Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Jadziuś, no bo wiesz, ja teraz dokupiłam sporo chryzantem, bo ich nic nie rusza. a tu takie wiadomości.
Heh, żebys dzsiaj widziała Tamaryszka po deszczu, niczym zmokła kura ;:306
Chyba Cię nie namówię na te niebieskie granulki aby ślimaki u Ciebie troszkę wystopowały, co? Troszeńkę się tego sypie.
U mnie też i wczoraj i dzisiaj przeszła burza, ale bardzo krótka. choć dość głośnawa.
Dzisiaj sadziłam dalie i resztę mieczyków, pacioreczniki oraz dziwaczki. pierwszy raz robiłam cokolwiek takiego w ogrodzie zaraz po pełni, ale nie byłabym potem w stanie tego zrobić przez dwa tygodnie. Więc trza było dzisiaj. aha, przecież jeszcze datury i psiankę wzięłam w obroty.
Mam przed sobą fajny tydzień bo tylko trzy dni w pracy ;:138
Pozdrawiam milutko ;:196

Aniu - anabuko1 - nie wiem jak w tym roku było za dnia na Daisy Days ale wieczorem to rewelacja.
Ja wtedy nie nastawiam się na zakupy, tylko na podziwianie aranżacji. Jednak jak wieczorem przeszłam koło jednego z lilaków to dzisiaj pojechałam do tej szkólki co go wystawili w Pszczynie i sobie kupiłam. Ależ się cieszę.
Kalina koralowa również zaczyna pięknie kwitnąć.
Miłego tygodnia życzę. ;:168

_oleander_, no to klapa ;:168 ... Bylebyś szybciutko wróciła do zdrowia i sił.
W przyszłym roku też Ci przypomnę o Pszczynie, tylko obiecaj, że będziesz zdrowa ;:108
Wejdż sobie na pless. Tam są relacje, fotki i filmiki z Daisy Days.
Mam nadzieję, że niebawem czeka mnie kolejna uczta, bo zamierzam wreszcie dotrzeć do Wojsławic. :tan
Pogodnego tygodnia ;:3

Maryś - no jak na razie to jestem zachwycona taką ukwieconą Pszczyną. Pamiętam, że w pierwszym roku urzekła mnie wielka kanapa z trawy. Już wtedy mnie "kupili" na tych Daisy Days.
Oj - na pewno ruszy wszystko z kopyta, jeśli na moment przytopowało u Ciebie.
Jest tak pięknie jak jest słonecznie, czasami deszczykowo i ciepło ;:215
Bardzo dobrego tygodnia życzę ;:196

Krysiu - mam nadzieję, że niedziela udana i, że wszystko zrealizowane co zaplanowałaś.
Jestem bardzo ciekawa czy i Tobie się podobają takie aranżacje na Rynku pszczyńskim.
No wiesz, to są wyzwania dla szkółkarzy, bo co roku mają jakieś inne propozycje aranżacji roślin.
Ja dzisiaj byłam do południa w Goczałkowicach, ale tylko na zakupach. Było wszystko co chciałam kupić.
Na Czarcim Kopycie, na Równicy już byłaś? I tam gdzie Wisła ma swój początek? A w Parku Leśnym z pokazem lotu ptaków?
Pisałam Ci, że w tych okolicach nudzić się po prostu nie da ;:108
Miłego dalszego pobytu w Beskidach ;:168

Basiu - też się kuruj czym prędzej. ;:168
Czasami trzeba sobie cosik odpuścić by podreperować swoje zdrowie. Samo życie.
Tamaryszki uwielbiam. ;:167
Jednego prowadze na razie pionowo, a drugiego "rozłożyście".
Bardzo udanego tygodnia ;:3

