Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

:wit Witajcie!
Tak więc zima wróciła. Niestety, tylko z mrozem i ostrym nieprzyjemnym wiatrem, ale i pełnym słońcem. W nocy ma być -5, a aktualnie jest -3*.
Zorientowałam się, że ziemi jakoś szybko ubywa i pobiegłam po kolejną porcję, która już wyprażona czeka na zagospodarowanie.
Jeśli myślicie, że i dzisiaj obojętnie przeszłam obok regałów pełnych rozmaitego kwiecia, to Was rozczaruję. Tam był jakiś magnes cycuś, bo zanim się zorientowałam, gdzie jestem, już w koszyku coś nie coś wylądowało. A że wstyd mi było odnosić na półki, to zapłaciłam i przytargałam do domu wraz z ziemią. Nie da się przejść obojętnie obok dodatkowych regałów wypełnionych nową dostawą. A jest z czego wybierać, tylko portfel jakoś szybko pustoszeje. Dziurawy się zrobił, czy co....?
Wiem, wiem: zaraz mnie zapytacie, co przytargałam do domu, więc grzecznie informuję, że zaopatrzyłam się w:

Obrazek

Obrazek

ObrazekGloksynie już w doniczkach.

Kasiu [klarag] - dziękuję w imieniu różyczek. ;:196 Oby wytrwały i znowu oczy cieszyły.

Obrazek

Obrazek

Maryniu - po wczorajszym deszczu dzisiaj sporo ślizgawek i mróz, a od jutra ma się zacząć powolne ocieplenie. Mnie nosi ( coś), więc działkowe - parapetowe stopują nieco inne zapędy. ;:306
Pozdrawiam wzajemnie i równie serdecznie. ;:196

Obrazek

Obrazek

Ewelinko - witaj, kochana. ;:196 Moje prognozy właśnie się sprawdzają, a co dalej, to się okaże.
Na szczęście przycinanie drzewek i krzewów mnie nie dotyczy, dzięki czemu mogę spokojnie zajmować się parapetowcami.
Właśnie jedna z moich szklarenek to właśnie pojemnik po akwarium i tylko przykrycie do niego dorobiliśmy przeźroczyste, by światło spokojnie do roślinek docierało.
Parapetów ci u mnie dostatek. W sumie jest ich cztery, przy czym jeden w całości zajumała kota, drugi kuchenny z oknem wychodzącym na loggię, więc z mniejszą ilością światła i na nim stoją doniczkowe i dwa w całości zajęte przez moje szklarenki i kuwetki. Na jednym z nich pośrodku stoi jeszcze czteropółkowy regalik również wypełniony doniczkami i kuwetkami.
Są to dość szerokie parapety i każdy mierzy sobie trzy metry długości.
Dziękuję i wzajemnie pozdrawiam. ;:196

Obrazek

Obrazek

Danusiu [danuta z] - jeśli przypomnisz się, to sadzonkę tego bodziszka możesz mieć, natomiast cebulki szczawika 'Deppego' zaraz mogę Ci posłać. Ciemnolistnego mam, więc już nie będę kombinowała z dodatkowym, ale pięknie dziękuję za propozycję. ;:180
Ten duży pojemnik to bywsze akwarium. Sprawdza się zwłaszcza, gdy rośliny podrosną, bo jest wysokie.

Obrazek

Obrazek

Ewuniu [ewarost] - witaj w domku, choć szkoda że tylko na chwil kilka. ;:167
Oczywiście w Twojej sytuacji nie ma sensu siać w domu, jest tyle rozmaitych roślin, które wysiane wprost do gruntu fantastycznie uzupełnią puste miejsca w ogrodzie. A Ty dbaj o siebie i wykuruj się do końca. Zdrówka, Ewuś! ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Natalko - dziękuję, siewki nisko się kłaniają. ;:180 ;:196

Obrazek

Obrazek

Iwonko1 - ależ mnie dowartościowałaś! Dziękuję pięknie za tyyyle ciepłych słów. ;:196 ;:196
Zapalenie krtani to paskudna dolegliwość, coś o tym wiem, dlatego wiem, jak trzeba się z tym choróbskiem cackać. Cackaj się więc i wracaj szybciutko do zdrówka. ;:167 W domku cieplutko, toteż możesz spokojnie pomyśleć o domowych wysiewach.
Motorek jak motorek, ale usiedzieć na czterech literach nie umiem, muszę coś robić, a najchętniej to, co najbardziej lubię. ;:303
Za słonko dziękuję. Dzisiaj cudnie dogrzewało siewki. Tobie również słonecznych i nalepiej bezmroźnych dzionków życzę. ;:196

