Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

Wiosną zapowiada się niezły drenaż portfela ;:oj
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj wzięłam się za sprzątanie orchidarium, bo już przednia szyba straciła na swojej przejrzystości ;:223 przycięłam wszechobecną zieleń i przyjrzałem się storczyką.
I co dziwne dziś rano przychodzę i oczą nie wierzę, że musiałam umyć przednią szybę żeby zauważyć 3 cm pęd u Amesiella monticola ;:306 ogromnie się cieszę, bo to pierwsze jej kwitnienie i bardzo podobają mi się jej kwiaty.

Obrazek

Parę foto z orchidarium.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Phal parishii ładnie go mech obrasta.

Obrazek

Ascocentrum miniatum od blisko roku nie wypuściła żadnego korzenia, ale za to idzie drugi liść. Jakoś sobie rośnie.

Obrazek

Bulbophyllum blumei ostatnio wypuściła 3 nowe przyrosty, ale liczyłam na kwiaty.

Obrazek

Hybryda Phalaenopsis
Obrazek

Bulbophyllum falcatum też idzie w nowe przyrosty, każde następne bardziej "upasione" ale kwitnąć też nie chce....
W tle Ascofinetia Peaches korzenie jak baty, liści przybywa, więc może zbierze się do kwitnienia.

Obrazek

Malutkie Phalaenopsis deliciosa 3 szt dzielnie rosną.

Obrazek

Phalaenopsis celebensis szaleje ostatnio z korzeniami. Mam nadzieję że będzie też ładnie iść w jej piękne liście.

Obrazek

Chytroglossa aurata ostatnio mocno poszła w korzenie.

Obrazek

Vanda flabellata w rogu pięknie rośnie jak na drożdżach Plectrelminthus caudatus
Obrazek

Znów Ascofinetia Peaches i obok Masdevallia strobelii
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marto, fajnie że pokazałaś postępy w orchidarium ;:215
Jak ja Cię rozumiem z tym "poganianiem" niektórych storczyków żeby raczyły pomyśleć wreszcie o kwiatach ;:173
Super, że zobaczę u Ciebie kwiaty Amesielli m., bo też o niej marzyłam. Jest cudowna !

Nie wiem co Ty tam miałaś do przycinania w zieleni, bo nie wygląda, żeby coś specjalnie zarastało ??
Chytroglossa aurata ma śliczne korzenie, ale czy z liśćmi nie dzieje się nic złego ?
Moja Phal. Celebensis ostatnio rośnie niemrawo. Wyraźnie brak jej słońca. Zasuszyła zaczątek pędu :?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie miałem się też zapytać o Chytroglossa, co z liśćmi - choroba jakaś, bo na zdjęciach w necie nie znalazłem takich przebarwień?
Całość fajnie się zapełnia, oby tak dalej. :)

Jeśli chodzi o duży rozrost korzeni, to podejrzewam wpływ dużej wilgotności powietrza. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joanno Art oj było co ciąć :;230 wszystko się rozrasta tzn paprotki i inne tym podobne.
Moja Phalaenopsis celebensis też jest niemrawa, ale buduje teraz masę korzeniową... Do kwitnienia jej jeszcze daleko, szkoda, że Twoją pęd zasuszyła, ale niestety słońce ostatnio nie rozpieszcza ;:222

Joanno Art i Norbercie to przebarwienie na Chytroglossa aurata i mam te też na innym Phalaenopsis to jest... glon :uszy on jest jak się przyjrzycie również na podkładce Chytroglossa aurata. Wygląda jak taki fluorescencyjny :uszy też z początku się zastanawiałam co to jest ;:215
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Czy ten glon jest niekorzystny dla rośliny? W końcu zasłania chlorofil potrzebny roślinie do fotosyntezy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56

Post »

No brawo Marta, zdążyłaś z myciem szyb jeszcze w starym roku i roślinki będą miały szansę spojrzeć na ten Nowy Rok nowym, ostrym spojrzeniem... :D No i nie wiem, czy Cię nie uczyli w szkole, że roślinki sadzi się zielonym do góry a korzonkami w dół??? Jakbym nie patrzył jest odwrotnie :;230
Domyślam się, że kupujesz takie specjalnie tresowane - bo już same nazwy to czarna magia dla mnie, a jak jeszcze zakwitną, to uwierzę, że takie istnieją... :D
No dobra, laik jestem w tej materii więc wypada życzyć Ci 'zdrowotności' tego całego przychówku, ufając, że ten Nowy Rok przyniesie tylko najwspanialsze chwile... ;:333

Obrazek

A propos tych najwspanialszych chwil, znacie może ten niesamowity moment, kiedy budzicie się rano pełni euforii i energii do życia...
no właśnie... ja też nie ... ;:306
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Norbercie czy ten glon jest niekorzystny dla roślin? :wink: nie mam pojęcia :lol: roślina ma go już bardzo długo i niestety jest go coraz więcej. Zastanawiam się jak go zlikwidować, bo nie sądzę, że on jest bez konsekwencji. Mam wrażenie jakby przyduszał roślinę. Pewnie zrobię jakąś "miksturke" i zacznę przecierać te liście.

Andrzeju bardzo Ci dziękuję za życzenia i też czekam na ten moment kiedy się obudzę pełna euforii. Na bank to nie będzie dziś rano, bo przede mną jeszcze tylko 6h snu ;:223 i do pracy w sylwestra ;:222

A jeśli chodzi o te korzonki w górze ;:306 to uwierz mi, że one tak same z siebie rosną ;:306 ja nic im nie sugerowałam ;:65 może to taka forma ucieczki - nogi za pas i hop za akwarium ;:65
x-r-7
Konto usunięte na prośbę.
Od: 19 wrz 2016, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto, niesamowite to Twoje orchidarium! Ile rzadko spotykanych roślin! Czekam na kwiaty Amesiella ;:65
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Orchidarium konkursowe ;:433
Pozdrawiam i miłej zabawy sylwestrowej życzę :wit ;:23
Awatar użytkownika
Monnia445
200p
200p
Od: 8 gru 2017, o 22:29

Post »

Ochh, ile przyjemność dla moich oczu ;:167
Uwielbiam taki naturalny klimat, jak w orchidarium. Gdzie wszystko rośnie sobie w swoim tępie i nie jest idealne..
Szczególnie ten mech, który tak to zdobi :)

Marto i Ja Życzę Ci wszystkiego najcudowniejszego ;:167 w Nowym Roku 2019!
Pozdrawiam Monia :)
Storczyki Moni
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

Marto piękne to orchidarium ! Mam nadzieję, że masz z niego ogromną frajdę tak jak my z jego oglądania ! Szczęśliwego nowego roku i dużo pomyślności Marto !
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa i również życzę Wam wspaniałej zabawy sylwestrowej ;:4 ;:162
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marto szczęśliwego Nowego Roku.
Piękne kwitnienia końca roku pokazałaś ;:138
Pozdrawiam - Justyna
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Marto Szczęśliwego Nowego Roku i dużo nowych zakupów storczykowych :)

cudowne jest Twoje orchidarium tyle pięknych roślin tam masz, rozrastają się w szybkim tempie no ale warunki maja idealne więc tylko czekać na kwitnienia.
Widzę ,że podobają nam się te same rośliny np mam też plectrelminthus caudatus, zakochałam się w nim jak tylko go zobaczyłam gdzieś w necie i postanowiłam kupić, Twój ma super warunki więc przypuszczam ,że zakwitnie dużo wcześniej wielkościowo chyba takie same bo i źródło zakupu chyba to samo.
Ten glon ekspansywny chyba powinnaś się go pozbyć
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”