Moja Działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja Działka

Post »

Oj tak Edwardzie, u mnie to był sezon na owoce, bo warzyw raczej nie sieję, jedynie ogórki i pomidory, ziemię mam gliniastą bardzo, trochę ją wzbogacam, ale i tak jest ciężka ;:108
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Edwardzie wszystkiego dobrego z Nowym Rokiem, oby nadchodzący sezon działkowy był owocny w same sukcesy uprawowe.
Podziwiam tę Twoją wypielęgnowaną działeczkę, naprawdę zasługuje na uznanie ;:138
I oby do wiosny :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Edziu,jeszcze na moment odpoczywamy,ale wiosna coraz bliżej i ruszymy do naszych ogrodów ,dzisiaj u mnie było ciepło ,ale zima ma powrócić ,niech się teraz wyżyje ,żeby potem fajnie sie pracowało ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Edwardzie przyszłam dopytać co lepsze do wyłożenia skrzyń: agrowłóknina czy tkanina. Chodzi mi o to, co bardziej chroni drewniane skrzynie przed wilgocią.
Agrowłóknina to, tak jakby flizelina a z kolei tkanina to splot sztucznych włókien i wszystko to przepuszcza wodę.
Mam zagwozdkę więc przyszłam do Ciebie po poradę bo masz to już wypraktykowane.
Skrzynie zrobiłabym ze starych drzwi z domku gospodarczego a ziemia będzie z kompostownika. :D
Chciałabym to jak najprędzej zakupić żeby zdążyć ze skrzyniami przed wiosną. :heja
Dzięki ;:180
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

koziorozec Witam i pozdrawiam

Elizabetka Przed wilgocią będzie chronił impregnat. Moim zdaniem tkanina, czy agrowłóknina to znikoma różnica. Czymkolwiek nie wyłożysz musi przepuszczać wodę żeby nie robiło się bajoro. Na ziemi z kompostownika będziesz miała plony że hej. Przykryj tylko warstwą zwykłej gleby żeby drobne chwasty nie mogły za szybko sięgnąć kompostu.

Dzisiejsza wizyta na działce, róże zaczynają startować niestety ;:223 , zwłaszcza Open Arms

Obrazek

Obrazek
Wychodzą krokusy i inne cebulowce. Chyba nie wiedzą że jeszcze zima.

Obrazek

Obrazek
Machonie mają się dobrze i już mają pąki, na szczęście raczej nie zamierzają pękać.

Obrazek

Zakupiliśmy dwie nowe budki lęgowe ponieważ tamte już powoli się rozchodziły. Typ A z zabezpieczeniem przed dzięciołami i ssakami.

Obrazek
Taki widok z altany, działka we względnym uśpieniu.

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Edwardzie, ja to się zastanawiam, czy w naszym rejonie to rośliny choć na chwilę poszły spać, bo patrzę na niektóre krzewy czy róże, to one ciągle żywe, nie uśpione ;:108
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ależ macie fajnie :D
Lada moment rozpoczniecie prace wiosenne :wink:
U mnie głęboki śnieg leży,będę zatem dłuuugo czekać jeszcze na oznaki wiosny
Awatar użytkownika
ed04

Post »

iwona0042 pisze:Wiesz Edwardzie, ja to się zastanawiam, czy w naszym rejonie to rośliny choć na chwilę poszły spać, bo patrzę na niektóre krzewy czy róże, to one ciągle żywe, nie uśpione ;:108
Też o tym pomyślałem. :)
KaRo pisze:Ależ macie fajnie :D
Lada moment rozpoczniecie prace wiosenne :wink:
U mnie głęboki śnieg leży,będę zatem dłuuugo czekać jeszcze na oznaki wiosny
A mnie to nie cieszy, w każdej chwili może przyjść fala mrozu i wszystko trafi szlag.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Edwardzie optymistyczny widok zadbanej działeczki, już oczami duszy widzę te warzywka i kwiatuszki (koniecznie w tej kolejności :wink: ).
I ja podzielam Twoje zdanie na temat zbyt szybkiego startowania roślin. I chociaż serce się raduje, to rozum mówi - nie, jeszcze nie teraz. Nie jest to korzystne, a obarczone zwiększonym ryzykiem uszkodzenia mrozowego. I chociaż jestem z innego rejonu to moja działka jest w takim miejscu i tak usytuowana, że słońce ją mocno nagrzewa. A boję się trochę, bo tak naprawdę u nas też nie było dużych mrozów, kilka razy po ok. - 10 st, a tak poza tym to w okolicach zera - raz mniej, raz więcej, więc te moje roślinki przy takich temperaturach i przy słonecznej pogodzie także głupieją.
Ale cóż, pozostaje nam cierpliwie czekać i obserwować wnikliwie prognozy.

Pozdrawiam :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Co ja widzę ? Już rośliny startują.Moja działka położona jest w dole lasu, więc później rośliny startują.
Oby tylko mróz nie przyszedł ;:224

Pozdrawiam ;:333
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Bardzo ładna ta Twoja działeczka czekająca na wiosnę. ;:215
A szklarenka jak się sprawuje?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nie oglądałam dokładnie wszystkich róż, ale na jednej też zauważyłam świeże listki
Teraz tylko trzeba trzymac kciuki, żeby zimy już nie było
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Ale Ci zazdroszczę u Ciebie pogoda robi się wiosenna wszyscy o pracach wiosennych mówią, a u mnie śnieg jeszcze nie dawno sypał widzę że mimo wszystko trzeba zabrać się za robotę i nie odstawać z tyłu Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I nie bądź pesymista, u nas w Szczecinie to raczej silnych mrozów nie będzie, nic nie trafi szlag, a jeśli nawet to miejsce na inne się zrobi ;:306
Awatar użytkownika
ed04

Post »

Bazyla pisze:Edwardzie optymistyczny widok zadbanej działeczki, już oczami duszy widzę te warzywka i kwiatuszki (koniecznie w tej kolejności :wink: ).
I ja podzielam Twoje zdanie na temat zbyt szybkiego startowania roślin. I chociaż serce się raduje, to rozum mówi - nie, jeszcze nie teraz. Nie jest to korzystne, a obarczone zwiększonym ryzykiem uszkodzenia mrozowego. I chociaż jestem z innego rejonu to moja działka jest w takim miejscu i tak usytuowana, że słońce ją mocno nagrzewa. A boję się trochę, bo tak naprawdę u nas też nie było dużych mrozów, kilka razy po ok. - 10 st, a tak poza tym to w okolicach zera - raz mniej, raz więcej, więc te moje roślinki przy takich temperaturach i przy słonecznej pogodzie także głupieją.
Ale cóż, pozostaje nam cierpliwie czekać i obserwować wnikliwie prognozy.

Pozdrawiam :wit
Witam, moją od południa osłania wzgórze które zimowe słońce prawie w całości zasłania i mimo to rośliny startują. Na szczęście latem kiedy słonce jest wysoko wzgórze już nie przeszkadza.
Annes 77 pisze:Co ja widzę ? Już rośliny startują.Moja działka położona jest w dole lasu, więc później rośliny startują.
Oby tylko mróz nie przyszedł ;:224 Również pozdrawiam i dziękuje za wizytę.
Beaby pisze:Bardzo ładna ta Twoja działeczka czekająca na wiosnę. ;:215 .
A szklarenka jak się sprawuje?
Pozdrawiam ;:333
Cieszę się że się podoba. Szklarnia, a raczej foliak bardzo sobie chwalę 3/6m z solidnym metalowym szkieletem. Moim zdaniem jest bardzo dobry
Margo2 pisze:Nie oglądałam dokładnie wszystkich róż, ale na jednej też zauważyłam świeże listki
Teraz tylko trzeba trzymac kciuki, żeby zimy już nie było
Dokładnie, także trzymam kciuki. :D

Dzisiaj korzystając z pięknej słonecznej pogody 15 stopni :?: (sam nie wiem czy się cieszyć) razem z synem zrobiliśmy trochę porządku w ogrodzie. Rano przymrozek i słonecznie.

Obrazek
Przyciąłem drzewka, syn w tym czasie powykopywał topinambur (mamy zamiar się go pozbyć :twisted: ) Uzbierało się tego wiaderko, jutro na rybki więc wysypiemy dzikom niech maja wyżerkę. :D
Wycięliśmy też zeszłoroczne pędy malin i przycięliśmy róże. Dzień spożytkowany.

Obrazek
W tunelu posiałem rzodkiewkę i posadziłem dymkę, jak już ta wiosna przyszła to niech coś z tego będzie. Zobaczymy.

Obrazek
Przez cały czas pogoda przepiękna, zero wiatru, słoneczko i ciepło. Żurawie też poczuły zmiany i ciągnęły klucz za kluczem.
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”