Zieloni podopieczni Agnieszki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Jacqueline
200p
200p
Od: 26 wrz 2018, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zieloni podopieczni Agnieszki

Post »

Blueberry - (nie)dziękuję :wink:

barbra - czytam, czytam, błądzę we mgle z nazwami, tak różne dziwne nazwy co jak tutaj czytam czasem na forum można spotkać, a które właściwe... Muszę zainwestować w fiszki ;)

remik - witaj, rozgość się ;:304 Patrzę na tego fikusa niemal codziennie przy okazji zraszania i... mam dylemat. Jakoś do końca nie potrafię sobie tego zwizualizować jak to by wyglądało. Drastycznego cięcia jakiegoś nie będzie jak tak się przyglądam, jedną niedużą gałązkę mniej więcej w połowie wysokości wytnę i chyba jedną stronę dolnej partii gałązek przytnę też, żeby rozdzielić "górę i dół" :)
Awatar użytkownika
remik19
100p
100p
Od: 8 mar 2013, o 13:16

Post »

Z przyjemnością skorzystam z Twej gościnności :heja
Mnie się podoba fikus taki jaki jest. Zwłaszcza że masz do niego sentyment tym bardziej bałabym sie go jakoś radykalnie ciąg. Z drugiej strony delikatne wiosenne cięcie pobudzi go i zachęci do tworzenia nowych listków.
Pozdrawiam i życzę jeszcze więcej słonka ;:3
Jacqueline
200p
200p

Post »

Renato - mogę tak się zwracać? Fikus wyraźnie poczuł wiosnę, pod koniec stycznia zaczął rosnąć szalony w wielu miejscach puszczać mnóstwo liści, choć niektóre partie bardziej uśpione jeszcze. Drastycznie nie będę go jakoś ciąć jednak jak tak pomyślałam, jedną niedużą gałązkę wytnę, a jedną część zieleni (dolną partię) nieco przytnę, tak o 3 węzły bo zaczyna zrastać się z górą, a nie chce całkiem takiego zwykłego krzaczka :)

Tak więc tego, wiem, to już uzależnienie, no, ale nie mogłam przejść obojętnie obok tak zdrowo wyglądającej Crassula, zwłaszcza, że nie mam takiej odmiany ;:224 Myślałam, że będzie sobie taki krzaczorek rósł, że tak mocno rozkrzewiony nisko, natomiast przy przesadzaniu "rozmnożyło" się, no i są dwie doniczki.

Crassula Hobbit Special
Obrazek

Chwilowo aż zadomowi się wymaga podpórki, zwłaszcza jedna z roślinek.

Tymczasem u hoi dzieje się, słoneczka coraz więcej, zaczynają śmielej rosnąć :)

H. pubicalyx Splash - jeden listek zrzuciła malutki, ale ten na razie rośnie i zapowiada piękny splash :)
Obrazek

H. Pottsi Chiang Mai - budzi się :)
Obrazek

H. meredithii
Obrazek

H. pubicalyx Red Button w słoneczku :)
Obrazek

H. meredithii Ted Green
Obrazek

H. kerrii Splash - zrzuciła listek, potem długo kołkowała dalej, pare dni temu coś zaczęło się dziać, trzymajcie kciuki ;:215
Obrazek

H. sp. Gunung Gading - po nieprawidłowych liścia puściła się z węzła pod nimi i ten wygląda już względnie ok :) Puszcza się też z węzła nad tamtymi nieprawidłowymi liśćmi, oby też już "dobrze" rosła :)
Obrazek

H. carnosa Krimson Queen - młody liść jeszcze z odrobiną różowej barwy, ale już twardnieje i powoli traci różowy. Druga sadzonka w doniczce też postanowiła dać znak, że żyje ;)
Obrazek
Obrazek

