Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Przemku, piękne szparagi już masz. ;:oj Zazdroszczę, uwielbiam je. Czy one rosną jednak na lekko podwyższonej rabacie?
Ja można powiedzieć na szparagach zęby zjadłam. ;:224 Pracowałam kilka lat za zachodnią granicą przy uprawie, zbiorze i sortowaniu szparagów na 9 klas. :wink: Przerąbana robota, ale smak za mną chodzi do dzisiaj i czasami kupuję pęczek na targu, ale cena ich zwykle bardzo zaporowa jest. Lubię zarówno białe i zielone, a najbardziej lubię zupę ze szparagów.
U Niemca zielone szparagi zbierało się z karp sadzonych w wielkich drewnianych skrzyniach ustawionych na polu w rzędach, chciałabym coś takiego u siebie zrobić. Kopcowane też bym chciała mieć. Kupiłam dwie odmiany szparagów zielonych i ciekawą odmianę fioletową, takich nigdy nie jadłam i nie widziałam. No, ale zanim je spróbuję będę musiała na nie kilka lat poczekać.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja jak szukałem nasion szparagów to wielkiego wyboru nie było. Miałem sporo sadzonek ale nie miałem gdzie posadzić i przepadły. Szparagi rosną zupełnie na płasko. Niestety mam same "dziewczynki" (krzewy owocują) a podobno "chłopcy" są plenniejsze.Też trochę pracowałem przy szparagach. Mieliśmy praktyki w NRD i o 5 rano wstawaliśmy do szparagów. Ciągnik ciągnął wózki na których siedzieliśmy i każdy nożem ścinał wypustki i układał w skrzynkach. Na szczęście nie sortowaliśmy ich.

Co do fasolki to zupełnie się nie przejmuję. Przymrozków już większych pewnie nie będzie a rozsada nie zajmuje wiele miejsca. W razie niskich temperatur przesadzę roślinki do większych pierścieni i będę trzymał w tunelu. W tunelu mam grzejnik gazowy, który jak na razie świetnie się sprawdza. Fasolka rosnąca w gruncie w tunelu w razie przymrozków zostanie dodatkowo okryta i najwyżej dam oprysk Asahi.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aż się pofatygowałam i odszukałam fotkę sprzed 20 lat. ;:306 Już mój kregosłup i palce rąk zapomniały jaka to była ciężka praca?
Przemku, a po jakim czasie od siewu Twoje szparagi nadawały się do zbioru? Tam gdzie pracowałam aż sześć czy siedem lat od sadzenia czekano na zbiory. Trochę nie mogłam w to uwierzyć, ale tak nas informowano.
Szparagi były pędzone w kopcach, niektóre pola całe nakryte były czarną folią. Na wcześniejszy zbiór pole podgrzewane było wkopanymi rurami z ciepłą wodą. Zbierało się je ręcznie odkopując delikatnie palcami i wycinając długim nożem przypominającym wygięty śrubokręt. Zebrane wkładało się do metalowego koszyka, a potem do skrzynki. Trzeba było obserwować wszystkie najmniejsze pęknięcia powierzchni kopców, a nie każde pęknięcie oznaczało ich obecność. Po jakimś czasie oko rozpoznawało fałszywe pęknięcia kopca. Potem każdą dziurę w ziemi zasypywało się i równało powierzchnię rajki szpachelką na gładko. ;:306 Tyle zabiegów dla uzyskania białych szparagów, dlatego są takie drogie.
Nawet koszyk miałam podpisany lakierem do paznokci, trzeba było pilnować przydzielonych narzędzi jak się chciało mieć czym pracować. ;:224

Żebym nie była gołosłowna. ;:306
Obrazek
Aż zapomniałam jakie te kopce były gładkie? ;:oj

Gdybym zrobiła u siebie z dwa lub trzy takie pięciometrowe kopce, moglibyśmy raczyć się luksusowymi warzywami jakimi są szparagi całą rodziną.
W Niemczech tam gdzie pracowałam, wielu gospodarzy ze wsi miało przydomowe małe poletka szparagów na własny użytek. Taki też miałam zamiar kupując dom z ogrodem, ale mieszkam tu już 12 lat i dopiero teraz zabrałam się za realizację tego planu. Lepiej późno niż wcale. :wink:

