Pierwsze koty za płoty IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pierwsze koty za płoty IV

Post »

Iwonko masz parę towarzyszek na FO, które również maja remont kuchni, jedna już nawet ciasto w nowej kuchni piecze :D Mam nadzieję, że nie przeholujesz z pracami na działce, bo dzisiaj ładna sobota. Ja w nocy dałam koncert i dzisiaj grzecznie siedzę w domu...ach ten marzec...babcia zawsze mówiła, że zdradliwy. Nie doczytałam gdzie zamówiłaś rośliny? Ja miałam jedno zamówienie niedaleko Krakowa co w paru doniczkach życia nie było dom końca :wink: Ale może w Twoich coś wyjdzie. Rzeczywiście jak na brak miejsca to sobie pofolgowałaś i już nigdy nie uwierzę jak się będziesz wzbraniać przed czymkolwiek :;230 Iwonko żyje róża?
Zdrowia życzę i czekam na zdjęcie nowej kuchni ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Anido, to już sama musisz się zastanowić, co będzie dla Ciebie lepsze. Chyba nie chciałabym czekać nie wiadomo ile, ale z drugiej strony jak do tego podejść, żeby nie urazić chętnego do działania męża? Nie zazdroszczę takich dylematów ;:218 Na szczęście mój do takich prac się nie rwie, ale ściany, podłogę i podłączenie sprzętu będzie robił sam. Zawsze się tym zajmował, wiem więc, że mogę mu zaufaćObrazek

Obrazek

Lucynko, raczej mamy wszystko przedyskutowane, ale nie twierdzę, że wszystko dobrze. Tak nam się wydaje, że będzie dobrze, a jak będzie to się okaże w tzw.praniuObrazek Wykonaniem mebli będzie zajmował się profesjonalista, liczę więc na to, że zrobi to najlepiej jak potrafi.
Nareszcie udało mi się pojechać na działkę. I pogoda była zdecydowanie lepsza niż zapowiadali :heja
DziękujęObrazek

Obrazek

Elżuniu, jak to opóźniona? U mnie wszystko jest wcześniej o ponad dwa tygodnie ;:oj W ubiegłym roku krokusy fotografowałam jeszcze w kwietniu, a teraz załapałam się po prostu rzutem na taśmę Widać, że wszystkie są już z lekka przechodzone, pierwszą świeżość mają już dawno za sobąObrazek
Kobee uwielbiam i nie wyobrażam sobie, że mogłabym ich nie mieć. Nie zawsze są cudne, czasami ledwo przędą, ale niewzruszenie sieję je co roku. Ale to rzeczywiście straszne żarłoki i wodopijcy, muszą mieć naprawdę dobre warunki, żeby odwdzięczyć się kwitnieniem. Nie zadowolą się byle jakim traktowaniemObrazek
W tym roku wszystko ładnie mi wschodzi, oprócz miłka letniego. Te nie pokazał ani jednej siewki. No i jeszcze dzwonki irlandzkie siedzą cichutko, ale z tego co pamiętam, akurat one potrzebują więcej czasu. Za to cynie tak zasuwają, że właściwie powinnam je już dzisiaj popikować, ale obawiam się, że nie dam rady.

Obrazek

Jadziu, wszystko staram sie powysiewać w marcu, tak więc i na Fantastic przyszła już pora. Ona szybciutko wschodzi, ale jeszcze do pikowania się nie nadaje. Jednak nigdy nie wysiała mi się sama do ogródka, ale może u Ciebie inaczej? W końcu znam przypadki, że komuś wysiewają się sasanki czy też żeniszki, ale nie u mnie ;:185 Miejsca w szklarence mam jeszcze odrobinę, ale jak przepikuję jeszcze to, co mam zasiane, to będzie ciasno. Nie wiem gdzie pomieszczę pomidory, one jednak potrzebują sporo miejsca. U mnie zostaną tylko moje, a jeden i drugi tata, swoje będzie musiał przetrzymać u siebie. W następnym tygodniu pogoda ma się już ustabilizować i chyba wtedy wystawię foliak na balkon. Część siewek będę hartować i te będą musiały radzić sobie poza folią, wszystkie się tam nie zmieszczą.
Na działeczce byłam, narobiłam się jak dziki osioł, ale miejscówek jeszcze nie zrobiłam. Chyba mi jeszcze trochę zejdzie zanim zrobię porządek na rabatach.
Zdrówko dopisuje, chociaż jeszcze chrypa czasami wraca. Może Coś tam mi siedzi? Do laryngologa już się zapisałam, zobaczymy co powie. Dziękuję ;:196