Zastanawia mnie Ceropegia woodii. Rozmnażanie czytałam najlepiej, że jak ma zawiązki bulw na łodyżkach. Rosła sobie u mnie na wschodnim parapecie zawinięta na doniczce, ale postanowiłam pozwolić jej się zwieszać bo zaczynała mieć drobniejsze liście. Ale bardziej mi chodzi o to, że gdzieś wyczytałam o jej żywotności, że co jakiś czas trzeba ją odmładzać gdyż bulwy zamierają? No nie wiem o co chodzi i czy to prawda, ale gdzieś mi się to rzuciło w oczy. Kilka bulw jest w doniczce i na tych dwóch co mają dłuższe pędy zaczęło się pokazywać mnóstwo zawiązek bulw, co któryś węzeł na jednej a na innej np. kilka węzłów kolejno ma tak:
Obrazek

Czy to roślina daje znak, żeby ja rozmnożyć czy może ją przesuszam i dlatego tworzy te bulwy? No nie ukrywam, podlewam ją zazwyczaj jak liście zaczynają się wiotkie robić w obawie przed tym żeby jej nie przelać. Cała ogólnie wygląda tak:
Obrazek

Myślę, że dobre miejsca dla niej na razie wybrałam, stolik jest przy zachodnich drzwiach balkonowych, ma tam kilka godzin słońca po południu.
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

:wit Ogólnie hoje to nie moja bajka, ale wzorki na liściach mi się podobają ;:108 Ceropegia woodi wypuszcza takie zgrubieni aby się rozmnożyć. Owszem, można odciąć łodygę z taką kulką i wsadzić do ziemi. Jeśli chodzi o stare bulwy to nie zauważyłem by kiedykolwiek zamierały. Ogólnie jest to roślina prosta w uprawie pod warunkiem, że jej nie przelejemy, woli przesuszenie niż ciągłe wilgotne podłoże.
Pozdrawiam. ;:168
Awatar użytkownika
remik19
100p
100p
Od: 8 mar 2013, o 13:16

Post »

Oczywiście że możesz sie tak do mnie zwracać ;:333
Pięknie hoje ruszyły i oby tak dalej. Dziękuje za rade w sprawie wielkości zdjęć. Może jutro spróbuję coś wstawić.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ceropegię możesz podlewać troszeczkę częściej - swoją podlewam jak doniczka jest wyraźnie lżejsza, ale nie dopuszczam do tego, by liście mdlały. Rośnie jak marzenie ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Bardzo fajna kolekcja hoi ;:215 . Gdyby nie sansewierie, to pewnie one gościłyby na moich parapetach, a tak, to mam ich niewiele.
Tylko patrzeć, jak zaraz zrobi się u Ciebie gąszcż :) .
Jacqueline
200p
200p

Post »

U mnie sukulenty mają przeważnie sucho, aż zbyt sucho, słabo rosną bo zazwyczaj podlewam jak rozpaczliwie wołają wody bo się marszczą już czy wyraźnie tracą turgor liście.
Myślałam dosadzić Ceropegie może po cięciu tutaj do doniczki żeby był wiszący gąszcz, bo takie rzadkie sznurki... Prawie się nie krzewi tylko po 1 puszcza znowu po cięciu a jak już zajmuje miejsce to niech jakoś wygląda.

barbra - sadzoneczki, sadzoneczki, a nim się obejrzymy to zarastamy :;230 Jak pomyślę, że to wszystko kiedyś porośnie to yyy świata nie będzie widać, a aż tak nie chcę ehhh, ale lubię hoje kurcze tylko czemu to takie krzaczory rosną, no chyba, że będę ciachać ;) Może czasem i co więcej hoi u ciebie zagości? ;) Jakbyś przesadzała Sansevierie to pamiętaj o mnie... ;:224

Blueberry - dzięki za rady, może zacznie lepiej rosnąć, no rośnie i teraz, ale ma wyraźne okresy przestoju jak ją przesuszę.

