Bazylowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bazylowo

Post »

Szukam jakiś traw na moją "francuską" rabatę dlatego pytam, dzięki za opowiedz :D

Byłaś kiedyś w ogrodzie śląskim w Świerklańcu? Jeśli nie, polecam :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bukiecik prześliczny ;:180 lubię te papuzie tulipanki tak jak i te wielkie papugi zresztą papugi są pocieszne, szczególnie te gadające .Ciekawe papugarnia jeszcze nie słyszałam o takiej, jednak z ciekawości musiałam zajrzeć gdzie ona jest .Muszę namówić wnuka ,żebyśmy tam pojechali z Amelką to rzut beretem. Pogoda dzisiaj barowa jak w kwietniu ,wiec życzę Ci Beatko udanego dnia ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj zabiegana Beatko ;:196
Prześlicznie wyglądają krokusy w trawie, czy nie masz potem problemu z koszeniem, bo chyba liście długo się utrzymują? Szkoda pięknej kordyliny, zawsze podziwiam je w angielskich ogrodach, ale niestety nasz klimat im nie służy :wink: Pogoda na razie nie pozwala na dłuższe prace ogrodowe, u mnie dzisiaj i kropiło i jakieś śniegowe zmarzliny padały. Życzę słoneczka i zdrówka oraz wielu radości z wnuków ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Witaj Beatko :wit
Piękny bukiet papuzich tulipanów , chyba ?
Ale ładne papugi.Szkoda,że u nas nie żyją na wolności , jeszcze kolorowej by nam było i w powietrzu ;:173
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Beatko nie tylko Ty masz niedoczas :) :oops: jak też albo u siebie, albo u innych mam zaległości i co nadrobię trochę, to zaraz znów się robią, idzie wiosna i ruch na forum się zrobił większy :)
Działka czeka, iryski dokupione, pewnie jeszcze sporo rzeczy przed sezonem wpadnie do koszyka hihi :)
Życzę siły i rozciągnięcia doby hehe co byś więcej czasu miała i na działkę i na forum :)
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Dobry wieczór Wszystkim ;:4

Dziękuję pięknie za wszystkie odwiedzinki ;:180
Działka zarówno moja jak i Wasze królestwa nabierają wiosennych kolorów. Mimo niezbyt sprzyjającej pogody rośliny zdają się być z tego zadowolone - nie jest zbyt ciepło, ale dość słonecznie a do tego chłodne noce powodują, że rośliny fajnie się hartują.
Niestety właśnie pogoda, a szczególnie uprzykrzający życie wiatr nie pozwolił nam w głównej mierze na wykonanie założonego planu. Ale ponoć plany są po to, aby je zmieniać - przynajmniej tak mówi Iwonka i tego się będę trzymać.
Na szczęście i ku mojej radości pogoda niedzielna była kapitalna i pozwoliła mi nareszcie się na działce napracować, a właściwie pracując odpocząć. Wiem, wiem, niedziela dniem świętym, ale ja naprawdę nie mam kiedy się za to zabrać. A jeżeli pracę wykonuje się dla czystej przyjemności to moim zdaniem nie grzech ;:108
Dokończyłam obrabianie powojników, przycinanie i przyginanie gałązek róż oraz trochę innych prac przeplatanych obserwacją i napawaniem moich oczu pięknymi zwiatunami wiosny. A ta faktycznie z każdym dniem ba, nawet z każdą chwilą wydaje się lepiej gościć w moim ogrodzie. Krokusy, cebulice, przebiśniegi, stokrotki i pojedyncze brateczki w trawie kwitnąc dają pierwsze kolory. Swoje pąki pokazują pierwsze szafirki. Lada moment zakwitnie pierwszy narcyz. Róże, powojniki już rozwijają swoje pąki liściowe i tak mogłabym jeszcze trochę oznak wymienić.
A tak to wyglądą :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Damianie niestety na temat traw nie wiem zbyt wiele, więc nie pomogę. Kostrzewa sina jest jak dla mnie piękna i mało wymagająca a daje fantastyczny srebrno-niebieski akcent kolorystyczny w ogrodzie, szczególnie na ciemnym tle. Ja mam tylko jeden mały kłopocik z nią. A mianowicie jakieś zwierzątko lubi sobie na jednej z nich sypiać, a co za tym idzie trochę mi ją tłucze :roll: Ale na szczęście nie jest to cecha gatunkowa :wink:
No nie byłam w Świerklańcu, jedynie kilka razy przejeżdżałam tamtędy i postanowiłam, że kiedyś tam się wybiorę. Ale jak to z planami bywa...
:wit
Obrazek

