Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

A to Jadzia taka spryciulka ;:215 , no ja jej dziury już wiercić nie będę, bo nie czas na to, a ona musi siłę mieć na działkowanie ;:306 , śliczny ten rozchodnik masz ;:167 no i Tawułka złota też cudeńko, piękny kolorek, pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadzinko - mnie także te papuzie się bardzo podobają. Ale jak je sadziłam w gruncie to miałam je jeden sezon. Dlatego posadziłam te fioletowe w donicy, mam nadzieję, że będż na dłużej u mnie gościć bo są śliczne.
To są te fioletowe, o których pisałam wcześniej

Obrazek

Obrazek

A patrz, jak się postarał ten pieris, miał same badylki a jak mu się teraz pięknie odmieniło, i wypuścił nowe przyrosty

Obrazek

Pewnie i racja z tą chemią w ogrodzie.
A tamaryszek już lada moment, teraz ma cudne różowe koraliczki na gałązkach.
Wzajemnie - pogodnego maja życzę. ;:196

Iwonko0042 - ta tawuła osiąga wysokośc do 30 cm, śliczna jest wiosną, letem i jesienią. Pięknie się przebarwia. Zimą wiadomo - są same gałązeczki - ale też są ładnie powyginane, więc też zdobią.
Odwzajemniam serdeczne pozdrowienia :wit

Troszkę zdjęć pierwszomajowych

Róża Therese Bugnet .
Na trzecim zdjęciu widać jaka jest wielka, (po lewej stronie, nad bzem koralowym).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dostałam tę roślinę jako stewarcję, ale po jakimś czasie dotarł sms, że to jest kielichowiec - zakwitł mi w 4 roku ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Berberysy też nadal pięknie kwitną

Obrazek

Bez koralowy

Obrazek

Obrazek

Skalnica

Obrazek

Miłego wypoczynku Wam życzę :wit ;:3 :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zajrzałem Beatko i wszystko obejrzałem, a także przeczytałem :wink:
Pięknie jest u ciebie, a Therese Bugnet faktycznie wielka. Ma wigor, u nas mała sadzonka po roku jest tak wysoka jak ja i ... grubsza ode mnie :;230
No i dobrze - stoi przy wysokiej pergoli więc ma się o co opierać :)
Pozdrawiam.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzejku - chyba tylko ja wiem gdzie jest dana roślina, bo chyba cały ogród na pierwszy rzut oka przyćmiewa bałagan przy stawianiu wiaty. Na razie zrobili tylko tyle, czyli zalanych betonem kilkanaście takich mocowań. Czekamy dalej.....

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Kielichowca miałam przez kilka lat, ale nigdy nie miał ochoty tak zakwitnąć jak ten Twój ;:oj Pięknie się zapowiada, ciekawe jaka to odmiana? Niesamowite kolory ma ten rozchodnik, jakby jesień się zbliżała, cały taki złoto-czerwony ;:138
Ależ Therese Bugnet zapączkowana ;:oj Moje różyczki ledwo listki mają, dzisiaj im sie uważnie przyglądałam, ale pączków ani widu. Ale ja się i tak nie spodziewam ich tak wcześnie, nie u mnie takie numery ;:306
Miłego weekendowania ;:196
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Beatko,

róża Therese Bugnet "szaleje" u w twoim ogrodzie. Nie widziałam jeszcze teraz w moim rejonie róż z tak dużymi pączkami. Widać ma u ciebie dobre warunki.
A ten kielichowiec- to jakaś nowość dla mnie. To drzewko czy krzew? Muszę poczytać w necie. Wiesz, teraz robię sobie listę ciekawych roślinek. Zbieram wiadomości, może część będzie przydatna :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko kochanie cudny kielichowiec a Thereska ;:202 niczym moja Maigold taka wielgaśna ;:108 Ciekawe czy u Ciebie też podlewa bo u mnie solidniej niż poprzednie delikatne deszcze. Widzę postępy w pracach już idą pełną parą za chwilkę stanie upragniona wiata będzie solidna ;:108 Kurcze też się zastanawiam czy paru odmian nie posadzić w donice bo cudne są te tulipany.udanego wypoczynku Beaciu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Beti ależ ta róża ma wigor, jak zakwitnie to będzie szał. Do tego prześliczny kolor kielichowca i tych ciemnych tulipanów.
U mnie też kwitną obficie berberysy, a przy tym jest taki rwetes robiony przez owady, że nie da się obojętnie koło tego przejść.
Pozdrawiam i życzę szybkiego ukończenia prac związanych z wiatą ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Beatko różyczka cała w pączkach ;:oj , no to chyba jako pierwsza na forum wystaruje ;:138 , kielichowiec też śliczny, ja niby kielichowca mam, ale do tej pory kwiatków nie ma, a mam go już jakiś czas, kilka lat, no jeszcze czekam, ale jak długo, pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko właśnie miałam Cię zapytać jak tam wiata...ale już wszystko wiem :wink:
Kielichowca kupiłam sobie wiosną, ale sadzonka była kiepska i nie przyjęła się. Może spróbuje jeszcze raz...
Uzmysłowiłaś mi, że tulipany papuzie które miałam od lat i kwitły co roku w różnej liczbie przepadły w dole kanalizacyjnym i koniecznie muszę sobie odkupić :D Miłej majówki Beatko ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko1 - nie mam pojęcia jak to odmiana kielichowca, bo dostałam sadzoneczkę od przemiłej osoby tu z FO. Miała dwa nasionka i z obu Jej wyrosły te śliczności. Miałam to szczęście, że jedną sadzoneczką podzieliła się ze mną. U mnie zakwitł w 4 roku, podejrzewam, że kilka lat był u Niej ten kielichowiec, bo dostałam go w wysokości ok. 20 cm. Nic z nim nie robię, nie tnę, nie pryskam, itp... Po prostu sobie rośnie wśród róż.
Tego rozchodnika uwielbiam, wiosną jest niesamowitą ozdobą na rabacie no i ma zero wymagań. Jednak zdecydowanie wiosną jest aż tak bardzo przebarwiony.
Ja mam wszystkie łatwe róże, więc może dlatego sobie radzą i dość szybko mają pąki, prawie wszystkie mam już zapączkowane.
Ciekawa jestem czy wysiał Ci się ten kosmos pełny, bo jeśli nie to jeszcze zdążę przesłać nasiona, jakby co.
Wzajemnie - miłego wypoczynku ;:196

