Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018/2019 i 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018/2019

Post »

Pawle tulipany i mnie zaskoczyły , ale chyba cieplej niż u Ciebie nie mam. Kokorycze i sasanki jeszcze mi nie kwitną. Wiele zależy od tego gdzie co rośnie i od odmiany. Dzięki - jest już lepiej.

Zbyszku to bardzo wczesna odmiana tulipanów. Jako, że działkę mam bardzo blisko i chodzę na nią przez cały rok to staram się by od marca do listopada coś kwitło.

Dzisiaj stwierdziłam definitywną stratę wawrzynka wilczełyko Alba :cry: Już w latem wyglądał nie ciekawie. Jesienią wręcz kiepsko. Miałam go przyciąć i został mi w ręku. A tak się cieszyłam, że rośnie i kwitnie...To było moje 3 podejście do tego krzewu. No cóż mówi się trudno i żyje dalej.
Zapowiadają spore ochłodzenie, ale mam nadzieję, że nie będzie tak źle jak mówią.
Kolejne tulipany pokazały kwiaty. To cudowna odmiana "Showwinner":

Obrazek

Obrazek

Obrazek - nawet jakaś sasanka pokazała kolor
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja dostałem wawrzynka białego od ogrodniczki,która ma małe dzieci.Poprzedni też długo nie wytrzymał i wyparował.Różowe są bardziej żywotne.U mnie kwitną
sasanki ze sklepu.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza ;:196
W tym Elblągu najpierw było zimniej a teraz jest chyba znacznie cieplej niż u mnie.
Jeszcze żaden z tulipanów nie kwitnie , ba, nawet nie widzę pąków kwiatowych.
A te prymulki to z gruntu czy ze sklepu takie kwitnące masz ?
Widzisz jaka ze mnie zazdrośnica wyszła ? :;230
Ślicznie, masz już tyle kwiatków. ;:138 ;:138 ;:138
Pracowałaś jak ta pszczółka. Mam nadzieję, że infekcja szybko Ci minoie.
Zdrówka ;:167 życzę i pogody wiosennej ;:3
:wit
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Izuś już lecę spać, ale jeszcze zaglądnęłąm do Ciebie i widzę piękną wiosnę ;:215
Wawrzynka szkoda, może kolejna próba będzie udana - masz zamiar jeszcze próbować?

Ja też lubię wiosenne, cebulowe kwiaty. Chociaż już tej wiosny musiałam wyrzucić kilka cebul tulipanów bo liście objawiały oznaki choroby ;:223

Ja dwie sadzonki piwonii Bartzella właśnie dziś dostałam razem z liliami, wyglądają dorodnie, mam nadzieję, że się przyjmą.

Mnie też męczy już drugi tydzień jakieś przeziębienie i odpuścić nie chce. U mnie oprócz pięknej soboty i względnej niedzieli tydzień zaczął się zimnicą, nawet wczoraj lekko śnieżek przez chwilę się pojawił, a dziś padał zmarznięty deszcz - bryyy.
Chociaż rośliny na działce zdają się być zadowolone z takiej aury, są bardziej krzepkie, nie takie ugotowane od nadmiaru słońca. Ogólnie to ten marzec przypomina mi miesiące marcowe z lat młodzieńczych - jest właśnie taki jak kiedyś było przedwiośnie.

Życzę więc zdrówka i dobrej pogody. ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza ! Ja dzisiaj u siebie też 3 pąki na tulipanach znalazłem ! :D Nawoziłaś swoje ? Bo ja myślę żeby podsypać u siebie azofoską
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Izuś, wiosną bardzo dużo się dzieje u Ciebie :)
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Bardzo jestem ciekaw uprawy piwonii Itoh, będę śledził u Ciebie jeśli pozwolisz.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku trochę mnie pocieszyłeś z wawrzynkiem. Dzięki! Nie żebym się cieszyła, że u Ciebie też padł. O nie. Jednak dałeś mi nadzieję, że to może być nie tylko moja wina. Zawsze to jakieś pocieszenie. Chyba jednak odpuszczę sobie te wawrzynki wilczełyko. Murowe jakoś lepiej mi rosną i to musi wystarczyć. Kilka dni słonecznych wystarczyło by ruszyły się sasanki.

