Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Uśmiałam się jak przeczytałam o stanie twojego ogródka... bo mój wygląda jeszcze duuuużo gorzej... Musiałam wszystko rzucić aby zwozić
ziemię z kretowisk i kopczykować oraz nakrywać.. bo jak pisałaś "oddech mrozu czułam na plecach" :wink:
Też czekam z nadzieją na poprawę pogody i dokończenie robót. Tylko pytanie czy będzie mi się chciało... bo w domu mnóstwo pracy na przygotowanie do świąt a ja jakoś mam ochotę poleniuchować... a tu nigdy nie ma na to czasu.
Moje "mrożone" hiacynty w lodówce już wystawiają noski i jutro muszę je wsadzić do doniczek. Tęsknię za twoimi "astronomicznymi zdjęciami. Jak te twoje kury wytrzymują mrozy,ogrzewasz je jakoś?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Igalo droga to nie jest śmieszne, bo jak śnieg przysypie to sobie nogi połamię idąc do kompostownika ze śmieciami ;:oj ;:oj Ty masz chociaż róże obsypane, a ja nawet tego nie ;:145 Nie byłam w stanie tylu rzeczy na raz zrobić. Muszę przynajmniej część róż obsypać, bo sporo mam pewniaków z którymi już nic nie robię.
Hiacynty zakwitną na BN czy na Wielkanoc?
Ty tęsknisz za zdjęciami, a ja jak widzę szarość raniutko to padam jeszcze na chwilę zniesmaczona brakiem promieni słonecznych ;:306
Ale dobra gospodyni ma zawsze coś w zapasie...to sprzed roku!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Piękne te zdjęcia; takie w stylu angielskiego malarza Turnera. Oj tak, po tak długim okresie słonecznym to brakuje słońca; mnie szczególnie bo jestem "słonecznikiem" kocham słońce i ciepełko. Lubię jak w tym okresie przejsciowym przyprószy sniegiem i właśnie teraz wreszcie jest go troszkę. To super że masz takie pewniaki co nie musisz okrywać; dużo mniej roboty,prawda?
Ja w zimie to nie latam do kompostownika,też ze względu bezpieczeństwa tylko mam worki czarne z ziemią i tam dodaje odpadki i kropię gnojówką jako starterem; umieszczam je w krzakach blisko domu (są niewidoczne) i dziurawie żeby był dostęp powietrza. Zresztą kompostowniki mam juz dawno pełne. A "śmieszność" widziałam jako sytuacyjną u siebie (mój M też się śmiał,że nawet taki długi sezon jak ten jest mi za mało aby zdążyć go zakończyć);ale u mnie to normalka :wink:
Moje hiacynty rosną i kwitną w swoim tempie i nie uzależniam tego od żadnych świąt; zwykle mam je kwitnące na obydwa i aż do maja.
Bez doniczkowy Meyera też mi się budzi i mam nadzieje że będzie kwitł w zimie bo to taki nawracający.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Ta ostatnia fotka cudna ;:167 . Co do helikoptera to w oczach mi stoi jak lecisz do szpitala/chyba mi się to przyśniło po przeczytaniu twojej historii :D / Sny mam barwne i czasem je pamiętam :;230
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

I kolejne przecudne te ostatnie fotki. A ta trzecia to już całkiem WOW!
Jakoś też, Marysiu nie wpadłabym wcześniej na to aby zasuszyć kwiat piwonii. Dobrze wiedzieć ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Maryś! U mnie dzisiaj ponuro, bez słonka, ale u Ciebie sobie słoneczko zobaczyłam i już mi lepiej. ;:138
Dałaś mi (zresztą widzę, że nie tylko mnie) do myślenia i już kombinuję, jak i w jakiej fazie kwiatu zasuszyć piwonie. ;:24 ;:24 Nie daje mi to spokoju, ponieważ lubię suche bukiety w okresie zimowym. ;:108
Pozdrawiam i zdrowego weekendu życzę. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś ;:138 za zdjęcia ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Zimno i ciemno.
Na poprawę nastroju można oglądać kolorowe rabaty.
Napracowałaś się , chyba zmiany w nasadzeniach będą.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, Lucynko - a i mnie nie dały spokoju te piwonie więc przejrzałam metody ich suszenia i muszę wypróbować żel kamionkowy. Jeszcze tego nie stosowałam, ale piszą, że tak suszy się w dwa dni, zachowując kolor kwiatu, wow.
Gdzieś doczytałam też o mące kukurydzianej, ale na pewno spróbuję z tym żelem, jeśli się go łatwo kupi. ;:215
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu wszystko pod wpływem czasu, użytkowania się zużywa, przychodzi czas na wymianę. Ty przy okazji remontu wymieniłaś, na pewno teraz masz pięknie ;:215
Nie mówię nie wychodź do ogrodu, wiem że drób czeka rano na Ciebie, ale rób to rozważnie, bez pospiechu, oszczędzaj siły.
Ja w tym tygodniu siedziałam na przysłowiowych czterech literach, dziś udało mi się wyjść do ogrodu, pogoda zapowiadała się fajna, ale po 12 zaczęło siąpić.
Wianek przepiękny, chyba jest wielka sztuka ususzyć piwonie, trzeba chyba uchwycić dobry moment ich kwitnienia, aby się płatki nie rozsypały.
Nieba jak zawsze zachwycają ;:oj
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam!
Jeden dzień przerwy w zimie i podobno wraca od poniedziałku ze zdwojoną energią ;:223 A moje róże bez butów...tylko paru usypałam kopczyki, bo krety i nornice uaktywniły się więc sypką ziemię zmiotłam i pod różyczki dałam. Ziemia w workach twarda ;:222 i nawet jak dzisiaj odtajała to jutro nie mam czasu iść do ogrodu, a od poniedziałku zima wraca.

