Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

Już za chwilę już za momencik Lucynka pokaże nam swoją nową działkową infrastrukturę! ;:138 Nie dość ,że nowy w pełnej krasie domek ale i nowe nasadzenia,obsadzenia itp...czekam niecierpliwie i z ciekawością ;:65
Miłego tygodnia Lucynko! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Niedziela powoli zbliża się ku końcowi, a ja ją dzisiaj w znacznej mierze zwyczajnie przebimbałam.
M stoi nade mną jak kat nad dobrą duszą i sam sobie pojechał na działkę rowerkiem, bo dla mnie rzekomo za zimno miało być. A nie było! Jednak piechotką nie zdecydowałam się za nim wyruszyć z obawy, że na drogę powrotną zabraknie mi sił w nogach.
Ciągle jeszcze czuję minione trzy dni przepracowane na rabatach.
Trochę się poszwendałam po mieszkaniu od parapetu do parapetu i do balkonowego foliaka. Wyniosłam na balkon kolejne sadzonki, które już do tego dojrzały, a na kuchenny parapet przeniosłam część begonii, by trochę przystopowały. Okno kuchenne bowiem wychodzi na loggię, dzięki czemu słońce doń nie dociera, a jednocześnie jest całkiem jasno.

Obrazek Tak wyrosły moje begonie kaskadowe. Te drugie są znacznie mniejsze.

ObrazekKobee też nie pozostają w tyle i rosną jak szalone. Już po ścięciu wierzchołków wzrostu. W sumie mam ich dziewięć i zupełnie nie wiem, po co mi tyle. Może synowa weźmie więcej niż dwie.

A to już foliak na balkonie.
Obrazek

Obrazek

I dalie zmienne, w tym brązowolistne w akwarium na południowym oknie.
Obrazek

Iguniu - tak naprawdę to trochę żal, że powrót zimnych dni przerwie nam ogrodowy rozmach, ;:174 zawsze łatwiej jest tak z rozpędu zasuwać z robotą. Człowiek odpocznie i znowu się rozleniwi. ;:224
Dziękuję i Tobie również dobrego tygodnia życzę. ;:196

Krysiu [leszczyna] - Cebulice dopiero się rozkręcają, ale sądzę, że nadchodzące zimne dni trochę je przystopują. ;:108 Rozkwitną pełnią swego piękna, gdy znowu będę mogła udać się na działeczkę. ;:333

Marysiu - może klimat panujący w Twoim regionie nie odpowiada lakom? U Ciebie spada dużo więcej śniegu i możliwe, że laki nie wytrzymują jego ciężaru... Tak sobie gdybam.
Zaczekaj, a Twoje prymulki też pokażą, co potrafią, nawet jeśli trudno im będzie wygrzebać się z trudów powykopkowych w tym, to na pewno rozkwitną w przyszłym roku. Jednak to twarde sztuki i zakwitną jeszcze tej wiosny. ;:333
Sasanek żal, ale wszystko jest do odbudowania, roślinki również. Nie nerwujsie, kochaniutka. ;:168
Już spotkanie w ogrodzie?! :shock: Wcześnie zaczynacie! Bawcie się dobrze. ;:196

Asiu [DzonaK - cieszę się, że jesteś, :tan brakowało mi Ciebie na forum.
Wiosenka pocieszyła i ustępuje miejsca zimie. ;:oj Oby tylko szkód się nie narobiło.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Iwonko0042 - nie zazdroszczę Ci roboty, która na Ciebie czeka, ale gdy już skończysz... Wtedy sama radość! ;:138
Dobrze że M ułatwi Ci robotę poprzez zakup rozdrabniarki. ;:333 U mnie gałęzi aż tak dużo nie ma, a też jest co robić po przycięciu - zwłaszcza drzew.
Dziękuję i wzajemnie dobrego tygodnia życzę. ;:196

Danusiu [danuta z] - u mnie też ma padać deszcz i śnieg, a nocami temperatura ma spadać nieco poniżej zera. :oops: Czeka mnie w związku z tym przymusowe siedzenie w domu. ;:223

Maryniu - sama nie mogę się doczekać realizacji planów, które w głowie mi siedzą od tygodni i wiele razy w tym czasie ulegały zmianom. Chciałabym już te plany zrealizować, by głowy mi nie zaprzątały. ;:7
Bardzo dziękuję i Tobie również miłego tygodnia życzę. ;:196

Obrazek Pierwsza hosta wychyliła noski.