Obrazek

Obrazek

Krysiu dzięki za troskę i dobre życzenia ;:196 No cóż pogoda u mnie w kratkę jak wszędzie chyba. Prymulki moje gruntowe, dobrze zadomowione. Te jasne mam od Grażynki z Cieszyna. Mogę Ci kawałek podrzucić np. na targi majowe w Renku. Mam nadzieję, że się wybierasz. Ty masz kota ogrodowego, a ja działkowego :wink: Chociaż tych działkowych jest całkiem sporo to tylko jedna kotka jest bardzo ufna i przytulaśna. Sama dopomina się głaskania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko lilie i piwonie mamy z jednego sklepu. Mam nadzieję, że nie będzie przykrych niespodzianek. Kupowałam już u nich lilie, ale na targach. Były zgodne odmianowo. Twoje piwonie trochę lepiej wyglądają na zdjęciach niż moja. Miałam problem jak ją posadzić: poziomo czy pionowo, bo kiełki w dziwną stronę rosną. W końcu posadziłam pionowo, ale wciąż mam wątpliwości czy dobrze ;:202 Pogoda iście marcowa. Jednak to lepiej, bo kwiaty wiosenne nie lubią zbyt wysokich temperatur. U mnie obyło się bez antybiotyku. Dochodzę do siebie i Tobie również życzę rychłego powrotu do zdrowia.

Obrazek

Obrazek

Sebastianie a widzisz jak to się wszystko szybko zmienia. Jak w kalejdoskopie. Dlatego uwielbiam wiosnę :tan Niestety jeszcze nie nawoziłam swoich cebulowych :oops: , a powinnam. Nawet kupiłam specjalny nawóz do cebulowych.

Obrazek - śnieżnik

Obrazek - śnieżnik

Nareszcie jesteś Izo! ;:196 Każda wiosna to dla mnie niespodzianka i raj na ziemi.

Obrazek - pierwiosnek gruziński

Obrazek - żywiec gruczołowaty

Obrazek - miodunka

Zbyszku co mam nie pozwolić?! Podglądaj. Sama jestem ciekawa jak będzie u mnie rosła. To mój debiut z piwoniami ITOH. Bylinowych mam sporo różnych. Rosną bez zarzutu. Od dwóch lat mam też jedną drzewiastą. Dostałam w prezencie niewielką sadzonkę. Bardzo się bałam czy poradzę sobie z nią. Udało się. Jest niewielka, ale już kwitła jednym cudnym kwiatkiem. Teraz wygląda tak:

Obrazek

Wiosna się rozkręca na dobre. Coraz więcej roślin kwitnie. Nawet zawilce zaczynają. Hiacyntom też niewiele brakuje. Forsycja jeszcze na dobre nie zakwitła, ale wzięłam się za cięcie róż bo mocno wystartowały. Niestety miałam spory dylemat jak ciąć. Kiedyś róż miałam mało i zimy były ostrzejsze. Cięłam wszystkie nisko, do zielonego, bo marzły. A teraz kłopot, bo całe zielone. Niektóre nawet z liśćmi. No cóż. Nie było to łatwe zadanie. Ale jak zrobiłam tak będzie i już ;:224 Dzisiaj w końcu udało się przy dużej pomocy eMa wymienić linki omasztowania dla powojników. Planowałam zrobić to już w zeszłym roku - nie wyszło...Dobrze, że w tym zrobiliśmy to na początku sezonu przy okazji cięcia powojników :tan

Zawilce gajowe:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zawilce greckie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Izo toś mnie teraz trochę zmartwiła, bo ja swoje ITOHy posadziłam poziomo ;:131 Też miałam dylemat, nawet zaglądałam do neta, ale jakoś nie doszukałam (pewnie szukałam za słabo) się informacji. Dlatego postanowiłam pokierować się kierunkiem wzrostu pąków liściowych i zasadą sadzenia piwonii tradycyjnych - ale czy to dobrze, to się dopiero okaże.

