Storczykowe fiksacje Marty
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowe fiksacje Marty
Wiosną zapowiada się niezły drenaż portfela 

- zabkamarta
Wczoraj wzięłam się za sprzątanie orchidarium, bo już przednia szyba straciła na swojej przejrzystości
przycięłam wszechobecną zieleń i przyjrzałem się storczyką.
I co dziwne dziś rano przychodzę i oczą nie wierzę, że musiałam umyć przednią szybę żeby zauważyć 3 cm pęd u Amesiella monticola
ogromnie się cieszę, bo to pierwsze jej kwitnienie i bardzo podobają mi się jej kwiaty.

Parę foto z orchidarium.

Phal parishii ładnie go mech obrasta.

Ascocentrum miniatum od blisko roku nie wypuściła żadnego korzenia, ale za to idzie drugi liść. Jakoś sobie rośnie.

Bulbophyllum blumei ostatnio wypuściła 3 nowe przyrosty, ale liczyłam na kwiaty.

Hybryda Phalaenopsis

Bulbophyllum falcatum też idzie w nowe przyrosty, każde następne bardziej "upasione" ale kwitnąć też nie chce....
W tle Ascofinetia Peaches korzenie jak baty, liści przybywa, więc może zbierze się do kwitnienia.

Malutkie Phalaenopsis deliciosa 3 szt dzielnie rosną.

Phalaenopsis celebensis szaleje ostatnio z korzeniami. Mam nadzieję że będzie też ładnie iść w jej piękne liście.

Chytroglossa aurata ostatnio mocno poszła w korzenie.

Vanda flabellata w rogu pięknie rośnie jak na drożdżach Plectrelminthus caudatus

Znów Ascofinetia Peaches i obok Masdevallia strobelii

I co dziwne dziś rano przychodzę i oczą nie wierzę, że musiałam umyć przednią szybę żeby zauważyć 3 cm pęd u Amesiella monticola

Parę foto z orchidarium.

Phal parishii ładnie go mech obrasta.

Ascocentrum miniatum od blisko roku nie wypuściła żadnego korzenia, ale za to idzie drugi liść. Jakoś sobie rośnie.

Bulbophyllum blumei ostatnio wypuściła 3 nowe przyrosty, ale liczyłam na kwiaty.

Hybryda Phalaenopsis

Bulbophyllum falcatum też idzie w nowe przyrosty, każde następne bardziej "upasione" ale kwitnąć też nie chce....
W tle Ascofinetia Peaches korzenie jak baty, liści przybywa, więc może zbierze się do kwitnienia.

Malutkie Phalaenopsis deliciosa 3 szt dzielnie rosną.

Phalaenopsis celebensis szaleje ostatnio z korzeniami. Mam nadzieję że będzie też ładnie iść w jej piękne liście.

Chytroglossa aurata ostatnio mocno poszła w korzenie.

Vanda flabellata w rogu pięknie rośnie jak na drożdżach Plectrelminthus caudatus

Znów Ascofinetia Peaches i obok Masdevallia strobelii

Marto, fajnie że pokazałaś postępy w orchidarium
Jak ja Cię rozumiem z tym "poganianiem" niektórych storczyków żeby raczyły pomyśleć wreszcie o kwiatach
Super, że zobaczę u Ciebie kwiaty Amesielli m., bo też o niej marzyłam. Jest cudowna !
Nie wiem co Ty tam miałaś do przycinania w zieleni, bo nie wygląda, żeby coś specjalnie zarastało ??
Chytroglossa aurata ma śliczne korzenie, ale czy z liśćmi nie dzieje się nic złego ?
Moja Phal. Celebensis ostatnio rośnie niemrawo. Wyraźnie brak jej słońca. Zasuszyła zaczątek pędu

Jak ja Cię rozumiem z tym "poganianiem" niektórych storczyków żeby raczyły pomyśleć wreszcie o kwiatach

Super, że zobaczę u Ciebie kwiaty Amesielli m., bo też o niej marzyłam. Jest cudowna !
Nie wiem co Ty tam miałaś do przycinania w zieleni, bo nie wygląda, żeby coś specjalnie zarastało ??
Chytroglossa aurata ma śliczne korzenie, ale czy z liśćmi nie dzieje się nic złego ?
Moja Phal. Celebensis ostatnio rośnie niemrawo. Wyraźnie brak jej słońca. Zasuszyła zaczątek pędu

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie miałem się też zapytać o Chytroglossa, co z liśćmi - choroba jakaś, bo na zdjęciach w necie nie znalazłem takich przebarwień?
Całość fajnie się zapełnia, oby tak dalej.
Jeśli chodzi o duży rozrost korzeni, to podejrzewam wpływ dużej wilgotności powietrza.
Całość fajnie się zapełnia, oby tak dalej.

Jeśli chodzi o duży rozrost korzeni, to podejrzewam wpływ dużej wilgotności powietrza.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
Joanno Art oj było co ciąć
wszystko się rozrasta tzn paprotki i inne tym podobne.
Moja Phalaenopsis celebensis też jest niemrawa, ale buduje teraz masę korzeniową... Do kwitnienia jej jeszcze daleko, szkoda, że Twoją pęd zasuszyła, ale niestety słońce ostatnio nie rozpieszcza
Joanno Art i Norbercie to przebarwienie na Chytroglossa aurata i mam te też na innym Phalaenopsis to jest... glon
on jest jak się przyjrzycie również na podkładce Chytroglossa aurata. Wygląda jak taki fluorescencyjny
też z początku się zastanawiałam co to jest 

Moja Phalaenopsis celebensis też jest niemrawa, ale buduje teraz masę korzeniową... Do kwitnienia jej jeszcze daleko, szkoda, że Twoją pęd zasuszyła, ale niestety słońce ostatnio nie rozpieszcza