I jeszcze kilka wczorajszych zdjęć z ogrodu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przecudny kolor irysów prawie jak mój Kali ;:167 Ojjj slimory uwielbiają chryzantemy i to jak, każdego roku mam z nimi przeboje . Twój ogród Beatko ;:196 ładniejszy bardziej dorosły a te tawuły złocą sie w słońcu ;:167 cudnie to wygląda.No Tereska w blokach startowych moja nie ma jeszcze żadnego pąku. Te obramowania rabatek to trafiony zakup i super to wygląda ;:215 3 dni w pracy minie jak mrugnięciem okiem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, te irysy mam od Iwonki1 - są rzeczywiście cudne i szybko idą w siłę. ;:215
No niestety, trzeba troszkę poczekać aż ogród dojrzeje jeśli zaczyna się prawie od zera, tak jak ja zaczynałam. Ale z każdym rokiem widać olbrzymią różnicę w nasadzeniach.
Tereska już dzisiaj ma duże kwiaty, te pąki to z wczoraj. Powiem Ci, że chyba z kilkanaście razy wąchałam dzisiaj jej kwiaty, pachną cudnie.
A nawet nie wiedziałam, że aż tak bardzo takie zwykłe obramowania zatrzymają chwaściorki - teraz już nie mam 400 taczek plewienia, ufff, co za ulga! Teraz to na 50 taczkach się nawet zamknie ta robota ;:306
Tawuły i tawułki mają się u mnie na szczęście doskonale ;:167
Oj, tak kochana - byleby do środy ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko pięknie róża zapączkowana będzie spektakl ;:215 Irysy wysokie już kwitną :roll:
Ogród majowy jest najpiękniejsze, bo zieleń jest taka świeża i soczysta :D Gdyby jeszcze nie te ślimaki, które też ją lubią. Widzę je wszystkie nawet wracając do domu mam je przed oczyma ;:306
Dobrego tygodnia Beatko ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Bea wróciłam z Deisy umordowana po całym dniu, ale pełna wrażeń.
Rynek pięknie wygląda w objęciach szkółkarzy, mogliby przez cały sezon tworzyć takie kobierce.
Na ilumnacjach światła już nie zostawiliśmy bo zmęczenie dało się we znaki.....szczególnie nogi.
Zakupów zielonych nie robiłam bo już mam co nieco kupione, jestem umówiona z naszą forumką z Goczałkowic u której kupię kilka odmian irysów.....ma cudne kolorki.
A samochód nie jest z gumy i musimy nim wrócić do domku.
Mam jeszcze w drodze powrotnej wstąpić do Kapiasa ;:306 ;:306
Park leśny mam kilka kroków od swojego ośrodka ale zostawiamy te punkty na przyjazd naszego wnusia.
Przyjeżdżają na cztery dni więc atrakcje będziemy zaliczać razem z nimi.
Jestem pod ogromnym wrażeniem waszego zamku.
Już sporo zamków widziałam, myślałam że zamek w Kozłówce jest naszą perełką, ale Pszczyna na razie bije wszystkie które widziałam.....piękny.
Na Czarcim nie byliśmy ...muszę się rozejrzeć.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Iryski, pięknie kwitną.
Paprocie szaleją.Tak aura jak ostatnio to dla nich wyśmienita ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No faktycznie bajka w Pszczynie, coś pięknego ;:oj ;:138 ;:215 , tydzień mogę zaliczyć do udanych, zrobiłam prawie wszystko co zaplanowałam, piszę prawie, bo jeszcze ogórki nie posiane, miałam je dzisiaj siać, ale tak się zajęłam sadzeniem i przesadzaniem, że po prostu zapomniałam, w drodze do domu mi się przypomniało dopiero po co dziś na działkę jechałam ;:306
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety my w tym roku nie byliśmy na Daisy Days :(
Ale gdy bywaliśmy to nigdy nie zostaliśmy na 'ogrodach światła' - ty Beato swoimi zdjęciami spowodowałaś, że następnego roku obejrzę je obowiązkowo ;:333
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

No, no Beciu super te pszczyńskie atrakcje. Niestety ze względów organizacyjnych nie mogłam się wybrać, ale dziękuję za mini-fotorelację - ślicznie.

Mam w planach wybrać się do Goczałkowic, ale jak będzie ciepło i nie będzie padało. A jak na razie nie ma dnia bez deszczu.

Te irysy obłędne ;:oj

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea mnie dzisiaj pognało do Pisarzowic......też powróciłam zachwycona.
To tak dla zmotywowani Ciebie
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Beatko i zrobiło się w Twoim wątku konkurencyjnie Pszczyna, kontra Pisarzowice, ale Twój ogródek może nie mieć kompleksów... a widzieć słoneczne fotki to radość ;:333 ... u mnie woda z góry i pod nogami ;:223
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Beatko piękne widoczki u Ciebie i nie tylko w ogrodzie :) Wariacja światłem na żywo musiała wyglądać niesamowicie :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - też to znam" otwierasz oczy - ślimaki, zamykasz oczy i widzisz ... ślimaki ;:306
To te niskie iryski, ale u mnie jakoś się na duże w tym roku przystroiły. Mnie też bardzo zaskoczyły, szczególnie wielkością kwiatu.
Róża Theresa Bugnet pięknie zakwitła mimo tych wielkich opadów deszczu, pachnie obłędnie.
Oj, wzajemnie - bardzo pogodnych dni ;:3