Śliczna wiosna u Ciebie, nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że bardziej zaawansowana niż u mnie.

Zdrówka, słonecznej i ciepłej niedzieli oraz udanego tygodnia ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Izo :wit czy Ty masz podgrzewane rabatki, że tyle kwiecia u Ciebie :D Moje sasanki dopiero główki w futrzanych czapeczkach wystawiają z ziemi. Pierwiosnki dopiero niektóre pokazały kwiatuszki. Zawilce pierwsze listeczki z ziemi wystawiają. A u Ciebie kolorowo i pięknie. Ślicznie zakwitły wrzośce. Czy długo już rosną u Ciebie? Dobrze zimują? Bardzo ładne snieżniki a miodunka też ma słodki kolorek. Koteczka chyba jest zadomowiona na Twojej działce, widać że czuje się u siebie :lol: Pozdrawiam, trzymaj sie cieplutko :)
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ta piwonia nie daje mi spokoju. A może to właśnie Ty masz rację i należy posadzić ją poziomo?! Sama nie wiem...I dlatego postanowiłam ją przesadzić. Żeby mieć czyste sumienie wybrałam 3 opcję ;:224 - posadziłam ją pod skosem. Wiosna powoli się rozkręca, ale bez szaleństw.

Jarha z tymi podgrzewanymi rabatkami to lekka przesada. Sporo kwitnie, bo to wczesne odmiany. Kilka kolorowych plamek na 400 m kw. szału nie robi, ale już je chociaż widać. U mnie sasanki mają ciepło na skalniaku dlatego kwitną, te w gruncie ledwo widoczne. Wrzośce rosną u mnie od wielu lat. Bardzo ładnie przyrastają i co roku kwitną. W przeciwieństwie do wrzosów są u mnie bezproblemowe. Nie wymarzają i nie potrzebują tak niskiego pH jak wrzosy. Szczerze polecam. Kotka czasem aż za dobrze się czuje i przegania inne koty zaglądające w poszukiwaniu jedzenia ;:224

Obrazek - takie kwiatki mam na niby trawniku :wink:

Obrazek - kokorycz

Obrazek - fiołki rosną przed bramką

Obrazek - pierwsze :tan

Obrazek - powojniki szaleją

Obrazek - podbiał - mocno go kontroluję, ale staram się nie wytępić całkiem bo mam duży sentyment do tej rośliny
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Poziomo czy pionowo ? Ja też zapytam.Jak sadzi się psizęby ? Dzisiaj usłyszałem,że pionowo.Ja posadziłem poziomo i rosną a nawet kwitną.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jak zwykle wiosna u Ciebie jest wcześniej niż u mnie :D
Mam piwonię Bartzella. Nabyłam ją w donicy. Od czterech lat strzela focha i nie kwitnie. Czeka ja eksmisja na inną miejscówkę. Zrobię sadzonkę dla Ciebie, może lepiej zaopiekujesz się nią.
Trojeść jeszcze nie pokazała się :(
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku - szczerze? Nie mam pojęcia :oops: O psizębie nawet nie będę się wypowiadała, bo u mnie jest totalną porażką. Sadziłam chyba 3 razy... Raz miałam liście przez 2 sezony, a pozostałe razy nic nie miałam. Faktem jest, że czasami spotykam rośliny ładnie rosnące w miejscu gdzie w zasadzie nie powinny rosnąć. A bywa też odwrotnie. Niby wszystko zgodnie z teorią, a w praktyce nie działa :roll:

Halinko jak się cieszę :tan Czyżby mój sms sasankowy zmobilizował Cię do wizyty na FO?! Zmartwiłaś mnie tym fochem Bartzelli. Ciekawe dlaczego nie chce kwitnąć. Może w tym roku Ci zakwitnie. Dzięki za dobre chęci, ale nie wiem czy jestem w stanie lepiej się nią zaopiekować niż Ty. Czy to jest w ogóle możliwe? Trojeść chyba dość późno wychodzi. Nie kłopocz się nią. Jak wiesz - wiosna to mój bzik i mocno inwestuję w wiosenne "drobiazgi".

Od kilku dni jest słonecznie, ale mocno dmucha i niestety to powoduje nie tylko kwitnienie kolejnych roślin, ale i wysuszenie gołych jeszcze rabat. Na działce zaczyna pachnieć hiacyntami. Pękają pierwsze pąki na magnolii gwiaździstej. Robi się coraz bardziej kolorowo. Przydałby się jednak ciepły wiosenny deszcz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miniony weekend miałam wyjazdowy. Byłam odwiedzić Mamę i swoje rodzinne strony. Przejechałam ponad 300 km ze wschodu na zachód kraju, spod jednej granicy pod drugą. Jechaliśmy samochodem, ja jako pasażer więc mogłam się bezpiecznie napawać widokami. Pogoda była cudna. Trasa S22 wiedzie przez wiele miast, miasteczek i wsi. I szczerze mówiąc jestem zawiedziona. O ile samorządy coraz bardziej dbają o zieleń miejską, tak zwykli ludzie o swój kawałek zieleni słabo. Ja wiem, że jeszcze jest wczesna pora, roślin kwitnących niewiele ( chociaż nasze FO już kwitnie )... ale przecież można mieć już jakieś kwiaty. Większość posesji obsadzona jest iglakami wszelkiej maści, gdzieś jakiś krzaczek lub drzewko, przeważnie klepisko :( Dopiero za Chojnicami zaczęły się pojawiać prymule, żagwiny czy choćby bratki. Niekwestionowaną królową polskich ogrodów, działek, przedogródków i skwerów jest forsycja. Rośnie wszędzie i dobrze. To jej czas. Niech więc króluje. Na miejskich rabatach i gazonach królują bratki. Chociaż coraz częściej pojawiają się też rośliny cebulowe. Np. w Kaliszu w centrum miasta wszystkie rabaty obsadzone są hiacyntami. Tysiącami hiacyntów. Nie wierzyłam własnym oczom. Nie wszystkie jeszcze kwitły, ale wyobrażam sobie zapach tego miasta za tydzień lub dwa. Rabaty były dwukolorowe, w pasy. Pięknie to wyglądało. Niestety zdjęcia wyszły kiepskie i nie nadają się by je pokazać. W moim mieście przy głównej ulicy są wzniesione rabaty obsadzone krzewami, a pomiędzy nimi posadzono tulipany. W parku na trawniku rosną niezliczone ilości krokusów. Aż miło popatrzeć na te cuda.
Park na moim osiedlu przechodzi metamorfozę. Jesienią z Budżetu Obywatelskiego zrobiono nowe alejki, posadzono kilkanaście młodych drzewek, powieszono budki lęgowe. Niedawno przywieźli ławki i kosze. A teraz jeszcze robią jakieś rabaty. Ciekawa jestem co na nich posadzą. To chyba już miasto dorzuciło się by kompleksowo zagospodarować ten kawałek zieleni szumnie nazywany parkiem.
Mimo załamania pogody - codziennie przymrozki, a dzisiaj nawet rano śnieg był - rośliny poczuły wiosnę i nic im nie przeszkadza. Obawiałam się o magnolię gwiaździstą, bo zaczęła kwitnąć. Na szczęście kwiaty wciąż są białe :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”