Moja Działka
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja Działka
Oj tak Edwardzie, u mnie to był sezon na owoce, bo warzyw raczej nie sieję, jedynie ogórki i pomidory, ziemię mam gliniastą bardzo, trochę ją wzbogacam, ale i tak jest ciężka 

- Bazyla
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Edwardzie wszystkiego dobrego z Nowym Rokiem, oby nadchodzący sezon działkowy był owocny w same sukcesy uprawowe.
Podziwiam tę Twoją wypielęgnowaną działeczkę, naprawdę zasługuje na uznanie
I oby do wiosny
Podziwiam tę Twoją wypielęgnowaną działeczkę, naprawdę zasługuje na uznanie

I oby do wiosny

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Edziu,jeszcze na moment odpoczywamy,ale wiosna coraz bliżej i ruszymy do naszych ogrodów ,dzisiaj u mnie było ciepło ,ale zima ma powrócić ,niech się teraz wyżyje ,żeby potem fajnie sie pracowało ,pozdrawiam 

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Edwardzie przyszłam dopytać co lepsze do wyłożenia skrzyń: agrowłóknina czy tkanina. Chodzi mi o to, co bardziej chroni drewniane skrzynie przed wilgocią.
Agrowłóknina to, tak jakby flizelina a z kolei tkanina to splot sztucznych włókien i wszystko to przepuszcza wodę.
Mam zagwozdkę więc przyszłam do Ciebie po poradę bo masz to już wypraktykowane.
Skrzynie zrobiłabym ze starych drzwi z domku gospodarczego a ziemia będzie z kompostownika.
Chciałabym to jak najprędzej zakupić żeby zdążyć ze skrzyniami przed wiosną.
Dzięki
Agrowłóknina to, tak jakby flizelina a z kolei tkanina to splot sztucznych włókien i wszystko to przepuszcza wodę.
Mam zagwozdkę więc przyszłam do Ciebie po poradę bo masz to już wypraktykowane.
Skrzynie zrobiłabym ze starych drzwi z domku gospodarczego a ziemia będzie z kompostownika.

Chciałabym to jak najprędzej zakupić żeby zdążyć ze skrzyniami przed wiosną.

Dzięki

- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
koziorozec Witam i pozdrawiam
Elizabetka Przed wilgocią będzie chronił impregnat. Moim zdaniem tkanina, czy agrowłóknina to znikoma różnica. Czymkolwiek nie wyłożysz musi przepuszczać wodę żeby nie robiło się bajoro. Na ziemi z kompostownika będziesz miała plony że hej. Przykryj tylko warstwą zwykłej gleby żeby drobne chwasty nie mogły za szybko sięgnąć kompostu.
Dzisiejsza wizyta na działce, róże zaczynają startować niestety
, zwłaszcza Open Arms

Wychodzą krokusy i inne cebulowce. Chyba nie wiedzą że jeszcze zima.

Machonie mają się dobrze i już mają pąki, na szczęście raczej nie zamierzają pękać.

Zakupiliśmy dwie nowe budki lęgowe ponieważ tamte już powoli się rozchodziły. Typ A z zabezpieczeniem przed dzięciołami i ssakami.

Taki widok z altany, działka we względnym uśpieniu.

Elizabetka Przed wilgocią będzie chronił impregnat. Moim zdaniem tkanina, czy agrowłóknina to znikoma różnica. Czymkolwiek nie wyłożysz musi przepuszczać wodę żeby nie robiło się bajoro. Na ziemi z kompostownika będziesz miała plony że hej. Przykryj tylko warstwą zwykłej gleby żeby drobne chwasty nie mogły za szybko sięgnąć kompostu.
Dzisiejsza wizyta na działce, róże zaczynają startować niestety

Wychodzą krokusy i inne cebulowce. Chyba nie wiedzą że jeszcze zima.

Machonie mają się dobrze i już mają pąki, na szczęście raczej nie zamierzają pękać.

Zakupiliśmy dwie nowe budki lęgowe ponieważ tamte już powoli się rozchodziły. Typ A z zabezpieczeniem przed dzięciołami i ssakami.

Taki widok z altany, działka we względnym uśpieniu.

