Buk (Fagus) - choroby, szkodniki, problemy
Re: Buk (Fagus) - choroby, szkodniki, problemy
Preparatem olejowym pryskałem w br i w poprzednich.
Może tu znajdziesz rozwiązanie problemu http://czterykaty.pl/czterykaty/1,10404 ... -buki.html
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Selli7 " Jest to efekt żerowania gąsienic niedolotnika bukowczyka. Gąsienice są długości 1518 mm " widły mam
dzięki za linka szukałem o chorobach Buka . 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 maja 2019, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkodnik buk
Witam.
Zauważyłem ostanio, że liście u mojego buka zwijają się, na gałązkach zauważyłem takiego szkodnika(zdjęcie).
Pytanie moje: Co to jest i jak z tym wygrać i uratować drzewko.
Pozdrawiam

https://imageshack.com/i/plZVbohDj
Zauważyłem ostanio, że liście u mojego buka zwijają się, na gałązkach zauważyłem takiego szkodnika(zdjęcie).
Pytanie moje: Co to jest i jak z tym wygrać i uratować drzewko.
Pozdrawiam

https://imageshack.com/i/plZVbohDj
Re: Szkodnik buk
Może mszyca zdobniczka bukowa?
Witam
czy może ktoś określić co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Miałem mszyce, spryskałem wszystkie drzewa. Nie jest to wina preparatu gdyż tylko cześć z nich ma takie objawy. I nie wszystkie drzewa (z takimi liśćmi) miały mszyce. Piszę tak bo wg mnie ani mszyce ani preparat na nie nie był problemem. jednak jako laik proszę o info bo może jednak to coś z tego. Z góry dzięki

czy może ktoś określić co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Miałem mszyce, spryskałem wszystkie drzewa. Nie jest to wina preparatu gdyż tylko cześć z nich ma takie objawy. I nie wszystkie drzewa (z takimi liśćmi) miały mszyce. Piszę tak bo wg mnie ani mszyce ani preparat na nie nie był problemem. jednak jako laik proszę o info bo może jednak to coś z tego. Z góry dzięki

- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam też się nad tym zastanawiałem ale tego typu liście występują tylko na niektórych drzewach
Jaki tam jest grunt i kiedy sadzone te drzewka? Takie zasychanie od brzegu często ma miejsce gdy roślina wymagająca gleb przepuszczalnych(buki są pod tym względem dość wymagające) jest posadzona na glinie i na dodatek zbyt obficie nawadniana.
grunt chyba ok. Sadzone były we wrzesniu 2017r. w 2018r. nie zaobserwowałem takiego czegoś, grunt to "czarna ziemia" z pola. A one są w dużej mierze z piaskiem. Podlewam je co 2 dni. Ale kilka tygodni temu lało i lało więc może to to
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kreta nie masz ? Powciskaj kij w okolicach drzewek .
Kreta CHYBA nie mam. Chyba bo sorawdzic dosc ciezko ale u sasiada nie ma kopcow. U mnie tez. A na ogrodzie byla polozona siatka
Według mnie jest to poparzenie, a poparzyć można już samą wodą, wykonując oprysk przy zbyt wysokiej temperaturze i nasłonecznieniu - tzw. efekt soczewki.
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.
Choroba żywopłotu liściastego
Witam.
3 lata po kupnie domu postanowiliśmy zabrać się w końcu za ogród.
Zaczęliśmy od żywopłotu.
W 2011r był posadzony żywopłot liściasty buk niestety do 2019r nie za bardzo urósł bo zaledwie około 160cm. Ewidentne było widać, ze jest coś z nim nie tak bo ciagle miał zbrązowiałe liście ale jako laik nie bardzo wiedziałem co z nim zrobić wiec go wyrwałem i poradziliśmy nowy żywopłot (również buk).
Na przełomie końca marca tego roku posadziłem nowe krzewy i po około 1,5mies od posadzenia liście zaczęły robić się brązowe oraz całe rośliny były owiedniale. Niestety dalej nie wiem co mam z tym zrobić, jaka choroba dotknęła te krzewy itd. Prosiłbym bardzo o identyfikacje i polecenie jakichś środków które pomogą uratować krzewy.

3 lata po kupnie domu postanowiliśmy zabrać się w końcu za ogród.
Zaczęliśmy od żywopłotu.
W 2011r był posadzony żywopłot liściasty buk niestety do 2019r nie za bardzo urósł bo zaledwie około 160cm. Ewidentne było widać, ze jest coś z nim nie tak bo ciagle miał zbrązowiałe liście ale jako laik nie bardzo wiedziałem co z nim zrobić wiec go wyrwałem i poradziliśmy nowy żywopłot (również buk).
Na przełomie końca marca tego roku posadziłem nowe krzewy i po około 1,5mies od posadzenia liście zaczęły robić się brązowe oraz całe rośliny były owiedniale. Niestety dalej nie wiem co mam z tym zrobić, jaka choroba dotknęła te krzewy itd. Prosiłbym bardzo o identyfikacje i polecenie jakichś środków które pomogą uratować krzewy.