Ogród po mojemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród po mojemu

Post »

Madziagos, tak, to zdjęcie było robione teraz w weekend w Ogrodzie Botanicznym :)
Poniżej zdjęcia z tego samego dnia:
Obrazek
Obrazek

A to roślina, która w zeszłym roku mnie zauroczyła:
Obrazek
To jest groszek wiosenny Lathurys vernus. Kwiaty mają bardzo intensywny, fioletowy kolor ale przekwitające kwiaty zmieniają barwę na niebieską. Na zdjęciu jest okaz z Ogrodu botanicznego.
Moje siewki groszku wiosennego wyglądają aktualnie tak:
Obrazek
Może w przyszłym roku doczekam się pierwszych kwiatów :wink:

Szachownica perska za chwilę zakwitnie:
Obrazek

W tym roku jedna z moich kęp funkii 'White Feather' poszalała i wypuściła mnóstwo kłów więc będzie przykuwała uwagę:
Obrazek
Za nią widać mniejszą kępę tej samej odmiany :wink:
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Karolu szachownicy gratuluję ;:63
Doczytałam u Ciebie dobrą radę i moje Erythronium Pagoda również rozsadzę , bo rośnie w jednym miejscu kilka lat.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawsze podziwiam u ciebie umiejętność wypatrzenia każdej sieweczki :D Staram się też u siebie na nie uważać, ale z różnym skutkiem niestety :wink:
Piękne wiosenne kwitnienia prezentujesz ;:173 Tulipany 'New Design' nawet gdy nie kwitną bardzo ciekawie wyglądają ;:108
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ktoś, z tego co zauważyłem to nawet kilkuletnia kępa, gdzie cebul są dziesiątki, dalej tak samo ładnie kwitnie - ale jeśli ktoś lubi te rośliny to polecam rozsadzenie ich ponieważ niskim kosztem będziemy mieli łan tych roślin. Oczywiście rozsadzenie nie wpływa na jakość kwitnienia ponieważ są to rośliny cebulowe, które w okresie spoczynku mają już uformowane zawiązki kwiatów na przyszły rok :wink: Zatem rozsadzaj bo naprawdę warto :) Po kępie często ciężko poznać ile tak naprawdę cebul znajduje się pod ziemią :wink:

clem3, takie moje zamiłowanie do siewek :wink: ale też zdarza mi się z rozpędu wyrwać siewki czegoś :wink: Zatem rozumiem, że można czasem usunąć siewki nawet uważając na nie :wink:
Kiedyś miałem tulipany 'Unicum', które tez są przepiękne ale one chyba zostały wykopane i niewsadzone ponownie wiele lat temu. Ale jakieś 3 lata temu posadziłem tę odmianę u brata na ogrodzie i kwitną u niego co roku bez wykopywania.

Wcześniej pisałem już, że na targach ogrodniczych 'Gardenia' kupiłem nową odmianę serduszki okazałej Lamprocapnos spectabilis 'White Gold'. Wcześniej nie znałem nawet tej odmiany więc chyba 2 sekundy zajęła mi decyzja o jej zakupie :wink:
Teraz wygląd tak:
Obrazek

Obrazek
Ta odmiana podoba mi się dużo bardziej niż 'Alba', która zresztą zaginęła u mnie w ogrodzie już 2 raz :wink: Znaczy nie sama z siebie :wink: Pierwszą kępę rodzice uśmiercili przypadkiem (przekopywali przedogród, przenieśli forme nominalną a 'Albę' przekopali. Drugi raz był nieudanym zakupem - dostałem tak marne kłącze, że mimo chuchania i dmuchania kłącze wypuściło jeden malutki pęd, który niedługo później zamarł.

Kwitnienie rozpoczął już tulejnik kamczacki:
Obrazek
Kępa u mnie właściwie się nie rozwija ale kwitnie chyba od 3 lat. Jeszcze gorzej wygląda rozwój tulejnika amerykańskiego, który wypuszcza małe liście, nigdy nie zakwitł (mam go może ponad 5 lat).