- iwona0042
Wiesz Edwardzie, ja to się zastanawiam, czy w naszym rejonie to rośliny choć na chwilę poszły spać, bo patrzę na niektóre krzewy czy róże, to one ciągle żywe, nie uśpione 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ależ macie fajnie
Lada moment rozpoczniecie prace wiosenne
U mnie głęboki śnieg leży,będę zatem dłuuugo czekać jeszcze na oznaki wiosny

Lada moment rozpoczniecie prace wiosenne

- ed04
Też o tym pomyślałem.iwona0042 pisze:Wiesz Edwardzie, ja to się zastanawiam, czy w naszym rejonie to rośliny choć na chwilę poszły spać, bo patrzę na niektóre krzewy czy róże, to one ciągle żywe, nie uśpione

A mnie to nie cieszy, w każdej chwili może przyjść fala mrozu i wszystko trafi szlag.KaRo pisze:Ależ macie fajnie![]()
Lada moment rozpoczniecie prace wiosenne![]()
- Bazyla
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
Edwardzie optymistyczny widok zadbanej działeczki, już oczami duszy widzę te warzywka i kwiatuszki (koniecznie w tej kolejności
).
I ja podzielam Twoje zdanie na temat zbyt szybkiego startowania roślin. I chociaż serce się raduje, to rozum mówi - nie, jeszcze nie teraz. Nie jest to korzystne, a obarczone zwiększonym ryzykiem uszkodzenia mrozowego. I chociaż jestem z innego rejonu to moja działka jest w takim miejscu i tak usytuowana, że słońce ją mocno nagrzewa. A boję się trochę, bo tak naprawdę u nas też nie było dużych mrozów, kilka razy po ok. - 10 st, a tak poza tym to w okolicach zera - raz mniej, raz więcej, więc te moje roślinki przy takich temperaturach i przy słonecznej pogodzie także głupieją.
Ale cóż, pozostaje nam cierpliwie czekać i obserwować wnikliwie prognozy.
Pozdrawiam

I ja podzielam Twoje zdanie na temat zbyt szybkiego startowania roślin. I chociaż serce się raduje, to rozum mówi - nie, jeszcze nie teraz. Nie jest to korzystne, a obarczone zwiększonym ryzykiem uszkodzenia mrozowego. I chociaż jestem z innego rejonu to moja działka jest w takim miejscu i tak usytuowana, że słońce ją mocno nagrzewa. A boję się trochę, bo tak naprawdę u nas też nie było dużych mrozów, kilka razy po ok. - 10 st, a tak poza tym to w okolicach zera - raz mniej, raz więcej, więc te moje roślinki przy takich temperaturach i przy słonecznej pogodzie także głupieją.
Pozdrawiam

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Co ja widzę ? Już rośliny startują.Moja działka położona jest w dole lasu, więc później rośliny startują.
Oby tylko mróz nie przyszedł
Pozdrawiam
Oby tylko mróz nie przyszedł

Pozdrawiam

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Bardzo ładna ta Twoja działeczka czekająca na wiosnę.
A szklarenka jak się sprawuje?

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Nie oglądałam dokładnie wszystkich róż, ale na jednej też zauważyłam świeże listki
Teraz tylko trzeba trzymac kciuki, żeby zimy już nie było
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Ale Ci zazdroszczę u Ciebie pogoda robi się wiosenna wszyscy o pracach wiosennych mówią, a u mnie śnieg jeszcze nie dawno sypał widzę że mimo wszystko trzeba zabrać się za robotę i nie odstawać z tyłu Pozdrawiam 

Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
- iwona0042
I nie bądź pesymista, u nas w Szczecinie to raczej silnych mrozów nie będzie, nic nie trafi szlag, a jeśli nawet to miejsce na inne się zrobi 

- ed04
Witam, moją od południa osłania wzgórze które zimowe słońce prawie w całości zasłania i mimo to rośliny startują. Na szczęście latem kiedy słonce jest wysoko wzgórze już nie przeszkadza.Bazyla pisze:Edwardzie optymistyczny widok zadbanej działeczki, już oczami duszy widzę te warzywka i kwiatuszki (koniecznie w tej kolejności).
Pozdrawiam
Cieszę się że się podoba. Szklarnia, a raczej foliak bardzo sobie chwalę 3/6m z solidnym metalowym szkieletem. Moim zdaniem jest bardzo dobryAnnes 77 pisze:Co ja widzę ? Już rośliny startują.Moja działka położona jest w dole lasu, więc później rośliny startują.
Oby tylko mróz nie przyszedłRównież pozdrawiam i dziękuje za wizytę.
PozdrawiamBeaby pisze:Bardzo ładna ta Twoja działeczka czekająca na wiosnę..
Dokładnie, także trzymam kciuki.Margo2 pisze:Nie oglądałam dokładnie wszystkich róż, ale na jednej też zauważyłam świeże listki

Dzisiaj korzystając z pięknej słonecznej pogody 15 stopni

Przyciąłem drzewka, syn w tym czasie powykopywał topinambur (mamy zamiar się go pozbyć

Wycięliśmy też zeszłoroczne pędy malin i przycięliśmy róże. Dzień spożytkowany.

W tunelu posiałem rzodkiewkę i posadziłem dymkę, jak już ta wiosna przyszła to niech coś z tego będzie. Zobaczymy.

Przez cały czas pogoda przepiękna, zero wiatru, słoneczko i ciepło. Żurawie też poczuły zmiany i ciągnęły klucz za kluczem.