Maciek - mi właśnie szczególnie podobają się hoje o barwnych bądź unerwionych liściach :tan

Reniu - w takim razie czekam z niecierpliwością na fotorelację u ciebie :) A hoje tak, poczuły wiosnę i do przodu, jedna tylko kołeczek taki, ale liczę, że ruszy niedługo :)
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trafione i bardzo sympatyczne zakupy ;:138 -haworthia i hobbit z mojej bajki,bardzo dekoracyjne i ładnie prezentujące się a co ważne zdrowo rosnące nie umniejszając storczykowi - ależ Twój M.ma gust ;:108
Pozdrawiam :wit
Jacqueline
200p
200p

Post »

Arkadius - dzięki za miłe słowa. Crassulki bardzo lubię od dawna, haworthie też jakieś miałam, nawet jedna sie ostała u mamy, muszę odrost jakiś skubnąć, zresztą tam pokaźna kępka i ziemie już zjadła :wink: A mój M tak, czasem wsłuchuje sie w moje zainteresowanie, ale rzadko.

Przybywam z porcją świeżutkich ujęć hoi w kąpieli słonecznej ;:3
Zachwycam się każdym młodym przyrostem teraz :D

hoja Gunung Gading - straciła barwy, ale powoli odzyskuje. No i piękne listeczki rosną już po tych wcześniejszych ;)
Obrazek
Obrazek

hoja meredithii Ted Green i jej łódeczka
Obrazek

hoja pubicalyx Red Button - kolorek powoli znika z liścia, ale na tym i na starym jednym jak i na obovacie robi się różowy splash ;:167
Obrazek

hoja Finlaysonii Thailand - ona ja ok i druga finka do towarzystwa budzą się :tan
Obrazek

hoja kerrii Splash - rośnie na razie i już jest nieco większy niż poprzedni co zrzuciła
Obrazek

hoja carnosa Krimson Queen - i jej cudne mechate młode listeczki
Obrazek

Praktycznie wszystkie rosną, macrophylle albomarginate chciałam spisać na straty, dwa razy ją wywaliłam z doniczki zaczepiając o kawałek pędu, ale zaczyna się coś u niej dziać jak i u obovaty którą przestawiłam z zza ramy okiennej na pełne słoneczko ;:3

Miłego słonecznego dnia ;:3 ;:162
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Hojki ruszyły, czyli wiosna tuż tuż. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Agnieszko...wiosna cieszy ale jeszcze bardziej te młode listeczki, wielkie ;:63 dla twoich hojek. Zachęcona że twoje tak ładnie ruszyły dziś nareszcie się zebrałam aby zrobić przegląd swoich. ;:173 . Coś już klują nowego, ale mam jeszcze dwie uparciuchy co od jesieni ani jednym listkiem mnie nie uraczyły. ;:oj. Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Piękna kolekcja roślin! Większość z nich to także moi ulubieńcy :) Gdybym tylko miała więcej miejsca...

Przeczytałam dokładnie (i obejrzałam, rzecz jasna) cały wątek, bardzo przyjemnie się Ciebie czyta, tak fajnie opowiadasz o swoich zielonych podopiecznych.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Jacqueline
200p
200p

Post »

Dziękuję serdecznie za miłe słowa i witam nowe u mnie osoby :wit :wit

Aniu - gdyby nie ten chłodny czasem wiatr... Ruszają pomalutku wszystkie co mnie niezmiernie cieszy :)
Zuzia - ahh te kołki. Ale może i one ruszą niedługo? Rośliny w każdym bądź razie świetnie obrazują większą ilość słońca :)
Ula - zarumieniłam się, dziękuję za tak miłe słowa :oops: :) Jeszcze nie wkroczyłam w etap wiszących doniczek czy różnych konstrukcji półek/regałów także u mnie jeszcze dużo się zmieści, zapewne ku niezadowoleniu mojego M, ale to powoli musze go przyzwyczaić :;230
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Zachwycam się każdym młodym przyrostem teraz :D

To jest to co lubimy najbardziej, dotyczy to wszystkich roślin. Piękne hojowe widoczki ;:215 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”