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u ciebie pełnia lata i festival kwiatów albo twoja "mała prywatna gardenia" :) aż się rozmarzyłam i zapomniałam o tym nawrocie zimy.
Dobrze że było też potem fajne słoneczko ale najfajniej to to że zima ma nas wkrótce opuścić :lol:
Jednak lilie cię znów oczarowały :) a tygrysówki i gloksymie to gruntu czy do wazonów planujesz?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko! padłam...ile u Ciebie się dzieje! Wspomnienia cudowne...ile Ty masz pięknych róż, bodziszek...szczawiki, a tej Agi to ciuteczek zostaw dla mnie bo ja mam Agę ;:65
No a patrząc na las siewek oniemiałam...gdzie mi tam do Ciebie. Ledwo ustawiłam półeczkę w oknie, co mnie dużo wysiłku kosztowało przy całym zamieszaniu wyjazdowym. Musiałam ją odzyskać z pełnej piwnicy i czymś zastąpić,...więc cała rewolucja siłowa w piwniczce pod schodami gdzie nie można stanąć na baczność. Tak się napracowałam, że nic jeszcze nie dosiałam a tu papryki wołają siej nas ;:306
Kciuki niewiele pomogły, bo dzisiaj -10 i krzty śniegu :wink: a kiełki sterczą na każdej grządce ;:223
Miłego weekendu dla Was ;:3 ;:196 ;:138
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko ale masz cudnego bodziszka ;:215 , no a na parapetach to juz masz prawie drugi ogród ;:oj , super, wspomnienia też śliczne, szczawiki mi się podobaja, ale coś zapominam o ich wykopywaniu i tracę je, dam sobie z nimi spokój chyba ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jak to dobrze, że mój osobisty małż kocha lilie :tan :tan Dzięki temu pogrubił mój portfelik i od razu pognałam po kilka nowych lilii ;:7 Dokupiłam jeszcze po dwie takie, jakie już miałam i dwie inne - dla urozmaicenia.
Sobota nie najgorsza, mimo że prawie bez słońca, ale dzień był bardzo jasny i bezwietrzny. Jeszcze ta noc ma być z lekkim mrozem, a kolejne zapowiadają się coraz cieplejsze, co bardzo mnie cieszy, bo może wreszcie zbiorę się w sobie i coś podziałam na działce, a roboty tam od groma i ciut-ciut. Ogólnie panuje bałagan do n-tej potęgi i dużo czasu zajmie porządkowanie otoczenia domku. A przecież i w samym domku jest jeszcze co robić. Ciężka wiosna mnie czeka.

Iguniu - spoko, zima znowu w odwrocie, jest więc nadzieja na pierwsze kwitnienia. ;:333
Lilie zawsze kochałam i kocham, a dzisiaj okazało się, że M też ma do nich słabość.
Tygrysówki sadzę do gruntu, gloksynie do doniczek i pozostawię je w domu. ;:108 No, może na balkonie znajdę dla nich miejsce, choć na nim zawsze gorąco. ;:223

Obrazek

Obrazek

Marysiu - dziękuję za tyle ciepłych słów. ;:196
Szczawika 'Aga' mam dużo i pamiętam, że jeszcze w ubiegłym roku obiecałam się z Tobą podzielić. ;:108 W ogóle to mogę nim obdarować kilka osób, tyle tego jest. ;:63 Mam tylko pytanie, czy już Ci posłać, czy jeszcze poczekać?
Spokojnie, Maryś, zdążysz ze wszystkim, ;:303 tym bardziej musisz się wstrzymywać, że jeszcze przekopywanie ogrodu przed Tobą. ;:204 No i nie nadwyrężaj rąk, byś sobie nie zaszkodziła. Zdrowie ponad wszystko. ;:63
U mnie też przymroziło, ale o połowę mniejszym mrozem, a od jutra zima odpuszcza, tylko nie wiadomo, na jak długo. ;:7
Szczerze mówiąc, przestałam się przejmować, co będzie, to będzie. ;:224 Tobie również takiego podejścia do życia życzę i mocno ściskam oraz całuski ślę. ;:79 ;:79

Obrazek

Obrazek

Iwonko0042 - lubię tego bodziszka, ale pozostałe też mi się podobają. ;:303
Dzisiaj jeszcze trochę siewek popikowałam, głównie gazanie i dalie, zaczynam w związku z tym piętrowo ustawić kuwetki. :;230
Jeśli chciałabyś odnowić uprawę szczawików, to powiedz tylko słowo. ;:180

Obrazek

Obrazek

Dobrej, słonecznej i cieplejszej niedzieli dla wszystkich.