Jadzinko papugi to faktycznie bardzo ciekawe i wbrew pozorom bardzo inteligentne ptaki. Sama miałam w domu swego czasu papużki faliste, a nawet przez chwilę Nimfę którą dostałam. Ale tę musieliśmy oddać bo nie wiem czemu, ale atakowała mężczyzn.
Do papugarni warto się wybrać, jednak trzeba przemyśleć wizytę z małymi dziećmi i albo je przygotować (o ile się da) albo dobrze pilnować, bo tam są różnej wielkości i temperamentu papugi. Sama widziałam jak jedna dziabnęła kilkulatka, a ten się bardzo przestraszył, a może i go bolało, bo moją córkę (która jest już pannicą) tak uszczypnęła, że aż krew jej poszła z palca. Widziałam też dzieci które płakały ze strachu, bo papużka chciała na nich usiąść. Oczywiście to były pojedyncze przypadki. Znakomita większość dzieci była bardzo zadowolona (w tym moje wnusie). I oczywiście nie mam pretensji do papug, bo to przecież my ingerujemy w ich życie. Jak dla mnie minusem była ilość osób wpuszczanych za jednym razem do pomieszczenia, zwyczajnie było tłoczno. Więc jeżeli mogę polecić, to najlepiej w tygodniu i z rana/przed południem, bo wtedy papugi są jeszcze głodne i chętnie dają się karmić.
Przesyłam serdeczności ;:196

Obrazek

Marysiu oj ostatnio faktycznie jakoś jestem zabiegana. Jak nie praca, to domowe obowiązki i sprawy trzeba załatwiać, a do tego jeszcze jakiś wirus mi się przyplątał i tak mnie męczy kaszel, że chwilami mam wrażenie że płuca wypluję - przepraszam za tak dosadne określenie, ale ono najlepiej odzwierciedla moje doznania :lol:
Z krokusami mam problem, a właściwie to problem ma mój M, bo po przekwitnięciu nie pozwalam mu przez jakiś czas kosić trawy, co bardzo mu się nie podoba :wink:
Też mi szkoda tych kordylin, bo były naprawdę piękne. Ale cóż, jak trafię na nie w sklepie, to kupię jeszcze raz.
Pogoda pomalutku ewaluuje, co mi się nawet podoba, bo roślinki się hartują. Ja niedzielę nareszcie mogłam sobie spędzić na działce - było super mimo, że jeszcze trochę wiało, ale było ciepełko. Do domu przyjechałam zadowolona jedynie trochę podrapana, bo zmagałam się z różami i czarną maliną.
Dziękuję za życzenia, które z serca odwzajemniam ;:196

Obrazek

Aniu z pewnością papugi by urozmaiciły naszą faunę.
Wypatruję już z niecierpliwością relacji z Twojej pięknej działeczki.
Pozdrowionka ;:196

Obrazek

Mario "... nie tylko Ty masz niedoczas, ja też albo u siebie, albo u innych mam zaległości i co nadrobię trochę, to zaraz znów się robią, idzie wiosna i ruch na forum się zrobił większy..." - witam bratnią duszę :wink:
Oj już z tym koszykiem to może niech już nic do niego nie wpada, bo chyba limit na tę wiosnę (wiosnę podkreślam, nie że na cały sezon ;:306 ) wyczerpałam. Doba to by się przydało, żeby była rozciągliwa, jednak może niech się i nie rozciąga dla naszego dobra, bo człowiek zawsze taki gupi i z pewnością by wymyślił coś, na co mu znowu by czasu nie starczyło :;230
Wiosenka już wita w naszych ogrodach, co mnie bardzo cieszy.
Pozdrawiam serdecznie :wit

Obrazek

A teraz na zakończenie dwie radosne nowinki :heja

Pierwsza i najważniejsza to taka, że 16-ego marca na świat przyszedł mój wnusio Filip Stanisław z czego jestem bardzo dumna i zadowolona ;:86 ;:33

A druga, która też mi dzisiaj sprawiła radość (chociaż nieporównywalną do poprzedniej) była następująca:

Obrazek

Obrazek

Moje powojniki dotarły :tan

Życzę Wszystkim dobrego tygodnia i idę nadrobić chociaż trochę zaległości :oops:
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Babciu Beatko kochana gratuluję wnusia ;:196 ;:196 oby wyrósł na zdrowego potężnego chłopa ku radości rodziców i dziadków. Jeden chłopczyk dwie panienki oj to juz trochę tego przytulania przybyło .Fajnie ,ze wreszcie udało się popracować w ogródku ,bo pogoda była wymarzona ,a że niedziela to też dzień pracy bardziej ku radości a nie za kasę .Te parę malusich kwiatków a jak cieszą a do tego śpiew ptaków czego więcej trzeba .Przesyłka dosyć spora ;:215
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Obrazek
Beatko serdecznie gratuluję ci słodkiego wnusia ;:196 i życzę aby przynióśł wam dużo radości!!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję wnuczka Beatko ;:138
No i radości z owej dużej paczki :wink:
Teraz nie będziesz patrzyła na pogodę, a patrzyła gdzie je posadzić :)
Ta pogoda niedzielna wszystkim nam poprawiła humor :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze raz dobry wieczór Wszystkim

Jadziu chyba coś jak zwykle napisałam niezrozumiale, ja mam już wnuki bliźniaki - dwóch chłopców - Antka i Franka, a teraz przybył mi Filip. Na wnuczkę to jeszcze mi przyjdzie poczekać.
Ale za życzenia serdecznie dziękuję z całego ;:167

Ogród cieszy ogromnie, mogłabym tam siedzieć bez końca. A ta paczka to jeszcze nie to największe zamówienie :lol: ale cieszy bardzo, bo to kochane moje powojniki.

;:196

Igo witam serdecznie i dziękuję za życzenia ;:196

Andrzeju ależ się złożyło - Ty odwiedzałeś moje włości a ja w tym czasie podziwiałam Twoje :D
dziękuję za życzenia ;:180
A paczka to jeszcze nie ta z największym zamówieniem, ale bardzo cieszy, bo to moje kochane powojniki :tan

;:168

Dobrej nocy Wszystkim
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj Beatko!

Cóż za radosna nowina, niech Wam wnusio rośnie śliczny, mądry i zdrowy, abyście mieli z niego duuużo pociechy. Serdeczne gratulacje!

Te wiosenne widoczki i pierwsze kwiaty radują ogromnie serducho, robisz bardzo ładne ujęcia swoją drogą :D Ten bukiecik tulipanów gdzie zdobyłaś ;:oj Nigdy nie spotkałam papuzich w handlu. Uwielbiam tulipanowe bukiety chyba jeszcze bardziej od różanych, zazwyczaj biją je trwałością na głowę.

Ja też mam ciągle zaległości, nie mam pojęcia, jak to inni ogarniają, bo jak napiszę u siebie, to już nie mam czasu na odwiedziny i pisanie u innych i na odwrót! Nie potrafiłabym przelecieć tylko zdjęć i napisać "ładny ogród" i lecieć dalej...

Co do niedzieli, to ja też uważam, że praca, którą wykonuje się dla przyjemności to nie praca :D Mieszkam jednak na wsi, to wiesz jak jest, co tam zresztą sąsiedzi, teściowa by we własnej osobie z wodą święconą i egzorcystą przyszła... ;:306 Następną niedzielę też mamy mieć ładną, a mnie złość na to bierze, bo to znowu w tygodniu taka kicha, a w niedzielę ładnie ;:145 No ale przynajmniej dla Ciebie będzie jakiś pożytek ;:196
Pierwsza paka przyszła, czy powojniki już posadzone? :D
Liliowiec jest zatem Twój, pomyślę co Ci jeszcze dorzucić do paczuchy, żeby nie podróżował samotnie, ale to się odezwę na priv :wit
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu Kochana dziękuję za gratulacje i życzenia ;:180 Dziękuję także za pochwały.

Te pierwsze kwiatuchy to chyba robią największe wrażenie i najbardziej ruszają serducho. To zdjęcie tulipanów oczywiście zrobione przeze mnie, ale w restauracji, do której się wybrałam z koleżanką na kawkę. I nie mogłam sobie odmówić zrobienia im zdjęcia, bo w realu były jeszcze piękniejsze ;:oj
Zgadzam się, tulipany jak są świeże i stoją w chłodnym to naprawdę potrafią długo cieszyć oko.

Ja też mam zaległości głównie dlatego, że lubię nie tylko oglądać obrazki, ale też czytać posty. Dziś np. cały wieczór spędziłam przy kompie - wyprowadziłam swój wątek i przeglądnęłam zaledwie kilka wątków i już jest prawie północ. A nie zawsze mam czasu tyle, ile bym chciała mieć na spacerowanie po FO.

Powojniki przyszły dopiero dzisiaj, więc jeszcze czekają na wywiezienie na działkę.

Za liliowca wielkie ;:196, resztę dogadamy na PW.

W takim razie Aniu ja Tobie życzę dobrej pogody w dzień powszedni i przesyłam serdeczności ;:168

A teraz zmykam spać, bo jutro trzeba raniutko wstać do pracy :wit
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58

Post »

Gratulacje!

Zastanawiam się nad powojnikami, ten fioletowy byłby idealnym uzupełnieniem mojej "francuskiej" rabaty. Możesz zdradzić jego nazwę? ;:170
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Damianie dziękuję uprzejmie za gratulacje.

Co do powojnika, to rozumiem , że chodzi Ci o tego z paczki na powyższym, wczorajszym zdjęciu. Jeżeli tak, to jest to powojnik Mazury z grupy wielkokwiatowych późno kwitnących. I jest on wg opisu i zdjęcia na etykiecie niebieski. Faktycznie w moim telefonie też wygląda na jasno fioletowy ;:131

Ja dużo czasu spędzam na stronie http://www.clematis.com.pl , tam jest bardzo dużo informacji na temat powojników i mają fajną zakładkę pod hasłem "encyklopedia"

Dobrego dnia życzę :wit
Beata
Bazylowo
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

A ja w tym roku spróbuje sam rozmnożyć powojnika, zobaczymy czy sie uda. :tan :tan :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”