Obrazek Także piwonie, a najwcześniej majówka.

Obrazek Pąki hiacyntów ledwo, ledwo widoczne.

Obrazek Coraz więcej zielonego pokazują liliowce.

Życzę wszystkim udanego, przyjemnego i pełnego dobrych wrażeń tygodnia.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko - tylko podziwiać jak pięknie prowadzisz te młode roślinki i jaik wspaniale się nimi opiekujesz, że tak sobie świetnie poczynają.
W ogrodzie, z tego co czytam, to też już sporo działasz. ;:215
Wszystkiego dobrego ;:3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

WITAM LUCYNKO!
Straszyli śniegiem ,ale jak na razie świeci słońce i powiewa mrożny wiaterek. Niestety na działkę nie pojechałam.Trochę się przestraszyłam tego mrożnego wiatru. :twisted:
Begonie już takie duże,że chwila,moment i zakwitną. Inne kwiatki też już spore ,widać podoba im się stanowisko.Dobrze mieć duży balkon. ;:138 .Co to jest to zielone w którym stoją dwie begonie? ;:oj
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Cudownie ci rosną siewki :shock: A begonie już tak urosły szybko? Do ilu cm one zwisają i kwitna cały sezon? Moje siewki anemiczne i rachityczne,i wyciągniete bo brak słońca; u mnie ciągle pochmurne dni. Mam Nauczkę :oops: nie siac przed koncem marca bez oświetlenia.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam straszne tyły w Twoim wątku, ale informuję , że wpadam i czytam. Ale masz busz, niesamowite!!

Jak Cię M drażni to go przyślij do mnie. Chętnie posłucham jak mi ktoś powie ' posiedz sobie i odpocznij'. W zamian oferuję moich z ' już to zrobiłaś? No czemu się nie śpieszysz?! '. Zmieniasz się?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko chylę czoła ;:180 ;:180 ;:180 przed Twoimi sadzonkami, wszystkie wielkoludy. Czy wszystkie traktujesz nawozem ze skorupek, proszę przypomnij mi jeszcze raz proporcje.
Po dniach intensywnej pracy, trzeba odpocząć, to dobrze że mąż trzyma Cię w ryzach ;:306
Dzisiaj pogoda deszczowa to i ja mam odpoczynek, bardzo dla mnie potrzebny.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko to super, że rynny upolowane i co do koloru ścian, piejecie w zgodnym duecie. ;:306
Pańskie oko siewki tuczy ;:oj a widzisz domowym też jesteś potrzebna, tym bardziej że sprawują się wzorowo a szczególnie begonie. ;:215
Dzisiaj u nas zimnica i była taka zamieć, że w momencie zrobiło się biało. ;:202 Trzeba ze dwa dni przeczekać w ciepełku. ;:40
Dobrze że Cię eMek pilnuje, bo organizm masz osłabiony i bardzo łatwo o nawrót i powikłania. ;:202
Trzymaj się cieplutko kochana i nie szarżuj, niech Wam obu zdróweczko sprzyja a niebawem i pogoda dopisze. ;:79 ;:cm ;:3 ;:3 :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No i po ciepełku. Wprawdzie u mnie śniegu jeszcze nie było, przeciwnie: słońce biło się z chmurami i od czasu do czasu deszcz pokropił, temperatura spadła do sześciu stopni, ale w sumie nie było źle. To prawda, że głównie spędziłam dzień w domu, ale zrobiłam też krótki wypad na pocztę akurat podczas deszczyku i nawet nie zmokłam.
Prawie cały dzień pikowałam, bo dzisiaj miałam ostatni dzień, w którym mogłam to zrobić (wg biokalendarza). Najwięcej czasu zajęło mi pikowanie pomidorów. O matko i córko! Ile tego jest!
Dla relaksacji pobuszowałam w sklepach internetowych i złożyłam zamówienie. Nie, tym razem nie zamówiłam nowych roślinek. Tym razem zakupiłam przenośny inspekt - rozsadnik za jedyne 119zeta. Stary inspekt został unicestwiony przez budowniczych domku, M nie ma czasu zrobić mi na czas nowego, więc zdecydowałam się na zakup przenośnego.
Sporo się w nim pomieści, jest duży: 180X140 cm i 94cm wysokości. Teraz niecierpliwie czekam na dostawę.