Obrazek

Aniu, oj tam, oj tam.... wcale nie tak dużoObrazek U co poniektórych widziałam takie listy, że w ustach mi zasychało, zanim doczytałam do końca ;:oj Mój eM tak gada, ale sam mnie zawsze namawia na zakupy. Tylko, że nie on będzie to wszystko sadził i wszystkiemu szukał miejsca. Ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie wymyśliłamObrazek

Obrazek

Marysiu, zajrzałam do Ciebie, żeby zrozumieć jaki to też koncert dałaś, ale zobaczyłam tylko przecudne żonkile ;:oj Moje jeszcze nie kwitną, ale część ma już widoczne pąki. Co prawda chyba tylko te sadzone w ubiegłym roku, coś mi się widzi, że większość z nich zaczyna robić się jednoroczna, tak jak tulipanyObrazek jak się sprawdzi to, co przewiduję, to chyba w odpowiednim czasie uśmiechnę się do Ciebie o te babcine. Zacznę już dziśObrazek
Oj Marysiu, czy Ty musisz mnie tak demaskować ;:306 ? Niestety prawda jest taka, że rzeczywiście miejsca mam tylko odrobinkę, ale nie dociera to do mojej łepetyny. Nie mogę nic poradzić na to, że ślinię się na widok różnych cudeniek i zanim pomyślę, to klikam na "kup", albo wyciągam portfel i kolejny ból głowy mam jak w banku. Oczywiście dopadnie mnie dopiero podczas sadzenia, mam więc jeszcze trochę czasu. Niestety czas działa na moją niekorzyść, bo miejscowe ogrodnicze nie zasypiają gruszek w popiele i też mnie kuszą nieustannie. Całe szczęście, że nie stają na mojej drodze zbyt często, ale marna to pociechaObrazek Zamówienie złożyłam w szkółce Albamar
Wydaje się, że różyczka żyje, bo tuż nad ziemią dostrzegłam dzisiaj maleńki kiełeczek. Jednak zapomniałam ją przyciąć, więc nie jestem tego pewna. Na pewno przy następnej wizycie trafi pod sekator, to przyjrzę się jej dokładnie. Dzisiaj działałam jak w amoku, ale to był mój pierwszy pobyt na działce, mam nadzieje, że mnie zrozumieszObrazek
Kuchnia nawet jeszcze się nie robi, ale liczę na to, że do świąt będę już ją miała. Mamy już jednak wszystko ustalone a, piekarnik i płyta są już nawet w domu. Po niedzieli eM będzie kupował resztę sprzętu i materiały do remontu i zacznie działać.
DziękujęObrazek

Obrazek

No to wreszcie i mi udało się pojechać na działkę. Myślałam, że znowu nic z tego nie będzie, bo wczoraj znowu zapowiedzieli deszcz, ale na szczęście te paskudne prognozy się nie sprawdziły :heja Od samego rana było przepiękne słońce i tak było przez caluśki dzień. Na dodatek było cieplutko, aż chciało się pozbywać przyodziewku, ale ostatnie wydarzenia jednak skutecznie mnie do tego zniechęciły. Razem z eMem wzięliśmy się ostro do roboty, ja cięłam hortensje i róże, a on palił patyki i zgrabiał trawniki po moim działaniu. Z takich większych prac zrobiłam właściwie tylko to, większość suszek pozostała na następny pobyt, dzisiaj tylko przy okazji wycięłam kilka z nich. Za to eM, wykopał i podzielił jeszcze rozplenicę, która rozrosła się ponad miarę i zmniejszył miskanta, który z każdym rokiem zagarniał dla siebie coraz więcej miejsca. No i oczywiście na nowo urządził domek dla murarek i wstawił do środka pudełka z kokonamiObrazek
Róże wyglądają bardzo przyzwoicie, większość z nich już przycięłam, nie zajrzałam jednak do pnących, bo one ciągle zamotane i nie starczyło nam już czasu, a tak naprawdę, to sił. Pod koniec czułam się już jak przekłuty balonik, jednak po zimie potrzebuję więcej czasu na powrót kondycjiObrazek

