Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka - część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka

Post »

Letnia pogoda, zatem kolejne sprawdzenia.
Chasselas Napoleon - 20, 6 Brix, wzrost od 1 października o 2 Brix, krzew nie jest przeciążony, owoce wspaniale słodkie, miąższyste, w kolejnym sezonie powiększam w części historycznej o dwa krzewy i kolejny jako deserowy w formie przestrzennej,
Merlot - zatrzymał się na poprzednim poziomie, choć słodki bardzo,
Cabernet Sauvignon - również nie bije już rekordu i wyrównał do 24,6 Brix.
Riesling 2010 - jedynie 21 Brix ( krzew z małą masą zieloną po zimowym pzresadzaniu, stąd zapewne brak lepszych wyników. owoce słodkie ).
Riesling 2013 - 22 - 23,8 Brix, owoce słodkie.
Merlot i Cabernet Sauvignon zostaną dzisiaj zerwane, a Risling zostanie jeszcze na krzewach.
Wszystkie odmiany są niemiłosiernnie potraktowane przez osy i szerszenie. Szpaki i kosy też pod siatką podjadają.
Mimo pięknej i ciepłej pogodzy, dobrej kondycji krzewów wyniki jednak nie idą w rekordowe, szczególnie w Merlot, Cabernet Sauvignon i Rieslingach 2010-2013. Wynika to zapewne z tego, że uprawę historyczną mam na cięższej, gliniastej glebie ( która majac lepsze parametry dawała mi gwarancję sukcesu przy przenoszeniu krzewów z Kościerzyc ), w części ogrodu, gdzie już w sierpniu od 16 połowa szpalerów jest zacieniona. Teraz, w październiku, cien zachodzi na krzewy już po 15.
Dlatego część przerobową winnicy będę prowadzić w części ogrodu, gdzie jest piach i nasłonecznienie w połowie października do godz. 18.
Wczoraj był drugi odciąg Pinot Blanc 2014, który powoli zaczyna iść w stronę wina ( smak wytrawny ). :)
Riesling 2014 zaczyna kończyć fermentację.
Jedrucha
100p
100p
Od: 21 sie 2015, o 15:49

Post »

Potwierdzasz moje obawy, myślałem, ze u siebie posadzę późniejsze odmiany, ale od połowy września pełne słońce mam do 15 właśnie, z tego co piszesz nie ma to sensu i muszę się zastanowić nad czymś co mi dojrzeje do tego czasu.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Zatem polecam Ci coś z alzackich hybryd ośrodka z Kolmar : Marechal Foeche, Marechal Joffre, czy inne. W mazowieckim klimacie nie powinny przemarznąć, ale mozna je pzrecież dodatkowo zabezpieczyć i zdążą dojrzeć.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatni tydzień to temperatury rzędu +24,+25, a nawet, jak dzisiaj, +26 st. C i ani jednej chmury na niebie. Pomiary Rieslinga 2013 dały zatem zadowalający rezultat, czyli nawet 24,4 Brix. Część jagód w granicach 23,6-23,8 Brix.
Niestety osy i szerszenie masakrują owoce pod siatką.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W piątek zakończyłem winobranie. Po letnim wręcz tygodniu od wczoraj mamy ochłodzenie, a dzisiaj rano padała nawet mżawka, lekki deszcz od niepamiętnych już czasów. W takim kapuśniaczku zerwałem zatem ostatnie grona z Rieslingów 2013. Zebrałem 2,5 kg owoców, czyli obciążenie wyszło po ca. 1,25 kg na krzew ( kilka gron zjadły w tygodniu szpaki, kosy, osy oraz szerszenie ). Grona ważyły średnio 100-120 g, a rekordowy okaz nawet 250 g. Cukier w jagodach wyniósł od 22,2 do 24,6 Brix. W moszczu wynik był następujący : cukier 22,2 Brix, kwas 7 g/l.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wtorkowy fen (czyli ciepły, sudecki wiatr) poturbował mi parę krzewów. Nic złego im się nie stało na szczęście.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podczas bitwy pod Watreloo, gdy wielka bateria francuskich dział dwunastofuntowych w liczbie 24 zajęła swoje pozycje, Napoleon poklepał po ramieniu szefa artylerii gen. Haxo, mówiąc: "Oto dwadzieścia cztery piękne dziewczęta, generale". Przedstawiam zatem Państwu moje trzy piękne dziewczęta. :) Pinot Blanc 2018. Może nie jest fachowo zakorkowane, ale to pierwsze moje wino. Z pewnością popełniłem parę błędów przy winifikacji, ale nic to. W smaku półwytrawne, mocne,lekko kwaskowe, ale to młode wino świętomarcińskie na 11 listopada. Wszak św. Marcin to patron winiarzy.
Pinot Blanc 2018
ObrazekObrazek