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jak ładnie się prezentują jeżówki w takiej większej ilości.
Szczawik zielony super. Taka to niby niepozorna roślinka, a tak bardzo ją lubię. W gruncie wręcz szaleje.
Co to za różana piękność? https://www.fotosik.pl/zdjecie/ecbd9eef675f4c99
Miłej niedzieli, Lucynko ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko ;:167
Dzisiaj odwiedzam forumowych przyjaciół ;:196
Wspomnienia śliczne ;:333 ;:333
A tygrysówkę muszę koniecznie kupić ....
Zdrówka życzę ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko widzisz jaka ja stała w uczuciach...nawet do szczawika ;:306
Ale zostawię sobie tą przyjemność na potem, póki co to od 10 marca umówieni jesteśmy na kolejne rycie ;:oj
Piękne kwiateczki wspominasz! Tego wilczomlecza to pozbieraj nasiona ale oczywiście poproszę za rok ;:306 Jarzmianka moja ulubiona porcelanowa ;:167 Wczoraj gigantycznie wysokie ciśnienie opanowało Kraków, a dzisiaj szarość ...ale podobno znowu będzie cieplej. Miłej niedzieli dla Was ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kusisz mnie Lucynko, a ja taka uległa jestem ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Sądząc po opisie Twoich parapetów mniemam , że masz spore mieszkanie ;:224 . 3 metrowe parapety ;:oj . Ja mam raczej takie 140 w dodatku wąskie to to okrutnie ;:222 ;:131 . No nie poszaleję :;230 . Przynajmniej już teraz wiem dlaczego i jakim cudem mieścisz tyle różniastych kuwet . Zima faktycznie wróciła bo u mnie temperatury nieciekawe . Podobno od jutra ma być cieplej więc tyle dobrego. Jutro będę w większym mieści i zobaczymy czy dam się skusić na cebule ;:224 . Twoje łupy udane, pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Słoneczko, które w ciągu dnia pięknie ozłacało świat, teraz powoli zachodzi, malując niebo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niedziela minęła spokojnie, choć nieco ekscytująco. Mianowicie do mojej świnki-skarbonki gromadzącej środki na działkowe wydatki wpadło trochę niespodziewanego grosza. A skoro wpadło, to trzeba je spożytkować, co natychmiast uczyniłam. Zaczęłam od wędrówki po sklepach internetowych, a zakończyłam kliknięciem "składam zamówienie" w jednym z nich.
Nie powiem, bo zaszalałam, a co mi szkodzi, skoro mogłam sobie na to pozwolić.....
By uprzedzić ewentualne pytania, napiszę, co sobie zakupiłam.

- Miniatury:
pierwiośnik górski,
skrzydlinka naprzeciwlistna,
driakiew japońska 'Blue Note',
driakiew japońska 'Pink Diamond's,
wilczomlecz złocisty 'Bonfire',
skalnica 'Sugar Plum Fairy',
gailardia 'Arizona Red Shades',
dzielżan jesienny 'Bandera'.
-Wysokie:
Jeżówki: 'Green Twister', 'Honeydew', i 'Green Jewel',
żeleźniaki: 'Russela' i bulwiasty 'Amazone'.

No i niech ktoś powie, że nie zaszalałam. Gdzie znajdę dla nich miejsce, to już inna para kaloszy. ;:306

Beatko [Beaby] - trochę te swoje jeżówki przerzedziłam jesienią. Inni się ucieszyli nowymi roślinkami. Przerzedziłam stare, by na ich miejsce posadzić nowe. Właśnie te zakupione dzisiaj tam znajdą swoją miejscówkę ( upsss... podobno w niedzielę się nie handluje). ;:oj
Szczawiki bardzo lubię i też sadzę je do gruntu.
Tę różę, o którą pytasz, kupiłam w markecie pod nazwą "róża pnąca", wobec czego nie znam jej nazwy odmianowej, ale ja i tak nie nauczyłam się jeszcze przywiązywać wagi do odmian. ;:7
Dziękuję za niedzielne życzenie, bo spełniło się w ponad stu procentach. Tobie życzę udanego całego tygodnia. ;:196

