W ogrodzie Doroty cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W ogrodzie Doroty cz.10

Post »

Witaj Dorotko!
Co wiosne wracam na forum niczym syn marnotrawny, odwiedzam znajome watki i potem znow znikam.
Twoj wspanialy ogrod czaruje od wiosny do jesieni, zachwycajace masz pierwiosnki, bardzo lubie te rosliki.
Przyznaje sie , ze mam ogromne zaleglosci w Twoim watku i i niezbyt dokladnie przeczytalam wczesniejsze wpisy, a w oko wpadla mi hortensja Incrediball, czy ona jest podobna do Anabell ? Czy ma moze sztywniejsze pedy?
W ogole masz bardzo duzo pieknych roslin.
Pozdrawiam cieplutko i duzo zdrówka życzę dla Ciebie i Twojej rodziny
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne te pierwiosnki żółtawo-pomaranczowo -rozowate :)
Inne kwitnienia wiosenne też bardzo cieszą :)
Hiacyntowo teraz najpiękniej ;:173
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko ;:97 ;:97 ;:97 ;:196 ;:196 ;:196
Trzymaj się, kochana i nie poddawaj. ;:333 Ogród masz taki piękny, taki kolorowy. ;:138 ;:138 Niech daje Ci jak najdłuższe chwile wytchnienia. ;:63
Zdrówka dla całej Waszej Trójki. ;:167 ;:167 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko jak wyjdziesz do ogródka i zobaczysz te kwitnące śliczności, to od razu serducho rośnie ;:167 Dlatego nie przejmuj się przyjdzie czas, że nadrobisz zaległości...albo i nie nadrobisz tylko będziesz na bieżąco ;:168
Teraz zajmuj się tym co wymaga Twojej uwagi! Zdrowia dla Was wszystkich ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Maju jestem, wróciłam, mam wiele zaległości, powoli, powoli wszystko układam i nadrabiam od nowa. Uczymy się żyć w nowej sytuacji.

Igo pogoda ostatnio niezbyt sprzyjająca więc ja szybko w wolnej chwili na forum. Najwyższy czas powrócić.
Mąż jest dzielny, zbiera się do życia, przed nim długa rehabilitacja, nauka funkcjonowania.
Wiosna to najpiękniejsza pora roku dla mojego ogrodu, zawsze jestem nią zauroczona.

bona faktycznie dawno Cię nie było z nami, nie martw się i ja miałam długą prawie dwuletnią przerwę od forum.
Hortensja Incrediball jest jakąś krzyżówką z Annabelle, ma fajne sztywne łodygi, nie pokładające się w czasie deszczy, kwiaty bardzo duże. Warto ją mieć w ogrodzie, kwitnie wcześnie, rozrasta się szybko.

Aniu te pierwiosnki też mi się bardzo podobają, nawet nie wiem skąd je mam, czy je dostałam, czy wysiewałam. Rozkwitają jako pierwsze, kwiatki delikatne w kępce bardzo dużo.
Hiacynty to już wspomnienie.

Lucynko trzymam się dzielnie, szkoda że tak się wszystko potoczyło, gdyby wcześniej dobrze zdiagnozowano ;:145 życie pisze nieprzewidywalne scenariusze. Trzeba było coś stracić, ale zyskać najcenniejsze- życie. Dziękuję powoli wyjdziemy na prostą.