Obrazek

Na zdjęciach dokładnie widać, że pracy jeszcze przede mną moc. Rabaty są zarośnięte chwastami i kępami trawy, jest na nich mnóstwo suchych liści, kwiatów, wszędzie sterczą suche badyle. Najważniejsze jednak, że już zrobiłam dobry początek. W nadchodzącym tygodniu ma być znowu chłodno, dopiero w piątek znaczna poprawa pogody, a ja akurat ten dzień mam wolny. Może więc znowu wszystko ułoży się po mojej myśli i też pojadę na działkę?
Wiosna jeszcze marna, ranniki i przebiśniegi właściwie już przekwitły, krokusy dni świetności mają dawno za sobą, tulipany wystawiły nosy, ale jak na razie zupełnie nie widać, żeby miały chęć kwitnąć, zaczynają kwitnąć szafirki, ale jeszcze są ledwo widoczne, jeden ciemiernik kwitnie, drugi mocno się ociąga, ale i na niego przyjdzie kolej, miłek amurski już przekwita, ale za to wiosenny pokazuje czarne łebki, cesarskie korony pokazują pióropusze liści, liliowce też szczerzą zielone kły.... Może coś pominęłam, ale w takim pośpiech o to nietrudno. Ale ogólnie widać, że coś się dzieje :heja
Odkryłam śliczną kępkę posadzonych jesienią irysków żyłkowanych, ale jakoś ich nie uwieczniłam, te sadzone wcześniej, niestety się nie popisały i pokazały się w ilości zaledwie kilku sztuk.
Jestem odrobinę zawiedziona, że wszystko tak szybko przekwita, przecież uprzedzałam, że jestem chora- mogła wiosna odrobinę zwolnić. Wszystko jest dużo wcześniej niż w ubiegłym roku, a to znaczy, że musimy bardzo się spieszyć, żeby zdążyć wszystko zobaczyć.
Do domu wróciłam na ostatnich nogach, powinnam przepikować cynie, ale nie mam już siłObrazek Jednak cienias ze mnie :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do zobaczenia :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iwonko ja też twierdzę ,ze po mimo takiego chłodu wszystkie roślinki o 2 tygodnie wcześniej kwitną to samo u mnie. Dzisiaj musiałam wyłowić topielcowe samczyki murarkowe .Dobrze ,ze zauważyłam, bo inaczej byłoby po nich ,a woda dla ptaszków musi być tak jak i dla ogrodowej Zuzi .Dobrze Iwonko ,ze jeszcze załapałaś sie na te śliczne maluszki nie szkodzi ,ze nie pierwszej młodości ale i tak cieszą.Może jutro też wysieję Fantastici jak bedę w ogródku .Dzisiaj znów część pomidorków popikowałam jednak jeszcze nie dostały docelowych domków.Na razie muszę kątem u psiapsiółek mieszkać :wink: Udanej słonecznej niedzieli Ci życzę a Amelka juz fajnie dostaje listki, bo juz rozgarnęłam jej kopczyk a raczej kopiec :;230 ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Iwonko wiosna sie spieszy ale teraz ma troche przystopować, mam tylko nadzieję, że nie na długo, ja też jeszcze ciągle w pieluchach, kiedy skończe to nie wiem porządki ;:185 , no ale szykuje mi sie nowy sprzet na działeczkę, namówiłam M, kupi mi rozdrabniacz do gałęzi, będę działeć szybciej, u nas nie wolno palić na działkach, a przycinania sporo mam ;:108 , ciekawa jestem twojej kuchni, jesteś widzę bardzo podekscytowana, będzie piekna i wymarzona ;:215 , pozdrawiam Iwonko serdecznie :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko, najważniejsze jest to, że nareszcie dane Ci było zwizytować wczesnowiosenną działeczkę. ;:215
Wprawdzie niektóre roślinki zdążyły przekwitnąć, ale to przecież dopiero początek sezonu, a w życiu każdego człowieka są rzeczy ważne i ważniejsze. ;:108 Nie ma nic ważniejszego niż zdrowie, którego nie kupisz za żadne pieniądze, natomiast kwitnienie pierwszych roślinek spokojnie zobaczysz sobie za rok. ;:63
Zima wraca na kilka dni, a potem znowu ma być ciepło, więc robota na Ciebie poczeka i również Ciebie nie ominą zakwasy. ;:224
Życzę Ci przede wszystkim pełnego zdrowia ;:167 i pogody ;:3 ;:3 na te dni, które będziesz mogła poświęcić działeczce.
Dobrego tygodnia, Iwonko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdążyłaś więc Iwonko na powitanie wiosny na swojej działeczce! ;:138 Pięknie udokumentowałaś pobyt zdjęciami ;:138 U mnie jeszcze ani jeden szafirek nie kwitnie ! Zdrówka życzę i miłego tygodnia! ;:168