Igalo tak to Turner w czystej postaci...uwielbiam tego malarza! I ja kocham ciepło i słońce, pamiętam kiedyś taki początek roku bez słońca to myślałam, że wpadnę w jakąś chorobę psychiczną ;:oj
Pierwsze róże zamawiałam świadomie i z oferty pewnej szkółki wybrałam same pewniaki minimum -29 st ale potem kupowała sercem i okiem no i teraz trzeba sypać im ziemię, a jak zapowiadają mróz a i dużo niższą odczuwalną to ciąć niekochane iglaki i okrywać różyczki!
Ja caluśki rok latam na długość mojego pierwszego ogrodu, bo kureczki wprowadziłam w ramach pierwszego ogrodzenia i te parę razy dziennie zasuwam to i do kompostownika z koszem idę.
Jak miałyśmy okrywać rośliny jak tak długo było ciepło toż one dopiero by się rozhartowały.
Dlaczego Meyera masz w domu? mój jest w gruncie od lat ;:202

Ewuniu Ty człowiek sztuki jesteś to wyobraźnia Ci pracuje :D Nie było kochana helikoptera, bo ja mam blisko do szpitala...ale jazda nie była przyjemna.

Bea próbowałam panią podpytywać o te piwonie ale odpowiadała zdawkowo, trzeba szukać i na pewno znajdziemy w necie. Dziękuję ;:196

Lucynko ponuro ale dzisiaj mnie słonko nagrodziło za poranne wstawanie...króciutko ale go widziałam i mam dla Was ;:215 W sezonie tak szybko czas mija że nie zastanawiamy się jak zatrzymać lato na dłużej a jak widać warto! Dziękuję i również życzę zdrowego i miłego weekendu ;:196

Misiu ;:196

Beatko myślę i na pewno coś będzie, ale w głowie roją mi się zmiany niewykonalne ;:223 Jeszcze mnie czeka jeden przekop a potem pomyślę o zakupie wywrotki ziemi i zobaczymy. Na wiosnę planujemy budowę wędzarni z grillem...żeby tylko zdrowie dopisało!

Bea tak żel ma sens i ja się zainteresuję tym bardziej że kiedyś już o nim czytałam jako o pochłaniaczu wilgoci np. w suszonych ziołach czy przyprawach.

Dorotko jeszcze nie mam pięknie, jeszcze mam parę rzeczy do zrobienia w domu stoją wyjęte wiadra z tynkiem, bo nie dało się go użyć na mokry murek wokół okna a i parę doróbek malarskich mnie czeka.
Rozważnie wychodzę do ogrodu i wierz mi nigdy nie wylatuję z ciepłego nieubrana...to podstawa. Niestety kiedyś byłam mniej rozważna, a mam krtań felerną i potem muszę brać antybiotyk ;:131
Będziemy pewnie próbować z tymi piwoniami, ale ile ja rzeczy planuję i potem się rozmywają z braku czasu ...a może samodyscypliny!

A oto poranna nagroda!

Obrazek

Obrazek

Po kilkunastu minutach po słoneczku nie było śladu.
Temperatura plusowa sprawiła, że oblodzone gałązki zrzucały sopelki i szybko nawet te uroki zniknęły

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę dobrej nocy oraz cieplutkiej, słonecznej niedzieli!
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu ależ u Ciebie zima ;:oj U nas na północy trochę było chłodnych dni, ale ponurych i bez białych dodatków. A ja lubię jak jest biało zimą.
Róże koniecznie muszę kopczykować i to natychmiast. Czyli jutro :uszy
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu ta poranna nagroda przepiękna ;:196 po ciężkim dla mnie emocjonalnie tygodniu,( jeszcze dobiła mnie wczoraj koleżanka jak do niej zadzwoniłam z życzeniami) widzę, że są pozytywy na tym dziwnym świecie, trzeba się cieszyć, radować, spojrzeć wokół siebie i widzieć cuda natury, od razu lepiej na duszy.
Wiem, że na pewno jesteś rozważna i do ogrodu biegniesz porządnie opatulona. Słyszałam o nawrocie mrozów, może to i dobrze, bo roślinki potrzebują porządnego uśpienia.
Powoli remoncik skończysz, do świąt wszystko wokół uporządkujesz na cacy ;:215
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Piękne oszronione fotki ;:138
Jak to się dzieje ,że co roku nie możemy się wyrobić z szykowaniem ogrodu na zimę ;:oj
Widzisz taką ładną firanę wyrzuciłaś do ogrodu a teraz masz nowe okno :wink:
Może poprzymierzać różne firanki ,które w domu są i na tej podstawie zobaczyć od środka i z zewnątrz co by pasowało a potem udać się do sklepu. :)
Czasem można cudo w Tanim Armanim dostać ;:224
Buziaki ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takiego szronu jeszcze tej jesieni u mnie nie było. Ale tak jak piszesz, Marysiu - ten tydzień ma przynieść sporo ochłodzenia, u mnie nawet do minus 8 stopni.
Ale takie oszronione zdjęcia są bardzo ładne, - no jakieś pozytywy z tej zimnicy też się muszą przecież znaleźć ;:306
Ja też wykorzystałam caluśką ziemię, jaką mi krety na kopczykowanie przygotowały. ;:215 ;:306
Jeszcze raz milutkiego tygodnia ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”