Na 'Gardenii' również kupiłem żywokost 'Variegata':
Obrazek
Rodzice mają kilka kęp żywokostu lekarskiego więc postanowiłem im trochę urozmaicić wygląd tych kęp :wink:
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

sauromatum pisze:Tak to jest jak się ma ogród 120km od siebie
;:oj a ja narzekam że muszę zygzakiem iść na ogród przez bramę nadkładając drogi i wychodzi mi 350m - w linii prostej ok 100m :)
Przyszedłem z rewizytą, i niedługo dokończę czytanie twego wątku.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Wooow! Zazdroszczę że masz już takie piwonie ! Moje dopiero co z ziemi wylazły :O
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

any57, ja w ogrodzie jestem średnio raz na 2 tygodnie, zdarza się również, że jestem rzadziej :wink: Niestety... Ale mam nadzieję, że niebawem zacznie się budowa domu i wtedy będę miał ogród na miejscu :wink:
350m? no, no, rzeczywiście daleko :wink: Zdąży się człowiek zmęczyć :wink:

max1232, czasem lepiej żeby rośliny później zaczęły wegetację niż żeby miały zostać uszkodzone przez jakiś przymrozek :wink: A piwonie, które ostatnio pokazywałem były z ogrodu botanicznego :wink: Moje są również duże ale nie aż tak jak w tamtym ogrodzie :wink: Moją najbardziej rozwiniętą piwonią jest aktualnie piwonia drzewiasta, która wygląda tak:
Obrazek
Trochę się rozrosła i nie wiem co zrobić z siewkami rosnącymi pod nią ponieważ ona j ona większość zacieniła sobą...

Szafirek 'Mount Hood' w tym roku wytworzył kilka kwiatostanów z około 4 cebul. Do tej pory kwitła właściwie tylko jedna cebula:
Obrazek

Tulipan 'New Design' wygląda coraz ciekawiej - oprócz biało obrzeżonych liści ma również częściowo białe pąki kwiatowe:
Obrazek
Kwiat powinien być coś jakby różowy :wink:

A tutaj jesienna pomyłka:
Obrazek
To miał być Tulipa praestans 'Red Sun' ale nim nie jest. To jest tulipan dostojny Tulipa praestans ale na pewno nie ta odmiana, ona miała mieć żółto obrzeżone liście. Oczywiście tulipan mi się podoba, lubię botaniczne tulipany wielokwiatowe :wink:

Wcześniej pisałem, że mój ifejon nie kwitnie tak obficie jak na zdjęciach z netu - chyba to usłyszał i zakwitł jak najobficiej potrafił :wink:
Obrazek

Obrazek

Opłaciło się zostawienie dużej ilości kropidła w oczku wodnym - dzięki temu kijanki znalazły bezpieczne miejsce do rozwoju:
Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Karolu,dbasz o ogrody bardzo i kochasz swoje roślinki,doskonale radzisz sobie z ich rozmnażaniem ,ja najwięcej rozmnażam wegetatywnie ,raczej nic nie sieję ,chyba że sama przyroda za mnie zadecyduje ,tulipany i psie zęby masz śliczne i dużo ,u mnie ich nie ma bo tulipany zjadają myszki a psi ząb marnie rośnie ,a nie mam czasu ich przesadzić w lepsze miejsce ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

:wit
Dopiero doczytałam, że masz na ogród 120 KILOMETRÓW! Matko jedyna! Jeszcze mi powiedz, że nie masz samochodu ;:306 Ale szczerze to podziwiam. To się nazywa prawdziwa pasja, kiedy jesteś w stanie pokonywać nawet te 120 kilometrów przy każdej nadarzającej się okazji.
Mówisz, że budowa domu? Z jednej strony super i gratuluję, ale z drugiej... będziesz w stanie zostawić to wszystko, co tutaj masz dla nowego ogrodu? Czy masowe przekopki roślin się szykują?