Przemku, doczytałam, że będziesz wysiewał pomidory na zbiór jesienny, kiedy to będziesz robił?
Pytam bo też chcę wysiać kilka zaległych krzyżówek, których nie zdążyłam wysiać wcześniej.
Nie chciałabym jednak wysiać ich za późno, chociaż późna rozsada z uwagi na dobre warunki cieplne potrzebuje mniej czasu do owocowania.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Majowe nowalijki. Niestety pchełki dostały się do rukoli więc będę musiał ją okryć.
Co do pomidorków to rozsadę planuję 5-6 tygodniową. Muszę sobie to dokładnie policzyć bo będę ją chciał posadzić na początku lipca.
Usypanie wałów to pół biedy. Później trzeba te kopce rozgarnąć na lato. ;:223
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Najwcześniej wysiany bób (sadzony z rozsady) dość ładnie się rozkrzewił i kwitnie. Dzisiaj załapie się na dodatkowe nawożenie i małe pielenie.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Piękny bób ;:138 Mój mniej więcej w podobnej fazie, też kwitnie, ale pierwszy raz uprawiam i nie wiedziałam, że trzeba dokarmić :oops:
Pozdrawiam Eugenia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli kończy się szpinak, roszponki jest troszeczkę za dużo, rośnie czerwona sałata rzymska. Marchewkę podjadają turkucie podjadki. W ostatnich dniach sporo popadało więc przynajmniej odpadło podlewanie w gruncie.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Przemku , jaka nazwa tej roszponki ? ładna , taka duża . ;:333
U mnie roszponka już kwitnie , ale to taka samosiejka .
A ta rzymska fioletowa to jak się nazywa ? Miałam dwa lata
temu Pandero , ładna , ale smaku nie pamiętam . Mam jeszcze
nasiona to wysieję . Aktualnie ścinam sałatę Flamenco , fajna , polecam .
Rukoli nie masz ? Systematycznie robię do kanapek pesto z rukoli . ;:333
Kupiłam nowy ( jak dla mnie ) preparat na ślimaki , ponoć dla ludzi i
zwierząt domowych bezpieczny , a o taki mi chodziło . Oparty na
fosforanie żelaza . Sporo pada to i ślimaki będą .
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
U mnie turkucie wolą pietruszkę i to korzeniową - rządka prawie już nie ma, a naciową i inne warzywa przerzedzają w normie :twisted:
Pozdrawiam Eugenia
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Gieniu , oglądałam filmik na youtube , ogrodnik zalewał
kanał turkucia wodą z Ludwikiem i po chwili turkuć wyskoczył .
Podobno w ten sposób kilka sztuk dziennie upolował .
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:( Też z nimi wojuję, ale to walka z wiatrakami, lęgną się setkami, a nawet mogą przylecieć od sąsiada...
Pozdrawiam Eugenia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tegoroczna roszponka to odmiana Verte a coeur piein 2. Ona tylko wygląda na tak dużą, w kępie rosną po 3-5 roślin. Sałata rzymska czerwona to Intred (nasiona od MORANGO). Rukolę oczywiście mam choć już nie uprawiam jej na grządkach bo wysiała się pod drzewkami owocowymi i niech już tam sobie rośnie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda na wieloletnią? Moja wieloletnia zmarzła którejś zimy, nawet nie bardzo surowej i odtąd mam tylko jednoroczną, nawet łagodniejsza w smaku.
Pozdrawiam Eugenia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak! To wieloletnia rukola. Moje świeżo nabyte jagody kamczackie choć są małymi krzaczkami będą już w tym roku owocować. Indigo Gem zaczyna dojrzewać a Boreal Blizzard ma już sporej wielkości owoce.
Obrazek

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyrzekłam sobie , że już żadnej dodatkowej rośliny nie ściągnę do ogrodu
dopóki nie zrobię porządku z tym co mam . :oops: No niestety kusi mnie jagoda
Boreal Beauty i pewnie zapylacz Boreal Blizzard , mam już jakieś póżne , ale czy terminy
kwitnienia się pokryją . ;:131
Przemku Ariadna dojrzewa już u Ciebie ? U nas już kilka zjedzonych , nawet ciut
mniej wybarwione były smaczne .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”