Alicjo - cieszę się, że o mnie pamiętałaś ;:196 i z utęsknieniem czekam na Twój powrót do własnego wątku.
Co do wspomnień, to chciałoby się, by już w naturze oglądać takie obrazki. Dziękuję i wzajemnie zdrówka Wam życzę. ;:167 ;:196

Marysiu - ta stałość w uczuciach bardzo Ci się chwali ;:63
Kiedy będziesz gotowa, daj sygnał, a szczawik wyruszy w podróż.
Wilczomlecza masz jak w banku, zawsze zbieram dużo jego nasion, które rozdaję, bo na działce to on się sam wysiewa.
To ja miałam ładniejszą pogodę. ;:108 Świeciło słoneczko, choć gorąco na dworze nie było, u mnie na dziewiątym piętrze w loggi było zaledwie 8*. Jednak zapowiadają powolny wzrost temperatury, coraz bliżej wiosna i tego się trzymajmy. ;:333
Niedziela minęła fantastycznie, dziękuję i Wam całego tygodnia udanego życzę i zdrowego. ;:167 ;:196

Iwonko0042 - skoro jesteś uległa, to poproszę o adres na pw, bo mi się gdzieś zapodział... ;:7

Ewelinko - mieszkanie nie jest duże, zaledwie 46m2, ale okna w każdym pokoju zajmują całą jedną ścianę, tylko w kuchni znajduje się na krótszej ścianie. Teraz dla nas dwojga faktycznie jest luz, ale gdy mieszkało nas pięcioro, było trochę ciasnawo. ;:108
Miejmy nadzieję, że zima zostawi nam tylko zimny pocałunek i pójdzie sobie precz.
Skoro już znajdziesz się przed regałami zapełnionymi roślinnością, to raczej z pustym koszykiem nie wyjdziesz. Te roślinki są takie cwane, że same do koszyka się ładują. ;:224
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej, ile i jakie cudne te Twoje lelijki, zamówienie że fiu, fiu, sporo tego, no to będziemy podziwiać ;:215 słoneczko ślicznie zachodziło, no mówią, że piękna pogoda idzie, od Anglii, a tam dzis w krótkich rękawkach biegali ;:3 , adres zaraz wyślę :wit , dobrego tygodnia nowego Lucynko ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Czytam,że nowości będziemy podziwić u Ciebie Lucynko to się chwali! ;:138 Uwielbiam wszelkie nowości w ogrodzie i okazjom w sezonie nie daruję ...Ale ja na lokalnym rynku w sezonie co jakiś czas szaleję choć okoliczni sprzedawcy , których kilkakrotnie w sezonie nawiedzam mówią, że mnie trudno dogodzić bo co mi proponują to ja już mam...Ale coś tam coś tam często jeszcze znajduję! :)
Miłego tygodnia życzę! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Iwonko0042 - lelijki to moje ukochane kwiaty, ;:167 a co równie ważne, także M je bardzo lubi i nawet wie, że one się zowią lilie. ;:7
Sama aż nogami przebieram do tych nowości, umieram z ciekawości, jak będą się prezentowały na rabatach. ;:151
Skoro pogoda z Anglii do nas zmierza, to jest nadzieja na cieplejsze dni. ;:108 Niech się stanie. ;:215
Dziękuję i wzajemnie dobrego tygodnia życzę. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit Maryniu - na moim lokalnym rynku nowości nie uświadczy. ;:185 Z tego powodu jeśli chcę coś nowego zdobyć, błądzę po internetowym ryneczku. ;:65
Dziękuję i Tobie również życzę wspaniałego tygodnia. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkim Przyjaciołom i miłym Gościom życzę wspaniałego tygodnia pełnego słońca i ciepełka.

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Świnka musiała mieć całkiem pękaty brzuszek, skoro aż tyle cudeniek wpadło do Twojego koszyka. Z ciekawością będę je podglądać, bo nie znam większości z nich ;:oj Masz śliczną kolekcję czarnuszek w kilku kolorach. Takie niby zwykłe, a jednak niezwykłe kwiatuszki.
Miłego tygodnia, może słonko będzie łaskawe ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”