Marysiu szkoda że taka zimnica, bo każdą chwilkę spędzałabym w ogrodzie. Mam tyle plewienia, trzeba obsiewać warzywnik, sadzić ziemniaczki, a tu się nie da. Dzisiaj wyszłam na moment posadzić nowe truskawki, deszczyk siąpił, a ja biegałam z konewką ;:306
Wiem, że nadrobię, zdążę, chciałabym wszystko porobić przed jego powrotem do domu, a tu pogoda przeszkadza.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Dorotko, jak ciężko musi być Wam teraz ;:168 To nawet trudno sobie wyobrazić, co teraz jako rodzina przeżywacie.
Za to ogród odwdzięcza Ci się za każdą chwilę, jaka mu poświęciłaś. Cudownie mieć teraz u siebie takie kwitnące kwiatuchny: żółte, czerwone, różowe, niebieskie- cała gama kolorów, tak miłych dla oka :heja
Mam nadzieję, że przyjdą dla Was lepsze dni, przytulam Was cieplutko ;:168
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: dwukolorowe szafirki,korony już spore u ciebie. Narcyze śliczne i takie optymistyczne :)
Dzielni bardzo jesteście obydwoje; dla was ten kosz kwiatów Obrazek
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękna dalsza twoja wiosna ;:108 ;:108
A widzisz u mnie hiacynty dopiero kwitną.A niektóre jeszcze w pąkach ;:173
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimnica od trzech dni trzyma. Ranki oscylują w okolicy 0st, moje sadzonki stoją w foliaku, przykryte kilkoma warstwami flizeliny, już dzisiaj będzie trzeci dzień jak ich nie odkryję nawet w ciągu dnia. Na noc asekuracyjnie zapalam w foliaku dwa wkłady, niech delikatnie odczują ciepełko.
Jedynie z deszczu się cieszę, bo było bardzo sucho, teraz jak przyjdzie słoneczna pogoda wszystko pieknie ruszy i szybko się wokół zazieleni.
Muszę się Wam wyżalić, wiecie że obecnie muszę sama ze wszystkim sobie poradzić do tej pory prace typowo męskie robił mój mąż. Obecnie syn jak tylko może przyjeżdża i dzielnie zastępuje ojca. W tym tygodniu zauważyłam, że trawniki miejscami nadają się już do koszenia, a nasza kosiarka jak ją postawiłam po ostatnim zeszłorocznym koszeniu nie przygotowana. Trzeba zmienić olej, filtr, a ja tego nie potrafię. Poprosiłam młodego sąsiada, aby mi pomógł, obiecał czekałam dwa dni, a w końcu widzę że chłopak nie wykazuje zbytniej ochoty, delikatnie powiedziałam, że dziękuję i poproszę mojego syna. Jest mi przykro, bo my wszystkim w razie potrzeby staraliśmy się pomagać, szkoda że to nie działa w dwie strony ;:145

Iwonko jest ciężko, ale nie poddajemy się, życie brnie dalej, czeka nas trudny czas, wiele załatwiania musimy wytrwać. Zobaczymy jak będzie funkcjonował po powrocie do domu, czy nasz dom nie będzie dla niego dużą przeszkodą w funkcjonowaniu, wszędzie schody, nic nie dostosowane. Damy radę ;:215 najważniejsze, że nie cierpi nie odczuwa ogromnego bólu, śpi na łóżku.
Dzisiaj spróbujemy go spionizować, może stanie na moment, myślałam, że to robią rehabilitanci, a tu musi rodzina, oby nam się udało.
Ogród teraz przyciąga wzrok, jest trochę zaniedbany, zachwaszczony, ale kwitnące co kawałek kwiatuszki napawają mnie ogromną radością.
Dziękuję za dobre słowa ;:196

Igo dziękuję za kosz kwiatów ;:180 ;:167 musieliśmy dać radę, bardzo szybko się to potoczyło, nawet nie mieliśmy czasu się nad wszystkim zastanowić, może to było dobre.
Kwiatów coraz więcej kwitnie, niedługo zaczną tulipany swoje przedstawienie, czekam na nie z ciekawością, jesienią sadziłam kilka nowości.