P.S.
Riesling natomiast został w sobotę zlany znad osadu.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

11 listopada to dzień patrona winiarzy - św. Marcina. Na naszej Ziemi Brzeskiej winiarze żyli niegdyś rytmem pracy wyznaczonym choćby przez święta kończące winiarski rok, czyli od wrześniowego winobrania na Michała do Marcina. Jak przystało zatem na region o tradycjach winiarskich sięgających średniowiecza, a żywych jeszcze do pierwszej połowy XIX w., wznieśliśmy wczorajszym popołudniem toast w naszym ogrodzie winoroślowym własnym, młodym Pinot Blanc. Dziękujemy za udany sezon.
P.S.
Zlałem do butelek kolejną porcję Pinot Blanc, a także drugi raz znad osadu Rieslinga.

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po nocnym mrozie w granicach -3 st. C opadły ostatnie liście w ogrodzie winoroślowym (niektórym należało pomóc). Sobota zatem upłynęła pod znakiem porządków, czyli grabieniu liści w międzyrzędziach, które pozostawione na zimę stałyby się siedliskiem patogenów i żródłem infekcji krzewów w nowym sezonie. Na pierwszym planie Merlot 2010 w formie rogów
Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

A roślinki to kopczykujesz i w duże mrozy okrywasz czy zostawiasz wszystko w rękach natury?
Gratuluję swoich wspaniałych produktów :!:
Ja mam tylko 2 krzaki i były tak pyszne że "poszły migiem"; jak jednak długie i gorące lato wspaniale poprawia smak!
Podejrzewam że miałeś w tym sezonie wspaniałe zbiory?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam, dopiero zauważyłem Twój wpis, Igala. Dziękuję za miłe słowa, ale wytwarzanie wina to dla mnie początek długiej drogi. Wiele błędów, potknięć ale bez tego nie ma nauki. Co do prowadzenia krzewów, to kopczykuję jedynie młode, wiosenne nasadzenia do trzeciego pąka. Krzewy powyżej pierwszego roku życia kopczykowane są do miejsca do krzewienia, tak aby uchronić korzenie. Zimy w naszym nadodrzańskim rejonie rzadko kiedy osiągają -20 st. C. Przeważnie jest do -15,-16 st. C i to jest jedynie jedna tak mroźna noc w okresie zimowym. W mojej lokalizacji to nie mróz jest wrogiem, a choroby. Uprawę prowadzę w sposób ekologiczny, stąd presja patogenów jest większa, ale i uczę sie jej przeciwstawiać.
Zbiory w tym roku miałem bardzo dobre, a cieszy mnie, że krzewy z wiekiem pokazują na co je stać, no i są powtarzalne w dojrzewaniu.
Igala, dosadzaj winorośl czym prędzej. :) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przed chwilą, w towarzystwie psów i światła latarki, zadołowałem w ogrodzie na głębokość szpadla sztobry starej odmiany z podopolskiego Dobrzenia Wielkiego (klon Chasselas) oraz lokalnego blauera z Oldrzyszowic.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Codziennie likwiduję kretowiska. Ziemie z kopców wykorzystuję do podsypania miejsca, gdzie w części reprezentacyjnej ogrodu posadzę wiosną 15 szt. Chasselas Napoleon.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W moim ogrodzie prace trwają nadal. Wczoraj, w zapadającym kwadrans po godz. 16 zmierzchu, wbijałem kołki w miejsca nasadzeń lokalnych odmian. Zamierzam je przenieść z Kościerzyc tuż po świętach. Kalendarz księżycowy sprzyja.
Na pierwszym planie posadzony wiosną rząd lokalnego domniemanego Oberlin Noir. Tu widać krzew z 2014 r.prowadzony na głowe frankonską, którą zmieniam na głowę wirtemberską na trzy ramiona:
Obrazek

Obrazek
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Życzę sukcesów w grudniowym przesadzaniu. :) Wbrew obawom co niektórych taki termin przesadzania jest ok jeśli tylko pogoda ( nie zmarznięta ziemia) pozwoli dokonać tego "odważnego" czynu. Sam 2 lata temu (około 10 stycznia) przesadzałem drzewka owocowe ( w przeciwieństwie do Michała mam znacznie gorszą lokalizację) i wszystkie się przyjęły. Dlatego jestem przekonany że te poświąteczne nasadzenia mają duże szanse na przyjęcie. :) Powodzenia!
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”