Wczoraj 28 stopni, a dzisiaj 12

zmarzłem.
Ale bardziej to się wk...urzyłem
W całym narożniku bylinowej rabaty rośliny mają popalone liście
najbardziej ucierpiał chaber wielkokwiatowy, którym miałem się podzielić (prawy górny róg)
Ucierpiała też jagoda kamczacka rosnąca niedaleko ogrodzenia.
Dopiero jak przyszła sąsiadka to dowiedziałem się że jej "ogrodnik"

robił opryski, nie dość że w czasie upału, to jeszcze chyba pomylił grzybobójczy z roundupem - nie mogę dokładnie się dowiedzieć, bo od dwóch dni mnie unika.
Dzisiaj przyjrzałem się dokładnie ich ogrodowi - są miejsca (małe) że jeszcze coś zielonego widać, ale z koszeniem trawnika będzie miał spokój.
Kilka fotek - po kolei: czosnek, aronia, morela, grusza i dwie jabłonki.
Nawet mrówki wiedzą, że ziemia jest okrągła, a ten jak już za coś się zabierze, to zawsze narozrabia
Co ciekawszego u mnie?
Szpaki mają już młode - nie podglądałem, ale mam dowód
Tak to nieraz
Jadziu bywa z roślinami - jedne rosną, inne nie chcą. Został mi jeden
'wieczornik' zadoniczkowany (a właściwie kępka) którego nie udało się wydać jesienią. Teraz to trzeba by łopatą wykopywać, bo zapuścił korzenie pod doniczką, no i lada chwila zacznie kwitnąć. Chyba znalazłyby się jeszcze gdzież rosnące sadzonki. Będę miał na uwadze.
A ten pączek to
eyes for you z patyczka który przywiozłaś mi w ub.r.
No i opuncja od ciebie już się obudziła po zimie i ma nowe przyrosty.
Basiu - Aiss. nic mi nie skradniesz - najwyżej zrobisz coś podobnego co zobaczyłaś

nie mam patentu, a nie wszystkie ozdoby wymyśliłem, a też gdzież widziałem.
Ja wczoraj zacząłem przycinać iglaki, może trochę za wcześnie, ale że wszystko na ogrodzie porobione, to ręce musiałem czymś zająć
Lewizja zakwitła
Aniu, ja stale podglądam murarki, ależ szybko idzie im budowa nowych domków, nawet dzisiaj gdy było chłodniej i mżył deszcz, to się uwijały przy rurkach, chociaż robiły przerwy na ... odpoczynek
Dzięki
Basiu - apus za miłe słowa. Zrobiłem dzwonek, bo kiedyś coś podobnego widziałem - możesz zrobić i ty.
Przynajmniej więcej osób przechodzących alejką, się zatrzymuje i pogada - wcześnie przemykali nawet nie zawsze się witając
Pozdrawiam wszystkich gości kolorowymi obrazkami i życząc smacznego, bo my już skubiemy sałatę i zajadamy rzodkiewki.