roślinki mają cieplej, a co za tym idzie- szybciej rosną.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Prześliczne zdjęcia z tych wyjazdów z gór i znad wody ;:63 ;:63
Fany wypoczynek miałaś.
Ogrodowe wiosenne tez śliczne ;:108 .
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne widoczki nam zostawiłaś ;:167
Bardzo podoba mi się Twoja kwiecista dróżka do domku, maciejka pięknie się wysiała i wypełnia puste miejsca.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Minął kolejny tydzień maja. Dotychczas było zimno i mokro i rozpogodziło się dopiero w piątek. Przez to, że w sobotę musiałam iść do pracy, w ogrodzie zlądowaliśmy dopiero po południu w sobotę. Ogród powitał nas tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Epimedium niveum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udało się zrobić wszystko, co miałam zaplanowane- wsadzenie zakupionych rozsad cynii i lwich paszcz, zrobienie nowej rabatki pod zjeżdżalnią, na której będą rosły świeżo kupione epimedia (Domino, Black Sea, Pretty in Pink, Akebono, Lilafee i Pink Elf oraz żywokost).

Obrazek

Podlałam też hortensje magiczną siłą i zerwałam pokrzywy na gnojówkę.

Wieczorem obejrzeliśmy sobie na tarasie film na laptopie popijając pyszne winko przy świecach, a rano miałam możliwość nacieszyć się trochę spokojem, ciszą, śpiewem ptaków, świetlistym, miękkim światłem poranka.

Izo zieleń taka, bo jakieś dwa tygodnie temu podlałam całą działkę rozcieńczonym gołębim obornikiem (oprócz warzywnika). O świcie wygląda jeszcze piękniej.. ;:167

Warzywka rosną i udało mi się przed burzą, która przyszła rano wyrwać sporo rzodkiewek, rukoli, mięty, melisy i szczawiu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu będą ogórki i cukinie, miejsce dobrze nawiezione i przygotowane, po truskawkach. Roślinki już rosną na balkonie.

Obrazek

Paula rzodkiewka jak i inne warzywa (oprócz buraków i cukinii i ogórków) były siane 6 kwietnia. Te ostatnie 27 kwietnia. Ogórki i cukinie oraz trochę kwiatów mam w regale pod folią na balkonie, buraczki siane do gruntu. Nie wiem czy jest różnica między skrzyniami a gruntem. Moim zdaniem rosną tak samo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu czasem mam wrażenie, że to już lato, a nie wiosna. Róże całe w pączkach! :shock: :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitną orliki

Obrazek

Obrazek

Bazylie i inne można już wystawić na taras.

Obrazek

Kasiu miałaś chyba na myśli niezapominajkę. :) Zrobiłam z nią porządek z dobry tydzień temu. Wyrwałam 4 wielkie wory! Jakbym tego nie zrobiła, to zagłuszyłaby wszystko, a teraz widzę, że roślinki złapały oddech. Ona jest dobra w kwietniu, jak jeszcze rośliny są malutkie, potem rozrasta się za bardzo i sieje na potęgę. Zostawiłam tylko troszkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze miesiąc do wakacji. Tymczasem pozostaje czekać na kolejny weekend doglądając roślinek na balkonie. Na szczęście zahartowały się i rosną ładnie, niedługo mnie czeka pikowanie cynii i aksamitek.

:wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

UFF mam nadzieję, że ktoś dotrwał do końca. :lol:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Dotrwałam do końca :lol: . Muszę napisać, że jestem pod wrażeniem porządeczku jaki masz na działce . Warzywka smakowicie wyglądają w tych skrzyniach i rosną jak szalone ;:215 . Kiedy Ty to wszystko siałaś , że tak porosło ;:oj ?? U mnie biedniej w tej kwestii ;:131 . Jeszcze długo będę czekała na swoją rukolę :;230 . Na razie tylko rzodkiewkę swoją jadłam a sałata mimo, że w foliaku coś powoli rośnie :roll: . Tego roku po raz pierwszy zerwałam pokrzywę do gnojówki i jestem ciekawa efektów . Rabatka pod zjeżdżalnia zapowiada się fajnie ;:215 . Cała działeczka po tych deszczach jest taka bujna i tylko czekać aż buchnie czerwcowym kwieciem . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Warzywka bardzo ładnie ci rośna.Sama radość swoje wlane warzywka.
I mnie w tym roku moje dobrze rosną, jak na razie i cieszą.
|Warzywnik masz idealne robiony.Porządeczek wzorowy.
Orliki , pięknie kwitną.
hosty dorodne ;:167
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór.

U mnie dziś cały dzień pada. Znając prognozy pogody podlałam wczoraj całą działkę rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw, więc dżungla jest nieunikniona. :;230
Już i teraz jest nie najgorzej...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Największy pączek różany jest na Chipku...

Obrazek

... ale inne gonią, jedne już pokazują kolor, inne jeszcze, ale pąków jest ogrom. Róże dostały drugi oprysk substrala 2w1, bo już zaczęła się mszyca pokazywać.

Obrazek

Obrazek

Ewelinko, warzywa siałam 6 kwietnia. Buraczki przed samą majówką, 28 kwietnia. Rukolę już wyrwałam, szpinak też, to samo rzodkiewki. Wczoraj wsadziłam ogórki z mojej rozsady, cukinie wsadzę w weekend. Na balkonie rośnie też już bardzo ładna rozsada cynii, dużo bazylii, aksamitki. Wszystko moje, wysiane 28 kwietnia. Nawet nie myślałam, że mi się ta rozsada tak uda, bo ludzie przecież siali już w lutym, marcu, a ja w przede dniu maja. :wink:

Tu marchewki i pietruszka

Obrazek

Ziołowa gęstwa

Obrazek

Grządka ziołowa dostanie nowe, wiklinowe płotki, już do mnie jadą.

Aniu dziękuję za miłe słowa. Warzywnik choć malutki, to moje oczko w głowie. :) Mam nadzieję, że do zupki warzywa urosną.

Kwitną żurawki i kocimiętka...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam masę pracy, więc uciekam. :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, ależ masz czysty, uporządkowany i bardzo landy ogród. ;:180
Pięknie zapaczkowany ogród.Musze jutro zajrzeć do moich. ;:173
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny uporządkowany ogród, bordery okalające rośliny i te warzywa uprawiane w dużych skrzyniach, super pomysł.
Widzę też cudne orliki i róże które lada moment zakwitną.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, jestem pod ogromnym wrażeniem. Jaki tworzysz piękny i uporządkowany ogród. Mnie teki uporządkowany nie wyszedłby :lol: Największe jednak wrażenie robi na mnie Twój warzywnik. Piękny to jedno, ale przede wszystkim masz ładne, zdrowe warzywa i zioła. Jak Ty to robisz? Może powinnam krok po kroku zrobić tak samo? Naprawdę podziwiam Cię, Moniko :D
No i ani śladu bytności ślimaków czy innych szkodników :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”