Figa na działce, w donicy
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Figa na działce, w donicy
Ależ ona cudna jest!!!
Gdzie ją można zdobyć?
Gdzie ją można zdobyć?
Bardzo łaskawa zima była tego roku.Moje figowce zarówno w ogródku miejskim jak i na działce przezimowały bez okrycia w bardzo dobrym stanie. Nawet sadzonka którą zrobiłem nie przemarzła mimo że zielona (tylko nakryta doniczką). Minimalną temperaturę jaką miałem -10 stopni
Pozdrowienia z Wrocławia
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj snow0010, myślałem że przestałeś pisać na forach. Co z twoją zimowaną w gruncie figą Peretta? Jakie odmiany masz w tych doniczkach?
Siema Senior, faktycznie ostatnimi czasy mniej się udzielam na forach
Jeżeli chodzi o perette to ubiegłej zimy zeżarł ją grzyb aż do samej ziemi (jak mnie wszyscy ostrzegali). W tym roku posłuchałem się poprzednich rad i worek poszedł tylko na samą górę okrycia. Wyglądało to mniej więcej tak:

Na zdjęciach napolitana ale peretta była okryta w taki sam sposób. Zimę mamy w tym roku bardzo łaskawą i po wczorajszym odkryciu fig w gruncie wygląda że przetrwały bez uszczerbku.
Póki co w grucie jest Peretta i Napolitana. W donicach Ice crystal, Panachee i "Afganka". Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, w tym roku powinno przybyć jeszcze siedem odmian (Hardy Yellow, Cerretto, Kadota, Izmir, Madeleine des saisons, RDB i Bornholm). Po za tym oczywiście dalej piorytetem są cytrusy

Na zdjęciach napolitana ale peretta była okryta w taki sam sposób. Zimę mamy w tym roku bardzo łaskawą i po wczorajszym odkryciu fig w gruncie wygląda że przetrwały bez uszczerbku.
Póki co w grucie jest Peretta i Napolitana. W donicach Ice crystal, Panachee i "Afganka". Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, w tym roku powinno przybyć jeszcze siedem odmian (Hardy Yellow, Cerretto, Kadota, Izmir, Madeleine des saisons, RDB i Bornholm). Po za tym oczywiście dalej piorytetem są cytrusy

- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę że zakładasz kolekcję fig. Ja z kolei zwiększyłem ilość posiadanych cytrusów i palm. Przed zakładaniem worka nylonowego ostrzegałem cię na dwu forach 

Ostrzegaleś i miałeś rację
Ale że człowiek uczy się na błędach to już tego nie zrobię.