Beatko [Beaby] - sama jestem w szoku, że w tym roku siewki i sadzonki tak ładnie mi rosną. Zachodzę w głowę, co ja inaczej robię niż zawsze i nie mogę doszukać się różnicy. Ostatecznie doszłam do wniosku, że spokój w rodzinie (nikt poważnie nie choruje w tym roku) daje takie efekty. ;:333 Innego wytłumaczenia nie znajduję.
Ostro, za ostro wzięłam się do roboty na działce i dzisiaj nawet pikowanie sprawiało mi pewne trudności. ;:oj A nie umiem tego robić na siedząco.
Dziękuję za dobre słowa i wzajemnie słonecznych dni życzę. ;:196

Danusiu [danuta z] - ja też dzisiaj w domku, a pogodę mamy podobną.
Begoniom zmieniłam miejscówkę, bo za dobrze miały i mam nadzieję, że teraz przystopują.
"To zielone" to takie fajne ażurowe osłonki na doniczki z roślinami mocno rozrastającymi się. Kiedyś kupiłam na ryneczku petunie i obie doniczki były w takich osłonkach. Teraz mam ich aż dwie i nigdzie nie widziałam takich w sprzedaży. ;:223

Iguniu - wyjątkowo w tym roku nie mogę narzekać. Wszystko rośnie mi jak burza. W poprzednich latach różnie bywało i oby sobie ne wratiło. ;:204
Begonie nie zwisają aż tak długie jak np. surfinie, ale wystarczająco, by pięknie się prezentować. Nie mierzyłam nigdy, zrobię to dla Ciebie w tym roku.
A widzisz! U mnie słońca w marcu nie brakowało, a okna mam południowozachodnie, więc sieweczki dostały dużo światła. ;:333

Majeczko - Znam powody, dla których jesteś ograniczona czasem. ;:167
Też jestem zszokowana tym, jak mi w tym roku wszystko rośnie. Myślę, że to dzięki temu, że nikt w rodzinie poważnie nie choruje, dzięki czemu ja mam spokojną głowę. Innego wytłumaczenia nie znajduję. W minionych latach miałam plagę ziemiórek, doniczki pełne pleśni i siewki padały mi gremialnie. Dodatkowo Miśka kilka razy narobiła bałaganu. W tym roku spokój. ;:333
M mnie drażni nadmierną troską, ale to jest wyrachowanie. No bo co by było, gdyby on znowu wymagał opieki, a ja nie mogłabym mu jej zapewnić.... ;:113 Mimo wszystko jednak nie chciałabym innego na jego miejscu. To się podobno nazywa miłość.

Dorotko - tak naprawdę to stosuję dwa nawozy naprzemiennie. Raz podlewam nawozem ze skorupek, raz z drożdży. Trochę bałam się drożdży, ale zaryzykowałam i nie żałuję. W tym roku nie ma pleśni w doniczkach. ;:303

Z drożdży robię zgodnie z przepisem: 1dag drożdży dokarmiam połową łyżeczki cukru i zalewam litrem letniej wody. Wstrząsam butelką do rozpuszczenia drożdży i nawóz już jest gotowy do podlewania, z tym że ja go jeszcze rozcieńczam w stosunku 1: 10.

Natomiast ze skorupek robię na wojtka oko, tzn. do litrowego słoika wsypuję rozdrobnione skorupki do wysokości 3 cm i zalewam do pełna wodą, odstawiam na tydzień. Do podlewania rozcieńczam również w stosunku 1:10. Nawozów do podlewania używam raz w tygodniu.

