Granat - uprawa, pielęgnacja, sianie
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Granat - uprawa, pielęgnacja, sianie
To odmiana 'Nana', karłowa (wzrost, wielkość liści i owoców znacznie mniejsze niż u gatunku).
B.
B.
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Mogła byś zmierzyć mniej więcej średnicę największego owocu?
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 500p
Teraz nie, bo ciemno, zimno, mokro i wieje
, a poważnie - wielkość porównywalna z owocami orzecha włoskiego. Jakieś 3 cm średnicy.
B.

B.
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To odmiana dekoracyjna.
-
- 500p
Grigor ma rację, owoce wprawdzie są jadalne, ale niesmaczne. Roślina spełnia tylko funkcje ozdobne 
B.

B.
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Niesmaczne, tzn jakie w smaku? Pytam , bo mój podejrzewany o bycie odmianą dekoracyjną , niby granat właściwy, ma owoce małe, wielkie twarde pestki, miąższu bardzo mało, ale jednak smacznego jak u normalnego granata.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 500p
Wczoraj znalazłam jeden owoc rozpęknięty na ziemi, spróbowałam kawałeczków. Kwaśne potwornie (a ja z tych, co lubią i potrafią plasterki cytryny jadać jako przekąskę, bez cukru i innych domieszek). Powiedziałabym, że mało słońca, ale sezon był i gorący, i bardzo słoneczny.
B.
B.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Zostawiłam m?j granat na zewnątrz. Całkiem fajnie opadał z liści stopniowo i liczę,że dobrze przezimuje.
Dałam mu kartonowy parawanik,zastanawiam się czy dać coś jeszcze? Jak oslaniacie swoje granaty przed zimnem?
Dałam mu kartonowy parawanik,zastanawiam się czy dać coś jeszcze? Jak oslaniacie swoje granaty przed zimnem?
-
- 500p
Foxowa - masz zamiar zostawić roślinę zimą na powietrzu? Szlag ją trafi niezawodnie.
Mój granat stoi jeszcze na zewnątrz, bo czekam na zrzucenie liści. Niemniej jeśli temperatura zjedzie do -3 stopni, to powędruje już na zimowisko do nieogrzewanej piwnicy, jak co roku od wielu już lat.
B.
Mój granat stoi jeszcze na zewnątrz, bo czekam na zrzucenie liści. Niemniej jeśli temperatura zjedzie do -3 stopni, to powędruje już na zimowisko do nieogrzewanej piwnicy, jak co roku od wielu już lat.
B.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Granaty pochodzą z południa Europy, nie przeżyją zimowania na zewnątrz w naszym klimacie, nieważne czym go okryjesz. Jak go zostawisz na zewnątrz, to będziesz spokojnie go mogła dać na kompost... Mój jak co roku będzie zimowany w temperaturze +5 - +10 stopni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Mój granat też już zabrany z ogródka, ale z tego co czytałam, to granatowiec jest w stanie spędzić lekką polską zimę w gruncie pod warunkiem okrycia - a przynajmniej roi się od historii o takowych i zdjęć takich granatów odbijających po zimach od korzeni.
Chyba nawet na forum ktoś pisał, że zostawia na zewnątrz z powodzeniem. Chyba że coś pomieszałam.
Tu się ludzie chwalą na przykład (jeśli nie można linkować, to proszę o usunięcie linku):
KLIK
A z naszego forum już znalazłam, Grigor o takim zimowaniu pisał:

Tu się ludzie chwalą na przykład (jeśli nie można linkować, to proszę o usunięcie linku):
KLIK
A z naszego forum już znalazłam, Grigor o takim zimowaniu pisał:
Grigor pisze:Moje zostają na zimę na polu.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No tak, ale jak dobrze poczytasz to zimowanie w gruncie to nie tylko loteria, ale prędzej eksperymentowanie.
Może jeden na jakiejś strzelam 20 egzemplarzy przeżyje cudem - oczywiście pod okryciem, ale pozostałe 19 pójdzie na kompost. Na południu Europy nie ma zim mroźnych jak w Polsce.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
Nie mogę czytać jak co poniektórzy piszą takie bzdury bez jakiejkolwiek wiedzy! Ja trzymam granaty W szklarni nieogrzewanej w donicach i jakoś przez 2 zimy nic im nie było a najniższa temp zeszłej zimy to -33 u mnie ( w szklarni może było -25 bo jednak trochę od zimnego wiatru osłania ale nie zmienia to faktu, że jednak takie mrozy przeżyły. Dodam że to były sadzonki 2 letnie- później 3 letnie a tej zimy miałem kilku miesięczne siewki które też dały dare i ŻADNA stuka mi nie padła.
23 październik 2017

24 kwiecień 2018

23 październik 2017

24 kwiecień 2018