W rogu działki rośnie Stary 4 metrowy głóg. Korona w obwodzie ok 3 metry, 7 pieńków z jednego korzenia w obwodzie mają od 10 cm do 25 cm. Chcę go odmłodzić. Czy jak go zetne 20 cm nad ziemią to czy odbije tak aby rósł równo z planowanym żywopłotem z ligustru? Ligustru będę sadził na wiosnę ze sztobrów.
Jest też drugi pomysł na ten głóg.
Co prawda w tym roku niekwitł (nie wiem jak było wcześniej)ale teraz jesienią jest piękny,te kolory, nie mogę się na niego napatrzeć. W związku z powyższym zostawić go i tylko lekko przyciąć. i tu pytanie czy ligustr pod nim będzie rósł równo. Żywopłot od głogu odchodzi w kierunku południowo-wschodnim, wschodnim i pod koroną będzie trochę cienia czy to nie spowolni ligustra?
A może żywopłot z głogu? Kwitnie, owocuje,(rzynajmniej powinien) i pięknie wybarwia na jesień ale z ligustru będzie szybciej na czym mi zależy.
Pomóżcie w temacie. Proszę.
P.S.
Żywopłot do wysokości 1,2 metra max 1,5
Czy głóg jednoszyjkowy rozmnaża się głównie z odrostów korzeniowych? Chciałem sobie dziś wykopać parę sadzonek z okolicznego rowu i nie mogłem wbić szpadla bo trafiłem na grube korzenie, które pochodziły najprawdopodobniej z drzewa matecznego. Kilka udało mi się wykopć przecinając te grube korzenie ale korzeni bocznych sadzonki miały niewiele więc nie wiem czy przetrwają na działce. Chce na tym głogu szczepić grusze i świdośliwy.
Drugi sezon mieszka w moim ogródku głóg Paul's Scarlet, jest dosyć mały ale cały w pączkach. Niemniej jednak od dołu od pnia ma zdeformowane i bordowe listki, od góry jest zielony. Czy to jakaś przypadłość głogów? Zostawić czy czymś opryskać? jeśli tak to czym?
Przesadzanie ile dobrze rozumiem to jesienią nie teraz? Głóg ma wybitnie palowy system korzeniowy wiec po posadzeniu na pewno straci jego dużą cześć, potem podlewać i palikować. Podczas wykopywania postarać się obkopać go dość szeroko aby zachwal jak najwięcej korzeni zwłaszcza tych włośnikowych.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.