Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis
- miaaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu powiem Ci szczerze, że jakoś szczególnie o nie nie dbam
podlewam średnio raz na 2 tygodnie wodą destylowaną zmieszaną z kranówką ( pół na pół ) i z nawozem ( dawka 4-krotnie mniejsza niż na opakowaniu) 8) oba dendrobia stoją na południowo- zachodnim oknie . Cieszę się bo to mój pierwszy "własny" pęd na dendrobium phal. a do tego kolor - niespodzianka
a takie lubię najbardziej 
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Hmm to dość rzadko podlewasz
mi wychodzi raz na tydzień
może mam jakoś cieplej czy bardziej suche powietrze i szybciej przesycha podłoże, bo kontroluję je mniej więcej co 5-6 dni i jest już prawie suche wtedy
więc czekam jeszcze jeden dzień i podlewam...i też daję 1/4 dawki nawozu
Czy po kwitnieniu potrzebny jest jakiś okres spoczynku (ograniczone podlewanie, chłodniejsze miejsce itp) by nowy przyrost wypuścił
dostałam go już z dojrzałym nowym przyrostem i mimo że pęd kwiatowy wypuścił u mnie nie uważam by była to moja zasługa
przyszedł jego czas po prostu 
Czy po kwitnieniu potrzebny jest jakiś okres spoczynku (ograniczone podlewanie, chłodniejsze miejsce itp) by nowy przyrost wypuścił
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p

Pozostają eksperymenty
Czytałam na orchidarium.pl że nie potrzebują niby okresu spoczynku, ale wolałabym dowiedzieć się czegoś o uprawie od kogoś z doświadczeniem, bo w życiu różnie bywa
Czytałam na orchidarium.pl że nie potrzebują niby okresu spoczynku, ale wolałabym dowiedzieć się czegoś o uprawie od kogoś z doświadczeniem, bo w życiu różnie bywa
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- śnieżka

- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam trzy Dendrobium phalaenopsis- pierwszy z lutego, drugi z kwietnia i trzeci z listopada, wszystkie już przekwitnięte. Tylko jeden z nich zrobił niespodziankę, ten z kwietnia i wypuścił pęd kwiatowy, co prawda niezbyt duży i na dodatek stracił wierzchołek w wyniku wietrzenia. Na tego ostatniego nie liczyłam, ale bardziej na tego pierwszego. Oba wcześniejsze stały od chwili zakupu na zachodnim oknie, podlewane w miarę potrzeb, ale min. w odstępie tygodnia, zasilane pałeczkami nawozowymi w ilości 1/2 na doniczkę, na 2-3 miesiace. Pod koniec listopada poszły na okno południowo-zachodnie i wtedy ten jeden niespodziewanie wypuścił ten pęd kwiatowy. Trochę w sierpniu były na dworze , ale może 2 tygodnie wszystkiego.
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Dorotko, dopatrzyłam się u Ciebie na ławie bambusa- napisz mi króciutko co z nim robisz, że Ci tak ładnie rośnie. [Sorry, że tutaj, wiem, że to nie storczyk ;) ]
Mój od dnia zakupu- już ponad 2 lata- stoi w niewielkiej ilości wody , ma tylko kilka listków i to brzydkich, bladych, pożółkniętych.. Ty swojego trzymasz w jakimś podłożu? Nawozisz?
Mój od dnia zakupu- już ponad 2 lata- stoi w niewielkiej ilości wody , ma tylko kilka listków i to brzydkich, bladych, pożółkniętych.. Ty swojego trzymasz w jakimś podłożu? Nawozisz?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- miaaa

Śnieżko może zmiana stanowiska lub ten czas na dworze sprowokowały roślinkę do kwitnienia
ale niespodzianka jak najbardziej pozytywna
Agita prawdę powiedziawszy to nic z nim szczególnego nie robię
To dokładniej dracena Sanderiana
mam ją od kilku ładnych latek, po zakupie wsadziłam ją do najzwyklejszej uniwersalnej ziemi kwiatowej i rośnie tak sobie sama
podlewam ją średnio raz na tydzień, nie nawoziłam jej jeszcze. Ale odkąd rośnie w towarzystwie storczyków, wyraźnie odżyła - może zmiana miejsca tak na nią podziałała, bo wcześniej stała w zacienionym kącie
ostatnio puściła nawet nowy odrost u dołu
Dorotko mam nadzieję
choć czarno to widzę
no ale może się uda
Pozdrawiam cieplutko
Agita prawdę powiedziawszy to nic z nim szczególnego nie robię
Dorotko mam nadzieję
Pozdrawiam cieplutko
- Agita