Aniu mam kilka zdjęć z kwitnień hiacyntów, to są cebulki z donic, mają mniej kwiatów jednak dla mnie każdy najmniejszy kwiatuszek jest zadowoleniem.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorota,bardzo pięknie kwitnie ci ogródek ,to taka mała odskocznia od wielkich problemów ,życie przynosi nam tyle niespodzianek niekoniecznie dobrych ,a my musimy ze wszystkim się uporać ,wiem jakie to trudne bo wiele przeżyliśmy i na niewiele mieliśmy wpływ ,życzę siły i dużej mocy do pokonania wszystkiego ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko.
Wyobrażam sobie jak Wam jest teraz ciężko. JA wierzę, że po trudnych momentach w życiu zawsze nadchodzą lepsze dni i z całego serca życzę żeby nadeszły jak najszybciej.
Dobrze, że masz ogród, który jest lekarstwem na troski i pozwala chociaż głowie odpocząć.
Powoli go ogarniesz, a nawet jak nie zdążysz z wszystkim na czas, to przecież nic się nie stanie.
Ściskam mocno i życzę Tobie i Twojej rodzinie dużo siły .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko kochana, nawet nie wiesz, jak bardzo Cię rozumiem. ;:108
Ogromnie współczuję i utulam. ;:168 ;:196
Ja też mam dwie lewe ręce do tzw. męskich czynności ;:223 , na szczęście jednak na działkach ciągle jeszcze panuje życzliwa samopomoc sąsiedzka i gdy mój M chorował, sąsiedzi dużo mi pomagali, za co jestem i będę im dozgonnie wdzięczna. ;:303
Pamiętam wieś, gdy sąsiad sąsiadowi nigdy nie odmówił pomocy, dzisiaj już tak nie jest. Znam co prawda aktualną wieś z relacji brata, ale z tego co on opowiada, wcale mi się tamtejsze stosunki międzyludzkie nie podobają. ;:222
Jednak w mieście chętniej ludzie sobie pomagają. ;:138
Trzymajcie się i nie poddawajcie przeciwnościom ;:167 ;:167 , wszak po burzy zawsze kiedyś zaświeci słońce. ;:63
Niech Wam zaświeci jak najszybciej zarówno to w przenośni jak i to na niebie. ;:3 ;:167 ;:196 ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko ale ładnie wszystko kwitnie! Uzmysłowiłaś mi, że miałam ułudkę niebieską i białą właśnie tu chyba gdzie wykopy...w każdym razie nie ma jej :wink: A nie chcesz zrezygnować z ziemniaków, umęczysz się a potem rozdajesz ;:4 Nie chcesz z części zrezygnować, bo teraz więcej będzie na Twojej głowie?
A muszę Ci wysłać pw, bo coś sobie przypomniałam!
Śliczna magnolia ;:167 a co to białe kwitnie?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W końcu doczekałam się słońca, dzień dużo cieplejszy, szkoda że wietrzny, a wiatr szybko ziemię osuszył, nawet nie ma znaku z dwudniowych opadów. Odkryłam w foliaku sadzonki, moje są marniutkie, mam nadzieję że teraz zaczną rosnąć.

Marto kwitnie coraz więcej, jest ładnie kolorowo. Masz rację życie to ruletka, raz słoneczko, a raz bardzo zachmurzone. Nie wolno się poddawać, trzeba podnieść głowę i brnąć do przodu.

Wiolu dajemy radę, staramy się odnaleźć w nowej rzeczywistości. Będą lepsze dni, a ogród tak jak piszesz jest ukojeniem na wszystkie problemy. Pracy dużo, powoli, powoli wszystko zrobię, ten tydzień do środy mam nadzieję działać ostro. Kosiarkę syn przygotował, czyli pierwsze koszenie będzie.
Dziękuję za dobre słowa ;:196

Lucynko na naszej wsi zawsze będziemy tymi obcymi, dziś wiem że trzeba było niektórych trzymać na dystans. Są tu też nam bardzo życzliwi, tak jak wszędzie. Ja się nie poddam, wszelkie przeciwności bardziej mnie mobilizują do działania, zawsze powtarzam, że nie należy zniżać się do poziomu innych.

Marysiu jak chcesz ułudkę niebieską to mogę Ci dać. Kupowałam tu na forum ułudkę białą, ale ona okazała się niebieską ;:306 taki zonk dostałam.
Pole mam już przygotowane, ziemniaczki kupione, posadzę, tak to by mi pole zarosło chwastami. Dzisiaj M zapytał, czy będę pomidory sadziła pod zadaszeniem, taki miałam zamiar, ale czy moje sadzonki dotrwają nie wiem. Jak patrzę na Wasze wzorcowe to moje mini rachityczne wysiadają ;:222
Białe kwiatuszki to gęsiówka kaukaska.

Tulipany zaczynają przedstawienie

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Ostatnie zdjęcia to miała być przekładanka tulipanów w kolorze fioletu i pomarańczowego o jednakowej wysokości. I co mam zamiast pomarańczowego wysokie czerwone tulipany ;:306 cóż też fajnie wygląda.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko cudne są nie narzekaj! Pomidory nieraz te malutkie rosną ładniej niż wyrośnięte, więc nie martw się!
Dzisiaj znalazłam coś co może być ułudką i tam chyba rosła biała...jak się sprawdzi to się podzielimy i pomienimy ;:196 U mnie tylko tulipany botaniczne i to nie wszystkie rozkwitły :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”