Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p
Od: 5 gru 2018, o 11:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

No Marto to polecasz hydro? Za tydzień mam zamiar kupić keramzyt no i przesadzić taką wielkokwiatową hybrydę z ładnym i bujnym systemem korzeniowym. WIEM, WIEM Norbercie, mówisz, że nie mam się mieszać w hydro, ale to silniejsze ode mnie... :;230 :;230
Moje storczyki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mirko ja też jak zobaczyłam w necie zdjęcia plectrelminthus caudatus to od razu stwierdziłam, że muszę je mieć. Kupiłam w SO. Docelowo on jest duży, więc za młodu jest teraz w orchidarium a jak urośnie to dostanie nakaz eksmisji. Zadziwiające ma korzenie, bo jak dla mnie to one sa za grube w stosunku to rośliny. No takie tłuste baty wychodzą z trzonu rośliny, że aż wizualnie mnie to zaskakuje ;:215

Karolu cóż mogę powiedzieć o hydro... No polecam, bo już po tym etapie adaptacji i kiedy roślina się przyjmie w nowych warunkach, to w mojej ocenie ma lepszy system korzeniowy, przez co mocniejsza jest cała roślina o dodatkowo bardziej obficie kwitnie. A i z tym moczeniem nie ma problemu, tylko raz na 2-3 tyg doleje wodę i po temacie. W lecie jest super bo wilgotność jest większa w koło rośliny, ale za to zimą trzeba uważać w słabo ogrzewanych pomieszczeniach, ale to też jest do zrobienia...
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marta ja gdzieś czytałam że on nie jest skory do kwitnienia , poszukam i Ci wyślę ktoś pisał że jak wyjął z podłoża i uprawiał jak vande i wtedy zawitał , zastanawiam się cały czas nad tym czy tak nie zrobić, w końcu miałabym jedną ,,vandę" ;:306
Czyli są rodzeństwem :)
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehe no to w takim razie mamy rodzeństwo ;:4 o tej niechęci do kwitnienia nie słyszałam i nie jest to pocieszające. ;:223 Ja planuje trzymać go w tym koszyczku a z czasem te korzenie wyjdą dołem i będą wisieć jak u Vandy. Dopóki będzie w orchidarium to nie będzie mi to przeszkadzać, bo codziennie ją podleje, ale jak już wyciągne kiedyś to będzie lipa, ale już korzenie pewnie będą "majtać" we wszystkie strony świata, więc pewnie zrobi mi się z tego Vanda w tym koszyczku służącym tylko jako zawieszka do rośliny... Ale dzięki za sugestie, żeby jej w przyszłości nie upychać do doniczki ;:333
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wysyłam Pw
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30

Post »

Zdjęcia z orchidarium- jak zawsze ekstra klasa ;:180
Widzę, że i u Ciebie zapędzona Amesiella- skoro jej tak dobrze w ciepłym orchidarium, to ciekawe czy okaże się być monticolą czy philippinensis. No ale to się dowiemy za jakieś 6-8 miesięcy ;:306

A moje eksperymenty z hydro się nie powiodły. Wsadziłam botanicznego phal i to OSF co stało w miejscu. Robiłam wszystko wg Twojej instrukcji i korzenie co prawda nie zgniły, ale phal zaczął zamykać wszystkie aktywne stożki wzrostu, głównie te które w ogóle nie dotykały wody, i ogólnie było mu coraz gorzej. Po powrocie do kory szybko odżył, mimo że ta kora zawsze mocno mokra jest (dlatego zresztą go wybrałam, wyraźnie lubi nadmiar wody). Z kolei OSF jak stało, tak stoi. Korzenie ok, zielone i ich dużo, ale żadnego wzrostu jak nie było, tak nie ma. Obydwie rośliny były doświetlane 12h dziennie, miały cieplutko, więc na pewno to nie kwestia zimy. Może latem jeszcze raz spróbuję.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marto, czy masz jakieś storczyki w hydro, które przechodzą okres spoczynku teraz zimą bez wody,
z ewentualnym sporadycznym przelaniem raz na jakiś czas ?
Tak sobie podpytuję Was m.in. Mireczkę, Ciebie - jak to robicie ? Może jeszcze ktoś doświadczony coś dopowie ?
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Luisa też jestem ciekawa co to za Amesiella mi tą wykwitnie. Bo Mirka ma z tego samego źródła i nie jest to monticola, więc pożyjemy zobaczymy. Już tworzy się maleńki pączek i wygląda na tym etapie jak u Mirki więc może być babol ;:108

Odnośnie hydro. Poczekaj z OSF do wiosny i wtedy ruszy. Co do Phalaenopsis to różnie z tym była. Mi się 95% udało z sukcesem przenieść. Ale miałam też takie, że nie radziły sobie i 2 szt musiałam wrócić do kory lub mchu.
Ale znów przykład sukcesu. Phalaenopsis Mini Mark . Po pierwszym kwitnieniu u mnie zaczął marnieć. Korzenie w korze nie rosły, kolejne liście co raz mniejsze. Normalnie jakby z niego życie uchodziło. Wrzuciłam do hydro i teraz wygląda tak.