U mnie pogoda jeszcze do przyjęcia, ale ja i tak zajęłam się roślinami w domu. Nie chcę się z eMem spierać, by potem nie usłyszeć: "A nie mówiłem?" ;:306
Odpoczynek też się nam należy. Ja może jutro odpocznę, tylko najpierw muszę zrobić pranie i dokończyć prasowanie z poprzedniego prania. :lol:

Stasiu - M dzisiaj znowu szalał z rynnami, bo zboczył po drodze na działkę do marketu budowlanego i zobaczył ładniejsze. Wobec tego najpierw pojechał zwrócić kupione w sobotę, by wrócić i kupić te ładniejsze. Oczywiście tak się zachwycił możliwością zamiany, że kupił same lewe. Musiał więc znowu wrócić, tym razem z działki, by część lewych wymienić na prawe. W sumie całe pół dnia zmitrężył znowu dla rynien. :;230

Myślę sobie, że zdrowie w rodzinie sprzyja także siewkom i sadzonkom. Zawsze pilnowałam siewek, zawsze im dogadzałam, a one nie zawsze odpłacały pięknym za nadobne. ;:223

;:oj To do Ciebie zima wróciła w całej swojej krasie. :roll: U mnie na szczęście dzisiaj przedwiosennie było, ale wszystko jeszcze przede mną.

Dziękuję za dobre słowa i życzenia, które z radością odwzajemniam. Pozdrawiam i buziaki zostawiam. ;:79

Kilka obrazków z działeczki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko :wit
Masę wysiewów masz.
A wszystko ładnie rośnie.
I niech tak dalej ci ładnie i spokojnie rosną i cieszą. ;:108 ;:108
Na działeczce też wiosna się rozwija pięknie.
Coraz więcej kolorowych kwiatuszków.Ciemierniki śliczne. :D
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

A ja się ciągle boję wystawić szklarenkę na balkon i ciągle wszystko jeszcze kiszę w mieszkaniu ;:202 Heliotropy też potraktowałaś tak chłodno? Chyba te Twoje miksturki dobrze na nie działają, bo rosną jak na drożdżach :;230 Też dzisiaj pikowałam, ale tylko cynie, pomidory jeszcze muszą chwilę poczekać.
Działeczka coraz bogatsza. Takie małe, a cieszy ;:oj
Widać, że eM chciałby zadowolić Cię w każdym calu i dlatego tak lata z rynnami. Ale i jemu chyba domek sprawia przyjemność i dopieszcza każdy szczególik ;:138 A Tobie będzie się podobać, bo jakżeby inaczej. Tak, to musi być miłość ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko podziwiam Twoje roślinki na balkonie, ja nie wiem kiedy moje wyeksmituję! Dzisiaj były wszystkie pory roku...słońce, deszcz, krupy śniegowe i wielkie płaty! Wieczorem mroźny wiatr, bo na pewno w górach spadł śnieg ;:oj
Ja się nie denerwuję, pogodziłam się z tym że nie wszystkie rośliny kochają mnie, moją glinę i ostrzejszy klimat :D
Inspekt mam nadzieję pokażesz jak przyjedzie :D
Zdrówka, słoneczka i po prostu wiosny życzę ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko nawóz drożdżowy stosowałam w zeszłym roku, byłam zadowolona, teraz spróbuję ten skorupkowy.
Pogoda się zepsuła u nas wiatr chyba nici z prac ogrodowych.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Rano u nas były białe samochody.Teraz pada i jest zimno.
Też muszę pikować pomidory.Dosiałam jeszcze "Malinowy olbrzym wysoki" i pomidor typu cherry do pojemników "Bajaja".Chcę hodować na
balkonie bo jest słodki.Można go hodować w wiszących pojemnikach.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Parlament Europejski przyjął ACTA2, co nam nie wróży nic dobrego. Może się teraz zdarzyć to, czego najbardziej się obawialiśmy, może zniknąć nasze forum. Mam tylko nadzieję, że nie nastąpi to z dnia na dzień.

Ależ dzisiaj miałam pogodę. Było wszystko: i słońce, i chmury, i deszcz, i śnieżyca połączona z burzą z piorunami. Czyżby to były ostatnie już podrygi zimy i dlatego tak się wściekała?
Na szczęście nie musiałam wychodzić z domu, w którym trochę roboty nie działkowej mi się zebrało i wszystko zrobione. Mogę na działkę, tylko pogoda musi mi na to pozwolić. I mój osobisty żandarm oczywiście.
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”