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Co ja czytam ,robisz remont kuchni?
Kwiatki jak zwykle u Ciebie piękne i tyle kwitnie.Korony już takie duże i szafirki kwitnące.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Iwonko pięknie ta wiosna u ciebie się rozkręca ;:215 ... O mamuniu remont ;:202 to słowo, które zawsze mnie przerażało... Trzymam kciuki żeby wszystko poszło zgodnie z planem ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

O, jak fajnie, Iwonko, że już byłaś na działeczce. I trafiłaś na taką piekną pogodę. ;:215
I roślinki też się spięły by Cię tak kolorowo przywitać.
No tylko się cieszyć! ;:138
Bardzo pogodnego tygodnia życzę. ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko masz dużo wiosennych akcentów na działeczce.
Proszę napisz co to za hortensja https://images89.fotosik.pl/146/da042b69fe2bae18.jpg
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko niestety rośliny w ogóle nie liczą się z nami ;:223 ;:306 ale wiosna na całego, nawet pszczoły to wyczuły :D Szkółka która wymieniłaś jest szczególnie modna, bo już któraś osoba tam zamawia :D
Moje narcyzy nie są tzw babcine, bo babcine są białe i pomarańczowym środkiem, moje są dzikuski ale niezawodne i chętnie podaruję Ci kilkanaście cebulek jak przyjedziesz :D Na pocieszenie powiem Ci że moja kondycja też szwankuje, więc przygotuj się że za dwadzieścia lat będzie jeszcze gorzej i to bez przebytej choroby ;:196
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Iwonko, bardzo już wiosennie u Ciebie, kwiay powychodziły i w ogóle na Ciebie nie czekały :lol: A rośliny na parapetach to przecudne masz, jak równiutko wysiane te kwiaty ;:167 I jak wielka kobełka! Ja w tym roku nie mam kobei ;:131 Nic z kwiatów nie siałam, też mam super cynie od koleżanki i ostróżki, ale jakoś nie miałam dość czasu i w tym sezonie zupełnie odpuściłam. Remoncik na wiosnę ;:215 No też mi się marzy nowa kuchnia, ale jakoś ciągle brakuje na to funduszy, jeszcze kiedyś się uda. A maki Ci się nie krzyżują? Bo powiem Ci szczerze, że nie zbieram nasion, same się wysiewają i już kolory są zupełnie przemieszane. Mam jeszcze trochę nasion do wysiania, ale te na rabatach to rosną jak lasek, nawet na trawnik wlazły ;:224
Buziaki!
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

PUK-PUK! Iwonko, gdzie nam zginęłaś?
Wiem, wiem, jesteś zapracowana, ;:108 ale od czasu do czasu możesz się pokazać, proszę. ;:180 ;:180 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Iwonko,czytam ,ze wiosnę otwarłaś w ogródku ,więc masz już porządek ,a teraz tylko dosadzić nowe roślinki i można leżeć na działeczce,bo ja szybko nie poleżę ;:306 tyle mam pracy ,a teraz pikuję pomidorki i robię szyneczki i kiełbaski ,no i piekę chlebki wzięło mnie strasznie i nie wiem kiedy się z tego wyzwolę :;230 trzeba być chyba podgłupiastym z tymi zachciankami :;230 ,zamiast odpoczywać to ja szukam ciągle nowego zajęcia ,pozdrawiam ,wpadłam tu na chwilkę ,żeby zrobić sobie przerwę w pikowaniu ,mam ich już 150 szt przepikowanych ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Iwonko jakbym o sobie czytała : "... Niestety prawda jest taka, że rzeczywiście miejsca mam tylko odrobinkę, ale nie dociera to do mojej łepetyny. Nie mogę nic poradzić na to, że ślinię się na widok różnych cudeniek i zanim pomyślę, to klikam na "kup", albo wyciągam portfel i kolejny ból głowy mam jak w banku. Oczywiście dopadnie mnie dopiero podczas sadzenia, mam więc jeszcze trochę czasu...." :;230 i od razu jest mi lepiej.

Cieszę się, że zdrówko wróciło i że zdążyłaś powitać tę wczesną wiosenkę na swojej działce.
Zakupy ;:215, moje mają przyjść we wtorek, więc czeka mnie intensywny czas na działce. Oby tylko pogoda dopisała.
Widzę też, że wysiana młodzież rośnie na chwałę Gospodyni ;:138

I ja mam wrażenie, że mimo tych chłodnych dni wiosna jako taka przyszła wcześniej niż w zeszłym roku. A te chłodne noce to wydaje mi się, że dobrze robią moim roślinkom, bo te nie są takie "wybiegnięte". Oby tylko mrozów nie było.

Pozdrawiam i dobrego, udanego i słonecznego weekendu życzę ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”