Na tym Forum jestem nowicjuszem i dlatego chciałbym się przedstawić- mieszkam koło Tarnowa i mam kilka zainteresowań:
- mam sporą kolekcję cytrusów, które corocznie ładnie owocują,
- kilkadziesiąt sukulentów i kaktusów,
- posiadam winnicę a w niej około 120 odmian deserowych i 20 przerobowych- w sumie około 360 krzewów,
- zaczynam trudnić się kowalstwem na własny użytek,
- uprawiam ciekawe rośliny owocowe- borówki amerykańskie, kiwi (krzew odmiany Issai corocznie obficie owocuje pomimo tego, że w pobliżu nie ma zapylaczy) i figę.
Figę uprawiam już kilka lat- najpierw w donicy a od 3 lat rośnie koło werandy- ma aktualnie 2,3 m wysokości (tyle urosła w roku ubiegłym) i ponad 20 grubych pędów.
W roku ubiegłym przy -20 stC przemarzała- odbiła z pąków, które były okryte ziemią. Zawiązała mnóstwo owoców ale tylko kilka dojrzało.
Tej zimy najniższa temperatura była 1 grudnia i było wówczas -13 stC. Na dzień dzisiejszy pączki nabrzmiały i wszystko wskazuje, że bardzo dobrze przezimowała. Jedynie niektóre szczytowe zakończenia pędów przemarzły.
W roku ubiegłym ukorzeniłem drugą i za 2 tygodnie posadzę ją obok pierwszej.
- mam sporą kolekcję cytrusów, które corocznie ładnie owocują,
- kilkadziesiąt sukulentów i kaktusów,
- posiadam winnicę a w niej około 120 odmian deserowych i 20 przerobowych- w sumie około 360 krzewów,
- zaczynam trudnić się kowalstwem na własny użytek,
- uprawiam ciekawe rośliny owocowe- borówki amerykańskie, kiwi (krzew odmiany Issai corocznie obficie owocuje pomimo tego, że w pobliżu nie ma zapylaczy) i figę.
Figę uprawiam już kilka lat- najpierw w donicy a od 3 lat rośnie koło werandy- ma aktualnie 2,3 m wysokości (tyle urosła w roku ubiegłym) i ponad 20 grubych pędów.
W roku ubiegłym przy -20 stC przemarzała- odbiła z pąków, które były okryte ziemią. Zawiązała mnóstwo owoców ale tylko kilka dojrzało.
Tej zimy najniższa temperatura była 1 grudnia i było wówczas -13 stC. Na dzień dzisiejszy pączki nabrzmiały i wszystko wskazuje, że bardzo dobrze przezimowała. Jedynie niektóre szczytowe zakończenia pędów przemarzły.
W roku ubiegłym ukorzeniłem drugą i za 2 tygodnie posadzę ją obok pierwszej.
-
- ---
A masz jakieś zdjęcia? Jeśli tak, pokaż. Bardzo jestem ciekawa tej figi.
-
- ---
Faktycznie, spory krzaczek. Czy wiesz co to za figa? Skąd ją masz? Czy w donicy ładnie Ci owocowała i jaki był kolor owoców?
Czy wiesz co to za figa?
Nie mam pojęcia ale w opisie była wzmianka, że wytrzymuje mrozy do -16 stC.
Skąd ją masz?
Kupiłem tę figą na Allegro 8 lat temu- w donicy moja figa rozrosła się bardzo i zimowała w budynku gospodarczym. Zapomniałem o niej a przyszły mrozy ponad 20-to stopniowe (w butelce stojącej obok z wody zrobił się lód) i byłem przekonany, że figa padła więc ją wystawiłem na pole pod koniec lutego. W marcu były przymrozki do -6 stC. Zdziwiłem się bardo kiedy na początku kwietnia zazieleniła się- nie przemarzł żaden pączek więc ją dla wygody wkopałem ją do gruntu. Kiedy rosła w dużej donicy musiałem ją latem prawie codziennie podlewać.
Czy w donicy ładnie Ci owocowała i jaki był kolor owoców?
Owocowała bardzo ładnie ale owoce nie były takie duże jak z gruntu. Owoce miały kolor brązowo fioletowy.
Nie mam pojęcia ale w opisie była wzmianka, że wytrzymuje mrozy do -16 stC.
Skąd ją masz?
Kupiłem tę figą na Allegro 8 lat temu- w donicy moja figa rozrosła się bardzo i zimowała w budynku gospodarczym. Zapomniałem o niej a przyszły mrozy ponad 20-to stopniowe (w butelce stojącej obok z wody zrobił się lód) i byłem przekonany, że figa padła więc ją wystawiłem na pole pod koniec lutego. W marcu były przymrozki do -6 stC. Zdziwiłem się bardo kiedy na początku kwietnia zazieleniła się- nie przemarzł żaden pączek więc ją dla wygody wkopałem ją do gruntu. Kiedy rosła w dużej donicy musiałem ją latem prawie codziennie podlewać.
Czy w donicy ładnie Ci owocowała i jaki był kolor owoców?
Owocowała bardzo ładnie ale owoce nie były takie duże jak z gruntu. Owoce miały kolor brązowo fioletowy.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Witam.
Pozwolę sobie się wtrącić jako "domorosły detektyw". Pamiętam te figi, na Allegro były sprzedawane jako Brown Turkey i faktycznie w opisie było podawane te -15 stopni wytrzymałości mrozowej.
Poza tym kora ma taki sam odcień ja Brown Turkey. Np. mój figowiec zwyczajny ma korę w kolorze szarym jak gniazdo os a z kolei BT ma kolor taki jak na tych zdjęciach u mnie. Opis owoców też pasuje do BT, zatem chyba jest to nasza popularna figa Brown Turkey.
Pozwolę sobie się wtrącić jako "domorosły detektyw". Pamiętam te figi, na Allegro były sprzedawane jako Brown Turkey i faktycznie w opisie było podawane te -15 stopni wytrzymałości mrozowej.
Poza tym kora ma taki sam odcień ja Brown Turkey. Np. mój figowiec zwyczajny ma korę w kolorze szarym jak gniazdo os a z kolei BT ma kolor taki jak na tych zdjęciach u mnie. Opis owoców też pasuje do BT, zatem chyba jest to nasza popularna figa Brown Turkey.
Witam, jestem Adam.