Dzięki wielkie za odpowiedź, muszę i ja spróbować, mąż mnie o to męczy ze 2 lata a ja nie miałam pomysłu jak to zrobić.. Tak mi pożółkł i zbrzydł ten mój, że aż go znielubiłam, może teraz w ziemi odbije? 
A co nowego u Twoich kwiatków?
A co nowego u Twoich kwiatków?
Pozdrawiam, Agnieszka
- miaaa

Aga spróbuj go wsadzić do ziemi, może odżyje, czego Ci z całego serca życzę
U storczyków wszystko dobrze
te "domowe" wydłużają pędy cały czas, aż mi sie miło na nie patrzy jak przyjeżdżam na weekend do domku, bo widzę różnice
"Białasek" rozkwitł wreszcie (zdjęcie jeszcze z niedzieli) :P

"Kieleckie" też rozwijają pędy :P aż nie mogę sie doczekać aż zaczną kwitnąć 8) bo tylko jeden w tym momencie cieszy oczy kwiatami
Miałam troszkę obaw, bo pojechałam do domku na prawie 3 tygodnie na święta a storczyki zostały w mieszkanku studenckim 8) a tu troszkę zimno jest, gdy nikogo nie ma
ale wytrzymały ten okres bez podlewania, jedynie do podlewania miltasii zagoniłam chłopaka
no i ciemnotka okrągłolistna troszki mi przyschła
Mój najnowszy nabytek rozwinął 3 nowe kwiaty, tylko kilka pączków zżółkło

U storczyków wszystko dobrze
"Białasek" rozkwitł wreszcie (zdjęcie jeszcze z niedzieli) :P

"Kieleckie" też rozwijają pędy :P aż nie mogę sie doczekać aż zaczną kwitnąć 8) bo tylko jeden w tym momencie cieszy oczy kwiatami
Mój najnowszy nabytek rozwinął 3 nowe kwiaty, tylko kilka pączków zżółkło

- Agita

Dzięki Dorotko, już sobie o nim poczytałam- w życiu bym nie wpadła że to nie bambus!!!
- i nawet... pociełam go na 3 kawałki, podobno tak się go dzieli i on sobie spokojnie rośnie dalej z tych kawałków. No to zobaczymy
Jak tylko puści korzonki, wsadzam całość do 1 doniczki do ziemi (rzeczywiście zwykła uniwersalna jest polecana). Juz się nie mogę doczekać co z tego będzie! 
Pozdrawiam, Agnieszka
- miaaa

Agnieszko daj znać jak tam dracenka
Kochani wpadam na chwilkę na forum, pokazać co nowego u mojej storczykowej rodzinki
Resztę pokażę następnym razem, bo czas mnie niemiłosiernie goni ;/
dendrobia nobile wykształciły już całkowicie pączki, czekam na finał z niecierpliwością
białe
i różowe

rozkwitł mi falenopsis - biały z różową ważką- piegusek (chociaż czasem miewam skojarzenia jakoby mucha na niego na różowo "nabździła"
)

Kochani wpadam na chwilkę na forum, pokazać co nowego u mojej storczykowej rodzinki
Resztę pokażę następnym razem, bo czas mnie niemiłosiernie goni ;/
dendrobia nobile wykształciły już całkowicie pączki, czekam na finał z niecierpliwością
białe
i różowe

rozkwitł mi falenopsis - biały z różową ważką- piegusek (chociaż czasem miewam skojarzenia jakoby mucha na niego na różowo "nabździła"

- Jeanne
- 1000p

Buuuahahaha, ależ się uśmiałam z tego skojarzenia
śliczny jest ten piegusek, a pączki na Dendrobiach
balony
czekam na finał 
śliczny jest ten piegusek, a pączki na Dendrobiach
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki