Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III

Drzewa owocowe
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III

Post »

Może odrobinę nie na temat ale myślę, że może sie przydać kolekcjonerom odmian różnych drzew owocowych.
http://dlibra.umcs.lublin.pl/dlibra/pla ... t?id=17518
strona 7 i 8.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skoro już piszemy tutaj o starych odmianach , to polecam stronę:
https://www.ptd.pl/ptd/wp-content/downl ... cowych.pdf . :)
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gladkib pisze:U mnie 12 stopni :) Ale znalazłem w internecie genialny patent i musze to przetestować za rok, można szczepić jak jest chłodno i się nie martwić o kalusowanie. Kawałek izolacji na rury i kabel grzejny z regulatorem temperatury.

Obrazek
Mam coś podobnego sam na to nie wpadłem można powiedzieć kupiłem pomysł. Co do utrzymania ciepła to
https://www.google.com/search?q=rurka+p ... fqOTXliA-M :
kabel grzewczy okręcasz wokół napełnionej wodą rurki oczywiście zaślepioną na końcach. Kabel oddaje ciepło rurce ta utrzymuje dłużej niż sam kabel.
Efekty na razie mizerne na 15 orzechów włoskich 1 się przyjął. Tej wiosny poprawka w kwietniu.
Warto kupić regulator. Ja używam rt-2 to terrariów.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27

Post »

Mam własny patent, jeszcze nie do końca sprawdzony, ale teraz ze względu na kłopoty zdrowotne nie bardzo będę miał okazję go zrealizować, więc zdradzę tutaj mój pomysł.
Żadnych rur PCV lub innych. Jedynie otulina izolacyjna szara o dużej średnicy ułożona poziomo. Do niej wkładam kabel grzewczy, zasypuję całość piaskiem. Instaluję czujnik temperatury od regulatora np. RT-2 tak, by nie dotykał rury, a był jak najbliżej szczepionego materiału. Nacinam od góry otulinę, wciskam w nacięcie szczepiony zraz z podkładką. Wciskam tak, by piasek otaczał miejsce szczepienia. Elastyczna otulina powinna zapobiegać wysypywaniu się piasku, gdyby jednak nie, wystarczy okleić taśmą klejącą lub owinąć czymkolwiek szczeliny tak, by piasek się nie wysypywał. Do sprawdzenia czy lepszy byłby piasek wilgotny czy suchy.
gladkib pisze: Ale czy ja mówię o trudno kalusującym orzechu? Poza tym mam zdjęcia zakalusowanych w ten sposób drzewek i nie potrzebna była widocznie żadna rura z wodą.
A czy ja pisałem o orzechu? Podlinkowałem artykuł, w którym bardzo dokładnie narysowano i opisano ten sposób szczepienia. Sposób bardzo dobry dla każdego szczepienia przeróżnych krzewów i drzew, bo zapewnia optymalne warunki i nie pozostawia nic przypadkowi, jak ma to miejsce przy szczepieniu na wolnym powietrzu w gruncie, gdzie pogoda sprawia figle.
gladkib
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 17:16

Post »

Miałem ma myśli te przeróżne kombinacje z rurami pcv itd. Po co to robić gdy szczepimy coś o łatwiejszym zrastaniu niż orzech. Sam kabel w tej osłonie wystarczy w zupełności.

Jak ktoś szczepi kilka sztuk drzewek może poczekać do marca, ale przy kilkuset, taka rzecz byłaby bardzo przydatna by zacząć wcześniej.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uważam, że sam kabel nie wystarczy. Jak pisałem, chodzi o pojemność cieplną oraz bezwładność cieplną całego układu. Im większa objętość grzałki rozumianej jako kabel grzejny plus jego bezpośrednie otoczenie (woda, piasek, wylewka) tym łatwiej zapewnić stabilną temperaturę - mowa o prostym termoregulatorze w rodzaju RT-2.
Sporo lat bawię się w ukorzenianie i szczepienie i mam własne spostrzeżenia właśnie na bazie doświadczeń. Najlepsze efekty ukorzeniania uzyskuję w ukorzeniarce z wylewką, w której zatopiony jest kabel do terrarium. Taka ukorzeniarka nadaje się również do szczepień. Doniczki z sadzonkami stawiam na wylewce, nad ukorzeniarką montuję folię, której zadaniem jest zatrzymanie wilgoci i ciepła. Czasem dodatkowo montuję żarówkę.
Mam na dysku ściągnięty dawno film z internetu, gdzie szczepienie i ukorzenianie zarazem przeprowadzane jest w worku foliowym z ziemią. Do worka z ziemią wkładane są sztobry z naszczepioną odmianą szlachetną, całość umieszcza się na regałach w klimatyzowanym pomieszczeniu. Po określonym czasie wyjmuje się z worka ukorzenione sztobry z zakalusowanymi szczepieniami. Czasem w miejscu szczepienia również rozwijają się korzenie, jednak są one wyłamywane w trakcie dalszej obróbki sztobrów - docelowo sadzonek. To samo można powtórzyć wykorzystując ukorzeniarkę z ogrzewaną wylewką.

Znalazłem w sieci film, o którym wspominałem: https://youtu.be/cGo9lqCNDlg?t=279
Ciąg dalszy w następnym filmiku One Acre Napa Valley - Yountville AVA Episode 5c Grafting
A zakończenie tu: https://youtu.be/EYepo3Lrzhw?t=27
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

kaLo pisze:Albo elektrycznej taśmy izolacyjnej ale klejem do "góry".
No właśnie widziałem na filmie z tym "ruskiem", że owijał izolacyjną i też tak zrobiłem czyli klejem "w dół" :( - dopiero teraz doczytałem odpowiedź, zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale też za sugestią zrobiłem sobie urządzenie do cięcia z kątownika aluminiowego - całkiem ładne płaszczyzny wychodzą, to moje pierwsze szczepienie i nie mam wprawy ale tym czymś i nożem do papieru wychodziło mi lepiej niż sierpakiem.
Pozdrawiam,
Tomek
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15

Post »

A czy słyszał ktoś o jakichś proszkach wspomagających zrastanie, którymi posypuje się miejsca styku? Na jakimś rosyjskim filmiku widziałem to.

-- 10 mar 2019, o 21:39 --
massur pisze: Ale też za sugestią zrobiłem sobie urządzenie do cięcia z kątownika aluminiowego
A jak wygląda to urządzenie?
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek

Umieszczasz pod patykiem do cięcia, kciukiem przytrzymujesz patyk, palcem wskazującym od spodu kątownik i ciach po skosie. Muszę tylko z większego kątownika sobie zrobić bo ten (12x12mm) sprawdza się do cienkich patyków, taki 20x20mm byłby w sam raz.
Pozdrawiam,
Tomek
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dedert pisze:A czy słyszał ktoś o jakichś proszkach wspomagających zrastanie, którymi posypuje się miejsca styku? Na jakimś rosyjskim filmiku widziałem to.
Różnych środków używają. Oglądałem mnóstwo filmów i też na to zwróciłem uwagę. Używają od heteroauksyn, poprzez aspirynę, aż do miodu czy roztworu propolisu.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mam jeszcze pytanie nieco na wyrost - jeśli moje zrazy się przyjmą to kiedy zdjąć taśmę? Bo zapewne za wcześnie źle, trzymać za długo tez nie ma sensu - maj, czerwiec, lipiec?

I kolejne - po pierwszym szczepieniu jabłoni biorę się za czereśnie, zrazy mam połowę cieńsze niż pędy na które mogą trafić, jaka jest najlepsza metoda dla czereśni w ogóle a jaka w moim przypadku - gdzie występuje taka różnica grubości?
Pozdrawiam,
Tomek
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Literatura zazwyczaj poleca okulizację czereśni. Wracając do tematu to przystawka boczna jak iglaki albo szczepienie w szparę ale to raczej przeszczepianie i testowałem tylko u jabłoni. Kożuchówka, minus trzeba czekać aż kora odchodzi a sarnia nóżka dla mnie zbyt skomplikowana.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Massur szczepiłem czereśnie na przystawkę boczną z dobrymi rezultatami . W otchłaniach Forum jest moja fotka zrośniętego szczepienia czereśni .
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki za sugestię, już na filmach obczaiłem sobie tę metodę i jak pogoda w weekend pozwoli do pobawię się. Przy okazji oglądania znalazłem taki film: https://www.youtube.com/watch?v=z2XwvRKfHqA

Suwmiarką możemy bardzo precyzyjnie wyznaczyć miejsce cięcia zraza aby pasowało idealnie. Metoda z wierceniem wydaje się o tyle fajna, że możemy wyprowadzić gałąź w dowolnym miejscu podkładki, można tak też obniżyć koronę, testował ktoś z powodzeniem?
Pozdrawiam,
Tomek
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Jak masz zrazy w pełnym uśpieniu, to będzie ok, ale u mnie czereśnie mają już zielonkawe pąki, jeszcze trochę ciepła i będą kwitły w marcu. Ja raz zrobiłem szczepienie przez sotsowanie. Zrosło się i w tym roku będzie rosło już w miejscu docelowym ;)
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”