Joanno Art i Norbercie to przebarwienie na Chytroglossa aurata i mam te też na innym Phalaenopsis to jest... glon

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Czy ten glon jest niekorzystny dla rośliny? W końcu zasłania chlorofil potrzebny roślinie do fotosyntezy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
No brawo Marta, zdążyłaś z myciem szyb jeszcze w starym roku i roślinki będą miały szansę spojrzeć na ten Nowy Rok nowym, ostrym spojrzeniem...
No i nie wiem, czy Cię nie uczyli w szkole, że roślinki sadzi się zielonym do góry a korzonkami w dół??? Jakbym nie patrzył jest odwrotnie
Domyślam się, że kupujesz takie specjalnie tresowane - bo już same nazwy to czarna magia dla mnie, a jak jeszcze zakwitną, to uwierzę, że takie istnieją...
No dobra, laik jestem w tej materii więc wypada życzyć Ci 'zdrowotności' tego całego przychówku, ufając, że ten Nowy Rok przyniesie tylko najwspanialsze chwile...

A propos tych najwspanialszych chwil, znacie może ten niesamowity moment, kiedy budzicie się rano pełni euforii i energii do życia...
no właśnie... ja też nie ...

Domyślam się, że kupujesz takie specjalnie tresowane - bo już same nazwy to czarna magia dla mnie, a jak jeszcze zakwitną, to uwierzę, że takie istnieją...

No dobra, laik jestem w tej materii więc wypada życzyć Ci 'zdrowotności' tego całego przychówku, ufając, że ten Nowy Rok przyniesie tylko najwspanialsze chwile...

A propos tych najwspanialszych chwil, znacie może ten niesamowity moment, kiedy budzicie się rano pełni euforii i energii do życia...
no właśnie... ja też nie ...

Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
- zabkamarta
Norbercie czy ten glon jest niekorzystny dla roślin?
nie mam pojęcia
roślina ma go już bardzo długo i niestety jest go coraz więcej. Zastanawiam się jak go zlikwidować, bo nie sądzę, że on jest bez konsekwencji. Mam wrażenie jakby przyduszał roślinę. Pewnie zrobię jakąś "miksturke" i zacznę przecierać te liście.
Andrzeju bardzo Ci dziękuję za życzenia i też czekam na ten moment kiedy się obudzę pełna euforii. Na bank to nie będzie dziś rano, bo przede mną jeszcze tylko 6h snu
i do pracy w sylwestra 
A jeśli chodzi o te korzonki w górze
to uwierz mi, że one tak same z siebie rosną
ja nic im nie sugerowałam
może to taka forma ucieczki - nogi za pas i hop za akwarium 

Andrzeju bardzo Ci dziękuję za życzenia i też czekam na ten moment kiedy się obudzę pełna euforii. Na bank to nie będzie dziś rano, bo przede mną jeszcze tylko 6h snu

A jeśli chodzi o te korzonki w górze

Marto, niesamowite to Twoje orchidarium! Ile rzadko spotykanych roślin! Czekam na kwiaty Amesiella 

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Orchidarium konkursowe
Pozdrawiam i miłej zabawy sylwestrowej życzę

Pozdrawiam i miłej zabawy sylwestrowej życzę

- Monnia445
- 200p
- Od: 8 gru 2017, o 22:29
Ochh, ile przyjemność dla moich oczu
Uwielbiam taki naturalny klimat, jak w orchidarium. Gdzie wszystko rośnie sobie w swoim tępie i nie jest idealne..
Szczególnie ten mech, który tak to zdobi
Marto i Ja Życzę Ci wszystkiego najcudowniejszego
w Nowym Roku 2019!

Uwielbiam taki naturalny klimat, jak w orchidarium. Gdzie wszystko rośnie sobie w swoim tępie i nie jest idealne..
Szczególnie ten mech, który tak to zdobi

Marto i Ja Życzę Ci wszystkiego najcudowniejszego

- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
Marto piękne to orchidarium ! Mam nadzieję, że masz z niego ogromną frajdę tak jak my z jego oglądania ! Szczęśliwego nowego roku i dużo pomyślności Marto !
- zabkamarta
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Marto szczęśliwego Nowego Roku.
Piękne kwitnienia końca roku pokazałaś
Piękne kwitnienia końca roku pokazałaś

Pozdrawiam - Justyna
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
Marto Szczęśliwego Nowego Roku i dużo nowych zakupów storczykowych 
cudowne jest Twoje orchidarium tyle pięknych roślin tam masz, rozrastają się w szybkim tempie no ale warunki maja idealne więc tylko czekać na kwitnienia.
Widzę ,że podobają nam się te same rośliny np mam też plectrelminthus caudatus, zakochałam się w nim jak tylko go zobaczyłam gdzieś w necie i postanowiłam kupić, Twój ma super warunki więc przypuszczam ,że zakwitnie dużo wcześniej wielkościowo chyba takie same bo i źródło zakupu chyba to samo.
Ten glon ekspansywny chyba powinnaś się go pozbyć

cudowne jest Twoje orchidarium tyle pięknych roślin tam masz, rozrastają się w szybkim tempie no ale warunki maja idealne więc tylko czekać na kwitnienia.
Widzę ,że podobają nam się te same rośliny np mam też plectrelminthus caudatus, zakochałam się w nim jak tylko go zobaczyłam gdzieś w necie i postanowiłam kupić, Twój ma super warunki więc przypuszczam ,że zakwitnie dużo wcześniej wielkościowo chyba takie same bo i źródło zakupu chyba to samo.
Ten glon ekspansywny chyba powinnaś się go pozbyć
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki