Figa na działce, w donicy

Drzewa owocowe
zwojtek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2015, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Figa na działce, w donicy

Post »

Tego szukacie? ;)
Obrazek
x-Z-a klon
---
Od: 11 lut 2019, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ ona cudna jest!!!
Gdzie ją można zdobyć?
arturh
100p
100p
Od: 18 paź 2008, o 21:35

Post »

Bardzo łaskawa zima była tego roku.Moje figowce zarówno w ogródku miejskim jak i na działce przezimowały bez okrycia w bardzo dobrym stanie. Nawet sadzonka którą zrobiłem nie przemarzła mimo że zielona (tylko nakryta doniczką). Minimalną temperaturę jaką miałem -10 stopni
Pozdrowienia z Wrocławia
Awatar użytkownika
snow0010
50p
50p
Od: 18 wrz 2014, o 11:31

Post »

Mam i ja :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj snow0010, myślałem że przestałeś pisać na forach. Co z twoją zimowaną w gruncie figą Peretta? Jakie odmiany masz w tych doniczkach?
Awatar użytkownika
snow0010
50p
50p

Post »

Siema Senior, faktycznie ostatnimi czasy mniej się udzielam na forach :wink: Jeżeli chodzi o perette to ubiegłej zimy zeżarł ją grzyb aż do samej ziemi (jak mnie wszyscy ostrzegali). W tym roku posłuchałem się poprzednich rad i worek poszedł tylko na samą górę okrycia. Wyglądało to mniej więcej tak:
Obrazek Obrazek

Na zdjęciach napolitana ale peretta była okryta w taki sam sposób. Zimę mamy w tym roku bardzo łaskawą i po wczorajszym odkryciu fig w gruncie wygląda że przetrwały bez uszczerbku.
Póki co w grucie jest Peretta i Napolitana. W donicach Ice crystal, Panachee i "Afganka". Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, w tym roku powinno przybyć jeszcze siedem odmian (Hardy Yellow, Cerretto, Kadota, Izmir, Madeleine des saisons, RDB i Bornholm). Po za tym oczywiście dalej piorytetem są cytrusy :wink:
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę że zakładasz kolekcję fig. Ja z kolei zwiększyłem ilość posiadanych cytrusów i palm. Przed zakładaniem worka nylonowego ostrzegałem cię na dwu forach :D
Awatar użytkownika
snow0010
50p
50p

Post »

Ostrzegaleś i miałeś rację :wink: Ale że człowiek uczy się na błędach to już tego nie zrobię.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja figa w gruncie przezimowała praktycznie bez uszkodzeń. Wypuściła nawet małą gałązkę z ziemi.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
keszel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2019, o 20:57

Post »

Na tym Forum jestem nowicjuszem i dlatego chciałbym się przedstawić- mieszkam koło Tarnowa i mam kilka zainteresowań:
- mam sporą kolekcję cytrusów, które corocznie ładnie owocują,
- kilkadziesiąt sukulentów i kaktusów,
- posiadam winnicę a w niej około 120 odmian deserowych i 20 przerobowych- w sumie około 360 krzewów,
- zaczynam trudnić się kowalstwem na własny użytek,
- uprawiam ciekawe rośliny owocowe- borówki amerykańskie, kiwi (krzew odmiany Issai corocznie obficie owocuje pomimo tego, że w pobliżu nie ma zapylaczy) i figę.
Figę uprawiam już kilka lat- najpierw w donicy a od 3 lat rośnie koło werandy- ma aktualnie 2,3 m wysokości (tyle urosła w roku ubiegłym) i ponad 20 grubych pędów.
W roku ubiegłym przy -20 stC przemarzała- odbiła z pąków, które były okryte ziemią. Zawiązała mnóstwo owoców ale tylko kilka dojrzało.
Tej zimy najniższa temperatura była 1 grudnia i było wówczas -13 stC. Na dzień dzisiejszy pączki nabrzmiały i wszystko wskazuje, że bardzo dobrze przezimowała. Jedynie niektóre szczytowe zakończenia pędów przemarzły.
W roku ubiegłym ukorzeniłem drugą i za 2 tygodnie posadzę ją obok pierwszej.
x-Z-a klon
---

Post »

A masz jakieś zdjęcia? Jeśli tak, pokaż. Bardzo jestem ciekawa tej figi.
Awatar użytkownika
keszel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przed chwilą zrobiłem zdjęcia: krzewu i gałęzi z nabrzmiałymi pąkami. Oprócz kopczyka moja figa nie miała żadnej innej ochrony przed mrozami i ładnie przezimowała.
Obrazek

Obrazek
x-Z-a klon
---

Post »

Faktycznie, spory krzaczek. Czy wiesz co to za figa? Skąd ją masz? Czy w donicy ładnie Ci owocowała i jaki był kolor owoców?
Awatar użytkownika
keszel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy wiesz co to za figa?
Nie mam pojęcia ale w opisie była wzmianka, że wytrzymuje mrozy do -16 stC.

Skąd ją masz?
Kupiłem tę figą na Allegro 8 lat temu- w donicy moja figa rozrosła się bardzo i zimowała w budynku gospodarczym. Zapomniałem o niej a przyszły mrozy ponad 20-to stopniowe (w butelce stojącej obok z wody zrobił się lód) i byłem przekonany, że figa padła więc ją wystawiłem na pole pod koniec lutego. W marcu były przymrozki do -6 stC. Zdziwiłem się bardo kiedy na początku kwietnia zazieleniła się- nie przemarzł żaden pączek więc ją dla wygody wkopałem ją do gruntu. Kiedy rosła w dużej donicy musiałem ją latem prawie codziennie podlewać.

Czy w donicy ładnie Ci owocowała i jaki był kolor owoców?
Owocowała bardzo ładnie ale owoce nie były takie duże jak z gruntu. Owoce miały kolor brązowo fioletowy.
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Witam.
Pozwolę sobie się wtrącić jako "domorosły detektyw". Pamiętam te figi, na Allegro były sprzedawane jako Brown Turkey i faktycznie w opisie było podawane te -15 stopni wytrzymałości mrozowej.
Poza tym kora ma taki sam odcień ja Brown Turkey. Np. mój figowiec zwyczajny ma korę w kolorze szarym jak gniazdo os a z kolei BT ma kolor taki jak na tych zdjęciach u mnie. Opis owoców też pasuje do BT, zatem chyba jest to nasza popularna figa Brown Turkey.
Witam, jestem Adam.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”