Paula. ta róża to pochodna z Rugosy, więc szaleństwo ma w naturze. ;:215
Ten kielichowiec to krzew, jest śliczny w fazie tych pąków.
Na pewno wiele takich zapisanych informacji Ci się przyda.
Z tych majowych ciekawych (jak dla mnie) roślin i bezproblemowych to jeszcze np. lilia majowa, kamasja, ostrogowiec.

Koniecznie, Jadziu muszę poczytać o tej Maigold, nie to abym ją miała w planie kupić ale chętnie o niej poczytam skoro tak bardzo jest chwalona. Padało u mnie tez ostatnio, tak w sam raz.
Albo to siewka czarnuszki albo Pameli, jeśli to siewka powojnika to ;:180
Ja tych tulipanów ani nie okrywam, ani nigdzie nie chowam, po prostu sadzę i sobie rosną w donicy.
Wzajemnie - miłego wypoczynku ;:196

Beatko - no trzeba byłoby tu niektorymi wstrzasnąć i za ucho ustawić do pionu by tę wiatę wreszcie skończyli. Ja w maju już ostatnią ratę płacę za tę wiatę a wiaty jeszcze niet ;:oj
Ja berberysy uwielbiam, dlatego często się u mnie pokazują. I z tego co piszesz - nie tylko ja, ale bzyczki także.
Skusiłaś się na jakiegoś mieczyka w tym roku? ;:168
Wzajemnie - wszystkiego dobrego!

Iwonko0042 - kielichowiec nie przejawiał w poprzednich latach żadnych chęci kwitnienia, nawet jednym kwiatkiem. A w tym roku od razu taki szał pączkowy ;:167 Najprawdopodobniej ten Twój też Cię tak zaskoczy.
Tę różę bardzo, bardzo sobie cenię - za całokształt no i takie szybkie kwitnienie.
Pozdrawiam, miłego świętowania życząc. ;:168

No właśnie Marysiu - wiata jest na tym etapie jak na zdjęciu... Czyli serial tasiemiec "końca nie widać" :oops:
Och, to też nei jest mój pierwszy kielichowiec, poprzednie stały w miejscu więc nie chciałam ich więcej. A ten to pomyłka "odmianowa", bo dostałam go jako Stewarcję. No i się udało. ;:138
Pewnie, że trzeba sobie papuzie tulipany uzupełnić.
Dzisiaj miało padać ale w sumie była bardzo ładna pogoda, więc wykopałam mnóstwo zawilca japońskiego, ale zostawiłam sobie oczywiście dwie sadzonki. No i udało mi się zrobić syrop z mniszka. Cytryny czekały już na to ponad tydzień. Jutro będę przelewać do słoiczków, uwielbiam ten zapach.
Jutro świątecznie więc pewnie bez szalkeństw ogrodowych, pewnie będę decoupagować ;:108
Wzajemnie - miłego świątecznego piątku i weekendu! ;:196
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Tulipanki bordowe bardziej mi przypominają strzępiste niż papuzie, a może to mieszanka tych dwóch grup? W każdym razie strzępiaste są trwalsze niż papuzie.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, to bardzo dobra wiadomość, zatem pewnie posadzimy sobie jesienią nie tylko te nasze ulubione papuzie tulipany, o których pisałyśmy z Jadzią i Marysią, ale strzępiaste także. ;:215

U mnie majówka w deszczu. Martwię się, że nadal nie ma jak kosić trawy. A ona rośnie i rośnie.
Ale jakieś słoneczkowe zdjęcia sprzed tygodnia jeszcze znalazłam:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko u mnie nie pada, jednak nie wiadomo czy nie doleci i do mnie ten deszcz .Cudne słoneczne fotki, a serduszka bryluje chyba na rabacie tak cudnie ukwiecona. Moja pod Maigoldem dopiero ma jakieś 30 cm, ale i prawie nie widzi słonka tylko między gałęziami tyle co się przebije. Szybkiego zakończenia wiaty ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmm! Beatko, a myślałem już, że żadna roślina mnie nie skusi (oprócz róży, oczywiście :wink: ) a tu widzę ... kielichowca ;:oj
Już sobie o nich poczytałem. Chyba u mnie zamieszka :;230
Masz rację że trawa rośnie i rośnie. Kosiłem we wtorek i dzisiaj widziałem, że już znowu można kosić.
Jednak pogoda ... nie jest wymarzoną :(
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”