Super ta piwonia drzewiasta, wielgachna jest. Dużo większa niż moje największe (ale ja mam krzewiaste, niektóre już w pączkach) - u mnie niektóre spóźnialskie to nawet dopiero się obudziły, że wypadałoby wyjść z ziemi. Nie wiem, czy to takie późne odmiany, czy może przez wieloletnie zaniedbanie "zapomniały", że wypadałoby rosnąć.
A co z siewkami... hm, może ciachnij piwonię od dołu, żeby docierało słońce do mniejszych roślinek pod nią? No bo przesadzać teraz to też pewnie niezbyt.

Ten biało-zielony tulipan jest absolutnie boski, chętnie bym Ci go ukradła.

A ten... ifejon (kto wymyślił tę nazwę? ;:14 ) jest prześliczny i faktycznie obficie Ci kwitnie. Jego nazwa wręcz tak trochę ironiczna - "jednokwiatowy"!
A kijanki są super, żabki będą Ci zżerać szkodniki.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

koziorozec, u nas na szczęście gryzoni nie ma więc cebule nie są uszkadzane - ale obawiam się, że w nowym ogrodzie tak dobrze nie będzie bo powstanie w szczerym polu :wink:
Wegetatywnie też oczywiście rozmnażam ale jeśli mogę coś wysiać to też wysiewam :wink:

Pizza, nie mam nawet prawa jazdy :) Najczęściej podróżuje pociągiem. Czasem jeździmy autem (ja jako pasażer oczywiście) ale najczęściej jeżdżę sam więc muszę pociągiem :wink:
I będę w stanie zostawić wszystko i zacząć nowy ogród - bo nie zostawię roślin na pastwę losu, tylko zostawiam wolną rękę rodzicom. Wiadomo, że co będę mógł to rozmnożę aby zabrać część ze sobą, sadzonek już mnóstwo zrobiłem :wink: Zabiorę na pewno to, co rośnie w zadołowanych donicach bo to już docelowo jest do mojego ogrodu, a u rodziców te rośliny poupychane są gdzie się tylko da :wink: Tata tylko chodzi po ogrodzie i pyta 'a to tu zostaje? a to?' :wink:

Ta piwonia drzewiasta to jest teraz mała... 2 lata temu, przed przesadzeniem i niefortunnym przycięciem przez moja mamę była znacznie większa. w tym roku ma tylko kilka, już bardzo dużych pąków kwiatowych a 2 lata temu była cała obsypana kwiatami. Pewnie za rok się rozkręci :wink:
To późno Tobie startują piwonie, jakoś nietypowo. I rozumiem, że masz bylinowe, nie krzewiaste :wink: Piwonie drzewiaste zwane są krzewiastymi :wink: Więc Tobie pewnie chodzi o bylinowe. Piwonii nie mogę ciachnąć od dołu :wink: To jest odmiana typowo kulista czyli jest geometryczną kulą, nie rośnie jak drzewko tylko jak krzew - ciachnięcie od dołu oznacza ścięcie całej piwonii :wink: I zaburzenie geometrycznej formy :wink: Może część liści obetnę bo przesadzać siewki chcę za rok jak trochę podrosną i się wzmocnią.

I pomyśleć, że ten biało-zielony tulipan ma kwitnąć na różowo. Ogólnie jego pąki przypominają mi głowy wielorybów :wink: Przez te białe plamy :wink:

Ten ifejon rzeczywiście ma jeden kwiat na pędzie ale pędów na szczęście ma bardzo dużo :wink:

Szachownica perska kwitnie w najlepsze:
Obrazek
Oczywiście już kilka poskrzypek liliowych musiałem zbierać z niej...

Kilka lat temu posadziłem jakieś tulipany na mojej rabacie - cebule kupili rodzice chyba w Holandii - wcale nie podobały mi się bo kolor był taki nie mój :wink:
Obrazek
Teraz je uwielbiam :wink: Rozwijające się kwiaty wpadają w pomarańcz, później różowieją, pod koniec kwitnienia bledną i są takiego majtkowo-różowego koloru :wink: Nigdy ich nie wykopałem, co roku jest ich więcej, nie maleją, nic się z nimi nie dzieje więc polecam ale nie wiem jak się nazywają :wink:

W zeszłym roku pierwszy raz kwitła u mnie Bellevalia pycantha 'Green Pearl', i byłem bardzo zawiedziony jej wyglądem. Prezentowała się bardzo słabo na rabacie, właściwie była niewidoczna. Jesienią posadziłem ja do doniczki i zadołowałem w ogrodzie. Wczesną wiosną wykopałem doniczkę i posadziłem w dużej donicy przy wejściu do domu. Był to naprawdę dobry pomysł bo teraz prezentuje się bardzo dobrze, zestawiona z formą nominalną:
Obrazek

A na koniec kwitnąca rudbekia:
Obrazek
Tak, ona kwitnie. Zaczęła kwitnąć już zimą. Coś jej się wydarzyło i kwiaty są siedzące w rozecie - ma ich 3 i są w pełni kwitnienia choć tego nie widać. Co ciekawe to jest siewka, która zeszłym latem kwitła normalnie.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Karolu i tak zrobię :D Śliczna ta Twoja złota serduszka. Moja ma uschniete końce listków i jest dużo mniejsza . Może ma za dużo słońca ?
Bellewalia bardzo ładna . Formą zieloną tez jestem rozczarowana . Taka sobie.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ktoś - Danusiu, jednak serduszki wolą półcień niż dużo słońca więc może to być przyczyna. A jako, że to jest żółtolistna odmiana to na słońcu chyba się przypala.
Bellevalia 'Green Pearl' na rabacie rzeczywiście niczym nie zachwyca, ginie pośród innych roślin. Ona musi być naprawdę wyeksponowana żeby zwrócić na nią uwagę.

W przedogródku zakwitło sporo uratowanych spod włókniny tulipanów:
Obrazek
One zaczęły unosić włókninę z korą i kamieniami więc porozcinałem włókninę i pozwoliłem tym tulipanom rosnąć. Rodzice mieli wszystko wykopać ale widocznie nie udało im się znaleźć wszystkiego :wink: Czerwone tulipany ładnie komponują się z magnolią gwiaździstą, która w tym roku dała popis :wink:

A tu moje psizęby 'White Beauty' i 'Kondo':
Obrazek
Obie odmiany rosną dość ładnie ale nie rozrastają się tak jak 'Pagoda'.

W zeszłym roku posadziłem odnóżkę dąbrówki na rabacie - w skrzyni wygląda super więc dałem jej szanse na szerszą ekspansję :wink:
Obrazek
Nie obawiam się tego, że jest ekspansywna ponieważ to akurat zaleta w ogrodzie rodziców :wink: A ta odmiana jest piękna :wink:

Funkia 'Blue Mouse Ears' w tym roku jest już ładnie rozrośnięta:
Obrazek

Funkia 'Lemon Lime' jak zawsze wiosną po prostu świeci na rabacie:
Obrazek

Widziałem w prognozie pogody, że po weekendzie majowym u moich rodziców planowany jest przymrozek - nie brzmi to dobrze ponieważ może wyrządzić sporo szkód...
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

A propos siewek to dzisiaj w ostatniej chwili udało mi się nie wyplewić siewek ciemiernika :D Brawo ja :D Dobrze, że akurat ta rabata została mi do uporządkowania na sam koniec, bo pewnie marny byłby ich los :wink:
Nowa serduszka bardzo ciekawa, nawet same listki będą zdobić.
Masz tak ciekawe rośliny, że rudbekia musiała lekko "zdziwaczeć", żeby się dostosować :wink:
DzonaK

Post »

itaj
U wszystkich tak pięknie kwitną serduszki . Ja dostałam sadzonkę w zeszłym roku .Na kwiaty w tym roku pewnie nie mam co liczyć jak już kwitną .Piękne tulipany :wit
aberracje
200p
200p
Od: 20 wrz 2017, o 10:55

Post »

Autorze ogrodu i watku, masz uroczy ogród i bardzo przyjemny w czytaniu styl pisania (oraz ładne pismo, co na którejś tabliczce z podpisem było można zaobserwować :wink: ) Oka do wypatrywania siewek też zazdroszcze, ja tylko bratki rozpoznaje :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”