Obrazek

Obrazek

Joanno Art mam parę takich storczyków. Stoją i w temperaturze 10 w nocy 16 w dzień. po prostu wylałam wodę z hydro i raz na 4 tyg przelewam i raz w tyg zraszam. Wyglądają tak

Obrazek

Obrazek

Czy dobrze robię - nie wiem ;:306 działam na czuja. Tu nasze guru w hydroponice czyliMirka powinna się wypowiedzieć.

Na marginesie. Mam takie "zimujące" Dendrobium w hydro i ostatnio liście mu robią się żółte. Drapie się po głowie o co chodzi :?:

Obrazek

Obrazek

A teraz zagadka. Mam tu dwa Phalaenopsis jeden to Patrycja Lillian drugi to od Asia7084 equestris Graz . Czy widzicie jakąś różnice, bo ja nie ;:306 zakwitły jednocześnie ;:215
Na zdjęci kwiaty dwóch różnych z opisy roślin.

Obrazek

Obrazek

Chyba obydwa to Phalaenopsis Patricia Lillian ;:306

I na osłodę

Oncidium Twinkle Jasmine.

Obrazek

Obrazek

Oncidium pupukea "Sunset Alba"

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gandalfwhite
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2018, o 08:43

Post »

Marta.
Jak uważasz że masz za dużo Patricia Lillian to ja chętnie odkupie.
:tan ;:180 ;:306 ;:306 ;:306 ;:306

Zwolni Ci się miejsce na coś nowego czego nie masz ;:306
Grzegorz
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

Marta gdzie Ty kupujesz taki ładny keramzyt? W Ikea?
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Martusiu, pięknie zakwitły ci oncidia. ;:138

Też wydaje mię się, że są takie same.
Pozdrawiam - Justyna
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30

Post »

zabkamarta pisze:
Odnośnie hydro. Poczekaj z OSF do wiosny i wtedy ruszy.
OSF zostawiłam, tylko skąd on będzie wiedział, że jest wiosna? Ma tylko sztuczne oświetlenie (12h), temperatury 26C/19C.
zabkamarta pisze: Ale znów przykład sukcesu. Phalaenopsis Mini Mark . Po pierwszym kwitnieniu u mnie zaczął marnieć. Korzenie w korze nie rosły, kolejne liście co raz mniejsze. Normalnie jakby z niego życie uchodziło. Wrzuciłam do hydro i teraz wygląda tak.
Super! Może rzeczywiście trafiłam na pechowego phal, który nie lubi hydro.

A tak poza tym, pamiętam, że masz w orchidarium Phal. celebensis- masz go w doniczce czy na podkładce? Bo ja mam w doniczce ale jakoś nieszczęśliwy jest i tak się zastanawiam jak mu życie polepszyć...
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gandalfwhite akurat ja bardzo lubię equestris, do których należy Patricia Lillian i jakoś nie odczuwam, że mam ich za dużo. ;:306 Może kiedyś ;:215 , to będę pamiętać o Tobie. ;:333

Luisa powiem Ci, że jest to zadziwiające, ale rośliny znają pory roku mimo doświetlanie. Przykład orchidarium - ja mam małe doświadczenie, ale też te parę kwitnień było u mnie w punk, zgodnie z kalendarzem i porą roku. Jak czytałam na temat orchidariów, jak robiłam swoje, to czytałam wiele opinii, że hodowcy zastanawiają się, jak jest to możliwe, że mimo wyłącznie sztucznego światła, rośliny trafiają w odpowiednie pory roku.Widac nie wszystko jest tak oczywiste jak nam się wydaje.

Phalaenopsis celebensis u mnie rośnie na podkładce. Z początku zanim się przyjęła to trochę się męczyła, później jak wypuściła korzenie to każdy czubek młodego korzenia został zjedzony przez ślimaka. ;:134 Brr i już myślałam, że będzie lipa a ona po tej akcji odżyła i wypuściła sporo korzeni i nowego liścia. Obecnie oceniam jej stan na bardzo dobry. Podkładka prawie codzienne zraszania, ma sporo światła, bo wisi w połowie orchidarium, wysoka wilgotność i ciepło.
Luisa wniosek - weź w końcu zrób to orchidarium. ;:306 Bez kitu już prawie rok je mam i nadal nic np z tym podłożem mi się nie dzieje, nic nie muszę czyścić. Musisz to przemyśleć ;:215
Obrazek

Obrazek
x-r-7
Konto usunięte na prośbę.
Od: 19 wrz 2016, o 18:38

Post »

Marta, niesamowite widoki w Twoim orchidarium! Phal. tak do góry "nogami"? Dobrze widzę?
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu dobrze widzisz ;:306 na podkładce Phalaenopsis celebensis ma tendencję do tego, że korzenie rosną w górę i 90% korzeni właśnie wybrało taki kierunek. A sam storczyk lekko się sam podnosi do góry, ale ma tendencję do zwisania. Jak przeglądałem w foto celebensis na podkładkach, to właśnie większość jak to Andrzej powiedział - zielonym do dołu ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”