Aniu - anabuko1 - pewnie mi nie uwierzysz, ale ja bardzo surowo trzymam swój ogród co do podlewania i podlewam jak już na prawdę muszę (wodą ze studni). Ale właśnie te paprocie i miskanta Zebrinus - podlewam regularnie. One tego po prostu wymagają ode mnie. I dokładnie jest tak jak piszesz - te deszcze akurat dla nich są wymarzone.
A z konewkami systematycznie to latam, ale między donicami ;:306 Jak pamiętasz - większośc naszych ulubionych host mam właśnie w doniczkach.
Pozdrawiam. ;:3

Iwonko0042 - to tak jak z zakupami miałaś z tym wyjazdem do ogrodu by posiać ogórki. Idziesz do sklepu po drożdże a wracasz z kilkoma zakupami ale bez drożdży. :;230
Najważniejsze, że poprzedni tydzień był udany, niech więc takie i kolejne będą. ;:215

Andrzejku, o iluminacjach pisaliśmy już w ubiegłym roku, kiedy byliście parę godzin przede mną w Pszczynie. Pisałam, że zawsze się staram być na światłach. Fajnie jest zobaczyć te aranżacje i za dnia i w nocy. Ale rowerzysta w kosodrzewinie na pewno był bardziej widoczny za dnia. ;:306
Światła są od piątku do niedzieli, ale dodatkowo zawsze w sobotę jest maping na jednej z kamienic przy Rynku, też jest fajnie. No i w sobotę jest Noc Muzeów - w tym roku hitem był schron w Urzędzie Miejskim, oprócz oczywiście Zamku i Muzeum Prasy.

No to jeszcze kilka zdjęć, abyś był na prawdę przekonany, że warto zarwać wtedy nockę

Ten rowerzysta w kosodrzewinie raz jeszcze, no śmiechu było przy tej aranżacji co nie miara, świetnie zrobione
Obrazek

Nawet "osobiście" dziękowałam Daisy, że tak kochała ogrody, że teraz możemy takie śliczności np. w Pszczynie podziwiać
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beaciu - no jasne, że na taki dłuższy spacer w Goczałkowicach to warto w dzień bezdesczowy się wybrać. I koniecznie trzeba zobaczyć także ich "Stary ogród" (tam jest inne wejście).
Taką samą minę, co wstawiłaś emotikonkę, miałam przy tych irysach jak je zobaczyłam jak urosły ;:oj ;:306
Pozdrawiam i miłej wycieczki życzę ;:3

Ewuś/ ewarost - u mnie też pada i pada, leje i leje. Bez opamiętania.
A ja to tylko korzystam, że z jednej strony mam Pisarzowice, z drugiej Goczalkowice ;:306 - bo sporo roślinek i stąd i stąd u mnie rośnie. ;:215

Mariuszku - te kolory nie są przekłamane na fotkach, tam po prostu bywa tak bajkowo.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. ;:3

Krysiu - jestem pełna podziwu, że masz tyle werwy i chęci by jeździć w te ciekawe miejsca, o których piszesz. Bardzo się z tego cieszę. Taki pobyt w sanatorium - to jest to! ;:215 Przyjemne z pożytecznym ;:108
Ja sobie bardzo szanuję i chwalę, że mam tak blisko do tych szkółek.
Akurat trafiłaś na na prawdę świetny czas co do ogrodów pokazowych.
Wszystkiego dobrego ;:168
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko pewno jeszcze do Pisarzowic się wybiorę tuż przed wyjazdem.
Na pierwsze kupiłam dwa Clematisy i dwie piwonie drzewiaste, ale po zwiedzeniu Ogrodu Japońskiego mam listę chciejstwa.
Kaliny, Derenie jaki wybór ...nie wiadomo co kupić.
U mnie leje jak u Ciebie....już chyba my dość.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj Beatko :wit
Pszczynę mam pod samym nosem, a na Daisy Days byłam tylko raz ;:306 Może w przyszłych latach to nadrobię.
Rowerzysta w kosodrzewinie - boskie! :D

Z tymi irysami to mi strasznie trudne pytanie zadałaś, bo szczerze mówiąc, nie potrafię na nie odpowiedzieć. Mam je posadzone w większych grupach i w kępach po 2-3 odmiany. Podoba mi się i tak, i tak. Jak się trochę rozkręcą z kwitnieniem, to wstawię u siebie kilka ogólnych, może to ułatwi podjęcie decyzji. Tylko kiedy wreszcie się zrobi ciepło i pogodnie? :evil: Wszystko stoi pokulone i czeka na lepsze czasy...
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”